Noua generație de tablete accesibile de la Samsung este pregătită pentru 2024 și se adresează celor ce au nevoie de un asemenea dispozitiv pentru anumite activități și sarcini de bază. Samsung Galaxy Tab A9 pune accent pe funcțiile uzuale, dar introduce și câteva opțiuni pe partea de productivitate. Vom vorbi despre toate pe larg mai jos, deocamdată începem cu principalele caracteristici tehnice.

REVIEW VIDEO:

Specificații tabletă Samsung Galaxy Tab A9

Date tehnice

Tabletă
Samsung Galaxy Tab A9
EcranTFT LCD de 8.7 inch, 60Hz, raport 5:3, rezoluție 1340 x 800 pixeli, densitate 179 ppi
ProcesorMediatek Helio G99 pe 6nm, ccta-core cu
2 x 2.2 GHz pe Cortex-A76 + 6 x 2.0 GHz pe Cortex-A55
Memorie4 / 8 GB RAM, 64 / 128 GB spațiu de stocare, slot dedicat pentru card microSD de până la 1TB
GPUMali-G57 MC2
Sistem de operareAndroid 13 cu interfața One UI 5.1
Conectivitate4G LTE (opțional), Wi-Fi 5 (802.11 a/b/g/n/ac), dual-band pe 2.5 și 5 GHz, Bluetooth 5.3, localizare prin GPS, Glonass, BDS, Galileo, QZSS, USB Type-C 2.0
Camere foto și videoCamera spate de 8 Megapixeli, filmează Full HD 1080p

Cameră frontală de 2 Megapixeli
Baterie5100 mAh, încărcare cu maxim 15W
Greutate332 grame versiunea Wi-Fi only, 333 grame varianta 4G LTE
Dimensiuni211.0 x 124.7 x 8.0 mm

Pachet, design și construcție

Samsung Galaxy Tab A9

🔺Calitatea fabricației este demnă de o clasă superioară de preț.

La mine a ajuns o unitate destinată testelor media, pe care am primit-o ca atare, mai exact fără cutia de retail. În aceasta, clienții vor găsi, pe lângă tableta propriu-zisă, un cablu USB-C la USB-C, o agrafă pentru accesul la slotul cardului microSD și a celui sim (unde este cazul), precum și mai multe pliante cu diferite informații, printre care ghid de pornire rapidă și certificat de garanție.

Deși este o tabletă entry level, Samsung Galaxy Tab A9 nu arată și nu se simte deloc rău încă de la primul contact. Raportul display / corp este bun pentru această zonă, marginile laterale (în mod portret) fiind evident mai înguste decât celelalte două. Nu sunt cu adevărat minuscule nici unele dintre ele, dar asta ajută în cazul tabletelor, oferind un spațiu suplimentar în jurul display-ului de care să poți prinde mai bine dispozitivul într-o singură mână spre a avea un grip cât mai corect.

Marginile de jur-împrejur sunt la unghi drept, iar colțurile ușor rotunjite. Implementare aș spune deja clasică, cum este și spatele perfect plat. Doar lentila camerei întrerupe acest spate minimalist, pe care mai apare doar denumirea producătorului, undeva în centru.

Așadar, un design curat, fără niciun fel de artificii total inutile la un astfel de dispozitiv. Ba chiar în nuanța Graphite (un gri foarte închis) aș spune că totul este prezentat pe cât de serios, pe atât de elegant. Samsung Galaxy Tab A9 mai poate fi ales în culorile Silver și Navy.

Unde nu are cum să nu impresioneze această tabletă este la partea de construcție și calitate a fabricației. Absolut nimic nu trădează prețul accesibil la care este oferit Samsung Galaxy Tab A9. Spatele din aliaj metalic ce se continuă neîntrerupt și pe marginile laterale (în mod portret) generează o imagine premium și o rigiditate structurală înaltă, deopotrivă. Aș spune că tableta este mai rigidă decât te-ai putea aștepta când vezi cifra din dreptul grosimii – 8 milimetri. Pur și simplu, Samsung Galaxy Tab A9 abia dacă flexează pe vreo direcție, oricât și în orice fel am încercat să provoc asta. 

