Arhiva

Din ce în ce mai multe persoane pun sub risc relația intimă datorită faptului că folosesc laptopuri sau alte gadgeturi în dormitor, arată un studiu finanțat de Ikea și publicat duminică de Dailymail.

Studiul efectuat pe un eșantion de 2 milioane de britanici, dintre care 200.000 de londonezi arată că multe cupluri petrec în pat mai mult timp uitându-se la gadgeturi decât la partener. Consilierul Christine Northam susține că obsesia pentru tehnologie poate cauza grave probleme relaționale: „Tehnologia modernă ne oferă multe beneficii, dar când folosirea ei devine excesivă și ocupă dormitorul, ea poate chiar să stea în calea relațiilor.”

Cercetătorii au descoperit faptul că cele mai multe cupluri care obișnuiesc să ia și laptopul în pat sunt în Londra. Peste 22 % dintre londonezi folosesc gadgeturi în dormitor, dar Edmonton este casa celor mai mulți „navigatori nocturi” însumând 23 de procente. Pe lângă problemele cauzate relațiilor, cercetătorii au mai descoperit că utilizarea gadgeturilor în dormitor dăunează destul de mult și somnului. „Poate afecta ritumul circadian – ceasul din creierul tău care determină când să dormi și când să te trezești” susține Phylis Zee, profesor de neuroștiință la Northwestern University în Chicago.

Concluziile studiului oferă dezvoltatorilor de mobilă mai multe motivații pentru a crea mobilier de dormitor special pentru cei care dorm cu gadgeturile. Masa de mai jos este un exemplu de astfel de mobilier comercializat de Ikea.

foto: ikea.com

foto: ikea.com