HUAWEI este unul dintre cele mai importante nume din țara noastră când vine vorba despre dispozitive purtabile, oferta variată, cu produse adaptate nevoilor și dorințelor majorității clienților. De la brățări fitness cu funcții de bază la unele mai avansate, de la ceasuri inteligente accesibile la unele  cu adevărat performante, HUAWEI are de toate. Doar că, până la acest moment, compania chineză nu abordase zona purtabilelor ultra premium sau chiar de lux, de ce nu.

Ei bine, asta s-a schimbat din primele zile ale lunii aprilie 2023, când a fost lansat oficial HUAWEI Watch Ultimate, cel mai cel dintre toate ceasurile HUAWEI de până acum. Ce reprezintă de fapt și cum se descurcă în utilizarea cotidiană, vă spun mai departe.

Specificații smartwatch HUAWEI Watch D

Date tehnice

Smartwatch
HUAWEI Watch Ultimate
EcranTouchscreen AMOLED LTPO circular de 1.5 inch, rezoluție 466 x 466 pixeli, densitate 311 ppi
Sistem de operareHarmony OS
ConectivitateBluetooth 5.2, NFC, GPS dual-band
SenzoriSenzor accelerometru, Senzor giroscopic, Senzor manometric, Senzor optic al ritmului cardiac, Senzor barometric, Senzor de temperatură, Senzor de adâncime
Alte informațiiprotecție din sticlă safir pentru ecran, ramă ceas și carcasă spate din ceramică nanocristalină, corp ceas din metal lichid pe bază de zirconiu
Baterie530 mAh, autonomie tipică de 14 zile
Dimensiuni48.5 x 48.5 x 13 mm (doar corp, fără curea)
Greutate76 grame (doar corpul ceasului)

Design și construcție

HUAWEI Watch Ultimate

Fiecare detaliu este executat perfect!

Am primit produsul de test după ce am participat la o prezentare de presă ce a avut loc undeva la jumătatea lunii martie 2023, dar nu am putut comunica nicio informație până pe 3 aprilie, când a expirat embargoul asumat. De la acel eveniment am plecat cu un exemplar pentru review, un model în culoare neagră, ce a venit în cutie alături de încărcător wireless rapid, magentic, de o parte de curea mult mai lungă și de un ghid de pornire rapidă:

Unitatea pe care o vedem în continuare a fost în nuanța Expedition Black, HUAWEI Watch Ultimate mai poate fi ales și în culoarea Voyage Blue, căruia în mod standard îi este alăturată o brățară din titanium, dar care vine la pachet și cu o curea bleumarin din HNBR (Hydrogenated acrylonitrile butadiene rubber), același material din care este și cureaua modelului negru. Acest HNBR este un material mult mai rezistent în timp decât clasicul fluoroelastomer și vine în plus și cu alte avantaje deloc de neglijat, printre care cel mai important că nu irită pielea. O curea din HNBR este una premium, prețurile pentru astfel de accesorii nu sunt deloc mici, așa că se potrivește și cu statutul pe care îl impune HUAWEI Watch Ultimate. 

Eu am purtat ceasul absolut continuu timp de două săptămâni, practic nu l-am scos de pe încheietura mâinii decât când am făcut pozele de produs ce însoțesc acest review. Și nu am observat nici cea mai mică urmă de la curea, ceea ce pot mărturisi că este o premieră. De obicei, este nevoie să mai dau jos ceasurile pe care le port, dar la HUAWEI Watch Ultimate nu a fost nevoie.

Iar asta este ușor surprinzător, fiindcă ceasul este cu adevărat masiv, mult mai mare și mai greu decât cel pe care îl folosesc uzual (HUAWEI Watch GT 3). Așa că, pentru mine, a fost nevoie să strâng mai tare cureaua decât o fac în mod obișnuit. Chiar și așa, încheietura nu mi-a transpirat și nu a apărut niciun semn de iritare. Repet, în mod normal, cu orice alt tip de curea / brățară, trebuie să dau jos ceasul măcar o dată la câteva zile, timp de 2 – 3 ore.

Din punct de vedere al designului, HUAWEI Watch Ultimate propune un aspect ce-mi amintește de unele modele de ceasuri de mână convenționale de la Omega, poate chiar Tag Heuer. Iar asta nu este deloc rău, fiindcă până la urmă nu vorbim despre copii exacte, ci doar despre unele asemănări.

La HUAWEI Watch Ultimate atrage imediat atenția, pe lângă dimensiunile generoase, coroana din jurul ecranului și cele trei butoane. Două sunt pe latura din dreapta, cel de sus cu funcție de rotire, iar al treilea este pe stânga, sus. Fiecare dintre ele vine cu un anumit model, cu anumite gravuri. 