Ecran și sunet

Samsung Galaxy Tab A9

🔺Fară a fi de-a dreptul deranjant, ecranul TFT nici nu poate fi considerat un atu al tabletei.

Din start trebuie să-ți setezi anumite așteptări atunci când parcurgi lista cu specificații și ajungi la tipul ecranului ce este folosit pe Samsung Galaxy Tab A9. Un panou TFT are ceva mai multe neajunsuri față de cele IPS și cu atât mai multe față de un OLED.

Dacă înțelegi că un display TFT nu produce cele mai vivide culori, un contrast uriaș ori cele mai largi unghiuri de vizualizare, atunci nu vei fi dezamăgit. Luminozitatea maximă nu este nici ea una de top, dar pentru utilizare indoor s-a dovedit mai mult decât suficientă, ba chiar și afară, dacă nu ieși direct în soare, nu sunt niciun fel de probleme de lizibilitate.

La fel și despre rezoluție, care este ceva mai mică decât mi-ar fi plăcut la o diagonală de 8.7 inch. Densitatea de circa 179 ppi nu reușește să contureze ideal cele mai fine detalii, dar pentru conținut video, editare text și alte sarcini office ori navigare web nu aș spune că este nevoie de mai mult.

Sunetul extern în cazul Samsung Galaxy Tab A9 este unul de tip stereo, cu cele două difuzoare așezate opus pe laturile mici ale tabletei. Aici aș spune că avem o calitate ceva mai bună decât mă așteptam. Este adevărat că bass-ul nu iese prea tare din spatele grilelor, dar în rest avem cam tot ce trebuie pentru a fi conturat un sunet corect, plăcut. Volumul maxim este în norme, să zic așa. Nu este cel mai înalt cu putință, dar nu avem distorsiuni sau o calitate care să se piardă odată cu creșterea intensității sunetului. Nici la 100% din capacitate nu se întâmplă asta.

Samsung Galaxy Tab A9 vine cu jack audio de 3.5mm, iar cu o pereche bună de căști ai parte de o experiență audio peste medie. Toate frecvențele sunt bine scoase la iveală, cu bass din plin și o dinamică optim pusă în valoare. Volumul maxim este și el acolo unde trebuie, prea puțini utilizatori cred că-și vor dori mai mult. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung Galaxy Tab A9

🔺One UI este o interfață matură, ce rulează fluid mai tot timpul.

Pentru Galaxy Tab A9, Samsung a ales un chipset eficient și suficient de puternic. MediaTek Helio G99 este realizat pe o arhitectură de 6nm și vine cu opt nuclee. Alături de un accelerator grafic Mali-G57 MC2, tableta rulează orice joc sau aplicație mai mult sau mai puțin complexe. Sigur că cele mai solicitante nu vor ajunge la detalii maxime, dar pentru publicul țintă nu cred că este nevoie de mai mult.

Memoria RAM de doar 4 GB pentru versiunea de bază a Samsung Galaxy Tab A9 se poate dovedi uneori la limită, însă dacă nu ai nevoie de multe aplicații care să ruleze simultan în fundal, nu vor fi probleme. La fel cu memoria internă, ce în cazul de față este de 64 GB. Poate fi aleasă o versiune Samsung Galaxy Tab A9 și cu 128 GB, însă avem slot dedicat pentru card microSD de până la 1 TB, așa că stocarea nu va reprezenta un neajuns pentru niciuna dintre variantele de Samsung Galaxy Tab A9. 

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Samsung Galaxy Tab A9:

One UI 5.1.1, adică interfața care este aplicată peste sistemul de operare Android 13, este una dintre cel mai bine adaptate pentru o tabletă. Propune opțiuni multiple de personalizare, dar și funcții extinse de productivitate, precum împărțirea ecranului în 2 ferestre ce rulează simultan. Aceste ferestre pot fi redimensionate, adică nu ocupă fix jumătate din ecran. Poți alege ca cea principală să fie afișată chiar și pe 2/3 din ecran. Mai mult, anumite aplicații pot fi deschise ca ferestre flotante, a căror dimensiune este ajustabilă și care pot fi mutate oriunde pe ecran.

