Am avut ocazia să testez Samsung NX300 pentru prima dată la MWC Barcelona 2013. Acolo erau expuse toate aparatele foto ale companiei sud-coreene. NX300 era cel mai nou, iar cel pe maro arăta într-un mare fel. Samsung are ambiții considerabile în orice domeniu activează. Ei vor să prindă concurența din urmă și în domeniul mirrorless, iar NX300 are toate atuurile.
Pe lângă body-ul lui NX300 mi-au sosit și obiectivul de kit de 18-55 mm cât și un super-obiectiv Samsung de 85mm care costă mai mult decât body-ul lui NX300 + obiectivul de kit. Ca să fiu mai explicit:
a. Samsung NX300 + obiectiv Samsung 18 – 55mm – 3499 lei / ar fi o promoție la F64 de unde-l achiziționați la 2999 lei;
b. Obiectiv Samsung NX 85 mm. f/1/4 ED SSA – 4399 lei pe eMAG.ro.
Obiectivul fix de 85mm este fabulos și spun asta de la bun început. Redescoperi fotografia alături de un Samsung NX300 + Samsung NX de 85 mm. Trebuie să ai doar o idee în minte și să nu cunoști prea multe setări, combinația asta de cameră foto și obiectiv îți asigură fotografii de mare angajament. Înțeleg că și prețul este pe măsură, dar excelența se plătește în mai toate domeniile.
Samsung NX300 este un aparat foto din categoria mirrorless. Dispune de obiective interschimbabile și promite calitatea în fotografie a unui DSLR și în asta într-un corp de compactă. Veți vedea pe parcursul review-ului dacă Samsung NX300 îndeplinește acest deziderat. Cum spuneam și în primul paragraf, Samsung dorește să ajungă un jucător de seamă alături de triada Canon, Nikon și Sony. Investesc enorm în Research & Development și o creștere în calitate se simte de la o generație la alta.
Câteva date legate de Samsung NX300:
Aparat foto Date tehnice |
Samsung NX300 + obiectiv de kit de 18 – 55mm f/3.5 – 5.6 OIS |
Senzor |
APS-C CMOS (23.4 x 15.6mm) |
Rezoluție |
20.3 Megapixeli |
Focalizare |
AF Hibrid: detecție de fază și detecție de contrast, cadru unic AF, cadru continuu AF, MF, obturator tactil |
Display |
3.31 inch de tip AMOLED cu rezoluție 480×800 pixeli, ecran tactil |
Memorie |
Slot pentru cardurile de tip SD, SDXC |
ISO |
100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12800, 25600 |
Capacitate rafală |
8.6 fps și intervalometru între 2 – 30 secunde |
Conectivitate |
Ieșire video de tip NTSC, PAL, HDMI 1.4a, USB 2.0, posibilitatea de a comanda printarea direct de pe aparatul foto, Wi-Fi, microUSB |
Bliț |
Fără bliț încorporat și în pachet dați de un micuț bliț extern atașabil |
Foto |
JPEG cu aspect 3:2 la 20 Megapixeli, 10.1 M., 5.9 M., 5 M., 2M. JPEG cu aspect 16:9 la 16.9 Megapixeli, 7.8 M., 4.9 M., 2.1 M. JPEG cu aspect 1:1 la 13.3 Megapixeli, 7 M., 4 M., 1.1 M., RAW la 20 Megapixeli |
Video |
Înregistrează cu sunet stereo și fișierele sunt în format mp4 (H.264). Filmează în următoarele formate: 1920×1080 cu 60p 1920×1080 cu 30p 1920×810 cu 24p 1280×720 cu 60p 1280×720 cu 30p 640×480 cu 30p 320×240 cu 30p |
Baterie |
Li-ion BP1130 / 1130 mAh și ar oferi autonomie suficientă pentr 320 de fotografii și 160 de minute pentru filmare a unui clip video |
Dimensiuni |
122 x 63.7 x 40.7 mm |
Greutate |
284 gr. fără baterie și card de memorie |
Design
În cutia dați de body-ul lui Samsung NX300, bliț atașabil, curea, obiectiv de kit Samsung 18 – 55mm cu F/3.5 – 5.6 OIS, încărcător cu mufă USB 2.0 și cablu USB 2.0 – microUSB. La obiectivul de 85 mm veți regăsi și un parasolar + husă rotundă ce ajută la protecție atunci când plecați într-o excursie etc. Ambele obiective și NX300 sunt fabricate în China.
