SSD extern Samsung T7 Shield 4TB – review

21/08/2024

Cred că gadgetul pe care îl voi prezenta mai departe este cam ultimul din oferta curentă Samsung din segmentul de SSD-uri portabile / externe. Spun asta după ce am testat atât Samsung T9 în versiunile de 2 și 4TB, cât și T5 Evo 8TB. Este adevărat că Samsung T7 Shield este varianta cu rezistență crescută în fața multor „abuzuri” și că ar mai fi și Samsung T7 „normal”, numai că pe partea de performanțe și specificații hardware ambele sunt identice. Așadar, modelul Shield adaugă o durabilitate, o robustețe unui SSD extern foarte capabil, cum este Samsung T7. Mai departe vorbim totuși pe larg despre Samsung T7 Shield 4TB.

Specificații SSD extern Samsung T7 Shield 4TB

Date tehnice

SSD extern
Samsung T7 Shield 4TB
InterfațăUSB 3.2 Gen 2 (10 Gbps)
Viteze maxime1.050 MB/s la citire secvențială
1.000 MB/s la scriere secvențială
Compatibilitate cu sisteme de operareWindows, macOS, Android
CriptareHardware AES 256-bit
Temperaturi funcționarede la 0 la 60 grade Celsius
Temperaturi depozitarede la -40 la 85 grade Celsius
Rezistență (nu în timpul funcționării)Certificare IP65
Căderi de la înălțime de până la 3 metri
Șoc de 1.500G cu durată de 0.5ms, 3 axe
Vibrații 20 - 2.000 Hz, 20G
Materiale carcasăMetal și cauciuc
Dimensiuni88 x 59 x 13 mm
Greutate98 grame

Pachet, design și construcție

SSD extern Samsung T7 Shield 4TB
🔺Samsung T7 Shield este un SSD portabil care poate îndura multe, mult mai multe decât ar fi normal pentru un astfel de gadget.

Din primul moment în care am primit pachetul cu produsul de test am avut parcă un deja-vu, de atunci când desfăceam cutiile celor două SSD-uri externe Samsung T9. Așa se face că atât cutia exterioară, cât și cea interioară sunt aproape identice, doar înscrisurile mai diferă. În pachetul de bază este o a doua cutie, în care mai este încă una. Aici avem accesoriile cu care vine orice Samsung T7 Shield 4TB la pachet: două cabluri scurte (circa 45 cm), unul cu două mufe USB-C, celălalt de la USB-C la USB-A. Mai este și un ghid al utilizatorului care cuprinde și tot ce ține de garanție:

Sincer, pachetul în care Samsung T7 Shield 4TB ajunge la client mi se pare cam neprietenos cu mediul înconjurător. În condițiile în care toate marile companii, desigur că și un gigant ca Samsung intră în această categorie, promovează sus și tare ideea de sustenabilitate, nu este tocmai ceea ce trebuie o cutie, în cutie în cutie, fiecare de carton, plus o adevărată cărțulie tipărită, cu prea multe pagini pe care nu le citi oricum mai nimeni. Mi-ar fi plăcut un pachet mai compact, cu mult mai puțin carton utilizat, mai ales că în acest caz vorbim despre un SSD extern care promite să reziste în fața multor șocuri, deci nu ar necesita neapărat cutii peste cutii de carton…

În fine, senzația de deja-vu s-a păstrat și când am analizat designul SSD-ului Samsung T7 Shield 4TB. Dimensiunile sunt aproape identice cu cele ale Samsung T9, diferențe minore, în timp ce la greutate Samsung T7 Shield 4TB câștigă, având cu mai bine de 20 de grame în minus. De fapt, oficial Samsung T7 Shield 4TB are 98 de grame, dar pe cântarul meu de bucătărie am măsurat doar 94 de grame:

Samsung T7 Shield 4TB are aceeași formă generală ca T9, marea diferență se face la modelul pe care la primit învelișul exterior de cauciuc. Avem un alt model, dar se păstrează felul în care scamele, praful și chiar nisipul, să spun, se prind imediat de exteriorul acestui SSD. Pe de altă parte, faptul că Samsung T7 Shield 4TB este certificat IP65 pentru rezistența la pătrunderea lichidelor și a prafului la interior, te face să-l poți spăla fără probleme și emoții. Asta am făcut și eu spre a îndepărta cel mai facil și mai rapid praful și nisipul care s-a adunat după ce am „scăpat” SSD-ul prin curte.

