În urmă cu aproape un an de zile prezentam destul de detaliat tableta Huawei MatePad 11.5, una care este, din mai multe puncte de vedere, similară cu cea despre care vom vorbi pe larg mai departe. Chiar și așa, vom descoperi că, deși la exterior sunt foarte asemănătoare cele două, la interior și chiar la experiența de utilizare avem actualizări importante. Nu vreau să vorbesc despre acestea de aici, așadar mergem mai departe cu recenzia tabletei Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition structurată pe capitole, nu înainte de a parcurge specificațiile.

Specificații tabletă Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition

Date tehnice

Tabletă
Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition
EcranIPS mat de 11.5 inch, aspect 3:2, rezolutie 2800 x 1840 pixeli, densitate 291 ppi, rată de refresh adaptivă de la 30 la maxim 144Hz, contrast 1500:1, 16.7 milioane culori, acoperire 100% DCI-P3
ProcesorKirin 9000 pe 12 nm, cu 2 x HiSilicon la 2.48 GHz + 6 x HiSilicon la 2.15 GHz + 4 x Cortex-A510 la 1.53 GHz
Memorie8 GB RAM, 256 GB spațiu intern de stocare
GPUMaleon 910
Sistem de operareHarmonyOS 4.2 bazat pe Android 12
ConectivitateWi-Fi 6 802.11 a/b/g/n/ac/ax 2x2 MIMO, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.2, USB Type-C 3.0
Camere foto și videoCameră principală de 13 Megapixeli, f/1.8, AF
Filmează Full HD 1080p cu 30 fps

Cameră frontală de 8 Megapixeli, f/2.0, FF
Filmează Full HD 1080p cu 30 fps
BaterieLi-Po 8800 mAh, încărcare pe fir la 22.5W
Alte detalii4 difuzoare, 2 microfoane
Greutate510 grame
Dimensiuni261 x 177.3 x 6.2 mm

Review video

Pachet, design și construcție

🔺Multe accesorii suplimentare vin alături de această tabletă, tastatura și active pen-ul fiind în cutii separate.

Ca de aproape fiecare dată când testez gadgeturi Huawei, și în cazul MatePad 11.5S PaperMatte Edition am primit un sample destinat media. Astfel, din pachetul ajuns la mine lipseau câteva accesorii, dar nimic important. Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition vine în țara noastră alături de o tastatură magnetică inteligentă, care este pusă într-o cutie separată. Așa se face că avem un pachet mai consistent, să-i spunem, cu o cutie exterioară în care sunt fixate celelalte două – pentru tabletă, respectiv pentru tastatură.

În cutia tabletei am mai găsit încărcătorul rapid cu port USB-A, cablu de la USB-C la USB-A și o mică lavetă din microfibră fină. Versiunile de retail vor mai fi însoțite de ceva pliante, precum ghid de pornire rapidă și certificat de garanție.

În cutia în care este tastatura magnetică am găsit strict acest accesoriu, deși cred că variantele destinate clienților vor avea și ele un ghid rapid de utilizare, cel puțin.

O să încep chiar cu această tastatură, cu prindere magnetică și cu funcții inteligente, așa cum o prezintă Huawei. Ea este alcătuită din două elemente – tastatura în sine și o husă pentru spatele tabletei. Când acestea sunt ambele atașate tabletei, vorbim de fapt chiar despre o husă de protecție, în care tastatura se așează deasupra ecranului, iar cel de-al doilea element protejează spatele. Lateralele tabletei nu sunt deloc acoperite, asta fiindcă partea ce vine pe spate se prinde în mod magentic de tabletă, iar tastatura, la rândul ei, tot magnetic ajunge a face parte din tot ansamblul.

