Smartwatch HUAWEI Watch 4 Pro – review

09/06/2023

Lansările HUAWEI din ultimul timp vin unele după celelalte, avem review-uri, de exemplu, pentru Watch Ultimate, pentru P60 Pro, urmează în câteva zile pentru pliabilul Mate X3, iar azi vedem cum se prezintă ceasul inteligent HUAWEI Watch 4 Pro, unul ce propune câteva upgrade-uri față de generația anterioară – Watch 3 Pro. Emil a venit deja cu primele impresii pentru Watch 4 și Watch 4 Pro, iar eu aduc acum mai multe detalii.

Specificații smartwatch HUAWEI Watch 4 Pro

Date tehnice

Smartwatch
HUAWEI Watch 4 Pro
EcranTouchscreen AMOLED LTPO circular de 1.5 inch, rezoluție 466 x 466 pixeli, densitate 310 ppi
Sistem de operareHarmony OS 3.1.0
ConectivitateeSIM 4G LTE, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 5.2, NFC, GPS dual-band, microfon, difuzor
Senzoriaccelerometru, giroscop, compas, senzor optic pentru ritm cardiac, senzor de lumină ambientală, barometru, senzor de temperatură, senzor EKG, senzor de adâncime
Alte informațiiprotecție din sticlă safir pentru ecran, carcasă spate ceramică, corp ceas din titan aerospațial (grad TC4), etanșeitate 5 ATM (scufundare liberă până la 30 metri adâncime)
Bateriecapacitate necunoscută
autonomie tipică de 4.5 zile, 12 zile autonomie tipică cu mod Ultra-long Battery Life și până la 21 zile cu mod Ultra-long Battery Life în anumite condiții
Dimensiuni48.8 x 47.6 x 12.9 mm (doar corp, fără curea)
Greutate65 grame - corpul ceasului
48 grame - brățara din titan
113 grame - ceas cu brățara din titan

Review video

httpvh://youtu.be/RVkajcxunkU

Pachet, design și construcție

Huawei Watch 4 Pro
Un ceas premium din orice unghi ar fi privit.

Eu am primit pachetul de retail, în care ceasul este bine așezat și stă fix pe durata transportului. Mai jos în cutie descoperi încărcătorul wireless cu cablul atașat, ce are la capăt o mufă USB-A, câteva zale suplimentare pentru brățara din titan și un mic ghid de utilizare rapidă:

Prima impresie este că HUAWEI Watch 4 Pro nu este pe atât de masiv precum Watch Ultimate, deși dimensiunile nu sunt decât cu foarte puțin mai mici pentru ceasul despre care vorbim aici. Dar, designul mult rotunjit, fără acea coroană și fără 3 butoane, toate mari, face ca Watch 4 Pro să pară evident mai compact.

Smartwatch-ul este fără niciun dubiu creat sprea a fi pe placul celor ce caută eleganță în locul sportivității. Sticla din cristal safir ce protejează ecranul este foarte ușor curbată, puțin „bombată”. În jurul ei sunt însemne sub formă de linii ce stau în dreptul celor 12 ore, cele mai groase, respectiv pentru cele 60 de minute, liniile mai subțiri. Urmează apoi o fâșie finisată lucios, care face parte tot din carcasa din titan, ce este apoi finisată mat.

Butonul de sus, cel coroană, are o fâșie roșie în zona dinspre ceas, iar pe capăt este gravat „HUAWEI WATCH”. Sunt detalii fine, ce trimit și ele mesajul de premium. Butonul de jos este înconjurat de o margine ce face parte din carcasa ceasului, fâșie ce pare a fi din plastic.

Cele două zone de prindere a brățării de corpul ceasului, precum și cureaua din titan, sunt realizate în așa fel încât să pară că ceasul și brățara sunt unele și aceleași, s-a încercat o continuare naturală a ansamblului. Arată foarte bine, dar dacă vei vrea să schimbi brățara cu o alta sau cu o curea aftermarket, să-i zicem, atunci s-ar putea să nu mai poți obține o combinație la fel de reușită.