Haideți să trecem la ceea ce este cu adevărat impresionant la HUAWEI Watch Ultimate. Ce-l face pe acest ceas unul de lux, așa cum în promovează HUAWEI? Fără dubiu construcția, finisările de detaliu și, nu în ultimul rând, materialele folosite. Vorbim despre o carcasă în care nu a fost loc de imperfecțiuni, una căreia chiar nu i-am găsit nici cea mai mică scăpare.

Totul este extrem, dar extrem de solid, ceasul pare că poate rezista unor șocuri uriașe și unor tratamente deloc grijulii. HUAWEI Watch Ultimate este mare? Da! Este greu? Cu siguranță mult mai greu decât alte ceasuri inteligente. Poate că sunt și altele mai grele, dar HUAWEI Watch Ultimate este oricum acolo sus în top.

Dar aceste aspecte nu reprezintă neapărat minusuri, odată ce te obișnuiești cu el la mână realizezi că nu este deranjant în utilizare. Pentru unii, ce-i drept, s-ar putea să nu fie ceea ce trebuie, dar pentru mine a fost doar o chestiune de acomodare.

Revenind la construcția de lux, trebuie să enumăr din nou ceea ce am trecut în tabelul cu specificații. Avem sticlă din safir peste ecranul circular, una ce nu a prins nici cea mai mică zgârietură sau semn după cele 2 săptămâni de purtare continuă. Și asta deși am folosit ceasul și la ceva treburi în timpul cărora nu aș fi purtat ceasul meu.

Coroana din jurul ecranului este din ceramică nanocristalină, material din care este fabricat și spatele ceasului. Din nou, un material foarte rezistent.

Dar cea mai mare noutate pentru acest smartwatch vine de la materialul din care este confecționată carcasa, șasiul. Vorbim despre un metal lichid (un aliaj) ce conține în structura sa și zirconiu. Asta îi conferă proprietăți cu mult superioare oricăror altor materiale folosite la ceasuri. Rezistență la șocuri și la coroziune mult mai înaltă decât la inox și o densitate comparabilă cu a titanului. În fapt, din metal lichid cu zirconiu sunt realizate carcasele ceasurilor de lux, chiar a celor de care am amintit mai sus – Omega, printre altele.

Îmi dau seama că am dezvoltat mult la acest capitol, dar până la urmă HUAWEI Watch Ultimate chiar prin design și construcție vrea să convingă. Desigur că asta nu înseamnă că la celelalte capitole se descurcă mai slab, așa cum vom vedea, ci doar că, la fel ca la majoritatea produselor de lux, diferențele se fac la detalii. Iar HUAWEI Watch Ultimate este cu siguranță deosebit în rândul smartwatch-urilor. Aș spune chiar că nu are concurență directă. Poate doar ca preț, dar asta nu înseamnă că mai știu și alte ceasuri inteligente care să fie fabricate cu atâta atenție la detalii și din asemenea materiale. 

Ecran și sunet

Ecran mare, clar, perfect lizibil în orice condiții de utilizare.

Fără a aduce specificații cu adevărat deosebite, precum rezoluție cu adevărat înaltă (466 x 466 pixeli mai au și alte ceasuri inteligente de la HUAWEI), ecranul lui HUAWEI Watch Ultimate nu are cum să nu te impresioneze. Arată exact așa cum trebuie, un AMOLED cu rată de refresh variabilă, prin tehnologie LTPO, ce redă culori intense și contrast infinit. Dar, mai presus de toate acestea, vine cu o luminozitate maximă de până la 1000 niți (conform HUAWEI, nu am măsurat), iar asta se vede clar în utilizarea cotidiană. Nici măcar în bătaia directă a razelor de soare nu am întâmpinat nicio problemă de lizibilitate.

Mai mult, răspunsul tactil este exact cât trebuie de sensibil și foarte exact, foarte rar au fost preluate alte comenzi decât mi-aș fi dorit, iar se prea poate să fi fost chiar din cauza mea.

Am pus la acest capitol și partea de sunet, fiindcă HUAWEI Watch Ultimate vine, așa cum este și normal, cu difuzor și microfon integrate. Prin conexiunea cu smartphone-ul pot fi astfel preluate apeluri telefonice, iar calitatea acestora este foarte bună. Nu aș spune că iese în evidență față de al meu Watch GT 3, dar nici că mi-ar fi trebuit ceva în plus.

