HUAWEI este lider în țara pe segmentul wearables, iar din această postură sigur că există ceva presiune pe companie, dar și clienții au anumite așteptări. Dispozitivul pe care îl vedem azi la lucru este dintr-o ligă a lui, asta fiindcă momentan nu există altul care să facă tot ce face el. Mai sunt unele asemănătoare pe anumite direcții, dar niciunul nu aduce certificări medicale pentru două funcții de sănătate extrem de importante pentru anumite categorii de utilizatori. În fine, discutăm pe larg despre acestea mai jos, deocamdată să parcurgem principalele caracteristici tehnice ale HUAWEI Watch D.

Specificații smartwatch HUAWEI Watch D

Date tehnice

Smartwatch
HUAWEI Watch D
EcranTouchscreen AMOLED de 1.64 inch, rezoluție 456 x 280 pixeli, densitate 326 ppi, protecție sticlă 2.5D, certificare IP68
Sistem de operareHarmony OS
ConectivitateBluetooth 5.1, NFC, GPS
Senzori și funcțiiSenzor de presiune diferențială, senzor optic pentru ritm cardiac, senzor temperatură, senzor Hall, accelerometru, senzor giroscop, senzor de lumină, măsurare tensiune arterială și analiză EKG certificate medical, măsurare SpO2, măsurare puls, măsurare temperatură piele, analiză somn, analiză nivel stres, exerciții respirație, sfaturi viață sănătoasă în funcție de datele culese, înregistrări activități fizice, monitorizare antrenamente fizice
Baterie451 mAh, autonomie tipică de 7 zile
Dimensiuni51 x 38 x 13.6 mm (doar corp ceas, fără curea)
Greutate40.9 grame doar corpul ceasului, 91 de grame cu curea și airbag mărimea L montate

Review video

Design

HUAWEI Watch D

Construcție de cea mai bună calitate.

HUAWEI Watch D vine în cutia de retail alături de mai multe accesorii. Suplimentar curelei, a airbag-ului și a husei acestuia, ce sunt gata montate pe ceas, anume cele mărimea L, în cutie mai este suplimentar o secțiune de brățară, un airbag și două huse mărimea M. Totodată, o husă extra mărimea L este alături de un fel de ruletă din hârtie, o cataramă în plus, încărcătorul wireless magnetic pe USB-A și câteva pliante cu diferite informații:

HUAWEI Watch D arată ca o brățară de fitness dacă luăm în considerare strict corpul ceasului. Este sensibil mai mare pe fiecare direcție, dar ca aspect te duce cu gândul la o brățară. 

Marginile din jurul ecranului sunt foarte late pe fiecare direcție, grosimea este și ea ridicată. Deși în fișa tehnică vedem că HUAWEI Watch D are în talie 13.6 mm, această valoare este valabilă pentru distanța de la suprafața ecranului până la cea a spatelui, dar fără a lua în considerare senzorul complex de pe partea inferioară. Iar acesta mai adaugă ceva la grosimea generală.

Culoarea corpului din aliaj de aluminiu este un gri grafit, ușor metalizat. Cele două butoane de pe laterala din dreapta sunt în aceeași nuanță, dar cel Health are un contur de culoare roșie.

Pe spate, iese imediat în evidență senzorul multifuncțional, ce are o diagonală mai are decât suntem obișnuiți să vedem la brățări sau ceasuri inteligente. Tot pe partea posterioară apare și modulul unde se conectează airbag-ul de pe curea. Acesta, la fel ca și cureaua în sine, se desface și se montează la loc foarte simplu și rapid.

Dacă tot am amintit de curea, să vorbim și despre aceasta. Este lată, de 30mm, fabricată din fluoroelastomer, adică un fel de cauciuc de mult mai bună calitate și care are proprietăți superioare acestuia.

Catarama este de tip butterfly, iar reglajul pe circumferință se face printr-un mecanism simplu și eficient. Pe partea interioară sunt gradații ce corespund numerelor de pe „ruleta” din hârtie pe care o primim în cutia de retail și cu ajutorul căreia stabilești inițial ce circumferință are mâna ta și, în consecință, reglezi circumferința curelei cât este de strânsă.