Zona spate este cumva asemănătoare cu cea de la celelalte modele de ceasuri inteligente de la HUAWEI, senzorul de generație nouă iese în relief, dar nu mi s-a părut că m-ar deranja în vreun fel la purtare.

Brățara se detașează de ceas în doar câteva secunde, la fel de repede și de facil se și montează la loc. Asta grație unui mecanism eficient cu buton, unul ce pare același cu cel de la Watch Ultimate. La fel de ușor se pot scoate sau adăuga zale brățării, sunt 5 aduse adițional în cutia de retail pentru cei cu încheieturi mai groase. Circumferința mâinii, dacă scoți sau adaugi zale brățării, poate fi între 140 și 210 mm, deci cred că este acoperită cea mai mare parte a utilizatorilor.

Din punct de vedere al construcției, HUAWEI Watch 4 Pro este un membru demn al seriei de ceasuri inteligente premium. Poate că se duce chiar ușor peste această zonă, fără însă a putea ataca segmentul unde este poziționat Watch Ultimate, cu a sa carcasă din aliaj metal lichid pe bază de zirconiu și cu coroană și spate din ceramică nanocristalină.

În fine, revenim la Watch 4 Pro și trebuie spus că în acest caz avem o carcasă din titan de tip aerospațial, adică unul de tip TC4, ce se pare că vine cu un mult mai bun raport între cât este de rezistent raportat la greutate față de aliajul titan TC2. Totodată, are și o rezistență mult îmbunătățită la coroziune.

Apoi, sticla ce protejează ecranul din cristal safir și spatele din ceramică promit să reziste excelent în fața zgârieturilor ce se pot acumula în timp.

Finisările sunt de top, chiar nu am găsit nici cea mai mică imperfecțiune. Până la urmă nu am găsit eu nimic de gen la al meu Watch GT 3, ar fi fost culmea ca la HUAWEi Watch 4 Pro, ce este așezat în gamă imediat sub Watch Ultimate, să apară probleme la construcție.

Fără niciun dubiu, dacă îți place cum arată HUAWEI Watch 4 Pro, atunci nu ai de ce să nu-l găsești perfect din celelalte considerente ce țin de construcție.

Ecran și sunet

Ecran excelent, căruia cu greu îi poți reproșa ceva.

Din lista cu specificații, ecranul lui HUAWEI Watch 4 Pro pare același cu cel de pe Watch Ultimate. Avem aceeași diagonală, aceeași rezoluție și același panou AMOLED cu tehnologie LTPO, ce poate ajusta dinamic rata de refresh, ce poate coborî, în funcție de scenariu, la doar 1 Hz. Asta aduce beneficii pentru autonomie.

Display-ul este de top, excelent din orice punct de vedere. Este foarte luminos, nici măcar o dată nu a fost cazul să nu văd totul perfect, rezoluția de 466 x 466 pixeli conturează fin fiecare detaliu, iar răspunsul tactil este pe cât se poate de exact. Probabil pare totul prea bine ca să fie adevărat, dar chiar așa este. Mă întreb ce se mai poate face la următoarele generații de ceasuri inteligente la ecran…

Sunetul extern, căci avem difuzor, dar și microfon integrate pe HUAWEI Watch 4 Pro, este mai bun decât cel de pe Watch Ultimate. Asta se poate datora gradului de etanșeitate, care la ceasul de față este de 5 ATM, pe când la Ultimate vorbim despre o rezistență dublă – 10 ATM. Așadar, difuzorul trebuia mai bine protejat la imersie.

Sunetul în apeluri, căci acolo mă interesează cel mai tare la un smartwatch, este bun. Nu ideal, dar suficient de ridicat cât să poți purta o conversație normală în condiții de zgomot ambiental mediu. Dacă este vorba despre un mediul cu zgomote peste medie, atunci vei avea ceva probleme în a prelua un apel de pe HUAWEI Watch 4 Pro. Totuși, chiar și așa tot vei putea purta aproape decent o conversație telefonică, dacă este cu adevărat necesar să faci asta de pe ceas.