Tastatura poate fi fixată în fața ecranului tot printr-o prindere magnetică, moment în care tastatura se conectează la tabletă prin 3 pini. Atunci se și încarcă tastatura de la tabletă, fiind de fapt singurul mod în care poate ajunge energie către tastatură, care în mod normal se conectează la tabletă prin protocol wireless, numit NearLink de Huawei:

Chiar dacă tastatura are butoanele ceva mai mici decât suntem obișnuiți să avem la un laptop, normal având în vedere că este potrivită pentru un dispozitiv cu ecran de 11.5 inch, eu am reușit să redactez text rapid și cu suficientă precizie. Cu ceva mai mult antrenament sunt sigur că m-aș fi descurcat și mai bine. Mi-a plăcut feedback-ul oferit de taste, cursa nefiind exagerat de scurtă, iar mecanismul de actuare (cel mai probabil de tip foarfece) oferă un răspuns optim.

Alături de tastatură și tabletă, am mai primit și un stylus activ Huawei M-Pencil. În cutia în care vine acesta mai găsim un vârf suplimentar și ceva pliante (ghid de pornire rapidă și certificat de garanție).

Stylus-ul este de culoare albă, astfel este mai elegant, aș spune eu. Vârful gata montat este transparent, și aceasta este o abordare diferită, iar cel de rezervă este alb. M-Pencil se atașează tabletei tot prin prindere magnetică, având locul său pe marginea de sus (în mod peisaj), adică pe latura unde sunt butoanele pentru reglarea volumului.

Huawei M-Pencil este un stylus activ, inteligent aș spune, care se încarcă de la tabletă atunci când este atașat magentic acesteia:

Acum, să trecem și la adevărată „vedetă”, anume la tabletă. Grație unor margini înguste de jur-împrejurul ecranului este compactă pentru o tabletă de 11.5 inch. Este și foarte subțire, iar asta o face foarte simplu de transportat, mai ales că nici grea nu este deloc. Dar, foarte important, este extrem de solidă, nu flexează aproape deloc oricât încerci să provoci asta. Spatele din aliaj de aluminiu se continuă neîntrerupt și pe toate cele 4 margini, pentru ca mai apoi să se întâlnească direct cu sticla ce protejează display-ul.

Calitatea de fabricație este la cel mai înalt nivel, nu am găsit absolut nimic care să nu se apropie de perfecțiune ca prelucrare. Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition este o tabletă care poate din poze nu apare atât de premium, dar care în realitate se prezintă cu mult mai bine decât ai fi putut crede inițial.

Ecran și sunet

Tableta Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition - review

🔺Ecranul PaperMatte este unul cu adevărat special, greu de descris în cuvinte cum se prezintă în realitate.

Un upgrade major față de generația MatePad 11.5 de anul trecut este în mod evident la ecran. Avem în continuare un panou IPS și nu cea mai ridicată luminozitate posibilă, dar asemănările se opresc aici.

Rezoluția a crescut, la fel și rata maximă de refresh (144Hz), care acum poate să fie și de doar 30 Hz, pentru momentele în care poate merită făcută o economie de energie.

Însă, cel mai important aspect schimbat și de fapt ceea ce aduce în denumire particula „PaperMatte” este reprezentat de modul în care acest ecran nu reflectă aproape deloc mediul ambiant, nici când este vorba despre lumină naturală puternică ce ajunge direct perpendicular pe display. Așa se face că luminozitatea ecranului, care nu este dintre cele mai ridicate cu putință, se dovedește suficientă inclusiv afară, într-o zi însorită.

Ecranul mat nu doar că nu reflectă nimic, dar se și simte la atingere extrem de plăcut. Nu este lucios, dar nici grunjos, să zic. Este doar foarte fin și amintește de cum simți hârtia la atingere. Dar nici tocmai așa nu este, întrucât mâna alunecă mai ușor, cumva se aseamănă foarte tare cu un ecran E-Ink din acest punct de vedere. Este o senzație greu de descris, cert este că mi-a plăcut mult să interacționez cu această tabletă prin intermediul ecranului tactil. 

Unde mai pui că la mine a ajuns și un stylus activ, un Huawei M-Pencil din a treia generație, care face o echipă grozavă cu acest ecran de foarte bună calitate.

Display-ul redă culori suficient de intense, dar foarte naturale, exacte. Contrastul este cumva tipic unui panou IPS – negrul este adânc, dar nu perfect. În schimb, unghiurile de vizualizare sunt foarte extinse, chiar și spre extreme imaginea păstrează o calitate mai mult decât suficientă pentru orice fel de scenariu de folosire.

