Samsung Galaxy Z Flip3 5G – review

13/09/2021

Am testat prima generație de Z Flip, iar recenzia o găsiți aici. A doua generație a fost un upgrade minor, iar a treia generație alături de Samsung Galazy Z Fold3 5G are rolul să fie un deschizător de drumuri, să arate care este direcția în ce privește smartphone-urile business (cel puțin așa își dorește compania sud-coreeană). 

Care sunt diferențele între Galaxy Z Flip 5G și Z Flip3 5G?

➡️ Z Flip 3 5G are difuzoare stereo și certificare IPX8 legat de rezistența la contactul cu apa (în submersie pentru 30 de minute la 1.5 metri adâncime);

➡️ ecran secundar de 1.9 inci vs 1.1 inci;

➡️ ecran principal cu rata de refresh la 120Hz vs 60Hz la precedenta generație;

➡️ hardware actualizat: Qualcomm Snapdragon 888 5G dezvoltat pe 5nm vs Qualcomm Snapdragon 865 5G+ dezvoltat pe 7nm+;

➡️ UFS 3.0 vs UFS 3.1 în ce privește spațiul de stocare, dar coboară de la 256 GB și la versiune cu 128 GB (și prețul este actualizat serios);

➡️ preț de pornire în jurul a 5000 lei vs 7000 lei la Z Flip din prima generație;

➡️ mai subțire – 6.9 mm vs 7.2 mm în talie. 

În locul Samsung aș fi adus un ecran și mai mare pe partea exterioară, astfel încât să aduci mai mult conținut aici (în special pe partea de notificări, să le vezi ceva mai bine și să poți da un reply etc). Un alt aspect ce trebuia îmbunătăți ar fi fost bateria, au păstrat acumulatorul de…, 3300 mAh cu încărcare la 15W (pe un telefon de peste 1000 euro, cu 5G, rată de refresh la 120Hz etc), un senzor tele ar fi fost de bun augur pe lângă cele wide și ultrawide păstrate de la precedenta generație. 

Specificații

Design;

În pachet pe lângă smartphone veți găsi un cablu de încărcare pe USB Type-C la ambele capete, nu veți da de încărcător, dar puteți folosi unul de 15W de la Samsung-urile mai vechi, instrucțiuni de utilizare, agrafă pentru slotul dedicat nanoSIM. 

Față de prima generație îl vei simți din prima că este:

  • mai bine construit, pare mai solid etc;
  • mecanismul de pliere mi se pare a da un feedback mai bun;
  • spatele acoperit cu sticlă și două nuanțe îl face să iasă în evidență în mod pozitiv. 

Raportul display / corp a fost îmbunătățit de la 82.5% la 84.7%, dar parcă este loc și de mai bine. Grosimea marginilor este similară cu ceea ce primești la iPhone 12 Pro Max, spre exemplu. Are certificare IPX8 și nu se teme de contactul cu apa, lipsește certificarea legată de contactul cu praful. 

Are un raport display / corp de 22:9 (înalt și îngust, Note20 Ultra la display de 6.9 inci are 164.8 mm, iar Z Flip3 5G la 6.7 inci atinge 166 mm, iar în lățime – 72.2 vs 77.2 mm. Ca formă mi-a amintit puțin de Xperia 1 III

Ecranul pliabil este din plastic și l-au protejat din fabrică cu o folie dedicată. Spatele telefonului este îmbrăcat în sticlă – Corning Gorilla Glass Victus (generația a 7-a), iar aluminiul este responsabil pentru structura de rezistență. 

Cele 2 camere din partea spate nu ies în evidență în partea spate (OIS pe senzorul wide), nu se profilează dincolo de linia generală a părții spate. Poți folosi ecranul secundar spre a obține selfie-uri cât mai bune (deschizi camera cu apăsare pe butonul de pornire, faci captura cu tasta de volum down). 

Am văzut că Samsung Vodafone îl promovează drept un smartphone de business, alături de Z Fold3. Fold-ul să zicem că poate fi catalogat drept un telefon de business, dar Z Flip3-ul mi se pare o declarație pe partea de design, un produs ce cred că prinde în mod special la publicul feminin (când este pliat zici că este o cutiuță de farduri). 

Mi se pare că ar trebui să fie mai bine individualizat din punctul ăsta de vedere. Nu are nicio funcție superioară lui Note20 Ultra 5G (în afară de hardware-ul actualizat). Mi se pare că faci chiar un pas în spate față de seria S21 (la nivel de cameră foto și video, nu are suport pentru Samsung DeX, lipsă dual-sim etc). 