Hardware, sistem de operare, aplicații și funcții

Watch 4 Pro vine cu magazin de aplicații AppGallery direct în dispozitiv, unde sunt sute de titluri disponibile spre instalare.

Nu am găsit niciun detaliu legat de ansamblul hardware de sub carcasa lui HUAWEI Watch 4 Pro. Nici măcar despre cantitatea de memorie RAM ori flash nu sunt detalii.

Sistemul de operare este Harmony OS 3.1.0 la HUAWEI Watch 4 Pro. Vorbim despre un OS ceva mai diferit față de ceea ce este pe GT 3 sau Watch Ultimate, spre exemplu prin simplul fapt că la HUAWEI Watch 4 Pro avem și magazin de aplicații.

Acesta este prezent direct pe ceas și fix de aici poți instala aplicații. Sunt multe disponibile, nu am putut afla sau parcurge întreaga listă. Pe de altă parte, aș spune că numărul celor cu adevărat utile pe un ceas inteligent este ceva mai limitat. În fine, aici ține de preferințe, unora le pot fi de ajutor anumite aplicații direct la încheietura mâinii, altora nu.

Din partea mea, este de apreciat că există Petal Maps, de exemplu, care poate fi folosită fără a fi nevoie de smartphone, cum se întâmplă la ceasurile din seria GT sau chiar Ultimate. Desigur la HUAWEI Watch 4 Pro este valabil asta doar dacă ai conexiune LTE prin eSIM, adică ai nevoie de plan de date mobile pentru ca Petal Maps să funcționeze fără smartphone lângă.

Ce mai pot spune despre Harmony OS 3.1.0 de pe HUAWEI Watch 4 Pro este că, la nevoie, ai direct pe ecran o tastatură completă de pe care poți răspunde la mesaje (SMS, WhatsApp, FB Messenger etc) sau de pe care poți face căutări în alte aplicații. Sigur că tastele virtuale mici nu-ți permit să porți adevărate conversații, dar eu am găsit utilă această posibilitate, de a răspunde rapid unor mesaje fără a mai folosi telefonul, ce uneori era departe de mine. 

Dintre funcțiile speciale ce se regăsesc pe HUAWEI Watch 4 Pro le voi menționa pe cele mai importante, fără a veni cu prea multe detalii. Precizez că monitorizările și măsurătorile, fie că vorbim despre activitățile fizice, fie despre ritm cardiac, SpO2, calitatea somnului și altele, sunt acolo și nu sunt deloc rele. Ca să vă spun cât de exacte sunt, nu aș putea… Este greu să-ți dai seama dacă numărul de pași este fix cel făcut de-a lungul unei zile sau de cât somn adânc ai avut parte noaptea. SpO2-ul, ritmul cardiac, EKG-ul, nivelul de stres, calitatea respirației și altele sunt, cel mai probabil, corect preluate.

Ca funcții mai speciale, HUAWEI Watch 4 Pro vine cu măsurarea rigidității arteriale și cu Respiratory Check, adică funcție de analiză a calității respirației. Watch 4 Pro introduce Health Glance, funcție ce analizează simultan, în doar 60 de secunde, 7 date fiziologice – EKG, ritm cardiac, SpO2, rigiditate arterială, nivel de stres, temperatura pielii și respirația. Toate aceste date sunt apoi afișate într-un singur ecran (ce se parcurge prin scroll, nu pot fi toate aduse laolaltă, desigur), dar pot fi exportate în aplicația Huawei Health și analizate pe telefon:

Totodată, cu HUAWEI Watch 4 Pro este introdusă funcția Health Trends, ce poate afișa informații variate de sănătate pe o perioadă de 30 sau 180 de zile, sub formă de grafice sau cu date comparative. Având în vedere că eu am avut ceasul la test de puțin mai mult de o săptămână, nu am avut cum să adun atâtea date spre a fi generat un raport Health Trends.

