Ambițiosul proiect Starlink, ce este pus în aplicare de compania SpaceX în spatele căreia se află controversatul Elon Musk, întâmpină noi probleme. Dacă în ultimele zile din 2021, China a susținut că Stația lor Spațială a evitat două coliziuni cu sateliți Starlink, azi aflăm că nu mai puțin de 40 de astfel de sateliți au fost scoși din rețea de o furtună geomagnetică puternică.
Pe scurt, pe 3 februarie 2022, SpaceX a lansat către orbita Pământului, o serie de 49 de sateliți Starlink. Înainte de a ajunge la altitudinea normală de operare, sateliții au fost lăsați ceva mai jos, undeva la 210 kilometri distanță față de Pământ, pentru ultimele teste înainte de a ajunge la altitudinea normală, unde ar fi trebuit să se alinieze cu celilalți sateliți ai rețelei. Așa s-a întâmplat cu fiecare nouă lansare.
Din nefericire, o furtună geomagnetică puternică a cauzat o atracție gravitațională prea puternică pentru 40 din cei 49 de sateliți Starlink. Aceștia nu au mai putut să execute manevre de ridicare către altitudinea de orbitare stabilită inițial și astfel vor fi ”sacrificați” de către SpaceX. Practic, cei 40 de sateliți vor pierde ușor altitudine și vor arde în atmosfera Pământului.
SpaceX a dat asigurări că în acest fel cei 40 de sateliți Starlink nu vor aduce riscuri de coliziune cu alte obiecte de pe orbita Pământului și nici nu vor ajunge în spațiu, unde ar deveni ceea ce numim ”space junk” – gunoi spațial.
La momentul de față rețeaua se sateliți Starlink numără mai bine de 2.000 unități și deservește circa 145.000 de clienți din 25 de țări. Scopul principal al rețelei Starlink este să asigure conexiuni la internet pentru locațiile unde astfel de servicii sunt indisponibile de la furnizorii clasici.