Se poate spune că Samsung are cea mai mare experiență în ce privește tabletele Android de 7 inch. Prima lor tabletă lansată în 2010 avea aceste specificații și îmi amintesc când a sosit pentru prima dată cu o caravană a sud-coreenilor la Băneasa Shopping City. Erau o mulțime de personalități românești pe acolo chiar dacă afară era o vreme ploioasă specifică lui octombrie.
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus P6200 vine să continue tableta Galaxy Tab de 7 inch lansată în urmă cu doi ani de zile. Știți că Steve Jobs s-a împotrivit unei tablete cu această dimensiune a ecranului, dar în ultimul timp s-a vehiculat că și Apple ar lucra la un astfel de device. 7 inch punctează la portabilitate, o tabletă pe care să o scoți din spațiul casei și să o folosești ușor la drum cu o greutate de aproape 2 ori mai mică decât o tabletă de 10.1 inch – Galaxy Tab 7.0 Plus cântărește 345 gr. față de Noul iPad sau Asus Transformer Pad Infinity TF700T care ajung la aprox 600 gr. și peste în funcție de variantă.
A fost prezentată oficial în octombrie 2011 și de la începutul lui 2012 a ajuns în țara noastră. Am remarcat că este poate cea mai promovată tabletă Samsung în acest moment, deși Galaxy Tab 7.7 mi se pare a fi superioară lui Galaxy Tab 7.0 Plus.
Să vedem care ar fi specificațiile hardware pentru Galaxy Tab 7.0 Plus ce aduce numele de cod P6200:
Tabletă Date tehnice |
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus |
Ecran | PLS TFT de 7 inch cu rezoluție 1024×600 pixeli, Touch Wiz UX UI |
Procesor | Exynos 4210 dual-core la 1.2 GHz |
Memorie | 1 GB RAM, 16 / 32 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB |
GPU | Mali-400MP |
Sistem de operare | Android 3.2 HoneyComb și Android 4.0 Ice Cream Sandwich sub formă de update ce deja a început a fi oferit via OTA |
Conectivitate | 3G cu viteze de până la 21 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.0, jack de 3.5 mm, GPS |
Cameră foto și video | 3.15 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, detectare a zâmbetului, filmează la 720p cu 30 fps, cameră frontală de 2 Megapixeli |
Baterie | 4000 mAh |
Greutate | 345 gr. |
Grosime | 9.9 mm |
Trebuie să specific câteva aspecte. În primul rând tableta ne-a sosit de la Samsung România. Vorbim de un sample de test ca și la HTC Desire C, de aceea performanțele la care facem referire în acest review s-ar putea să fie la un alt nivel în produsul final. Rula Android 3.2 HoneyComb și deja a început a fi pornit update-ul la Android 4.0 Ice Cream Sandwich care s-ar putea să aducă un plus de performanță, o tranziție mai lină prin meniu, browsing la un nivel superior.
Există câteva similitudini între tableta Samsung din 2010 și Tab 7.0 Plus – dimensiunea ecranului și rezoluția: 7 inch și 1024×600 pixeli în ambele cazuri. Este o rezoluție mai rar întâlnită pe tabletele Android cu această mărime a display-ului.
Design
Mi-a amintit de Samsung Galaxy Tab 10.1 de când am scos 7.0 Plus din cutie. Avem aceleași forme rotunjite la colțuri, materiale similare, linii de design identice și asta nu-i rău deloc. Marginile tabletei din metal nu dau un grip prea puternic, noroc că are doar 7 inch și poate fi cuprinsă mai ușor în mână decât una de 10.1 inch. Spatele mi-a adus aminte de Galaxy S III – ușor lucios, dar dă un oarecare grip. Nu-ți mai dă impresia că-ți va scăpa din mână.
Logo-ul Samsung a fost poziționat la baza display-ului de 7 inch. Mereu când vroiam să învârt tableta pe întuneric mă ducea acel logo în direcția greșită, din obișnuință îl consideram a fi în partea superioară. Te obișnuiești cu această dispunere în timp. În pachet am dat de tabletă, încărcător pe o mufă specifică Samsung, ASUS are o soluție similară la tabletele sale. Se adaugă căștile albe intraauriculare pe jack de 3.5 mm.