Z Flip3 5G este un smartphone drăguț. Fix termenul ăsta mi se pare că i se potrivește, iar modalitatea de pliere îl face să atragă atenția celor din jur. Dorește să democratizeze accesul la smartphone-urile pliabile, iar cum Samsung este cunoscut pentru promoțiile sale, s-ar putea la un moment dat să ne impresioneze și prin raportul preț / specificații. 

Ecran și sunet;

Este fix diagonala de la modelul anterior, doar că la primul contact, habar nu am de ce, dar mi s-a părut mai compact. Are aplicată un fel de folie de protecție. Cred că montarea sa se realizează doar în shop-urile autorizate. Nu recomand să încercați a îndepărat folia. În cele câteva zile de utilizare nu mi s-a părut că s-ar zgâria ușor. 

Cei ce cumpără telefonul până pe 19 septembrie primesc serviciul Samsung Care+ ce presupune și o reparație gratuită a ecranului, pentru o perioadă de 1 an de la data achiziției. 

Ecranul lui Z Flip3 5G este protejat când îl ții în buzunar, pentru că îl vei plia. Logic. Zgârieturile pe care le poate acumula sunt accidentale, de la unghii etc. De aici și un pic de atenție în utilizarea sa. 

Din păcate, dunga centrală este vizibilă, în special dacă vrei să arăți ceva către un amic. Când îl privești perpendicular, nu incomodează. 

Câteva detalii tehnice: Dynamic AMOLED 2X de 6.7 inci, rezoluție FHD+ și luminozitate maximă de 1200 nits, tipică de 900 nits, rată de refresh la 120Hz (din fabricăe este setat la 60Hz). Am măsurat și am obținut în jur de 800 nits (787 nits ca să fiu mai exact). Cei 1200 nits îi atingi cu luminozitatea setată pe Auto, sub acțiunea razelor de soare. Da. Este lizibil și sub acțiunea razelor de soare. 

În secțiunea Setări / Afișaj / Mod ecran veți găsi două opțiuni: Viu și Natural, setări personalizate pentru balansul de alb + Setări avansate cu reglaje pe culorile primare. 

Ecranul secundar are 1.9 inci și mi se pare ceva cam mic. Da, a crescut de la liliputanul de 1.1 inci la 1.9 inci. Este un panel Super AMOLED cu luminozitate maximă de 935 nits. Aici poți să aduci un widget, să ai acces rapid la notificări, să-l folosești când vrei să faci un selfie cu camera principală etc. Ar fi fost excelent dacă era ceva mai mare. 

Sunetul cade în sarcina a două difuzoare. Unul se află la bază și altul se află deasupra ecranului, nu are certificare Dolby Atmos. Totuși, se aude bine și puternic. Ai parte de toată gama, de la înalte și până la joase, un bass cuprinzător. Am măsurat la 10 cm distanță de cele două difuzoare și a atins 88.5 dB. 

Reglarea volumului se face din lateral dreapta, o singură tastă alocată pentru Up și Down. Are bluetooth 5.1 și impresionează ce sunet primești (testat cu Buds Live). 

Hardware, sistem de operare și aplicații;

Am uitat să instalez CPU-Z, dar nu-i mare pagubă. Folosește un procesor Qualcomm Snapdragon 888 5G dezvoltat pe 5nm, arhitectură tri-cluster, Adreno 660 în poziția de accelerator grafic, 8 GB RAM și 128 GB stocare de tip UFS 3.1 (un downgrade față de precedentul model ce sosea doar în configurație cu 256 GB stocare). 

Funcționează impecabil la nivel de interfață grafică, în orice operațiune desfășurată pe smartphone, de la jocuri cu grafică complexă și până la captură 4K 60 fps etc. 

Se vede clar că avem un chipset de ultimă generație și un software destul de bine optimizat. 

Temperatura mi se pare că nu este ținută chiar așa bine sub control. În AnTuTu a atins 47.5 grade Celsius, iar în PUBG cu detaliile setate pe HDR și Extreme a atins în partea stângă a display-ului… , 50.2 grade Celsius, iar pe spate s-a oprit termometrul în jurul a 49.1 grade Celsius. 

Am testat să văd dacă intră în thermal throttling, iar după 2 teste AnTuTu rulate succesiv am avut surpriză să văd că în al doilea a scos un rezultat ușor mai bun față de primul. În joc nu simți că sacadează, dar vei simți cum se acumulează temperaturi din ce în ce mai puternice în partea stângă. 

Nu este un smartphone de gaming, vrea să fie o declarație de design, iar performanțele sunt mai modeste pentru că designul respectiv presupun că nu a permis și o răcirea optimizată, seria S21 se ține mult mai bine la acest capitol. 