Liniile de design sunt în trend cu ce se poartă la momentul actual pe partea de camere mirrorless. Cuvântul de ordine ar fi retro. Sunt elemente ce amintesc de camerele foto de acum 20 – 30 de ani. Cele mai uzitate materiale: aluminiu, plastic și plastic cauciucat. Culorile dominante la aparatul primit la recenzie: argintiu și negru. Există o ușoară disonanță între partea superioară și baza aparatului. Acolo și-a făcut loc un plastic argintiu care nu-mi inspiră ideea de rezistență în timp. Asta mai ales că l-au pus exact unde se află sloturile pentru bateria de 1130 mAh și pentru cardurile SD. Mă rog, la NX300 oricum vei umbla de mai puține ori la sloturile respective. Fotografiile stocate pe cardul SD pot fi urcate pe web direct prin intermediul Wi-Fi și nu ai nevoie să scoți cardul SD și să-l montezi în laptop, iar bateria se încarcă prin microUSB fără a fi nevoie să o scoateți din aparat. Punct PRO pentru că vă scapă de un încărcător în plus. La Samsung poți folosi încărcătorul pentru smartphone și pentru NX300.
Iei aparatul în ambele mâini și vei remarca că dă un grip bun. Ajungi la majoritatea controalelor dispuse pe carcasă, ergonomie bună și începi să te obișnuiești cu aparatul. Mă rog, merge utilizat și cu o singură mână. În partea superioară pe dreapta dați de două rotițe. Cea aflată în extrema dreaptă oferă acces către modurile de fotografiere și setări: AUTO, Wi-Fi, Smart cu mai multe moduri presetate precum Beauty Face, Best Face, Landscape, Macro etc, Lens Priority Mode, Manual, Shutter Priority, Aperture Priority, Program. A doua rotiță include și modalitatea în care se face pornirea și oprirea lui NX300 + butonul declanșator pentru captarea fotografiilor.
Samsung NX300 este un aparat mirrorless cu un design ce mizează pe elemente retro, linii elaborate, plăcut în utilizarea de zi cu zi, grip bun. Îl consider corect pentru categoria sa de preț. Mi-aș fi dorit ca unele plastice de pe la obiectiv sau cameră să nu fi fost implementate, dar nu ai cum să nu faci câte un compromis.
Display și interfață
AMOLED de 3.31 inch cu rezoluție 480×800 pixeli, display retractabil pe o singură axă. Nu se trage în lateral și poți să-l așezi astfel încât atunci când fotografiezi din diferite poziții să ai unghi bun spre display. Samsung a ales un panel AMOLED și cred că din punctul ăsta de vedere nu are rival. Am ocazia să văd un Canon EOS 70D și display-ul lui NX300 joacă într-o altă ligă, superioară, deși vorbim de un mirrorless vs un DSLR mid-range.
Să nu uit a specifica că include control tactil. Funcționează ireproșabil, unghi de vizualizare bun, decent și sub acțiunea directă a razelor solare. Lângă display-ul de 3.31 inch dați de o serie de butoane cu rol în meniu sau setări distincte ale camerei foto, un fel de scurtături. Sunt butoane dedicate pentru meniu, arhivă cu fotografii și clipuri video, ștergerea fișierelor, ISO, AF / Autofocus, Display / modalitate de afișare a diferite elemente pe ecranul AMOLED. Toate controalele sunt ușor de accesat, ergonomice și te obișnuiești rapid. Bineînțeles că va exista tendința pentru setările din meniu să folosiți display-ul cu touch.
Interfața este bine gândită, ușor de înțeles și oferă acces la o paletă bogată de opțiuni de customizare. Nu are meniu în limba română și va trebui să vă mulțumiți cu limba engleză. Interfața lui NX300 a fost structurată în: Setări pentru fotografie, pentru video, Setări personalizate și cele generale. La setările pentru fotografie regăsiți opțiuni precum AutoShare via Wi-Fi, Aspectul și rezoluția fotografiilor, setări pentru autofocus prin gest touch pe display, modul de funcționare al blițului etc.
Pe partea video ai acces către rezoluția clipurilor video, calitate a materialelor filmate, adăugare a unor elemente audio. Există o opțiune denumită Wind Cut / îndepărtarea zgomotului produs de vânt ce devine deranjant de multe ori.
Display excelent și interfață ușor de utilizat, de învățat, multe opțiuni dispuse astfel încât să fie la îndemână. Ai la dispoziție atât butoanele din dreapta cât și display-ul touch pentru a te mișca cât mai rapid prin meniu.
Calitate a imaginilor
Senzor APS-C CMOS de 20.3 Megapixeli în combinație cu obiectivul de kit pe 18 – 55mm. Am făcut și câteva zeci de fotografii cu cel fix de 85mm. Obiectivul are peste 600 de gr. și este de 2 ori mai greu decât aparatul foto propriu-zis. Acolo va trebui să țineți obiectivul cu o mână și body-ul cu alta. Mai mult din inerție, dar cred că în timp dacă ar fi folosit cu o singură mână ar duce la ceva probleme pentru montură. Schimbatul obiectivelor se face foarte ușor. Ai un punct roșu pe obiectiv care trebuie pus în aceeași poziție cu altul similar de pe inelul body-ului, roteșt în dreapta și gata. Pentru demontare apeși un buton din stânga, de lângă obiectiv și rotești în direcția opusă.
