Așa cum viitorul auto este al mașinilor electrice, urmate apoi de cele autonome, telefoanele pliabile vor fi cele care vor înlocui la un moment dat tot ceea ce numim acum smartphone. Nu aș ști să prezic când se va întâmpla să avem mai multe pliabile decât telefoane clasice, cum nu știu nici dacă va fi respectat termenul de 2035, când obligatoriu în UE se vor vinde mașini noi doar cu zero emisii.
Ce știu este că ușor-ușor telefoanele pliabile devin mai bune, mai ieftine și par a fi acceptate de tot mai mulți utilizatori. Samsung Galaxy Z Flip3 a fost de departe cel mai vândut pliabil de până acum, așa că noua generație are sarcină grea. Fără a reprezenta o revoluție față de cel pe care îl înlocuiește, nici pe departe, Samsung Galaxy Z Flip4 5G are toate șansele de a continua succesul predecesorului.
Specificații pentru Samsung Galaxy Z Flip4 5G
Design
Am primit unitatea de test în cutia de retail sigilată. Aceasta este extrem de subțire, normal având în vedere că în pachet, pe lângă telefon, mai găsim doar un cablu USB-C la USB-C, agrafă pentru acces la slotul sim și mai multe pliante, printre care ghid de pornire rapidă și certificat de garanție:
Exemplarul de față este în culoarea bleu (Blue), mai poate fi ales în gri închis (Graphite), violet (Bora Purple) și un roz – auriu (Pink Gold). Sincer, mie mi-au trimis cei de la Samsung chiar nuanța pe care aș alege-o dacă ar fi să cumpăr un Flip4.
Designul noului pliabil de la gigantul sud-coreean a rămas aproape neschimbat față de cel al modelului pe care îl înlocuiește. Sunt și câteva mici deosebiri, dar sunt atât de discrete încât nu aș spune că merită să punem accentul pe astfel de detalii.
I-am făcut o mulțime de poze lui Samsung Galaxy Z Flip4 5G încât nu văd de ce aș mai insista în a descrie în cuvinte cum arată:
Mai bine vă spun cum se comportă balamaua și vă dau alte informații pe care nu puteți primi prin intermediul imaginilor.
Balamaua pare mai zdravănă decât cea de pe Flip3. Asta spune și Samsung și asta am simțit și eu. Mecanismul de pliere / depliere este, aș zice, identic cu cel de anul trecut și permite extrem de multe unghiuri intermediare la care să lași ecranul deschis. Nu-i vorba doar despre unghiuri predefinite, ci, în teorie, de un infinit de posibilități.
Întreg șasiul pare mai solid, telefonul per-ansamblu nu mi se pare deloc sensibil. Evident că este mai fragil decât un smartphone clasic, mai ales că Samsung Galaxy Z Flip4 5G are o grosime de doar 6.9 mm atunci când este depliat, dar nu pare tocmai firav.
Atunci când este pliat, telefonul este foarte compact, deși mai gros, dublu până la urmă. Volumul rămâne neschimbat, logic, dar amprenta pe lungime este pe jumătate, iar asta poate fi de preferat pentru unii utilizatori. Mă refer în special la cei care sunt nemulțumiți de faptul că smartphone-urile au devenit de mult timp niște „palete de ping-pong” și că nu mai au loc în buzunar. Aceia vor aprecia cât este de compact Samsung Galaxy Z Flip4 5G când este pliat.
În rest, nu există nimic ca și funcționalitate superioară față de un smartphone clasic. Funcționalitate superioară are un Galaxy Z Fold4 sau altele asemenea, care au ecrane mult mai mari când sunt depliate. Din partea mea, poți prefera un telefon pliabil precum Samsung Galaxy Z Flip4 5G pentru design și ca element încă de noutate.
Ecran și sunet
Samsung știe să facă ecrane de cea mai bună calitate, are multă experiență la panourile OLED și mai toată lumea apelează la ei pentru a le produce. Iar atunci când vine vorba să le folosească pentru ei, atunci nu au voie să dea greș. Și nu o fac niciodată pentru flagship-urile lor.
Samsung Galaxy Z Flip4 5G are două ecrane. Cel extern este mic, dar vine cu o rezoluție suficient de ridicată cât să contureze fin orice detaliu și îți oferă informații de bază fără a mai fi nevoie să depliezi telefonul:
Însă display-ul pliabil este cel principal și nu dezamăgește din niciun punct de privire. Are tot ce-i trebuie spre a-l considerat excelent. Culorile sunt foarte vii, saturate, dar rămân perfect reprezentate, naturale. Este un echilibru pe care Samsung îl atinge de ceva timp deja, dar care dovedește că încă poate fi perfecționat. De la an la an descoperi că se iată se poate și mai bine. Luminozitatea este dintre cele mai înalte pe care le-am văzut și îți permite să vezi totul clar și într-o zi însorită de vară. Ce să mai, un ecran aproape perfect, ce permite și ajustări suficient de ample spre a fi pe placul oricui:
Ceea ce nu s-a schimbat față de generația trecută este cuta de la jumătate:
Samsung Galaxy Z Flip4 5G nu a reușit să scape de acel mic „șanț” ce se formează de la pliere. Acesta este mai puțin vizibil când ecranul este aprins, dar există, este acolo, iar pentru cei mai pretențioși poate fi un dezavantaj. Ba chiar se simte evident atunci când treci degetele peste el, iarăși o chestie peste care unii probabil nu o pot accepta.