Ideea este că Samsung T7 Shield 4TB chiar este foarte robust, pare extrem de durabil. Și, până la urmă, nu este doar o impresie, oficial acest SSD poate rezista fără a păți nimic la o cădere de la 3 metri înălțime pe o placă metalică.

Așadar, T7 Shield este un SSD pe care să-l poți avea mereu la tine, totul îl recomandă pentru asta – dimensiuni, greutate, rezistență.

Aparte de cutia plină de cartoane și de faptul că orice scamă sau fir de praf se lipește practic de cauciucul ce îmbracă cea mai mare parte a carcasei metalice, SSD-ului Samsung T7 Shield 4TB nu-i mai pot reproșa nimic la acest capitol. Este construit exemplar, temeinic, nu are nicio hibă pe partea de calitate de fabricație.

Performanță și utilizare

Teste benchmark SSD extern Samsung T7 Shield 4TB
🔺Vitezele maxime sunt mai bune cu mai bine de 20 MB/s decât cele afișate în specificațiile tehnice oficiale.

Așa cum se poate vedea direct din captura de ecran de mai sus, T7 Shield 4TB livrează o idee mai bine decât promit cifrele oficiale din fișa tehnică. Acestea vorbesc despre viteze maxime secvențiale de 1.050 / 1.000 MB/s la citire / scriere, iar CrystalDiskMark 8.0.5 a arătat că se poate mai bine cu circa 20 MB/s în fiecare caz.

Mai mult, nici după mai bine de 20 minute în care am ținut SSD-ul în sarcină de 100%, vitezele nu au avut deloc de suferit sau au făcut-o cu doar câțiva MB/s, așa cum se poate observa din următoarele două capturi de ecran:

Deși temperatura maximă a atins 69 grade Celsius în cel mai fierbinte punct, performanțele sunt similare, ceea ce nu poate fi decât îmbucurător pentru cei care vor „forja”, așa cum se mai spune, acest SSD.

Am mai rulat alte trei teste de benchmark pe Samsung T7 Shield 4TB, iar rezultatele pot fi parcurse din capturile de ecran de mai jos:

T7 Shield 4TB permite management extins din utilitarul Samsung Magician, însă nu am mai pus capturi de ecran din acest program. Puteți vedea cum se prezintă Samsung Magician și ce pune la dispoziția utilizatorilor din recenziile pentru Samsung T9 de 2 și 4TB, precum și din review-ul pentru Samsung T5 Evo.

Ce pot adăuga aici, sunt 3 screenshots din Samsung Portable SSD Software, un utilitar simplu și care este gata pus pe SSD din fabrică. Principala funcție pe care o poți accesa prin această aplicație ține de protejarea cu parolă. 

Capturi de ecran din aplicația Samsung Portable SSD Software 1.0 pentru Windows 11 cu Samsung T7 Shield 4TB:

Preț

SSD extern Samsung T7 Shield 4TB2.000 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Samsung T7 Shield 4TB
4.3 / 5 Gadget Score
Pro
  • dimensiuni și greutate reduse;
  • construcție de top;
  • certificare IP65 și rezistență ridicată la șocuri și vibrații (rezistă la căderi de la înălțime de 3 metri);
  • viteze maxime o idee mai mari decât cele promise în fișa tehnică, atât la citire, cât și la scriere secvențială;
  • performanța se menține aproape la fel chiar și după zeci de minute de sarcină 100%, atunci când SSD-ul atinge temperaturi interne în cel mai fierbinte puncte de aproape 70 de grade Celsius.
Contra
  • pachetul de retail conține prea mult carton și hârtie, deloc în acord cu principiile actuale privind sustenabilitatea;
  • cauciucul care îmbracă cea mai mare parte a carcasei metalice este ca un magnet pentru scame, fire de praf sau chiar nisip fin.
Concluzii

Samsung T7 Shield 4TB nu-i ieftin, nu-i ieftin deloc, dar nici nu este un SSD pentru oricine. Adică, nu are rost să investești atât de mult dacă nu ai nevoie de tot ce îți oferă acest SSD extern, portabil. Mă refer la dimensiuni și greutate scăzute, la o durabilitate și o rezistență cu mult peste ceea ce vor avea nevoie majoritatea utilizatorilor, la acele viteze excelente și la acel management termic bine pus la punct, cel puțin. Sincer, minusurile pe care le-am găsit nu sunt deloc unele care să-i dea înapoi pe cei ce vor să aleagă un Samsung T7 Shield 4TB, așa că decizia de cumpărare va ține strict de buget și de nevoi.

Design
Performanță
Răcire
Raport preț / specificații

Samsung T7 Shield 4TB a fost testat timp de 5 zile și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost modificat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.