A dispărut suportul pentru Samsung DeX, dar veți descoperi Link to Windows dezvoltat alături de Microsoft. Funcționează bine, dar mi-aș dori o integrare și mai bine pusă la punct, cine știe, mă aștept la surprize plăcute în noul Windows 11. 

Sunt câteva scenarii gândite pentru ecranul pliabil (în YouTube, în camera foto). Totuși, de cele mai multe ori îl vei folosi ca pe orice alt smartphone, doar că îl vei putea plia și nu te încurcă așa tare în buzunar etc. 

Aplicații preinstalate pe Samsung Galaxy Z Flip 3 5G;

Aplicații Google: Căutare Google, Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Magazin Play, Drive, Google Foto, YT Music, Duo;

Aplicații Microsoft: OneDrive;

Aplicații Samsung: Galaxy Store, Sfaturi, Game Launcher, Samsung Free, Bixby, AR Zone, My Files;

Alte aplicații: Facebook. 

Bloatware-ul mi se pare a fi relativ minim. Samsung și-a învățat lecția în urmă cu ceva timp, iar patch-urile de securitate erau ceva mai în spate față de așteptările mele (iulie 2021 vs Note 20 Ultra-ul personal ce are compilația făcută pe septembrie, ca și comparație directă). 

Interfața Android 11 pe Samsung Galaxy Z Flip3 5G;

Performanță

L-am pus într-un comparativ cu un alt smartphone testat recent. 

Nu am idee ce s-a întâmplat de în GeekBench 5 a obținut rezultat de smartphone lansat în urmă cu doi ani, dar se observă un ecart față de un telefon cu design convențional. Repet, pe Z Flip3 5G nu-l cumperi pentru performanțele atinse în teste de benchmark, în jocuri etc. 

Teste de benchmark rulate pe Galaxy Z Fold3 5G;

Conectivitate

Are 5G, Wi-Fi 6 și bluetooth 5.1 USB Type-C 3.1, dar fără suportul pentru DeX, localizare GPS, dar fără dual-band (feature ce ajută într-o poziționare mai rapidă și precisă). 

L-am testat într-o rețea de telefonie mobilă și avea VoLTE și VoWiFi. Nu este relevant un SpeedTest în 5G, dar a scos undeva în jurul a 283 Mbps la download și 95.4 Mbps la upload. Bineînțeles, teoretic s-ar putea duce și la peste 2 Gbps, dar rețeaua cea mai bună 5G din țara noastră nu depășește teoretic 1.2 Gbps. 

Teste realizate pe 5G și în Wi-Fi 6 pe Z Fold3 5G;

SpeedTest-ul pe Wi-Fi să spunem că este relevant, iar aici a scos valori excelente în opinia mea: 776 Mbps la download și 601 Mbps la upload (maximul oferit de către provider). În curând, vitezele gigabit vor fi prea mici pe Wi-Fi pentru smartphone-urile moderne. 

Cititorul de amprentă se află în lateral dreapta și funcționează ok, printre cele mai bune, dar ca feedback sub un cititor clasic. Să zicem că este cumva comparabil cu cel integrat în display ca și frecvență a recunoașterilor corecte (deși cititoarele optice au evoluat mult de la o generație la alta). 

În partea superioară se află un microfon, în lateral dreapta veți da de tasta de reglare a volumului și butonul de pornire ce are și rol de cititor de amprentă. La bază se află alte două microfoane, portul USB type-C și unul dintre difuzoare, deasupra ecranului se află al doilea, iar în lateral stânga dați de nanoSIM. Are suport și pentru eSIM. 

Sunt câteva elemente ce lipsesc față de un telefon precum Galaxy A52, spre exemplu:

  • jack de 3.5 mm;
  • slot pentru cardurile microSD;
  • dual-sim. 

Totuși, ne-am obișnuit cu aceste elemente lipsă de pe smartphone-urile premium. Nu este ca și cum ar fi ceva complet nou. Până și lipsa încărcătorului este în linie cu politica practicată de mai multe branduri din industrie. 

Cameră foto și video;

Aici cred că Samsung trebuia să aloce o importanță mai mare. Se descurcă cât de cât ok, atât în imagini pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, în clipurile 4K cu 60 fps etc. 

Ce îi lipsește?

Un senzor tele și performanțe care să fie în linie cu alte modele ce au preț de 5000 lei. 

Au păstrat fix rețeta de la precedenta generație: wide de 12 Megapixeli cu OIS, ultrawide de 12 Megapixeli, iar camera interioară este de 10 Megapixeli cu f/2.4. 