Mi-a plăcut modul Macro, ușurința cu care poți evidenția o anumită porțiune din imaginea sau situația pe care dorești să o imortalizezi. La captarea fotografiilor scoate un sunet similar cu cel de la DSLR, știți că mirrorless-urile și DSLR-urile au și puncte comune.
Obiectivul de 18 – 55mm este un all-in-one potrivit pentru tot felul de fotografii, de la cele în aer liber până la macro. Cel de 85mm cu f/1.4 merge direct pe exterior, excelent și în condiții reduse de luminozitate. Știu că prețul de comercializare pentru Samsung de 85 mm nu-i de ici de colo și rezultate obținute trebuie să fie excelente. Păcat că obiectivele de mirrorless au prețuri prohibitive. Am remarcat că niciun obiectiv Samsung nu coboară sub 1500 de lei. Nu știu câte persoane din România și-ar cumpăra un NX300 de 2999 lei și ar merge și pentru un 85mm de peste 4000 de lei… Știu că și obiectivele de DSLR merg pe aceeași idee și ajung de multe ori a costa de peste 5 – 6 ori valoarea aparatului, dar mi-aș fi dorit ca mirrorless-urile să facă notă discordantă.
Când fotografiezi ți se oferă o imagine pe display, nu se vede tocmai bine, iar când intri în arhiva cu fișierele vei remarca că a ieșit mult mai bine decât acel instantaneu afișat pe ecranul AMOLED.
Fotografii făcute cu Samsung NX300 și obiectivul de kit de 18 – 55m:
Fotografii făcute cu Samsung NX300 și obiectivul de 85mm:
Câteva fotografii panoramice făcute cu Samsung NX300:
Performanță video
Filmează la 1080p. Focusul se face puțin cam greu. Are un control dedicat în partea dreaptă, lângă display. Este un buton dedicat micuț argintiu cu un punct roșu la mijloc. Vă las cu un clip video ca să vă formați o opinie:
Conectivitate
În lateral dați de porturile microUSB și microHDMI. Primul cu dublu rol: încărcarea bateriei de 1130 mAh și conectare la PC pentru transfer date. La bază dați de slotul pentru cardurile de tip SD și bateria mai sus aminitită. Samsung NX300 dispune de conexiune Wi-Fi. Punct PRO pentru acest aparat și un element important în ce privește conectivitate sa. Butonul Direct Link duce către setarea funcției AutoShare. Există și un mod Wi-Fi pe rotița selectoare. Acolo veți putea seta:
MobileLink – conectezi smartphone-ul cu tableta cu camera foto și sunt transferate fișierele captate cu NX300 către device-ul cu care s-a făcut conexiunea;
Remote Viewfinder – preview al imaginilor de pe NX300 către un smartphone și-ți oferă posibilitatea de a capta imaginile respective;
Auto Backup – transfer al fotografiilor și clipurilor video către un PC via Wi-Fi;
Email – trimiți o fotografie sau un clip video direct din meniul lui NX300;
SNS & Cloud – upload al fotografiilor sau fișierelor video din cameră direct către rețele sociale sau servicii de stocare în cloud;
Allshare Play – upload al imaginilor și clipurilor video către serviciul AllSharePlay.com.
Autonomie
Baterie de 1130 mAh care se încarcă rapid, dar la fel de ușor se și descarcă. Nu impresionează ca și autonomie. Aș zice că un rol important în consumul accelerat al acumulatorului îl are display-ul AMOLED, dar și conexiunea Wi-Fi. Ajunge pe la 250 – 300 fotografii. Vă dați seama că sunt elemente ce variază de la caz la caz, cu sau fără flash, cu backup via Wi-Fi sau conexiune la smartphone etc.
Concluzii
Samsung NX300 este un mirrorless cu atitudine, un design echilibrat ce nu se va demoda prea ușor, funcții de top, conectivitate completă pentru categoria din care face parte. Compania sud-coreeană evoluează în direcția bună și se simt eforturile de R&D dacă facem comparație cu ce scoteau pe piața de camere foto în urmă cu 2 – 3 ani de zile.
Înlocuiește un DSLR fără probleme. Nu are vizor optic, dar aveți la îndemână un AMOLED de calitate.
PRO
– design plăcut, grip bun;
– conectivitate excelentă, controlezi camera foto cu smartphone-ul sau tableta, transfer facil de fișiere, share în social media direct de pe NX300 etc;
– display tactil cu tehnologie AMOLED, utilizabil și sub acțiunea razelor solare;
– impresionează pozitiv în ce privește fotografiile captate, un DSLR ascuns în corpul unui mirrorless.
CONTRA
– autonomie redusă;
– obiective cu preț prohibitiv.