Software

Reprezentanţi ai Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi şi o echipă de specialişti IT din Italia au lansat în România aplicaţia SmartRoadSense. Aceasta este dedicată telefoanelor inteligente şi va putea monitoriza calitatea drumurilor din România.

SmartRoadSense va colecta informaţiile în timp real cu ajutorul vibraţiilor produse de deplasarea maşinilor pe şosele, urmând că acestea să fie transmise către un server din Italia. Acolo datele sunt procesate şi analizate, iar pe baza acestora se va configura o hartă cu informaţii despre starea tehnică a structurii rutiere stradale.

Harta va fi disponibilă în aplicaţie tuturor şoferilor, dar va fi transmisă şi către autorităţi pentru a putea lua măsurile necesare acolo unde este cazul. Din păcate la evenimentul de lansare a acestei aplicaţii nu a participat niciun reprezentant al administraţiei locale, chiar dacă aceştia au fost invitaţi.

În primă fază aplicaţia va fi testată doar în judeţul Galaţi, urmând ca ulterior să fie implementată la nivelul întregii ţări.

”Dorim să implicăm publicul, cetăţenii să contribuie la sustenabilitatea drumurilor. Aşa că luăm avantajul telefoanelor inteligente care conţin diferiţi senzori cum este accelerometrul şi pot simţi vibraţiile maşinii, iar în acest fel putem înregistra date despre drumuri. Datele sunt colectatate, sunt adunate într-un server şi sunt calculate şi studiate pentru a îmbunătăţi infrastructura şoselelor. Serverul este acum în Italia, este printr-un sistem cloud şi este deţinut de o instituţie publică. Aplicaţia este gratuită. Informaţiile sunt deschise pentru toată lumea, poate să le acceseze orice cetăţean, sunt deschise publicului, precum şi instituţiilor publice”, a declarat profesorul Alessandro Bogliolo, unul dintre coordonatorii proiectului.

Sursa: zf.ro

Categorii: jocuri-aplicatii

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro și Acer Aspire V3-571G.