Pe latura unde există reglajul pe grosime al curelei, este fixat și airbag-ul ce se umflă atunci când se măsoară tensiunea arterială. Acesta este îmbrăcat cu o „husă” textilă, iar în pachet mai este câte una de rezervă pentru fiecare mărime de airbag.

Trebuie specificat faptul că este nevoie să speli din timp în timp aceste huse, întrucât fiind în contact direct cu pielea brațului tot timpul cât ceasul este purtat, poate prinde un miros caracteristic.

Sunt două elemente de brățară prin care poți seta circumferința acesteia spre a potrivi la mâini cu grosimea de la 130 la 160 mm, pentru mărimea M, respectiv de la 161 la 200 mm pentru cea în mărime L.

Închei acest capitol prin a preciza că HUAWEI Watch D arată și se simte ca un produs de cea mai bună calitate. Toate componentele sunt bine fabricate, din materiale excelente, iar finisările sunt de top.

Ecran

Per ansamblu, ecranul este unul dintre punctele forte ale acestui smartwatch.

HUAWEI Watch D dispune de un ecran tactil AMOLED cu diagonala de 1.64 inch și rezoluție 456 x 280 pixeli. Este un display ce se încadrează ca dimensiuni la o brățară fitness, pe de altă parte sunt și destule așa-zise ceasuri inteligente ce nu se ridică la ecra ca specificații la acest nivel.

Afișajul este de bună calitate, nu prea ai ce să-i reproșezi. Culorile sunt vii și intense, contrastul foarte ridicat, la fel și luminozitate. Chiar și în zile însorite, folosit afară, vezi perfect tot ce are de transmis HUAWEI Watch D prin intermediul ecranului.

Densitatea pixelilor conturează extrem de fin orice detaliu, oricâ de mic. Răspunsul tactil este sensibil și de cele mai multe ori sunt recunoscute exact orice fel de atingeri sau gesturi.

Hardware, sistem de operare, aplicații și funcții

Pe HUAWEI Watch D nu pot fi instalate aplicații suplimentare în afara celor ce sunt deja prezente.

Nu am găsit detalii despre ansamblul hardware pe care HUAWEI Watch D îl integrează, dar nici nu cred că la un astfel de dispozitiv contează prea mult ce procesor este prezent ori câtă memorie este disponibilă.

Mai important, din punctul meu de vedere, este dacă interfața rulează corespunzător. Iar Harmony OS de pe HUAWEI Watch D este bine optimizat și foarte rar mai agață sau răspunde cu întârziere comenzilor.

Nu insist asupra aspectul interfeței, este cea pe care o știm de ceva timp de la celelalte wearables HUAWEI. Fața de ceas aleasă de tine din multele disponibile în aplicația HUAWEI Health reprezintă ecranul Home, în timp ce de aici, cu gesturi swipe, accesezi zona de setări rapide, pe cea de notificări, precum și widget-urile ce pot fi adăugate ori scoase după preferințe.

Interfața sistemului de operare Harmony OS de pe HUAWEI Watch D:

Totodată, multiple configurări pot fi făcute din aplicația HUAWEI Health, pe care va fi nevoie să o instalezi spre a primi notificările de pe telefon, dar și pentru a alege dintre sutele de fețe de ceas.

Capturi de ecran din aplicația Huawei Health pentru Android 13 pentru HUAWEI Watch D:

Din punct de vedere al aplicațiilor, HUAWEI Watch D nu poate primi altele decât cele ce sunt gata instalate. Din fericire, sunt destule pe ceas, practic tot ce te aștepți să găsești la o brățară inteligentă, fără însă a fi disponibile aplicații ceva mai complexe precum pe un smartwatch din gama GT Watch, spre exemplu.

Pe de altă parte, fiindcă vorbim în primul rând despre un dispozitiv medical și abia apoi despre un smartwatch, din partea mea nu ai de ce să fii nemulțumit cu ce-ți pune la dispoziție acest gadget. Dacă nu ai nevoie de măsurare exactă a tensiunii arteriale și de analiză EKG, atunci poți alege dintre multe alte smartwatch-uri. Însă niciunul nu va face ceea ce poate face acest HUAWEI Watch D, mai ales că vorbim despre măsurători și analize certificate medical, atât în România, cât și în mai toată Europa.