Ar mai fi de punctat și funcția Fall Detection SOS. Practic, poți activa detecția căderii, iar dacă, din nefericire, se întâmplă asta, imediat pe ecranul ceasului apare o notificare ce-ți permite să apelezi direct, printr-o singură atingere a ecranului ceasului, un număr de telefon de urgență, ce a fost setat în prealabil. O funcție ce merită activată, dacă mă întrebați pe mine, nu doar pentru cei bătrâni, cum este recomandat. Adică, cu ce te încurcă că este activă, dacă oricum nu vei cădea vreodată. Dar dacă se întâmplă, nu ți-ai dori să nu cauți telefonul? În fine, pentru ca Fall Detection să poată fi utilizat corespunzător, este nevoie de conexiune eSIM. 

Interfața sistemului de operare Harmony OS de pe HUAWEI Watch 4 Pro:

Ce mai vreau să adaug aici este că interfața Harmony OS de pe HUAWEI Watch 4 Pro rulează tot timpul aproape impecabil, orice swipe este fluid, în timp ce accesarea oricărei funcții nu vine cu lag, totul se întâmplă aproape instant de fiecare dată.

Conexiunea cu smartphone-ul, fie că este unul ce rulează Android (de la Android 6.0 și mai nou), fie iOS (iOS 9.0 sau mai recent), se face prin aplicația Huawei Health, pe care o știm de la toate celelalte ceasuri inteligente prezentate pe site.

Capturi de ecran din aplicația Huawei Health Android 13 pentru HUAWEI Watch 4 Pro:

Huawei Health este bine organizată, din partea mea, după doar câteva minute înțelegi ce și unde găsești, iar opțiunile sunt cele pe care le aștepți de la un ceas inteligent.

Conectivitate

La Huawei, suportul eSIM este oferit exclusiv seriei Watch, nu și celei Ultimate sau GT.

Aici, marea noutate pentru HUAWEI Watch 4 Pro este dată de prezența eSIM. Sigur că aceasta era disponibilă și la generația precedentă (Watch 3 Pro), dar spun noutate fiindcă așa ceva nu este disponibil pe nicio altă serie de smartwatch-uri Huawei. eSIM poate fi folosit standalone, adică să ai un număr propriu de telefon pentru ceas, sau poate fi dublat numărul de telefon pe care îl ai pe smartphone. Acest serviciu, din ce știu, este disponibil la noi în țară doar la Orange, care îți permite să faci Number Share pentru până la 4 dispozitive secundare.

Pe lângă eSIM, mai este disponibil și Wi-Fi, de tip 802.11 pe standardele b/g/n (doar 2.4 GHz). Astfel te poți conecta la rețele Wi-Fi pentru a avea internet direct pe ceas, fără a folosi serviciile de date eSIM.

Nu lipsește desigur nici Bluetooth, ce este în versiunea 5.2. Conexiunea cu smartphone-ul sau cu o pereche de căști, de exemplu, este stabilă și se poate întinde fără probleme și la mai bine de 20 de metri, în câmp deschis. În casă, ceasul rămâne conectat la smartphone dintr-o încăpere în cealaltă, cu un perete despărțitor, dar nu mai mult de atât.

Avem și NFC, care deocamdată nu poate fi folosit pentru plăți cu ceasul, dar am înțeles de la reprezentanții Huawei România că se lucrează la asta și că în câteva luni serviciul va fi disponibil.

Aș vrea să mai vorbesc aici despre cele două butoane de pe ceas. Cel de sus, tip coroană, permite nu doar apăsare, dar reacționează și la rotire. Astfel poți face zoom prin rotire pe anumite ecrane, în timp ce în alte aplicații rotirea înseamnă scroll printr-o anumită listă. Poți activa și feedback haptic la scroll.

Butonul de jos, cel numit Function, poate fi doar apăsat. Pe ecranul Home o apăsare deschide un fel de meniu rapid unde poți aduce trei aplicații / funcții ce pot fi astfel activate rapid. Același buton Function integrează și senzorul ce permite analiza EKG și pe cea de determinare a rigidității arteriale, când butonul trebuie doar atins continuu timp de câteva zeci de secunde.

