Smartwatch Huawei Watch Ultimate Design – review

22/11/2023

Având la bază un smartwatch dintre cele mai premium pe care am avut ocazia să le testez, Huawei Watch Ultimate Design urcă evident câteva trepte pe scara luxului, aș aprecia eu chiar până sus de tot. Acesta vine ca o propunere pentru cei ce preferă metalele prețioase alăturate unora dintre cele mai avansate tehnologii de fabricație.

Mulți îl numesc pe Huawei Watch Ultimate Design drept „smartwatch-ul de aur” și aș spune că merită această distincție. Iar asta la modul propriu, fiindcă ceasul vine cu multe elemente realizate din aur de 18K sau dintr-un aliaj ce conține aur de 18K în proporție de 75%. În fine, vorbim mai mult despre asta în primul capitol al acestei recenzii, mai întâi să parcurgem lista cu specificații, care în bună parte se păstrează identice cu cele ale unui Watch Ultimate „normal”.

Specificații smartwatch Huawei Watch Ultimate Design

Date tehnice

Smartwatch
HUAWEI Watch Ultimate
EcranTouchscreen AMOLED LTPO circular de 1.5 inch, rezoluție 466 x 466 pixeli, densitate 311 ppi
Sistem de operareHarmony OS
ConectivitateBluetooth 5.2, NFC, GPS dual-band cu cinci sisteme GNSS
SenzoriSenzor accelerometru, Senzor giroscopic, Senzor manometric, Senzor optic al ritmului cardiac, Senzor barometric, Senzor de temperatură, Senzor de adâncime
Alte informațiiEtanșeitate 10 ATM (adâncimi maxime ale apei de 100m), protecție din sticlă safir pentru ecran, ramă ceas din ceramică nanocristalină și aur de 18K, caracterele de pe ramă sunt marcate prin depunere fizică de vapori de aur, carcasă spate din ceramică nanocristalină, corp ceas din metal lichid pe bază de zirconiu, curea din titaniu cu elemente din aur
BaterieLi-Po de 530 mAh, autonomie tipică de 14 zile, încărcare wireless
Dimensiuni49.4 x 49.4 x 13 mm (doar corp, fără curea)
Greutate78 grame (doar corpul ceasului)

Material video

httpvh://youtu.be/OgrfEWvvTsA

Pachet, design și construcție

Huawei Watch Ultimate Design
🔺Cutia în care este așezat ceasul este în sine un produs de excepție.

Nu prea ai cum să vii cu pretenții de produs de lux dacă experiența nu începe din primele momente în așa fel. Luxul înseamnă nu doar materiale și calitate impecabile, înseamnă trăiri, sentimente. Iar Huawei fix asta încearcă cu Watch Ultimate Design, ce vine într-un pachet cum nu se poate mai special.

Avem o cutie exterioară din carton de culoare neagră, pe care abia se observă deasupra denumirea completă a produsului. Odată ridicat capacul acestei cutii, descoperi o a doua cutie, ce este îmbrăcată de această dată cu cea ce pare a fi piele. Cel mai probabil este vorba despre un material ecologic, dar oricum totul se simte excelent la atingere.

Capacul celei de-a doua cutii se deschide în sus, având o balama spre spate. În interior cutia este tapițată cu un pluș brun, ce se simte la atingere precum pielea întoarsă sau materialele de tip Alcantara. Denumirea și logo-ul Huawei sunt marcate cu auriu pe interiorul capacului celei de-a doua cutii, ce vine și cu cusături vizibile pe toate marginile.

Ceasul este așezat în centru părții de jos a acestei cutii, iar de-o parte și de cealaltă a lui vedem două mici „mânere”, să le numesc. Sunt aurii și-ți permit să ridici această bază pe care este fixat ceasul.

Odată ce ai ajuns mai jos descoperi alte două cutii, și acestea tapițate cu același pluș brun, ce arată și se simte precum pielea întoarsă. Pe fiecare dintre cele două cutii sunt însemne aurii, ce te anunță sugestiv despre ceea ce urmează să găsești în fiecare.

Și abia acum ajungem și la ceea ce este pus în pachet, pe lângă ceasul propriu-zis. Avem o mică lavetă din microfibră, o curea din HNBR (Hydrogenated acrylonitrile butadiene rubber), o altă parte de curea din HNBR mult mai lungă, 4 elemente suplimentare pentru brățara din titaniu, padul de încărcare, ghid de pornire rapidă ce conține și informații legale și de reglementare și certificatul de garanție.

Înainte de a trece la cum se prezintă Huawei Watch Ultimate Design vreau să spun că totul este despre detalii la acest produs. Așa cum am văzut, chiar partea de unboxing este specială, iar când am analizat cureaua din HNBR am descoperit detalii. Denumirea HUAWEI apare în locuri unde nu te aștepți și creează o imagine cu adevărat unică.

Huawei Watch Ultimate Design este o apariție, asta nu o poate contesta nimeni. Nu doar că este masiv, fiindcă este cu adevărat mare, ci prin combinația de culori acest smartwatch nu are cum să treacă neobservat. Dacă îți palce să ieși în evidență, să te distingi prin accesoriile pe care le porți, atunci cu Huawei Watch Ultimate Design nu ai cum să dai greș.

Acum, ca design, spun ceea ce spun de foarte multe ori. Aprecierile pe această direcție se fac în mod pur subiectiv. Ce mie îmi place nu înseamnă că trebuie să placă tuturor. Nici nu ar fi normal așa ceva.

Pentru mine, acest smartwatch are o eleganță evidentă, dar una poate trece ușor drept opulență. Combinația de auriu, finisat mat sau lucios, cu negrul de asemenea mat ori lucios, poate părea prea mult. Oricum, cert este nu poți privi acest ceas pentru prima dată fără să-ți trezească ceva sentimente. De orice fel.

Acum, ca să vorbim și obiectiv, trebuie să spun că nu ai ce să găsești în neregulă pe partea de construcție. Pur și simplu totul este executat cu cea mai mare finețe, detaliile sunt exacte, ceasul este pe cât se poate de robust. Asamblarea este impecabilă, demnă de orice produs de lux.

Aș vrea să amintesc cum sunt obținute unele materiale și cum sunt realizate anumite procese. De exemplu, pe cadranul din ceramică nanocristalină sunt așezate 6 bucăți dintr-un aliaj ce conține aur de 18K în proporție de 75%, dar care este forjat de 6 ori spre a obține o duritate mai mare decât a oțelului inoxidabil. Acestea se unesc cu cadranul la cald, matrița ceramică fiind ținută la o temperatură înaltă pe tot procesul de îmbinare cu segmentele din aur de 18K.

Apoi, însemnele din aur de pe cadran (bezel) sunt placate prin tehnologia PVD – Physical Vapor Deposition (depunere fizică de vapori) ce se închide prin vopsire cu lac din aur. Acest proces complex asigură strălucirea acestor caractere și însemne pe o perioadă lungă de timp.

Cele trei butoane, amplasate tot în dreptul orelor 2, 4 și 10, sunt și ele îmbrăcate în aliaj ce conține aur de 18K și sunt finisate impecabil, cu detalii fine ce merită admirate. 

Corpul ceasului rămâne realizat, ca și la celelalte Watch Ultimate, din aliaj din metal lichid și zirconiu, ce asigură o rezistență imensă la șocuri, coroziune și deformări, păstrând în același timp o greutate redusă. De fapt, raportul greutate / rezistență este de multe ori mai ridicat decât cel al oțelului inoxidabil și al aliajelor din titan.

Brățara este din titaniu, finisat negru sau auriu, din nou cu aur de 18K, și vine cu o prindere de tip fluture (butterfly). Dar este o prindere cu totul specială, ce este pe cât de compactă, spre a asigura confort înalt, pe atât de fin ajustabilă.

Avem un mecanism ce permite reglarea circumferinței brățării pe o distanță de 17.4 mm, în 12 trepte de doar 1.45 mm pentru fiecare. Iar ajustarea se face cu ceasul la mână, în timp ce odată găsită poziția dorită aceasta se păstrează ferm până ce ai nevoie de o nouă reglare.

Nu știu câte ar mai fi de spus, de adăugat la acest capitol. Au zic că am pus destule poze și că mai aveți și clipul video de mai sus spre a vă convinge că Huawei Watch Ultimate Design este un produs de lux. Că vă place sau nu ca design, este cu totul altă discuție, dar ca execuție, materiale și tehnologie de fabricație, absolut nimic de reproșat.  

Hardware, sistem de operare, aplicații și funcții

🔺Iconițele aplicațiilor preinstalate pe ceas au un design special, ce se asortează cu exteriorul.

Ce să zic, capitolul precedent este cel unde am avut cel mai mult de explicat cum se prezintă Huawei Watch Ultimate Design. Fiindcă de aici înainte, diferențele între acest smartwatch și cel în ediția „normală” sunt minime. Asta nu e ceva rău, fiindcă Huawei Watch Ultimate este un ceas inteligent dintre cele mai bune chiar și acum, la mai bine de jumătate de an de la lansare. Are un ecran excelent, la fel și sunetul extern, în timp ce microfonul integrat își face și el treaba așa cum trebuie.

Ansamblul hardware este evident același, Huawei Watch Ultimate Design vine însă cu o interfață schimbată. Nu la nivel de funcționalitate și funcții, cât la nivel de aspect. Sunt câteva fețe complet noi și disponibile exclusiv pentru Huawei Watch Ultimate Design, dar și iconițele din meniul cu setări rapide și cele ale aplicațiilor preinstalate au un design nou, ce se asortează la fix cu ceasul. Au o culoare aurie toate, iar detaliile sunt acum mai elegante. 

Interfața sistemului de operare Harmony OS de pe HUAWEI Watch Ultimate:

Din păcate, există și o mică problemă, mă refer la aplicațiile pe care le poți instala suplimentar, din Huawei Health. Dacă aduci din acestea pe ceas, iconițele lor văr rămâne cele standard. Astfel, când accesezi „sertarul” cu toate aplicațiile, acestea noi vor ieși imediat în evidență. Cumva strică tot aspectul acestui meniu.

În ceea ce privește aplicația de mobil Huawei Health, disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS, rămâne aceeași pe care am descoperit-o de fiecare dată.

Capturi de ecran din aplicația Huawei Health pentru Android 13 pentru HUAWEI Watch Ultimate:

Și la Huawei Watch Ultimate Design avem aceleași funcții de monitorizare a activităților fizice și a sănătății precum la versiunea „normală”. Sunt multe disponibile, cele mai multe de la orice dispozitiv purtabil Huawei, cu aplicația de scufundare ce iese în față și care profită de rezistența 10 ATM a ceasului. Mai există bineînțeles modul Expedition, ce folosește la maximum sistemul precis de poziționare, dar și monitorizarea pentru mai mult de 100 de tipuri de antrenament și integrare cu aplicații ca Strava, Adidas Runtastic și Komoot.

Pe partea de monitorizare a sănătății, Huawei Watch Ultimate Design dispune de analiză EKG certificată medical, determinare a rigidității arteriale, măsurare exactă 24/7 a pulsului, determinarea SpO2 și analiză continuă, monitorizare stres și somn. Apropo de această ultimă funcție, avem aplicația TruSleep 3.0, ce poate interpreta inclusiv zgomotele din timpul somnului, cum ar fi vorbitul în somn și sforăitul. Astfel, pot fi determinate mai multe probleme de somn, cum ar fi dificultatea la adormire, somnul ușor, trezirea din timpul nopții (întreruperea somnului) și vise multiple. Pe baza acestor date, aplicația poate furniza până la 200 de sugestii personalizate pentru a îmbunătății calitatea somnului.

Conectivitate

🔺Lipsește suportul eSIM, în rest numai de bine.

Nici aici nu sunt diferențe față de Huawei Watch Ultimate, versiunea Design păstrând neatinse toate modulele și elementele de conectivitate. Nu le mai repet, sunt oricum trecute și în tabelul cu specificații de la începutul recenziei, spun doar că cel mai mare neajuns ar putea fi cel al lipsei suportului eSIM. OK, știu că acest smartwatch nu face parte din acea categorie și că există chiar de la Huawei opțiuni (Watch 4, de exemplu). Oricum, spre a fi cu adevărat un smartwatch complet consider că suportul eSIM era binevenit. Îl foloseai, bine, nu aveai nevoie, iar bine. Dar să ai măcar această posibilitate de a alege.

Autonomie

Autonomie Huawei Watch Ultimate Design
🔺În cazul meu, la o utilizare ceva mai intensivă, consumul a fost de circa 10 procente pe zi.

Pe de altă parte, tocmai faptul că nu există suport eSIM vine cu avantajul unei autonomii grozave, așa cum am descoperit și la versiunea „normală”. Huawei Watch Ultimate Design rezistă în medie între 8 – 10 zile la o utilizare absolut normală. Cel puțin în cazul meu cam despre atât a fost vorba. La o folosire ceva mai ușoară poți atinge fără probleme 2 săptămâni departe de priză, dar dacă pornești des localizarea și activezi mai toate monitorizările posibile, poți prinde și doar 3 – 4 zile de autonomie. 

Preț

Smartwatch Huawei Watch Ultimate Design – 14.999 de lei pe Huawei Store, cu livrare și garanție extinsă cu 12 luni oferită gratuit și posibilitatea de a achita în 12 rate fără dobândă. Mai multe detalii pe site-ul Huawei România. (preț și ofertă valabile la data publicării acestui review).

Huawei Watch Ultimate Design
4.2 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție de top, materiale și finisări de detaliu din segmentul de lux;
  • rezistență la apă de tip 10 ATM, adică pentru adâncimi de până la 100 metri;
  • ecranul, difuzorul extern, microfonul și ansamblul hardware în general, toate sunt de foarte bună calitate și performante;
  • sistemul de operare - Harmony OS, rulează mereu fluent, iar interfața este personalizată pentru această ediție de lux, inclusiv cu câteva fețe de ceas exclusive (vezi și puncte contra);
  • extrem de multe opțiuni pe partea de monitorizare a activităților fizice și a sănătății, toate funcționează extrem de bine, iar în unele cazuri primești rapoarte detaliate și chiar sfaturi spre a îmbunătăți unele aspecte din viața de zi cu zi;
  • autonomie excelentă.
Contra
  • deși toate aplicațiile preinstalate au iconițe ce se asortează perfect cu exteriorul ceasului, iconițele aplicațiilor ce pot fi instalate ulterior rămân cele standard, așa că se diferențiază evident față de celelalte din „sertarul” cu toate aplicațiile de pe ceas, iar asta strică ușor designul unitar;
  • fără suport eSIM, care ar fi întregit întreaga experiență de utilizare și ar fi dat posibilitatea tuturor de a folosi la maximum acest smartwatch.
Concluzii

Ca orice alt produs de lux, Huawei Watch Ultimate Design are atașată o etichetă de preț cu multe cifre. Nu-i nimic anormal, ba chiar un cost ridicat de achiziție îți garantează un anumit grad de exclusivitate, pe care mulți clienți și-l doresc când este vorba despre sume mari de bani investite în asemenea produse. Huawei Watch Ultimate Design integrează toate avantajele unui smartwatch de top, pe care le ambalează pe cât se poate de luxos. Un ceas inteligent ce arată și se simte așa cum trebuie și căruia îi lipsește un singur element, acela de pe partea de conectivitate, care ar fi întregit întregul peisaj.

Design
Hardware
Software
Autonomie
Pret / Specificatii

HUAWEI Watch Ultimate Design a fost testat timp de 7 zile și a fost returnat. Întreg conținutul review-ului aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.