Aici este de apreciat faptul că sunetul este de bună calitate, atât cel din difuzor, cât și cel preluat de microfon, fiindcă, să nu uităm, ceasul vine cu certificare 10 ATM, ceea ce garantează rezistență la adâncimi ale apei de până la 100 metri. Așadar, deși difuzorul și microfonul sunt extrem de bine protejate împotriva imersiei, acestea tot reușesc să producă și să preia sunetul la o calitate bună.

Hardware, sistem de operare, aplicații și funcții

Multiple funcții de monitorizare a activităților fizice și ale sănătății.

Pe partea de hardware, recunosc că nu am găsit prea multe detalii oficiale. Până la urmă poate nu contează atât de tare ce este sub carcasă, atât timp cât totul rulează și se desfășoară în cele mai bune condiții. Iar la HUAWEI Watch Ultimate nu am întâmpinat lag, chiar deloc, totul se întâmplă aproape instant, iar experiență de utilizare, interacțiunea cu sistemul de operare Harmony OS direct de pe ceas, este la cele mai înalte cote.

Pentru mine, utilizarea HUAWEI Watch Ultimate a fost în cea mai mare parte similară cu a smartwatch-ului pe care îl dețin. Interfața este personalizabilă, poți alege dintre sute și sute de fețe de ceas, unele sunt chiar unice pentru HUAWEI Watch Ultimate, poți decide ce anume widget-uri să fie accesibile prin swipe laterala de la ecranul Home, adică de la fața de ceas selectată. Meniul cu setări rapide apare când dai swipe de sus în jos, întocmai ca la smartphone-urile cu Android, iar la zona cu notificări ajungi printr-un swipe de jos în sus de pe ecranul Home. 

Butonul cu coroană ce poate fi rotită, prin care astfel poți naviga prin anumite meniuri / notificări, adică cel din dreapta sus, este cel pe care îl vei folosi cel mai des, după touchscreen. Cel de sub el, este cel Function, adică pe care îl poți seta să te ducă direct către anumite funcții / aplicații.

Cel de-al treilea buton, care apare în premieră la HUAWEI Watch Ultimate, este cel de pe stânga, de sus, cumva din dreptul orei 10 la ceasurile clasice. Până să returnez dispozitivul, acesta nu a fost funcțional întrucât exemplarul de test nu primise un update, ce însă acum este disponibil. Butonul Assist, căci aceasta este denumirea lui, te duce direct către meniul Outdoor Expedition, adică spre modurile unice pe care HUAWEI Watch Ultimate. Perfect pentru scufundări și pentru anumite sporturi mai mult sau mai puțin extreme, butonul Assist va fi apreciat de către cei care practică aceste activități ceva mai speciale. 

Interfața sistemului de operare Harmony OS de pe HUAWEI Watch Ultimate:

La fel ca toate dispozitivele purtabile de la HUAWEI și Watch Ultimate se conectează cu telefonul tău mobil, fie că acesta rulează Harmony OS, Android sau iOS, prin intermediul aplicației Huawei Health. Aceasta este cea pe care o știu de mult timp, updatată constant spre a integra cele mai noi funcții. Interfața este suficient de logic structurată, după doar câteva minute de interacțiune cu Huawei Health consider că înțelegi exact tot ce-ți pune la dispoziție.

Capturi de ecran din aplicația Huawei Health pentru Android 13 – HUAWEI Watch Ultimate:

HUAWEI Watch Ultimate integrează o multitudine de senzori și îți pune la dispoziție mai toate funcțiile de monitorizare a sănătății și a activităților din timpul zilei, dar și al nopții – mă refer aici desigur la monitorizarea calității somnului. Watch Ultimate nu aduce măsurare a tensiunii arteriale, aceasta rămâne doar la Watch D deocamdată, dar, în rest, ai mai mult decât consider că vei avea nevoie: EKG certificat medical, funcție de stabilire a rigidității arteriale, măsurare continuă sau la cerere SpO2 și ritm cardiac, plus multe și multe altele. Sincer, sunt multe ca să le enumăr aici și oricum le puteți parcurge pe toate pe site-ul oficial Huawei.

Eu mai amintesc aici că HUAWEI Watch Ultimate este un dispozitiv ce le aduce pasionaților de scuba diving și freediving o multitudine de informații esențiale direct la încheietura mâinii. Eu sincer nu mă pricep la așa ceva, nici că am avut ocazia să testez toate aceste funcții, dar cei interesați sunt invitați din nou pe site-ul Huawei să descopere tot ce poate face HUAWEI Watch Ultimate pe partea de scufundări.

Conectivitate

Conexiunea cu telefonul este stabilă și puternică, există posibilitatea de apel prin Bluetooth direct de pe ceas, dar nu avem suport pentru eSIM.