Autonomie

Autonomie Huawei Watch 4 Pro
Autonomia este ok, dar se înjumătățeste dacă ai activat serviciul eSIM.

Un atuu al tuturor smartwatch-urilor Huawei este autonomia. La fiecare ceas inteligent de la ei am apreciat autonomia, dar nu am avut până acum unul ca Watch 4 Pro. Având în vedere că este un smartwatch mai complex, cele 4 – 5 zile pe care le-am prins eu, mi se par totuși decente. Este adevărat că nu am avut eSIM activat pe ceas. Cel mai probabil, cu eSIM autonomia va scădea destul de serios și cred că vor fi atinse cam 2 zile departe de încărcător, ceea ce nu este tocmai rău, dar nici ceva special.

Încărcătorul din pachet poate livra până la 18W putere maximă (5 – 9V / 2A), iar cu un adaptor ce poate livra aceste cifre, HUAWEI Watch 4 Pro se încarcă complet în circa o oră și jumătate.

Eu am testat încărcarea și am prins astfel:

  • 5 minute – de la 27% la 37%;
  • 10 minute – de la 27% la 47%;
  • 15 minute – de la 27% la 54%;
  • 30 minute – de la 27% la 68%.

Observăm că primele 15 minute pun rapid procente în baterie, pentru ca mai departe încărcarea să devină ceva mai lentă. În timpul alimentării rapide am observat că HUAWEI Watch 4 Pro se încălzește inclusiv pe partea față, fără însă a deveni fierbinte niciunde pe carcasă, nici chiar pe spate, acolo unde încărcătorul wireless magnetic se prinde de ceas.

Preț

Smartwatch HUAWEI Watch 4 Pro – 2.999 de lei pe Huawei Store România, pentru versiunea cu brățară din titan, precum cea de test. Versiunea cu curea din piele are un preț de start de 2.699 lei, în timp ce Watch 4 (non Pro) costă de la 2.499 lei. Până pe 21 iunie rulează o campanie promoțională pentru orice ceas inteligent din seria Watch 4, ce arată așa: 200 de lei extra discount cu cod de reducere „A200NOU” + căști HUAWEI Freebuds 5i oferite gratuit.

HUAWEI Watch 4 Pro
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție de nivel premium fără discuție, finisări și materiale de top (carcasă din titan de grad aerospațial, sticlă cristal safir pentru protecție ecran și ceramică pe spate);
  • etanșeitate carcasă 5 ATM;
  • ecran excelent;
  • Harmony OS rulează aproape perfect tot timpul;
  • conectivitate extinsă - eSIM pentru număr propriu de telefon sau care poate fi dublat de la smartphone, Wi-Fi, GPS dual-band, NFC;
  • multiple funcții de măsurare și analiză a activităților fizice și de sănătate.
Contra
  • deși poate nu arată și nici nu se simte neapărat ca un ceas masiv, HUAWEI Watch 4 Pro este în realitate destul de mare și de greu;
  • deși include foarte multe aplicații ce pot fi instalate direct de pe ceas, în magazinul Huawei AppGallery nu sunt neapărat prezente multe folositoare pe un smartwatch;
  • plata direct de pe ceas, prin NFC, nu este încă activă (Huawei promite că va fi lansată această funcționalitate, dar la data publicării acestui review plata contactless cu Watch 4 Pro nu este disponibilă).
Concluzii

Din partea mea și mai ales după tot ce am descoperit despre HUAWEI Watch 4 Pro în urma testului, consider că acest smartwatch merită a fi luat în considerare dacă ai nevoie de tot ce propune. Prețul nu este rău când iei în calcul oferta de lansare și oricum astfel de promoții apar frecvent în magazinul oficial Huawei România. HUAWEI Watch 4 Pro este un smartwatch premium, ce vine cu multe avantaje de partea sa și care nu greșește cu mare lucru, așa cum se observă din punctele pro și contra de mai sus.

Design
Hardware
Software
Autonomie
Pret / Specificatii

HUAWEI Watch 4 Pro a fost testat timp de 8 zile și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.