Sunetul extern este de tip stereo, cu difuzor principal pe latura de jos ajutat de cel pentru apeluri. Volumul maxim este bun, dar nimic de povestit. Calitatea este bună, fără a impresiona neapărat. Difuzorul de la bază este evident mai puternic, dar există un echilibru între cele două. Bass-ul este păstrat în limite decente, nu este forțat. Mediile și înaltele sunt bine reprezentate, dar, repet, nimic care să fie cumva special.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Aici avem un ansamblu hardware de top, fără ca pe partea de memorie să se fi făcut excese. Este prezent la datorie cel mai puternic și bine optimizat procesor din lumea Android din 2022, cu un GPU extrem de capabil, ce-ți permite să rulezi orice joc la detalii înalte.
Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Samsung Galaxy Z Flip4 5G:
Ce am observat în cazul Samsung Galaxy Z Flip4 5G și care mi-a fost confirmat și de testele de benchmark este că, pentru a nu se încălzi peste măsură, procesorului îi este tăiată destul de repede din putere. Astfel, după doar câteva minute în sarcini mai grele, telefonul se simte din ce în ce mai lent. Pe de altă parte, Samsung Galaxy Z Flip4 5G nu aș spune că este un smartphone de gaming și nici unul pentru productivitate crescută. Este mai degrabă un telefon fashion, iar utilizatorul țintă nu va avea nevoie prea des de toată puterea de procesare.
Sistemul de operare ce rulează în spatele interfeței One UI ajunsă la ediția 4.1.1 este un Android 12. Această combinație oferă multe, foarte multe opțiuni, este complet personalizabilă și pare că a ajuns la o maturitate deplină. Pe de altă parte, avem c am mult bloatware, prea multe aplicații preinstalate. Cred că se putea și fără cele de la Microsoft – Office, OneDrive, LinkedIn și Outlook, precum și de la Samsung puteau fi mai puține – Galaxy Shop, SmartThings, Înregistrare voce, Fișierele mele, Browser Internet, Samsung Health, Samsung Members, Galaxy Store, Sfaturi, Samsung Notes, Game Launcher, Samsung Global Goals, Samsung Free, Galaxy Wearable, Bixby, Zonă AR și Mesaje. Le mai punem la socoteală și pe cele multe de la Google, precum și pe Facebook, Spotify, Netflix, și avem cam prea multe puse de-a gata din fabrică.
Galerie cu capturi de ecran din interfața Android 12 de pe Samsung Galaxy Z Flip4 5G:
Performanță
În tabelul de mai jos am pus unele lângă celelalte rezultatele din testele de benchmark prin care a trecut atât Samsung Galaxy Z Flip4 5G, cât și ASUS Zenfone 9. Deși au un ansamblu hardware foarte asemănător, cu mult mai multă memorie la cel taiwanez, diferențele de scoruri sunt parcă prea mari. Motivul este cel despre care am vorbit în capitolul anterior, anume limitarea ceva cam rapidă a tensiunii din procesor pentru a preveni creșterea temperaturii din interiorul lui Samsung Galaxy Z Flip4 5G. Mai poate fi vorba și despre autonomie, pentru a nu pune presiune suplimentară pe baterie. Cel puțin asta cred.
Conectivitate
Samsung Galaxy Z Flip4 5G vine, așa cum evidențiază deja denumirea, cu conectivitate 5G ce suportă standardele SA, NSA, dar și Sub6/mmWave. Wi-Fi este în variantă 6 (ax), Bluetooth 5.2 și NFC sunt și ele acolo, iar localizarea se face prin GPS, GALILEO, GLONASS și BeiDou.
Elementele fizice de conectivitate sunt dispuse astfel: jos difuzorul principal, portul USB-C și microfonul principal; pe stânga slotul sim; sus microfonul secundar; pe dreapta butoanele pentru reglarea volumului și cel Power, ce are rol și de cititor de amprentă:
Senzorul de amprentă are o rată ceva cam redusă de recunoaștere. Depinde mult cum așezi degetul pe buton, dar oricum ar fi de cele mai multe ori a fost nevoie de două încercări. Atunci când recunoaște amprenta, o face instant.
Camere foto și video
La prima vedere ar putea părea că nu este nicio schimbare pe partea de ansamblu foto față de generația trecută. Samsung Galaxy Z Flip4 5G este diferit însă la senzorul wide de pe spate. Deși are tot 12 MP, este unul mai mare acum, cu o dimensiune mare a pixelilor. În rest, avem într-adevăr aceiași senzori, pe ultrawide și pe camera frontală.