Mai există o bară laterală unde poți aduce cele mai folosite aplicații, pe care le poți deschide apoi foarte simplu oriunde ai fi în interfață sau în majoritatea aplicațiilor.

Interfața One UI 5.1.1 cu Android 13 pe Samsung Galaxy Tab A9:

Totul rulează cel puțin ok mai tot timpul, atâta vreme cât înțelegi care îi sunt limitările unei tablete entry level. Eu aș spune că avem un comportament mai mult decât decent la modul general.

Aplicațiile preinstalate pe Samsung Galaxy Tab A9 sunt ceva cam multe la număr, dar pe majoritatea de care nu ai nevoie le poți dezinstala sau măcar dezactiva dacă simți vreun moment că te încurcă cu ceva. Pe lângă cele uzuale de la Google, tableta mai vine din fabrică cu Galaxy Store, Samsung Notes, Internet (browser-ul Samsung), Game Launcher, Galerie, Samsung Free, Samsung Global Goals, Samsung Kids, Galaxy Shop, Samsung Flow, Samsung Members, Health, Smart Switch, Microsoft 365 (Office), OneDrive, Outlook, Netflix și Spotify, printre alte câteva. 

Performanță

Teste benchmark Samsung Galaxy Tab A9

🔺Performanță corectă pentru o tabletă entry level.

Testele de benchmark au scos la iveală ceea ce am afirmat despre ansamblul hardware. Sunt rezultate decente, absolut normale pentru o tabletă precum Samsung Galaxy Tab A9. 

Teste benchmark

Smartphone
Samsung Galaxy Tab A9
AnTuTu v10.1.6374.865 puncte
PCMark
Work 3.0 Performance
Storage 2.0
Internal Sequential Read
Internal Sequential Write

8997 puncte
17357 puncte
802.99 MB/s
276.97 MB/s
Geekbench 6 v.6.2.2
Single-Core
Multi-Core

740 puncte
1968 puncte
3DMark
Sling Shot OpenGL ES 3.1
Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1
Wild Life Vulkan
Wild Life Extreme Vulkan

3535 puncte
2501 puncte
1262 puncte
342 puncte

Testele de benchmark rulate pe Samsung Galaxy Tab A9:

Oricum și oricât am forțat dispozitivul, în teste sau jocuri, acesta nu s-a încălzit decât foarte ușor. Spatele din aliaj metalic acționează precum un cooler pasiv și transferă rapid căldura din interiorul tabletei către exterior, astfel componentele rămân la temperaturi optime tot timpul.

Conectivitate

Samsung Galaxy Tab A9

🔺În versiunea Wi-Fi Only, slotul pentru sim nu poate accepta cartele, dar cel microSD este prezent și așteaptă carduri de până la 1TB.

Exemplarul Samsung Galaxy Tab A9 ajuns la noi este cel de bază nu doar prin prisma memoriei, cât și a conectivității. Vreau să spun că aici de față avem versiunea Wi-Fi Only, însă o poți alege și pe cea LTE, ce adaugă un slot pentru cartelă nano sim pe care este valabilă o conexiune 4G.

Aici vorbim despre suport Wi-Fi ac dual-band, pe 2.4 și 5 GHz, de Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.3 și de localizare prin GPS, Glonass, Beidou, Galileo și QZSS.

Dispunerea elementelor fizice de conectivitate este următoarea: pe latura de jos avem unul dintre difuzoare, un microfon, portul USB-C 2.0 și jack-ul audio de 3.5 mm, pe stânga vedem slotul pentru card microSD (și cartelă sim la versiunile LTE), sus este cel de-al doilea difuzor, iar pe latura din dreapta apare un al doilea microfon și butoanele pentru reglarea volumului și cel Power.

Camere foto și video

Samsung Galaxy Tab A9

🔺Nu trebuie să-ți setezi mari așteptări de la camera de 8 Megapixeli, însă la nevoie se poate dovedi utilă.

Eu nu știu câți clienți de tablete entry-level le aleg pe baza specificațiilor și a rezultatelor pe care le pot genera camerele foto și video. Din partea mea, este ok să le ai la dispoziție în caz de forță majoră, să zic, așa, și cam atât.