Așadar, rezultatele măsurătorilor tensiunii arteriale și cele ale EKG pot fi trimise fără rețineri către doctor, fiindcă nu există motiv pentru ca acesta să nu le ia în considerare. În fine, sunt sigur că orice persoană care are nevoie să măsoare des tensiunea arterială știe mai bine ca mine ce are de făcut în anumite situații.

Ce vreau să detaliez aici este modul în care se desfășoară cele două procese unice de măsurare: tensiune arterială și EKG.

Prima dintre ele presupune o anumită poziție, cu mâna la care porți ceasul așezată în dreptul pieptului, la nivelul inimii și cu cealaltă mână care să sprijine cotul primeia. Măsurarea se face doar în repaus, fără mișcări și fără a vorbi și doar după ce te-ai odihnit câteva minute în cazul în care inițial ai făcut ceva efort.

Indicații privind modul corect de măsurare a tensiunii arteriale sunt oferite atât pe ecranul ceasului, cât și în aplicația HUAWEI HEalth.

Apoi, doar pornești măsurarea tensiunii arteriale de pe ceas și aștepți ca tot procesul să se încheie. În aceste câteva zeci de secunde vei simți cum airbag-ul se umflă serios, ajunge să te strângă tare la încheietura mâinii, dar este ceva normal, pentru a fi oprit fluxul sanguin.

Ce mi s-a părut cu adevărat impresionant este puterea micro pompei din ceas, pentru că umflă extrem de tare acel airbag. Cu atât mai surprinzător este că nu scoate niciun zgomot. Nimic. Oricât am încercat să surprind vreun sunet de la ceas nu am putut auzi nimic. Se aude airbag-ul când se umflă, dar nu tare ori deranjant. De la micro pompă, însă, nimic.

Mai specific despre această funcție doar că există un raport cu rezultatele ultimelor 30 de măsurări, ce pot fi parcurse direct de pe ceas, dar și din aplicația HUAWEI Health.

Analiza EKG (ECG – ElectroCardioGramă) se face chiar mai facil de atât. Trebuie doar să fii liniștit, să așezi brațul pe o masă ori un birou, în așa fel încât să nu fie încordat, și trebuie să atingi și să menții atins degetul arătător al celeilalte mâini (nu cea la care porți ceasul) pe butonul Health.

Mai este nevoie doar să fii atent ca degetul să nu atingă din greșeală și altceva în afară de buton. Durează 30 de secunde până ce analiza EKG este gata, iar apoi primești rezultatul direct pe ceas.

În rest, mai sunt disponibile mai toate funcțiile, așa cum spuneam, pe care le găsești pe o brățară sau ceas inteligent de calitate. Avem măsurare a gradului de saturație a oxigenului din sânge (SpO2), a pulsului, a temperaturii pielii, analiză a somnului și a nivelului de stres, sunt oferite indicații pentru exerciții de respirație, precum și control al muzicii de pe telefon, informații Meteo (preluate tot de pe telefon) și nu lipsesc nici cronometru, temporizator, alarmă sau lanternă (se aprinde ecranul ceasului la maximum pe alb). Bineînțeles că și HUAWEI Watch D, la fel ca orice altă brățară sau ceas inteligent, aduce și monitorizare a activităților fizice, cu circa 70 de sporturi suportate. Nu este nimic la nivel înalt, dar își fac treaba în măsura în care trebuie.

Nu mai insist cu toate aceste funcții, fiindcă, așa cum am spus, dacă vrei o brățară inteligentă ori un ceas asemenea și nu ai nevoie de ceea ce este unic și special la HUAWEI Watch D, atunci poți găsi ceva mai potrivit pentru tine. Pentru măsurare tensiune arterială și EKG certificate medical, însă, nu ai deocamdată decât opțiunea HUAWEI Watch D.

Conectivitate

Conexiunea ceasului cu smartphone-ul se realizează prin Bluetooth 5.1.

