Retelistica

România a adus un proiect de lege pentru reglementarea 5G. Avem mai multe articole pe acest subiect: aici, aici și aici. Lipsesc reglementările tehnice și putem spune că avem un proiect eminamente politic. 

Totuși, țara noastră are la îndemână standarde internaționale la care să se raporteze sau pe care să le integreze în legislația 5G. 

NESAS este un sistem al GSMA de asigurare a securității echipamentelor de rețea. Discutăm despre un mecanism standardizat de evaluare a securității cibernetice definit în comun de GSMA și 3GPP. Este o schemă voluntară prin care furnizorii de echopamente de rețea își supun procesele de devzoltare unui audit de securitate destul de cuprinzător în raport cu versiunea curentă a NESAS și cu cerințele sale. 

Un sumar al rapoartelor de audit independente puteți găsi aici. Printre companiile ce au obținut certificare se află Huawei, Nokia, Ericsson și ZTE. 

GSMA NESAS este cea mai recentă abordare în evaluarea securității rețelei de comunicații mobile. În era 5G, NESAS oferă o evaluare standardizată și eficientă a securității cibernetice, care permite industriei comunicațiilor să asigure corectitudine. Evaluarea este, de asemenea, o referință valoroasă pentru părțile interesate, cum ar fi operatorii, furnizorii de echipamente, autoritățile de reglementare guvernamentale și furnizorii de servicii de aplicații. 

Huawei s-a concentrat întotdeauna pe securitatea cibernetică bazată pe tehnologie. Salutăm NESAS cu suportul nostru și colaborare deplină. De asemenea, invităm întreaga industrie să promoveze în comun dezvoltarea unei piețe de comunicații mobile mai aliniate” – a declarat Devin Duan, Head of 5G E2E Cybersecurity Marketing de la Huawei. 

NESAS asigură faptul că echipamentele relevante îndeplinesc cerințele de securitate și fiabilitate ale rețelelor 5G. Evită evaluările fragmentate și costurile generate. Rezultatele sunt vizibile și măsurabile. Sunt 20 de categorii de evaluare. Se pornește de la definirea cerințelor de securitate, cadru de evaluare pentru dezvoltarea produselor 5G, procesele privind ciclul de viață al produsului. 

NESAS este un mecanism standardizat de evaluare a securității cibernetice definit în comun de GSMA și 3GPP. Sunt testate echipamente precum 5G RAN gNodeB, 5G Core UDG, UDM, UNC și UPCF, LTE eNodeB. 

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.