Galaxy Tab 7.0 Plus uimește prin greutatea redusă – sub 350 de grame, poate fi considerată o tabletă subțire cu sub 10 mm la grosime. Asta aduce portabilitate maximă, ușor de transportat, încape în buzunarul de la haină, dacă este unul generos. Mai degrabă o pui într-o husă specială sau în geantă sau rucsac. Nici nu o simți.
Tab 7.0 Plus place prin finisare, materiale de calitate, design simplu cu colțurile rotunjite, un grip care nu uimește. Culorile predominante sunt negrul din jurul display-ului, albul de pe spate și argintiul de pe lateral.
Ecran și sunet
Aduce un PLS LCD de 7 inch cu rezoluție 1024×600 pixeli, ușor atipic pentru o tabletă cu această dimensiune a display-ului. Nu uimește prin contrast și pare ușor șters în ce privește culorile afișate, dar luminozitate este ridicată. Nu impresionează, dar nici nu-l poți considera a fi un display de o calitate îndoielnică.
Totuși, PLS LCD-ul lui Tab 7.0 Plus este apreciat pentru culorile mai naturale, un display mai cald față de Super AMOLED-urile care uimesc prin culorile puternice de zici că ai dat display-ul pe mod vivid, negrul cu un contrast mare. PLS LCD stă mai prost la consumul de energie și mai ales când este dat pe luminozitate maximă.
Lipsesc butoanele / tastele de tip capacitiv, controalele sunt incluse în meniul 3.2 HoneyComb și pe viitor în 4.0 Ice Cream Sandwich. Această soluție a permis ca tableta să fie ceva mai compactă.
Sunetul vine de la două boxe micuțe dispuse pe lateral, la baza tabletei. Se aude puternic, clar, sunet stereo, nu se duc prea multe vibrații în carcasă. Jack-ul de 3.5 mm a fost dispus superior, căștile din pachet sunt albe, pe jack de 3.5 mm, intraauriculare. Nu se aud senzațional, parcă este prea mult treble și prea puțin bass. Reglarea volumului se face din partea dreaptă, lateral, ușor de accesat.
Hardware, sistem de operare, aplicații
Seamănă într-un fel cu Samsung Galaxy S II – procesor Exynos 4210 la 1.2 GHz, Mali-400MP pe post de accelerator grafic, 1 GB memorie RAM, 16 GB spațiu de stocare pentru tableta primită de noi la test, microSD de până la 32 GB. Rezultă 16 + 32 GB – 48 GB pentru stocarea de fișiere, ar trebui să fie suficient pentru a lua câteva filme, mii de melodii și fișiere de tip office. Rulează Android 3.2 HoneyComb. Va primi Android 4.0 Ice Cream Sandwich în zilele următoare și s-ar putea ca experiența oferită să se schimbe și cel mai probabil în sens pozitiv. Ecranul de start are cinci ferestre ce pot fi customizate după bunul plac al fiecăruia cu widgets, aplicații, foldere.
Interfața pusă peste 3.2 HoneyComb mi s-a părut a fi mai puțin intruzivă ca la Samsung Galaxy.S III, bine că nici viteza de acolo nu o regăsești la tabletă. Dintre aplicațiile cu care vine din fabrică au ieșit în evidență cele optimizate pentru editare touch, de zici că ai un Galaxy Note de 5.3 inch și nu Tab 7.0 Plus.
La baza interfeței se află taste touch pentru Back, ecranul de start, aplicațiile recente și pentru a face o captură de ecran / screenshot. Zona de setări poate fi accesată ușor din colțul dreapta. Sunt o serie de funcții pe care le accesezi ușor: pornire / oprire Wi-Fi, Notificare, GPS, Sunet, Rotire automată.
Se descurcă decent în browsing, deși uneori nu mi-a recunoscut variantele mobile ale site-urilor. Când va trece pe 4.0 ICS recomand să folosiți Chrome pentru Android care aduce o experiență completă în ce privește navigarea pe internet via tabletă sau smartphone.