Nici aici HUAWEI Watch Ultimate nu stă deloc rău. Vine cu Bluetooth 5.2, cu NFC (deocamdată, din ce știu eu nu poate fi folosit pentru plăți contactless, dar vor ajunge și acestea pe smartwatch-urile compatibile Huawei în scurt timp) și este chiar și modul WLAN, dar acela doar pentru accelerarea transmisiunilor prin Bluetooth.

Eu am descoperit o conexiune extrem de stabilă cu smartphone-ul personal, ce se păstrează chiar și la mai mult de 20 de metri în câmp deschis. Până acum, HUAWEI Watch Ultimate este smartwatch-ul ce acoperă cea mai mare distanță până la telefonul conectat.

Din păcate nu există suport pentru eSIM, iar asta ar putea fi un mare minus pentru unii. Este adevărat că pentru prețul său nu ar fi fost rău ca HUAWEI Watch Ultimate să ofere această facilitate, dar dacă eSIM-ul este un must have atunci există și astfel de opțiuni de la Huawei.  

Autonomie

Chiar și în condiții de utilizare intensivă te alegi cu cel puțin 7 – 8 zile departe de încărcător.

Încă un capitol unde HUAWEI Watch Ultimate nu dezamăgește. Deloc. Eu am prins nu mai puțin de 10 zile de autonomie, iar bateria nici nu se golise complet, mai aveam în jur de 11% când am pus ceasul la încărcat. Iar această autonomie am prins-o în condiții de test, deci unele ceva mai solicitante decât cele pe care le presupune utilizarea normală. Este adevărat că nu am abuzat de funcțiile de monitorizare a activităților fizice sau cele de măsurare a anumitor parametrii de sănătate, dar cred că am compensat pe alte direcții. Ecranul a stat mult timp aprins, am și vorbit destul de des la telefon prin intermediul smartwatch-ului, mai toate notificările din timpul zilei le-am parcurs de pe display-ul ceasului și tot așa.

Poți încărca bateria ceasului cu adaptorul magentic din pachet sau cu orice alt încărcător wireless cu tehnologie Qi.

Încărcarea se face rapid în prima jumătate de oră, când deja ai în baterie circa 70%, pentru ca la 100% să se ajungă după circa o oră. Încărcătorul wireless cu standard Qi este de tip fast charge și suportă o putere maximă de 18 W (9V / 2A).

Preț

Smartwatch HUAWEI Watch Ultimate – 3.500 de lei pe Huawei Store în varianta Expedition Black sau 4.000 de lei versiunea Voyage Blue, cu o pereche de căști Huawei FreeBuds 2 Pro cadou (preț și ofertă valabile la data publicării acestui review).

HUAWEI Watch Ultimate
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție mai mult decât premium, un ceas foarte solid și perfect finisat, cu materiale demne chiar de segmentul de lux;
  • certificare 10 ATM, perfectă pentru amatorii de scufundări, fie de distracție, fie profesionale;
  • ecran excelent din toate punctele de vedere;
  • multiple funcții de monitorizare a activităților fizice și măsurători de sănătate, printre care și EKG certificat medical;
  • autonomie excelentă și încărcare rapidă.
Contra
  • dimensiuni și greutate clar peste medie, printre cele mai mari din segmentul smartwatch;
  • fără suport eSIM.
Concluzii

Sunt convins că mulți dintre voi veți avea de comentat vis-a-vis de prețul acestui smartwatch. Fie că vor fi comentarii aici pe site, fie pe social media sau doar unele în propriile gânduri, nu știu de ce dar cred că vor exista. Și este normal. Dar, la fel de normal este să înțelegem că așa cum există mașini precum Bentley, Rolls Royce, Aston Martin sau ceasuri clasice de zeci și zeci de mii de euro, așa pot să existe și smartwatch-uri precum HUAWEI Watch Ultimate. Pur și simplu este vorba despre statut, despre anumite pretenții pe care unii de printre noi le au și pe care le pot susține financiar. Iar aceia pot alege acum un smartwatch de cea mai bună calitate, care nu greșește mai deloc în tot ceea ce presupune deținerea și utilizarea unui asemenea dispozitiv. Din partea mea nu este nicio dilemă la jumătate: îți place și ți-l permiți - îl cumperi; nu ți se pare potrivit sau este prea scump pentru tine - cauți altceva. Da, chiar atât de simplu!

Design
Hardware
Software
Autonomie
Pret / Specificatii

HUAWEI Watch Ultimate a fost testat timp de 2 săptămâni și a fost returnat. Întreg conținutul review-ului aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.