Se simte că avem un senzor de generație mai veche, în low-light unde aduce zgomot de imagine, iar în pozele de noapte când nu iese în evidență mai cu nimic. Mă așteptam la mai mult, iar un update de firmware ar putea livra imagini de mai bună calitate. Sper să și vină acest update, pentru că în unele situații mi se pare mediocru. 

Ar fi fost excelent dacă avea un tele, zoom-urile 2x, 4x și 10x sunt aproape inutilizabile, inclusiv pe timp de zi. Lipsește focusul, zgomot de imagine etc. 

Plus că dacă vrei să fie folosit de către femei, trebuia un tele cu zoom 2x și OIS, pentru modul Portret. 

Zoom 0.5x, 1x, 2x, 4x și 10x pe Z Fold3 5G;

Fotografii cu senzorul wide de 12 Megapixeli cu OIS;

Fotografii cu senzorul ultrawide de 12 Megapixeli cu unghi de 123 grade;

Fotografii pe timp de noapte făcute cu Z Fold3 5G;

Clip 4K 60 fps realizat pe timp de zi cu Samsung Galaxy Z Fold3 5G;

httpvh://youtu.be/Rk3TLzdpX-4

Clip 4K 60 fps realizat la interior cu Samsung Galaxy Z Fold3 5G;

httpvh://youtu.be/HP1nkghVuFQ

Clip 4K 60 fps realizat pe timp de noapte cu Samsung Galaxy Z Fold 3 5G;

httpvh://youtu.be/FQ0Hrg8fT9s

Alte fotografii făcute cu Samsung Galaxy Z Fold3 5G;

Autonomie

Bateria a rămas de 3300 mAh, deși ecranul are acum rată de refresh la 120Hz, nu mai spun și de luminozitatea ce trece de 1000 nits, 5G, procesorul ce-l supraîncălzește. 

O sesiune de 30 minute în PUBG a rupt peste 20 de procente din baterie, când de obicei sunt maxim 10 – 12 procente (Xperia 1 III cu baterie de 4500 mAh). 

SOT-ul pe Galaxy Z Flip3 5G este de… , 3 – 4 ore. Nu trece testul unei zile de utilizare în condiții intensive de utilizare. Să zicem că dacă îl folosești cu intermitențe etc, te duce de dimineața până seara, dar la utilizare într-un regim cel mult mediu. 

Și nici măcar nu au pus o încărcare mai sprintenă, măcar la 25W… Trebuie să te mulțumești cu arhaicul 15W, existent la Z Flip din prima generație. Are și încărcare wireless, dar la… 10W. Mi-aș fi dorit ca Samsung să nu mai bată pasul pe loc, măcar pe smartphone-urile sale premium. 

Preț

Samsung Galaxy Z Flip3 5G – de la 5199 lei;

Samsung Galaxy Z Flip3 5G
3.5 / 5 Gadget Score
Pro
  • dimensiuni compacte, mai bine fabricat față de generație anterioară (balama mai serioasă, materiale mai de bună calitate etc);
  • display cu luminozitate mare și culori plăcute, înlocuire gratuită în primul an de la achiziție;
  • sunet de-a dreptul excelent calibrat;
  • hardware și conectivitate destul de bine puse la punct;
  • clipuri 4K și 60 fps în condiții bune;
Contra
  • ecranul exterior este prea mic spre a fi util în mod real;
  • perisabilitate dată de ecranul din plastic și balamaua ce permite plierea sa;
  • se încălzește destul de puternic pentru că nu are o răcire prea bine pusă la punct;
  • lipsă slot pentru microSD (mai ales că s-a făcut un downgrade pe partea de stocare);
  • lipsă dual-sim (trebuie să mergi pe combo-ul nanoSIM + eSIM dacă vrei suport pentru două cartele);
  • lipsă senzor tele, fotografii modeste pe timp de noapte și în low-light;
  • autonomie mediocră;
Concluzii

Samsung Galaxy Z Flip3 nu îl consider a fi un smartphone de business. Nu aș spune că are un feature care să-l evidențieze aici. Mi se pare a fi un telefon ce pune accentul pe design, dimensiuni compacte, publicul feminin mi se pare a fi vizat în mod deosebit.

Ele pun accentul pe formă și s-ar putea să fie cucerite de faptul că se pliază, că intră ușor în geantă, că arată altfel față de celelalte smartphone-uri din piață. Au pus un hardware puternic, un software optimizat, dar autonomia este mediocră, performanțele la nivel de cameră foto și video sunt ok, dar mi-aș fi dorit să impresioneze.

Este un telefon capabil, cu performanțe solide pe partea de display, sunet, conectivitate, dar trebui să-ți fie clar că sunt făcute și concesii. Și-au dorit mult să vină în zona a 5000 lei vs 7000 lei cât costa generația anterioară la debut.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.