Aplicația Camera de pe Galaxy Z Flip4 5G este una clasică pentru ce știm de la terminalele Samsung și care este foarte apropiată cu ceea ce au mai toate telefoanele Android din ultimul timp.
Screenshots din aplicația Camera de pe Samsung Galaxy Z Flip4 5G:
Fără a avea cameră dedicată pozelor cu zoom, Samsung Galaxy Z Flip4 5G poate capta și astfel de instantanee cu ajutorul senzorului wide. Aceste poze sunt de bună calitate, chiar foarte bună calitate, dar nu impresionează cu adevărat, cum nu o fac nici cele ultrawide. Pe de altă parte, fotografiilor wide nu prea ia ce să le reproșezi.
Poze ultrawide, wide și zoom 2X făcute cu Samsung Galaxy Z Flip4 5G:
În low-light Samsung Galaxy Z Flip4 5G activează modul de Noapte care poate capta atât poze wide, cât și ultrawide și zoom 2X. Rezultatele sunt bune, dar parcă nu chiar de nivel flagship și în plus diferențele dintre fiecare perspectivă sunt cam prea mari pentru același cadru, în aceleași condiții.
Poze în low-light făcute cu Samsung Galaxy Z Flip4 5G:
Camera de selfie-uri este cu adevărat bună, singurul minus mic pe care eu îl găsesc ar fi că apare ceva cam mult sharpness și clarity. Poate fi doar părerea mea. În rest, totul bine. Poți capta un fel de wide și ultrawide cu camera frontală, precum și fotografii tip Portret.
Fotografii făcute cu camera frontală Samsung Galaxy Z Flip4 5G:
Pe partea de filmare, Samsung Galaxy Z Flip4 5G nu a trecut la rezoluție 8K, dar nici că ar conta prea mult. Pentru mine, cel puțin, nu. CLipurile video au tot ce le trebuie: culori intense, dar naturale, constrast optim, interval dinamic ridicat, expunere corectă, la fel pentru autofocus.
Clip video 4K 60 fps filmat cu Samsung Galaxy Z Flip4 5G:
httpvh://youtu.be/n86PfQahToI
Autonomie
Probabil cel mai mare upgrade la Samsung Galaxy Z Flip4 5G față de modelul pe care îl înlocuiește este aici. Fără a deveni cu mult mai mare sau mai greu, noul Flip integrează acum un acumulator cu 400 mAh mai mult. Cei 3700 mAh poate că nu anunță mult, dar este destul de bine pentru un utilizator care nu face excese pe partea de gaming, de filmare 4K sau prin cine știe ce aplicații mai complexe. Așa cum am mai spus mai sus, Samsung Galaxy Z Flip4 5G nu este pentru jocuri și nici pentru business, iar în condiții de utilizare normale, moderate, nu are mari probleme în a prinde o autonomie de o zi de dimineața până seara.
Dacă forțezi ceva mai mult și pui telefonul mai serios la treabă vezi cum se duc procentele din baterie și poți goli acumulatorul și după doar 3 – 4 ore. Vorbesc de cazuri extreme pentru un astfel de terminal. Dacă în schimb urmărești clipuri video pe YouTube, cum am făcut eu de test, poți descărca circa 25% în două ore de vizionare. Asta înseamnă că poți prinde vreo 8 ore maxim în astfel de condiții, care înseamnă luminozitate de circa 60% a ecranului și volum de 40%.
Cum Samsung Galaxy Z Flip4 5G nu vine cu încărcător în pachet, nu am putut testa încărcarea. Samsung anunță că o încărcare de la 0 la 50% ar trebui să dureze circa jumătate de oră cu un adaptor ce oferă la ieșire o putere de 25W.
Preț
Samsung Galaxy Z Flip4 5G – 4.600 de lei pe eMAG.ro, într-o configurație identică cu cea de test, adică cu 8 GB de RAM și 128 GB spațiu de stocare (prețul este valabil la data publicării recenziei).
Fără a fi sub nicio formă ieftin, Samsung Galaxy Z Flip4 5G demonstrează însă că poate costa mai puțin la lansare decât a fost cazul generației trecute. Asta ar trebui să ne dea un semn cum că a început „democratizarea” pliabilelor. Din partea mea și pentru nevoile mele, un smartphone precum Samsung Galaxy Z Flip4 5G nu aduce prea mult pe partea de funcționalitate. Iar pentru mine acesta este un aspect foarte important - funcție înaintea formei. Pe de altă parte chiar nu pot să nu recunosc că un pliabil arată într-un mare fel, că nu m-ar deranja deloc unul dacă nu ar exista compromisuri pe partea de autonomie, de exemplu. Voi avea sau vom avea vreodată un pliabil? Cred că da, cred că viitorul este al acestor telefoane și că vor demonstra în câțiva ani că pot avea prețuri normale și fără a fi nevoit să accepți anumite compromisuri. Tehnologia de pliere este aici, devine mai accesibilă și pot fi alese mai multe moduri de a fi integrată, așa încât fiecare utilizator să găsească fix ce are nevoie.