Performanță
Am făcut o serie de teste de benchmark și rezultatele sunt în tabel:
Aplicație de test | Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus |
AnTuTu Benchmark | 5226 puncte |
Quadrant Standard | 2505 puncte |
CF-Bench | 5600 puncte |
NenaMark 1 | 59.3 fps |
NenaMark 2 | 48.3 fps |
Vellamo | 1044 puncte |
BrowserMark | 90601 puncte |
HTML5test cu browserul default | 227 puncte |
Conectivitate
Complet – 3G cu viteze de până la 21 Mbps, Wi-Fi în standardele a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.0. În partea superioară, pe lateral, o să dați de jack-ul de 3.5 mm. În partea dreaptă regăsiți tasta de power cu rol în pornirea tabletei cât și în blocarea / deblocarea display-uluit touch de 7 inch. La bază sunt cele două micuțe boxe stereo între care se află mufa pentru încărcător. Cablul cu port proprietar Samsung și USB 2.0 permite și conectarea la calculator. În stângă dați de slotul pentru cartela SIM și cel pentru microSD de până la 32 GB, ambele protejate în mod solid de un plastic care se potrivește cu tema tabletei.
Cameră foto și video
Integrează un senzor de 3.15 Megapixeli și o cameră frontală de 2 Megapixeli – utilă pentri apelurile video via Skype sau orice alt serviciu care permite video streaming. Aplicația foto se deschide destul de repede, nu știe depth of field. Ar fi fost de efect să aibă asemenea aptitudini. În stânga găsiți dispuse: modul de funcționare al LED-ului flash (Activat, Dezactivat, Automat). Urmează selectare cameră frontală / cameră principală, mai multe moduri de fotografiere: Cadru unic, Foto. zâmbet, Panoramă, Foto. cu acțiune. Urmează timer-ul ce poate fi activat la 2, 5 sau 10 secunde și setările.
De la setări se poate opta pentru diverse efecte: negativ, tonuri de gri, sepia sau setarea rezoluției la 3.2 Megapixeli, 2.3 Megapixeli sau 0.3 Megapixeli plus multe altele.
Și câteva mostre foto ca să vă formați o opinie:
Telefonie
Da. Este o tabletă la care poți vorbi și cu siguranță că pe stradă vei întoarce câteva priviri curioase vorbind la o tabletă de 7 inch. Se descurcă excelent, se aude foarte bine, are și difuzor care te scutește de căști când ești în mașină sau prin casă, două exemple. Nu a pierdut semnalul, comportament ireproșabil.
Autonomie
Bateria de 4000 mAh se scurge rapid dacă ai luminozitatea dată la maxim, PLS LCD-urile sunt un fel de IPS-uri făcute de către Samsung și se știe aviditatea lor pentru energie. Trece cu ușurință pragul unei zile la utilizare moderată. Dacă o luați tare s-ar putea să golească cei 4.000 mAh ai acumulatorului în câteva ore.
Preț
Puțin cam mare dacă ne gândim că sunt tablete quad-core de 10.1 inch cu doar 1 – 200 de lei în plus. Dar acolo lipsește 3G-ul care joacă un rol important în portabilitate. Fără 3G, o tabletă rămâne legată de Wi-Fi – un mare minus când vrei să iei cu tine și în afara biroului sau casei.
evoMAG.ro – 1.634 lei
Concluzii
Samsung Galaxy Tab are puncte forte suficiente ca să merite o achiziție, dar și o serie de elemente care cu siguranță vor fi îmbunătăție de generațiile următoare.
Evaluare | Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus |
Design | 9 |
Ecran | 8.5 |
Sunet | 9 |
Hardware, sistem de operare, aplicații | 8.5 |
Performanță | 9 |
Conectivitate | 10 |
Telefonie | 9.5 |
Cameră foto & video | 7 |
Autonomie | 8.5 |
Preț | 8.5 |
Total | 87.5 puncte |
Nota finală | 8.75 |
Puncte forte
– design plăcut, finisare ireproșabilă;
– display luminos;
– boxe cu sunet stereo de calitate,
– upgrade la Android 4.0 în viitorul apropiat;
– conectivitate completă.
Puncte slabe
– preț puțin cam mare;
– autonomie relativ redusă;
– cameră foto mediocră.