Capturi de ecran din meniul cu setări ale afișajului de pe Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition:

Sunetul extern completează reușit acest ecran potrivit atât pentru productivitate (office, aplicații de desen și design, chiar ceva proiectare la un anumit nivel), cât mai ales pentru divertisment. Sunt patru difuzoare care emit un sunet grozav. Nu doar că avem toate frecvențele prezente, chiar cu bass foarte plăcut, ci și o intensitate maximă care se poate compara (în anumite limite, desigur) cu ceea ce poți primi de la boxe portabile micuțe. Avem o claritate foarte bună, iar undele sonore sunt împrăștiate în mai toate direcțiile, creându-se astfel o dinamică accentuată. Foarte bun sunetul extern pe care îl oferă Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Tableta Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition - review

🔺Interfața Harmony OS 4.2 este plină de opțiuni folositoare, rulează aprope mereu impecabil, dar suportul nativ pentru serviciile Google lipsește. Însă microG + GBox îl pot substitui cu succes.

Aici avem o premieră, cel puțin pentru mine așa este. Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition este primul dispozitiv pe care îl testez și care folosește chipset-ul Kirin 9000. Nu am găsit prea multe detalii oficiale pentru Kirin 9000, vedem mai jos ce dezvăluie CPU-Z despre ansamblul hardware integrat de Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition:

Acceleratorul grafic este un Maleon 910, același care este prezent și pe seria Huawei Pura 70, unul nu extrem de puternic, dar care face față în orice fel de joc, chiar dacă nu la detalii decât cel mult medii în titlurile cu pretenții.

Memoria RAM este arhisuficientă (8 GB), iar spațiul de stocare cam la fel, deși 256 GB în 2024 nu mai reprezintă tocmai ceva nemaivăzut, fiind și telefoane entry level care au astfel de capacități chiar de la varianta de bază.

În fine, ce trebuie reținut, zic eu, este că Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition rulează mai tot timpul impecabil, fără lag sau agățări. Nu pot spune că nu am întâmpinat niciodată așa ceva, ar însemna să mint, dar au fost rare aceste momente și nu aș spune că au stricat cu ceva experiența de utilizare.

Sistemul de operare HarmonyOS 4.2 este mai degrabă un custom ROM ce are la bază un Android 12, pe care însă l-a modificat foarte tare. Nu-i nimic rău în asta, fiind adăugate extrem de multe opțiuni folositoare, cu atât mai mult pentru o tabletă. Sunt fel de fel de adiții, precum împărțirea ecranului între două aplicații (nu că nu ar exista și în alte părți) sau ferestre flotante a căror dimensiune poate fi ajustată, ferestre ce pot fi și minimizate etc. Acestea ar fi doar exemple scurte, opțiunile din HarmonyOS 4.2 sunt cu mult mai variate.

Nu putem ocoli subiectul sensibil „suport nativ pentru servicii Google”: Fiind vorba despre un dispozitiv Huawei nou lansat, nici MatePad 11.5S PaperMatte Edition nu este compatibil nativ. Dar, tot datorită faptului că este un dispozitiv nou lansat, avem ca soluție combinația microG + GBox. La fel ca la Huawei Pura 70 Ultra, am găsit că aproape orice aplicație este instalată imediat, fără niciun efort sau cunoștințe avansate și că fiecare dintre aceste aplicații rulează absolut normal, ca și când ar exista suport nativ pentru serviciile Google. Mai mult, și actualizările se fac normal, în aplicația GBox fiind prezent chiar magazinul Google Play, de unde acestea sunt accesibile.

Ca aplicații preinstalate, avem destule de la Huawei, dar pentru MatePad 11.5S PaperMatte Edition două mi-au atras atenția în mod deosebit. Este vorba despre aplicația Notes, care vine cu recunoaștere a scrisului de mână (și funcționează neașteptat de bine cu M-Pencil). Dar nu doar atât, Notes aduce mai multe funcții inteligente, precum posibilitatea de a deschide mai multe documente în această aplicație și mai apoi să copiezi conținut dintr-unul în celălalt. Sunt și opțiuni rapide de a marca text sau de a distribui între utilizatori anumite pasaje și multe altele.

