M-am jucat pentru câteva zile cu GALAXY Z Fold2 5G. În doar 3 – 4 zile nu pot redacta un review, nu mi-am format suficiente impresii. L-am testat pe Samsung GALAXY Fold din prima generație pentru 1 lună, prin intermediul Vodafone. Acolo am avut ce să punctez. 

De fapt, mi-ar fi simplu. Z Fold2 este un GALAXY Fold îmbunătățit, ecran mai mare la exterior, sistem de închidere mai bun, materiale superioare (cel puțin așa mi s-a părut la primul contact). În opinia mea, așa trebuia să fie GALAXY Fold. Nu am înțeles ecranul liliputan de la exterior, numărul mare de senzori în modul tabletă sau ecranul ceva mai fragil. 

Pe de altă parte aș spune că apreciez Samsung pentru că a colectat feedback, l-a implementat și acum avem un smartphone de peste 9500 lei ce oferă o experiență de utilizare completă. 

Samsung GALAY Z Fold2 5G îl consider a fi cel mai bun și complet smartphone pliabil din 2020. Aproape că nu are rival în mod real, în momentul de față. Ar fi fost Mate Xs-ul de la Huawei, doar că nu mai este promovat așa puternic, nu-l găsiți în oferta operatorilor, nu are GMS-ul preinstalat etc. Samsung a rămas să joace de unul singur pe această nișă, asta până când Apple va considera că este oportun să intre și aici. Când spun bun și complet mă refer la design, polivalență, hardware, software, cameră foto și video etc.

Design 

În pachet au adus un încărcător ce alimentează la 5V / 3A, 9V / 2.77A, 3.3 – 5.9V și 3A sau 3.3 – 11V și 2.25A. Nu trebuia să mă pierd în detalii tehnice, livrează energie la 25W (exact ceea ce suportă și Z Fold2). Cablul de alimentare are  USB Type-C la ambele capete, în linie cu ce oferă Samsung și la seria Note20 etc. USB-ul clasic dispare din peisaj. 

Tot în pachet se află și căști de tip in-ear pe fir textil de origine AKG pe USB type-C. 

Mi se pare că GALAZY Z Fold2 plusează la eleganță, iar materialele și între conceptul au primit o revizie susținută. Are sticlă pe față și spate, ecranul exterior mai mare se potrivește mult mai bine în linia generală față de precedenta generație. Balamaua mi-a dat impresia că parcă a primit un mecanism mai solid, se curăță singură de mizerii (sistem similar cu GALAXY Z Flip). Rigiditate structurală mi se pare de-a dreptul excelentă pentru un telefon pliabil. Îl simți rezistent și când este deschis. Aș face pariu că au acordat atenție la materialele de la interior (greutatea telefonului crește de la 263 la 282 gr. 

Efectul wow în rândul celor ce-l văd nu s-a diminuat. În continuare, majoritatea utilizatorilor de smartphone este obișnuită cu un anumit tip de terminal. Dacă pliabilele se vor dovedi un succes și prețul se va mai așeza vor intra la ordinea zilei. 

Ecran și sunet;

Ecranul pliabil crește de la 7.3 la 7.6 inch. Nu este cine știe ce diferență. Raportul display / corp a fost îmbunătățit și pentru că dispare banda de pe colțul din dreapta sus. 

O adiție importantă este rata de refresh la 120Hz. Sunt culori plăcute, reflexiile au fost reduse, dar șanțul de la îmbinare mi se pare parcă mai proeminent. Presupun că s-au gândit că majoritatea utilizatorilor când vor trece în modul deschis, vor accesa mai multe ferestre, îl vor ține în landscape etc. Nu te vei concentra neapărat pe mijlocul ecranului. Plus că atunci când începi să afișezi conținut, nici nu mai ții cont de el. 

Ecranul secundar are 6.23 inch, tehnologie Super AMOLED și un aspect ratio de… 25:9. Mi se pare a fi una dintre cele mai cerute modificări față de generație precedentă. Sunt foarte multe funcții ale smartphone-ului pe care le accesezi de aici. Apelurile de voce, scrierea de mesaje de orice fel, navigația etc. Poți să-l folosești pentru absolut orice. Cel de 4.6 inch era prea mic și arată ciudat, aveai impresia că se poate mai mult, spațiul liber era deranjant. 

Protecția de la ecranul mare de pe Z Fold2 5G este din sticlă, nu mi se mai pare că oferă un feedback similar cu plasticul, cum se întâmpla la primul Fold. Aș spune că și aici sunt îmbunătățiri majore. 

Are două difuzoare și se aude magistral, puternic, clar, fără distorsiuni, cu mult bass. Cu GALAXY Z Fold2 5G nu ai nevoie de conectarea la o boxă mică într-o încăpere. Căștile din pachet sunt AKG și se aud excelent, pe conector USB type-C. Samsung de o bună perioadă de timp își tunează smartphone-urile premium la nivel de sunet astfel încât de fiecare dată rămân impresionat, mai ales când mă raportez la concurență.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Qualcomm Snapdragon 865+ dezvoltat pe 7nm+, 12 GB RAM și 256 GB stocare de tip UFS 3.1 = printre cele mai bune specificații pe care le poți primi pe un smartphone premium în 2020. La generația anterioară erau direct 512 GB, acum au preferat să vină cu o stocare ceva mai mică – 256 GB. Nu are slot pentru cardurile microSD. Apropo de stocarea UFS 3.1 în AndroBench a obținut 1671.82 MB/s la Sequential Read și 726.79 MB/s la Sequential Write.

