Morgan Lews este o firmă de avocatură bine cunoscută în spațiul Uniunii Europene. Au redactat un raport de comparație al proiectelor de lege 5G din diferite stae ale UE. 

Printre țările incluse în analiză s-a aflat și România, iar concluzia este destul de directă: Proiectul de lege din România este influențat de războiul geo-politic dintre SUA și China

Alături de România au fost studiate și proiectele din Germania, Suedia, Finlanda, Polonia și o analiză legată de Uniunea Europeană în ansamblu. Interesant este că România la criterul de review este notată cu abordare politică, pe când UE, Germania, Suedia, Finlanda și Polonia au abordare tehnică (cu limitări în funcție de țară pe partea de componente critice, partea de core a rețelei). Trebuie specificat că la Polonia sunt trecute ambele abordări (politic și tehnic). 

Mai multe detalii regăsiți în capturile de ecran luate din document: 

Observați cu această ocazie că doar în România este implicat prim-ministrul și CSAT-ul. În celelalte țări se merge pe mâna specialiștilor, în cea mai mare parte. 

În altă ordine de idei, GSMA a anunțat că Ericsson, Huawei, Nokia și ZTE au trecut un audit NESAS (Network Equipm Security Assurance Scheme). Detalii într-un articol dedicat. În a doua etapă, echipamentele vendorilor urmează a trece prin teste de laborator realizate după normele 3GPP. 

NESAS este o inițiativă ce are rolul de a crește transparența, a dezvolta rețelele și a oferi echipament care să protejeze operatori și clienții lor, cererile de securitate națională fiind în prim plan.

Categorii: retelistica

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.