Aici, trebuie să specificăm faptul că HUAWEI Watch D deși are difuzor și microfon, nu poți prelua apeluri telefonice direct de pe ceasul conectat la smartphone. Atât microfonul, cât și difuzorul sunt active în alte țări, pentru anumite comenzi vocale în diferite limbi, printre care însă nu este și a noastră.

În rest, elementele clasice pentru brățări și ceasuri inteligente, anume Bluetooth, ce este din păcate în versiunea 5.1.

Există și NFC, dar nu există serviciu disponibil în țara noastră spre a putea folosi acest element pentru a face plăți fără contact, însă HUAWEI are în dezvoltare o aplicație și ne putem aștepta ca în viitor să putem folosi Watch D și pentru așa ceva.

GPS-ul este și el prezent, dar nu poate fi activat de către utilizator oricând acesta dorește, ci pornește automat atunci când începi o activitate fizică în aer liber, una care să necesite stabilirea exactă a locației.

Autonomie

Autonomia poate fi și de peste 10 zile, în anumite scenarii de folosire.

Un capitol unde producătorul este cumva mai pesimist. La o utilizare tipică, care în accepțiunea HUAWEI presupune de fapt multe măsurători ale tensiunii arteriale și SpO2, precum și analize EKG sau altele, bateria ar trebui să ofere o autonomie de 7 zile. Din testele mele și după ce am purtat HUAWEI Watch D continuu mai bine de 14 zile, cele 7 zile sunt perfect reale. Doar dacă exagerezi cu folosirea tuturor funcțiilor vei consuma acumulatorul mai repede de 5 zile.

Pe de altă parte, dacă măsori tensiunea arterială de doar două ori pe zi și nu abuzezi de celelalte funcții, te duci lejer către 10 – 12 zile de autonomie. Excelent din partea mea.

Încărcarea completă a bateriei cu pad-ul din pachet durează puțin mai mult de 2 ore dacă se pleacă de la zero. Primele procente sunt repede puse în acumulator, într-o jumătate de oră se ajunge pe la 45 – 50%, dar de acolo procesul devine din ce în ce mai lent.

Preț

Smartwatch HUAWEI Watch D – 1.800 de lei în Huawei Store (preț valabil la data publicării acestui review).

HUAWEI Watch D
4.4 / 5 Gadget Score
Pro
  • multiple accesorii direct din cutia de retail;
  • construcție excelentă, din orice punct de vedere;
  • ecran de foarte bună calitate;
  • certificare medicală pentru măsurarea tensiunii arteriale și pentru analiza EKG, ceva unic în segment;
  • atât măsurarea tensiunii arteriale, cât și analiza EKG se fac foarte simplu și rapid;
  • autonomie ridicată, 7 zile în condiții normale de utilizare nu reprezintă deloc doar o cifră din lista de specificații.
Contra
  • deși integrează microfon și difuzor, nu există posibilitatea de a prelua apeluri direct de pe ceas (microfonul și difuzorul sunt folosite pentru comenzi vocale în alte țări, nu și în România);
  • nu există posibilitatea de a instala alte aplicații în afară de cele care sunt din fabrică.
Concluzii

Atât timp cât HUAWEI Watch D nu are niciun concurent în piață este greu să spui că-i lipsește una sau alta, că poți alege ceva asemănător mai bun din altă parte. Pur și simplu, dacă ai nevoie de un dispozitiv certificat medical care să măsoare tensiunea arterială și să realizeze analiză EKG, unul pe care să-l poți purta tot timpul și care este de dimensiunile unui smartwatch normal, atunci nu prea ai ce să alegi altceva. Acesta ar putea fi un dezavantaj dacă HUAWEI Watch D nu s-ar comporta foarte bine la majoritatea capitolelor. Fiindcă altfel, aș fi putut spune să mai aștepți pentru a mai căuta și în altă parte, atunci când vor fi disponibile dispozitive asemănătoare. Doar că, nu am de ce să nu pot recomanda fără nicio rezervă un HUAWEI Watch D, chiar și la prețul afișat, fiindcă, nu-i așa, nu putem pune preț pe sănătate…

Design
Hardware
Software
Autonomie
Pret / Specificatii

HUAWEI Watch D a fost testat timp de două săptămâni și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat în prealabil sau editat de altcineva.