Informații relevate de CPU-Z pentru GALAXY Z Fold2 5G:

Nu sunt prea multe de spus despre platforma hardware, Snapdragon 865+ este un Snapdragon 865 ușor îmbunătățit. Este cel mai puternic chipset din universul Android în momentul de față. În GeekBench 5 a obținut 982 puncte în Single-Core și 3070 în Multi-Core.

Rulează Android 10 cu One UI 2.5, primește patch-urile de firmware în regim lunar și update pentru 3 ani la cel mai nou Android de la Google. La nivel de interfață, One UI-ul pe care-l cunoașteți și de pe alte modele Samsung. Am pus o galerie de screenshots din interfață. Aici ai 2 ecrane și jonglezi în funcție de ceea ce dorești să faci pe telefon, între ecranul exterior mai mic și cel intern, de dimensiuni mai generoase. Pe cel intern poți ușor să ai un conținut pe jumătate de ecran și alt conținut pe cealaltă jumătate.

Aplicații preinstalate pe Samsung GALAXY Z Fold 2 5G: 

Aplicații Google: Căutare Google, Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Google Drive, Duo, Google Foto, Play Store;

Aplicații Samsung: Galaxy Store, Game Launcher, Bixby, Zonă AR;

Alte aplicații: OneDrive, Facebook, Netflix.

Interfața Android 10 cu One UI 2.5 pe Samsung GALAXY Z Fold 2 5G;

Conectivitate

Cu greu să găsești ceva mai complet pe partea de conectivitate: 5G în variantele NSA și SA, 4G cu viteze de până la 2000 Mbps în download și 200 Mbps în upload prin agregare de spectru, Wi-Fi ax / 6, USB type-C de tip 3.2 + bluetooth 5.0, NFC, localizare prin A-GPS, GLONASS, GALILEO și BDS.

În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: în partea superioară se află un microfon și unul dintre difuzoarele stereo tunate de AKG, pe lateral dreapta se află butonul de pornire ce are rol și de cititor de amprentă + reglarea volumului cu Up și Down pe o singură tastă. În stânga au poziționat slotul pentru nanoSIM, iar la bază se află portul USB type-C și al doilea difuzor stereo.

Concluzia mi se pare destul de simplă la acest capitol: cea mai bună conectivitate în momentul de față.

Cameră foto și video

Mi se pare cea mai bună dovadă că nu trebuie senzori de mulți megapixeli spre a avea calitatea a fotografiilor pe un smartphone premium. Camera principală de pe GALAXY Z Fold2 5G nu trece de pragul a 12 Megapixeli pentru niciunul dintre senzori:

  • 12 Megapixeli cu f/1.8, echivalent 26mm, dimensiune a pixelului de 1.8 microni, Dual Pixel PDAF + OIS;
  • 12 Megapixeli cu f/2.4, tele de 52mm, dimensiune a pixelului de 1 micron, PDAF, OIS și zoom optic 2x;
  • 12 Megapixeli cu f/2.2, ultrawide de 12mm, dimensiune a pixelului de 1.12 microni.

Înregistrează 4K cu 60 fps. Camera interioară și cea exterioară pentru selfie-uri sunt de 10 Megapixeli cu f/2.2, wide de 26mm și dimensiune a pixelului de 1.22 microni. Înregistrează 4K cu 30 fps.

Se descurcă bine și aveți o suită de imagini în galerie (da – știu, condiții optime pentru a face instantanee. L-am avut la test doar pentru un weekend).

Clip 4K 60 fps realizat cu Samsung GALAXY Z Fold2 5G (urmăriți stabilizarea, focusul, nivelul de detalii = superb);

Galerie de imagini realizată cu GALAXY Z Fold2 5G;

Autonomie

Bateria este de 4500 mAh cu încărcare la 25W, încărcare wireless la 11W și funcția de reverse charging la 4.5W. Depinde ce faci pe smartphone, dacă te bazezi exclusiv pe ecranul mare de 7.6 inch nu trece pragul a 4 – 5 ore de utilizare. Doar că GALAXY Z Fold2 5G cu ecranul suplimentar de 6.2 inch nu a fost conceput să fie utilizat strict așa, îți cumperi o tabletă și ieși mult mai ieftin. Dacă în mixul de utilizare incluzi mai mult timp pe ecranul secundar, trece testul unei zile de dimineața până seară în condiții medii spre intensive.

Concluzii

Samsung GALAXY Z Fold2 5G nu are rival pe nișa sa. Dacă vrei cel mai bun și complet smartphone pliabil, iar bugetul nu reprezintă o problemă, îl cumperi de la un operator sau la liber și gata.

Au revizuit rețeta și au îmbunătățit tot ceea ce conta: ecran secundar mai mare, ecran intern mai mare, metodă de culisare mai bine pusă la punct, feedback mai bun din partea ecranului intern.

Bineînțeles, nu este un smartphone pliabil perfect și mai sunt elemente de pus la punct: ecranul intern și spațiul unde se face culisare să fie cumva mai în linie față de ce oferă acum, baterie ceva mai mare pentru un plus de autonomie, dimensiuni și mai compacte pe viitor (cântărește 282 vr. și pliat are 159.2 x 68 x 16.8 mm).

Galerie de imagini cu Z Fold2 5G prin lentilele lui GALAXY Note20 Ultra;

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.