O a doua aplicație foarte interesantă este GoPaint. Dacă prima este dedicată productivității, aceasta se adresează celor mai creativi, mai îndemânatici, să spunem. Sunt multe opțiuni și funcții care te pot transforma într-un desenator mai bun decât te așteptai, așa că îți poți perfecționa astfel talentul la desen, printre altele. Am apreciat aici, din nou, acest ecran mat, care arată și chiar reacționează alături de M-Pencil așa cum o face hârtia, păstrând desigur limita în această comparație.

Interfața HarmonyOS 4.2 (Android 12) pe Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition:

Performanță

🔺Cu puțin peste 600.000 de puncte în AnTuTu, această tabletă nu se poate înscrie, din acest punct de vedere, în zona flagship…

Fără a integra un procesor extrem de capabil sau un GPU puternic, Kirin 9000 se dovedește suficient de bun pentru o tabletă precum Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition. Scorurile de mai jos poate că nu lasă să se înțeleagă asta, dar experiența de utilizare este cel puțin mulțumitoare, satisfăcătoare.

Teste benchmark

Tabletă
Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition
AnTuTu v10.2.9620281 puncte
PCMark 10
Work 3.0 Performance
Storage 2.0
Internal Sequential Read
Internal Sequential Write

9349 puncte
42585 puncte
1567.07 MB/s
1406.95 MB/s
Geekbench 6 v.6.3.0
CPU Singe-Core
CPU Multi-Core

1182 puncte
3678 puncte
3DMark
Wild Life
Wild Life Extreme
Sling Shot
Sling Shot Extreme

3951 puncte
1056 puncte
7851 puncte
5928 puncte

Testele de benchmark rulate pe Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition:

Tableta Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition nu s-a încălzit decât foarte ușor în timp ce am rulat toate testele de benchmark. De fapt, în nicio aplicație care a rulat ceva mai mult timp continuu nu am observat că temperaturile de la exterior urcă peste un nivel acceptabil.

Conectivitate

🔺Chiar fără Wi-Fi 6E sau 7 cu banda de 6GHz, vitezele pe internet sunt foarte bune.

Aici ar mai fi ceva lipsuri, mă refer la faptul că, cel puțin în țara noastră, nu există opțiune pentru Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition cu conectivitate SIM, fie ea și 4G. Wi-Fi-ul este doar de tip 6 (ax), deci nu 6E sau 7, care ar fi putut veni la pachet și cu compatibilitate pentru cea de-a treia bandă de conexiune, cea pe 6 GHz. Totodată, nu avem suport pentru localizare / poziționare prin satelit, așa-numitul GPS. Aș mai puncta la minusuri și lipsa unui jack audio de 3.5 mm, dar acela oricum nu se mai găsește decât rar, așa că să zicem că nu-i atât de grav.

Până la urmă la acest capitol am vrut să menționez mai degrabă lipsurile, ceea ce este integrat din punct de vedere conectivitate pe Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition este trecut în tabelul cu specificații de la începutul recenziei.

Aici aș mai putea puncta poziționarea elementelor fizice de conectivitate și interacțiune (cu tableta în mod portret, cu camera spate sus): pe latura de jos avem portul USB-C și două dintre difuzoare; pe stânga sunt cei trei pini ce permit conectarea fizică și încărcarea bateriei din tastatura detașabilă; sus sunt alte două difuzoare și butonul Power; pe dreapta vedem butoanele pentru reglarea volumului, două microfoane și zona cu prindere magnetică unde poți fixa stylus-ul activ M-Pencil, acolo unde dacă acesta este pus își va încărca și acumulatorul integrat.

Nu avem un senzor de amprentă, ca opțiune pentru securizare fiind disponibilă recunoașterea facilă și, desigur, metodele convenționale cu PIN sau model.