Fiind vorba despre doi senzori, unul pe spate de 8 MP, celălalt de 2 MP amplasat frontal, pe latura de deasupra ecranului (în mod portret) la Samsung Galaxy Tab A9 aplicația Camera are o interfață simplă, fără prea multe moduri de captare.

Interfața aplicației Camera de pe Samsung Galaxy Tab A9:

Samsung Galaxy Tab A9 nu are cum să impresioneze pe partea foto și video. Senzorii nu pot genera decât cadre cel mult mulțumitoare, dar nici că mă așteptam la altceva de la o tabletă de bază.

Poze realizate cu Samsung Galaxy Tab A9:

După cum se poate observa din fotografiile de mai sus, pe camera frontală sunt două perspective pe care le poți activa. Una este mai largă decât cea „normală”, să-i zic așa, deci vei putea cuprinde mai mult în cadru. Modul Portret poate fi activat pentru ambele perspective.

Pe filmare nu am mai pus exemple, deoarece cu camera de pe spate se poate filma la rezoluție maximă Full HD 1080p cu 30 fps, iar cu cea frontală avem maxim HD 720p 30 fps. Clipurile video nu sunt cele mai grozave, dar presupun că toată lumea se aștepta deja la asta de la o tabletă atât de accesibilă.

Autonomie

Autonomie Samsung Galaxy Tab A9

🔺Autonomia este un punct pro de necontestat la Samsung Galaxy Tab A9.

Unde Samsung Galaxy Tab A9 m-a surprins din nou (pe lângă construcție) este aici. Deși bateria nu anunță prea multe prin capacitatea de 5100 mAh, autonomia este grozavă. Asta fiindcă ecranul TFT și chipset-ul MediaTek Helio G99 nu au nevoie nici unul de multă energie spre a-și face bine treaba.

Cu 3 – 4 ore de utilizare zilnică poți încărca tableta chiar și din 4 în 4 zile, dacă nu și mai rar de atât. Asta înseamnă o autonomie de peste 12 – 14, chiar și la 16 ore poți ajunge. Iar asta ca și SoT, căci în stand-by este vorba despre mult, mult mai mult de atât. Un punct forte la Samsung Galaxy Tab A9 este autonomia, fără dubiu.

Fără a avea încărcător în pachet și cu încărcare ce se poate face cu maxim 15W, Samsung Galaxy Tab A9 pierde aici ceva puncte.

Preț

Samsung Galaxy Tab A9de la 899.99 lei în magazinul oficial Samsung România, în versiunea Wi-Fi Only cu 4 + 64 GB (preț valabil la data publicării acestui review).

Samsung Galaxy Tab A9
4.1 / 5 Gadget Score
PRO
  • construcție de cea mai bună calitate, materiale și finisări excelente, cu rigiditate structurală foarte înaltă;
  • sunet bun prin difuzoarele externe și cu atât mai bun prin jack-ul de 3.5 mm;
  • ansamblu hardware suficient de puternic pentru o astfel de tabletă, cu slot dedicat pentru card microSD de până la 1 TB;
  • sistem de operare și interfață ce rulează bine și care oferă multiple posibilități de personalizare și folosire;
  • autonomie grozavă.
CONTRA
  • ecran TFT ce nu punctează cu adevărat decisiv la niciun capitol de analiză, poate doar la luminozitate;
  • fără adaptor de încărcare în pachet, încărcare lentă.
CONCLUZII

Dacă nu-ți creezi așteptări nerealiste de la o tabletă precum Samsung Galaxy Tab A9, atunci nu ai de ce să fii dezamăgit. Analizezi atent lista cu specificații, iar dacă tot ce este scris acolo este pe placul tău vei descoperi după cumpărare o tabletă corectă, cel puțin decentă. Pentru prețul său și raportat la faptul că vine de la o companie de încredere, ce aduce suport hardware și software pe timp îndelungat, aș spune că merită să o ai în vedere în segmentul de piață unde concurează.

Design
Hardware
Software
Foto & Video
Autonomie
Raport preț / specificații

Tableta Samsung Galaxy Tab A9 a fost testată timp de 9 zile și a fost returnată. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului.