Sunt din ce în ce mai puține companii din afara Chinei în piața de smartphone-uri. O listă făcută rapid cuprinde Samsung, Apple și Sony. Primele două au vânzări generoase și joacă un rol important, Sony cu divizia sa arată că japonezi sunt încăpățânați și nu renunță. 

Sony Xperia 1 III este chintesența a ce au acumulat în această piață, a modului în care văd un smartphone premium în ediție 2021 și mi se pare că avem o abordare originală, ce lipsește atunci când treci Marea Japoniei. 

De ce spun că este diferit de concurență?

➡️ unul dintre puținele smartphone-uri fără decupaje pentru camera de selfie-uri;

➡️ difuzoare stereo în partea frontală, pentru audiție de top (nu sunt poziționate pe tiparul: unul la bază și altul deasupra ecranului etc);

➡️ force feedback pentru sunetele redate pe smartphone;

➡️ rezoluție mare pentru display (până la 3840 x 1644 pixeli);

➡️ suport nativ pentru camerele Sony Alpha (pentru cei ce doresc să fac un combo – mirrorless + smartphone);

➡️ singurul smartphone la care nu ai nevoie de agrafă spre a accesa slotul combo din stânga (dual-sim sau nanoSIM + sot pentru cardurile microSD), deși discutăm de un telefon mobil cu certificare legată de rezistența la contactul cu apa + în imersie totală;

➡️ singurul smartphone cu buton dedicat în lateral dreapta spre a-l folosi spre a deschide aplicația camerei foto și video);

➡️ unul dintre puținele smartphone-uri high-end lansate în 2021 cu slot pentru microSD + jack de 3.5 mm (de fapt, cred că singurul care le bifează pe amândouă);

Mai multe detalii veți descoperi în rândurile următoare. 

Specificații

Design 

În pachet dați de smartphone, cablu USB Type-C la ambele capete, încărcător ce alimentează la 30W (15V și 2A = 30W, 9V și 3A = 27W, 5V și 3A – 15W). 

Legat de design, în cazul lui Sony Xperia 1 III sunt doar două alternative:

  1. Îți place, atipic față de alte smartphone-uri cu un design rectangular și linii ce-l individualizează;
  2. Nu-ți place aspectul de telecomandă dat de aspectul 21:9. 

Mi-a plăcut designul său, pentru că îl poți prinde și folosi destul de ușor cu o singură mână. Totuși, mi se pare destul de alunecos și în pachet nu se află nicio husă de protecție. Neapărat să-l folosiți cu husă de protecție pentru că are grip-ul unui săpun după ce l-ai folosit. Mai ajută puțin marginile drepte, dar nu suficient spre a oferi un feedback rezonabil. Am avut mereu emoții când l-am folosit în spațiu liber. Plus că forma sa îl face să scape ușor din buzunar (când ieși în mașină, spre exemplu). Repet, neapărat o husă de protecție și sper că Sony are și ceva accesorii originale pe aici. 

Ca materiale folosite și atenție la detalii pe partea de îmbinare etc = în linie cu celelalte smartphone-uri premium, chiar și peste. Are structură din aluminiu, sticlă Corning Gorilla Glass 6 în partea spate, Corning Gorilla Glass Victus (generația a 7-a) în partea față. Mi-a plăcut modelul sosit la test în culoarea Frosted Black pentru că nu acumulează amprentele și pentru că este mat. 

Sony Xperia 1 III este unul dintre cele mai elegante smartphone-uri pe care le-am testat în 2021. Marginile ecranului nu mi s-au părut deranjante, nu are o bărbie proeminentă (cu ghilimelele de rigoare). Este destul de subțire și compact. Materialele și finisarea sunt din liga high-end. Camera spate iese puțin în relief, atinge suprafața pe care este pus telefonul (dacă ajunge a fi folosit fără husă), dar nu mi s-a părut că s-ar zgâria ușor. Plus că nu se profilează la fel de rău, cum se întâmplă la Galaxy Note20 Ultra – ca și comparație directă. 

Ecran și sunet

OLED-ul de pe Sony Xperia 1 III este unul dintre cele mai bune display-uri aduse pe un smartphone, din ce am testat de-a lungul timpului, dar și cu o steluță uriașă pe partea de luminozitate. Ca și fidelitate a culorilor mi se pare a fi peste Galaxy Note20 Ultra (daily driver-ul meu), dar ca luminozitate și vizibilitatea sub acțiunea razelor de soare mi se pare că se situează sub Note. De fapt, pe modul Auto nici nu trece de 600 nits, când până și modele mid-range din 2021 trec de 8 – 900 nits și discutăm de telefoane mobile de 1000 lei, nu de 6000 lei. 

Pe de altă parte, ai o rezoluție de 3840 x 1644 pixeli când te uiți la un material 4K. În mod normal, display-ul operează la 2560 x 1096 pixeli, iar în anumite aplicații urcă la valoarea maximă. Rata de refresh este de 120Hz. 

Sunt două moduri: Mod Creator și Mod Standard (cu opțiunile Mod Creator automat și Îmbunătățire imagine video). Compensarea pe alb are opțiuni de reglaj manual (Cald, Mediu, Rece, Particularizare cu setări pe Roșu, Verde și Albastru). 

Din cauza rezoluției și a formatului 21:9, Xperia 1 III a fost primul smartphone unde a trebuit să-l reglez pe Mare (Prestabilit = Prea mici fonturile, chiar și pentru un om care nu are probleme cu vederea, cazul meu). 

Sony Xperia 1 III are un display calibrat excelent, culori naturale, fără a fi suprasaturate. Lipsesc mai multe moduri de imagine, iar luminozitatea ecranului este de telefon ieftin, nu de flagship premium. Pe de altă parte, 2160p cu 60 fps HDR redat de pe YouTube = superb, impresionant și ce mai vreți voi. Nivelul de detalii te impresionează din primele secunde. Dacă-l vedeți expus într-un shop și este conectat la internet, căutați 4K pe YouTube și rulați clipul din Costa Rica. O să exclamați wow. Da. Ecranul lui Xperia 1 III este superb în spații ceva mai întunecate, unde nu pierde puncte prețioase de la luminozitatea relativ mică. Dacă ar fi ceva mai ieftin, l-aș cumpăra doar ca să mă uit la clipuri pe YouTube sau Netflix. Formatul 21:9 te duce cu impresia la o sală de cinema. 

Sunetul cade în sarcina a două difuzoare, poziționate deasupra și sub display-ul de 6.5 inci. Nu sunt neapărat un fan al force feedback-ului adus la pachet în redarea de melodii. Mi se pare mai interesant când îl folosești într-un joc. 

Apropo de cele două difuzoare, cel de la baza ecranului este dimensionat mai mare și are rol principal, cel de deasupra este ceva mai mic și joacă rol de companion, ajută în crearea efectului stereo. Se aude destul de puternic, la volum maxim mi se pare că bass-ul este ușor sacrificat, față de Samsung-urile flagship cu Dolby Audio. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară. Deja de la peste 50% te avertizează că dacă-l ții prea mult timp la valori superioare îți afectează auzul. Se aude foarte, foarte tare, bass din plin și chiar un pic prea forțat. Pe la 70 – 80%, ai amplitudine suficient de mare și fidelitate mare, indiferent că discutăm de joase, medii sau înalte. Este o plăcere să asculți muzică pe Xperia 1 III, dar trebuie să recunosc că și alte telefoane mobile cu jack de 3.5 mm se descurcă onorabil. 

Am măsurat cu un sonometru la 10 cm distanță de cele două difuzoare și a atins 89.7 dB., cu 0.5 dB peste Note20 Ultra. 

Are bluetooth 5.2, iar pe căști wireless compatibile aduce calitate ridicată. Cine cumpără un Sony Xperia 1 III primește trei luni de subscripție gratuită la Tidal (un fel de Spotify pe steroizi în ce privește calitatea audio). Reglarea volumului se face din lateral dreapta. Tasta mi se pare prea mică, iar acolo au îngrămădit ambele funcții (Up și Down). Cu husă de protecție nu mă aștept să fie un feedback prea bun. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Telefonul a fost anunțat în aprilie 2021, iar Snapdragon 888 era cel mai puternic chipset. El a intrat în stocurile magazinelor de câteva zile, iar între timp a fost anunțat 888 Plus. Nu-i mare problemă, pentru că diferențele între cele două chipseturi nu sunt cine știe ce (în cel mai bun caz, un 5% în plus). În utilizarea de zi cu vei simți că aveai nevoie de cel mai nou chipset de la Qualcomm. 

Informații furnizate de CPU-Z pentru Xperia 1 III;

Au adăugat 12 GB RAM și 256 GB stocare de tip UFS 3.1 + slot combo (dual-sim sau single sim + slot pentru microSD). Slotul pentru microSD este o funcție ce nu prea și-a mai făcut loc pe smartphone-urile premium, mă bucur că Sony joacă distinct. 

În PUBG Mobile pe HDR la grafică și frame rate setat pe Extreme a atins 47.6 grade Celsius. Dacă păstrezi nivelul de detalii pe HD și frame rate pe High, nu a depășit 41 grade Celsius. Telefonul rulează PUBG Mobile și în Ultra HD la Grafică și frame rate setat pe Ultra. Temperatura în cel mai încins loc din partea spate a atins 47.8 grade Celsius. 

Ca experiență de joc, recomand HDR + frame rate pe Extreme. O să aveți o trecere lină de la cadru la cadru, Extreme pe PUBG Mobil este precum 4K-ul cu 60 fps vs 4K-ul cu 30 fps la Ultra HD cu Ultra (plus că detaliile alea nu mi se par a fi vizibile în mod real). O sesiune de 30 minute consumă în jur de 12 – 15% din baterie (este și o baterie de 4500 mAh, dar mi se pare a fi în linie cu alte smartphone-uri). 

Nu știam că Genshin Impact este și pe smartphone, credeam că doar pe PC. În fine, jocul are pe Android…, aprox. 12 GB. Grafica nu mi s-a părut a fi peste ce primești în PUBG Mobile, dar lumea pe care o explorezi pare ceva mai complexă. Îl rulează, fără lag, dar procentele din baterie se duc rapid – de la 37% a ajuns la 32% în 5 – 10 minute de joc, temperatura s-a dus la 47 grade Celsius. 

Rulează Android 11, iar patch-urile de securitate erau compilate la nivelul lui iulie 2021. Inițial a circulat zvonul că Xperia 1 III primește un singur update major de Android, dar Sony a precizat că flagship-ul său va primi 2 iterații noi (Android 12 + următoarea versiune). Mi se pare că Sony a lăsat un pic garda jos pe partea de portare software, iar alte companii concurente se țin ceva mai bine (Samsung pe vârfurile sale de gamă aduce update de firmware la nivel lunar, mai greu cu portarea versiunilor, dar și acolo fac o impresie frumoasă). 

Interfața nu pot să spun că este neapărat pe placul meu, dar te obișnuiești pe repede înainte. Ce va plăcea de la bun început este fluența adusă, dar mi se pare cumva logic și de subînțeles pentru un telefon cu Snapdragon 888, Adrenp 660 GPU, 12 GB RAM și 256 GB de tip UFS 3.1. 

Aplicații preinstalate pe Sony Xperia 1 III;

Aplicații Google: Căutare Google, Gmail, Maps, YouTube, Agendă, Calendar, Google One, Podcasturi, Știri, YT Music, Chrome, Magazin Play, Files, Google Foto, 

Aplicații Sony: Optimizare jocuri, Cinema Pro, Photo Pro;

Alte aplicații: Call of Duty, TIDA 3 Months Free, Netflix, Facebook, LinkedIn, Asphalt 9: Legends. 

După un update de firmware și-au făcut loc alte aplicații printre cele preinstalate: Asphalt 9, Știri, Xperia Transfer 2, Heaphones, Imaging Edge Mobile, Booking.com, Prime Video, Amazon Shopping, PS App. Toate pot fi dezinstalate, Facebook, LinkedIn și Netflix pot fi doar dezactivate. 

Nu știu ce se întâmplă și de ce atât de multe aplicații sunt preinstalate de către Sony. 

Android 11 pe Sony Xperia 1 III;

Performanță

Nu am idee ce răcire au pus pe Xperia 1 III, dar m-a speriat puțin. Din ce am testat până acum, niciun telefon nu a trecut de 44 – 45 grade Celsius. În GFX Bench pe Xperia 1 III am atins…, 50.7 grade Celsius. Da. Se încinge destul de serios, de zici că este un cartof fierbinte. 

La prima rulare de AnTuTu mi-a scos doar 429k puncte. Știam că Xiaomi Mi 11 Ultra se duce peste 700k puncte cu Snapdragon 888 și în general, smartphone-urile cu acest procesor ating peste 650 – 700k. 

L-am lăsat să se răcească și am rulat din nou – s-a oprit pe la puțin peste 640.000 de puncte. Am lăsat să mai treacă ceva timp și am reluat testul, a strâns 639.000 puncte. Un test AnTuTu = 5% din baterie și creștere de temperatură cu 7 grade Celsius. În GeekBench 5 l-a depășit pe Mi 11 Ultra, atât în single-core, cât și în multi-core. 

Teste de benchmark rulate pe Sony Xperia 1 III;

Conectivitate

Pe partea de conectivitate dispune de 5G, Wi-Fi 6, localizare de tip dual-band prin A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO și QZSS, NFC, bluetooth 5.2. 

În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm și un microfon. În lateral dreapta veți da de o tastă mică pentru reglarea volumului, un cititor de amprentă cu rol de buton de pornire adus la nivel cu carcasa telefonului, tastă pentru activarea asistentului Google și o tastă cu un pattern deosebit pentru activarea rapidă a camerei foto și video. 

La bază dați de portul USB Type-C 3.1 + al doilea microfon, iar în stânga veți găsi slotul combo ce poate fi accesat fără agrafă (2 x nanoSIM sau 1 x nanosim + 1 x microSD). Cititorul de amprentă se află în lateral și mi-a lăsat o impresie plăcută. Presupun că Sony are un algoritm mai bine pus la punct față de alte smartphone-uri concurente cu astfel de cititor de amprentă. Este soluția lor favorită de multe generații. 

În SpeedTest pe Wi-Fi 6 a obținut 717 Mbps la download și 604 Mbps la upload (conexiune gigabit și router cu Wi-Fi 6). Mi 11 Ultra a atins peste 840 Mbps la download, în comparație. 

Pe 5G a atins în jur de 310 Mbps la download și 70 Mbps la upload. Aici nu este așa concludent testul, pentru că depinzi de operator. Eu îl fac mereu cu fiecare telefon, fix în același spațiu spre a încerca să fie cât de cât reprezentativ. 

Cameră foto și video

Sony are o abordare mai clasică și nu mizează pe zeci de megapixeli pentru senzorii de la camera principală. 

  • Wide de 24mm cu dual pixel PDAF și OIS – 12 Megapixeli cu f/1.7;
  • tele variabil (îmi amintește de soluția pe care Samsung a avut pe mai multe modele din seria S, unde era diafragma variabilă). Aici este o noutate din partea japonezilor. Ai două opțiuni: 70mm cu f/2.3 și zoom 3x sau 105mm cu f/2.8 și zoom 4.4x – senzor de 12 Megapixeli cu OIS;
  • ultrawide de 12 Megapixeli cu f/2.2 – echivalent 16mm;
  • senzor TOF 3D de 0.3 Megapixeli pentru adâncimea de câmp. 

L-am testat la un moment dat în paralel cu iPhone 12 Pro Max și aveți două seturi de imagini spre a trage o concluzie. 

Sony Xperia 1 III;

iPhone 12 Pro Max;

Interfața camerei foto de la Sony se numește Photo Pro și are mai multe moduri: Basic, Auto, P (Program Automat – aparatul controlează viteza declanșatorului, restul de setări pot fi personalizate), S (control manual pentru viteza de declanșare, util în diverse sporturi ce presupun mișcare), M (nu are nevoie de nicio descriere), MR (Expunere manuală – control manual pentru viteza de declanșare și ISO). 

Dacă-l cumperi pe Xperia 1 III, trebuie să știi să navighezi prin modurile respective. Dacă nu știi, nu te va impresiona prea tare în modul Basic (concluzii ce le puteți trage și din galeria de imagini ce însoțește articolul. Nu are mod de noapte dedicat, iar când este întuneric beznă îți aduce ceva în cadru, dar nu are nicio treabă cu ceea ce a fotografiat. Are tendința să exagereze difuzia de lumină pe timp de noapte, nu știe să o interpreteze corect. 

Tele-ul ăla variabil nu mi se pare a fi un diferențiator major față de concurență. Una peste alta, Sony Xperia 1 III nu este camera phone-ul ce și-ar dori să fie. Doar dacă ești profesionist sau un entuziast, îl vei forța cu setările manuale. Totuși, un smartphone trebuie să fie bun din setările de bază, un point and shoot la purtător. Sony nu este orice smartphone și are nevoie de o altă abordare. 

Clip 4K 30 fps pe timp de zi cu Sony Xperia 1 III;

Clip 4K 30 fps pe timp de noapte cu Sony Xperia 1 III;

Fotografii realizate cu Sony Xperia 1 III;

Autonomie

Bateria de 4500 mAh este salvată cumva de luminozitatea lui Xperia 1 III, că dacă mai avea și peste 1000 nits + rezoluție ce se duce și la 3840 x 1644 pixeli, nu rezista nici jumătate de zi. 

Dacă ești calculat în utilizarea sa, să zicem că treci testul unei zile de utilizare de dimineața până seara. SOT-ul lui Xperia 1 III în utilizare intensivă nu trece de pragul a 5 – 6 ore (utilizare intensivă = PUBG Mobile cu grafica la maxim, descărcare de aplicații, clipuri redate la rezoluție 4K și 60 fps, teste de benchmark etc). 

Se încarcă la 30W cu încărcătorul din pachet, iar producătorul spune că de la 0 – 50% are nevoie de 30 minute. De la 11% la 93% a avut nevoie de 1 oră și 21 de minute (82 de procente în 81 minute). Da. Se încarcă wireless, dar nu am găsit la ce valoare (presupun că nu este ceva ieșit din comun). 

Preț

Sony Xperia 1 III cu 12 GB RAM și 256 GB stocare – 5999 lei (eMAG îl listează la precomandă de…, peste 2 luni);

Sony Xperia 1 III cu 12 GB RAM și 256 GB stocare prin Orange – 6006.15 lei sau 5410.04 lei cu Smart Plus 25 sau 24 x 225.42 lei cu Smart Plus 25. 

Sony Xperia 1 III
3.4 / 5 Gadget Score
Pro
  • design elegant, materiale de bună calitate;
  • display cu nivel de detalii de-a dreptul excelent;
  • sunet puternic și clar + force feedback;
  • slot pentru microSD, jack de 3.5 mm – elemente ce au dispărut de pe alte smartphone-uri premium;
  • cel mai bun procesor din piață + conectivitate de top;
Contra
  • luminozitate de smartphone mid-range, sub 600 nits;
  • se încălzește foarte tare în sarcinile ce necesită putere de procesare (recordmen din acest punct de vedere din ce am testat în ultima perioadă);
  • rezultate modeste la nivel de cameră foto pe timp de noapte;
  • un pic de bloatware ce nu-și avea rostul (noroc că multe aplicații pot fi dezinstalate și nu doar dezactivate);
  • autonomie mediocră;
  • preț mare;
Concluzii

Xperia 1 III este o propunere originală de la producătorul japonez, așa și-a imaginat Sony că trebuie să fie un smartphone premium în 2021. Are certe puncte PRO, dar și elemente ce-l trag în jos față de concurență.

Sper să se găsească suficiente persoane dornice să experimenteze și să cumpere un Xperia 1 III. Pot fi cei ce folosesc camerele mirrorless full frame în genul Alpha A7C sau cei ce sunt pasionați de brandul japonez etc. Ar fi păcat să dispară din piață un jucător ce punctează la originalitate, inovație. Încearcă în ritmul lor să găsească elemente care să-i individualizeze și pentru asta merită a fi apreciați.

Pe de altă parte, Xperia 1 III costă 5999 lei. În banii ăștia ca să mă facă să-l cumpăr ar trebui să pună alături și o consolă PS5. Chiar și atunci stau puțin și mă gândesc. Era o idee de business pe la început de an când era criză de stoc pe aceste console și așa ar fi crescut și vânzarea de smartphone-uri.

Întradevăr, până și Xiaomi cu Mi 11 Ultra s-a dus în zona aceea de preț, chiar cu 1000 de lei în plus. Mi se pare a fi un telefon interesant pe la 4000 – 4500 lei. Mă puteți combate cu argumentele voastre în secțiunea de comentarii.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.