Camere foto și video

Tableta Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition - review

🔺Camera de pe spatele unei tablete aș spune că este mai puțin importantă decât cea frontală.

Consider că prezența unei camere foto pe spatele unei tablete este folositoare doar la mare nevoie și poate mai des pentru a poza anumite documente. Pentru asta chiar există opțiune în meniul aplicației Camera de pe Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition, denumit întocmai „Documente”.

Interfața aplicației Camera, tocmai dat fiind caracterul limitat al unei tablete pe partea foto-video, este foarte simplă, cu puține opțiuni disponibile.

Interfața aplicației Camera de pe Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition:

Nu am făcut multe poze cu camera spate de 13 Megapixeli, dar am pus și câteva în modul Documente, care sunt captate și cu modul standard Foto, spre a putea observa diferențele dintre cele două moduri de captură.

Poze realizate cu camera spate de pe Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition:

Din partea mea, aș spune că la o orice tabletă, mai ales de când cu pandemia Covid-19, care a transformat modul de lucru de la distanță, camera frontală ar trebui să fie mai importantă. La Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition este una de 8 Megapixeli, iar exemple de poze captate cu ea sunt mai jos.

Poze realizate cu camera frontală de pe Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition:

Pentru întâlniri video online, este important și cum filmează camera frontală a unei tablete, iar pentru exemple scurte despre cum se descurcă Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition puteți vedea în review-ul video de la începutul review-ului.

Autonomie

Autonomie Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition

🔺În anumite scenarii de folosire, precum cel e-Book, poți trece de 22 – 23 ore de ecran aprins.

Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition vine ca un upgrade al modelului MatePad 11.5, testat de noi anul trecut. Pe lângă ecranul excelent, o a doua mare îmbunătățire este la baterie. Mi se pare foarte tare cum Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition a reușit să integreze o baterie de 8800 mAh (7700 mAh la ediția de anul trecut), iar asta coborând grosimea de la 6.85mm la 6.2 mm, în timp ce greutatea a crescut cu doar 10 grame.

În fine, contează cei 1100 mAh câștigați prin noua generație MatePad 11.5S? Cu siguranță da, chiar evident. De la 7 – 8 ore de ecran aprins în sarcini uzuale, la mai bine de 10 – 12 ore este clar o îmbunătățire remarcabilă, mai ales că la vizionare de clipuri video pe YouTube am remarcat o și mai bună performanță – de la 9 – 10 ore până la 14, chiar 15 ore. Mai mult, în modul de ecran eBook tableta consumă într-un ritm foarte lent bateria, mai ales dacă o folosești pentru a citi cărți electronice (altfel, de ce ai aplica modul eBook pentru display?). În astfel de condiții, Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition descarcă bateria plină după mai bine de 22 – 23 ore.

Încărcarea nu este cea mai rapidă, deși pe adaptorul din pachet stă scris „Huawei SuperCharge”. Este de fapt vorba despre o putere maximă de încărcare de 22.5W, ceea ce, la o capacitate de 8800 mAh, nu poate însemna o încărcare cu adevărat rapidă. Din testele mele, tableta se încarcă într-un ritm de 10% la fiecare 10 minute (10 – 20% după 10 minute, 10 – 30% după 20 minute și 10 – 40% după jumătate de oră de încărcare).

Preț

Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition2.499 lei, cu următoare ofertă în magazinul online oficial Huawei România, promoție valabilă până pe 5 august 2024:

  • Tastatura Huawei Smart Magnetic inclusă gratuit în pachet;
  • Stylus-ul activ Huawei M-Pencil din a treia generație inclus gratui în pachet;
  • Cupon de reducere de 300 de lei afișat pe pagina produsului.

(Preț și oferte valabile la data publicării acestui review).

Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition
4.2 / 5 Gadget Score
Pro
  • pachetul de retail conține și o tastatură inteligentă cu conectivitate wireless și cu prindere magnetică și, de cele mai multe ori, la ofertă este prins și un stylus inteligent Huawei M-Pencil;
  • construcție exemplară, fără discuție de nivel premium, tableta este foarte solidă, în ciuda unei grosimi și a unei greutăți mici;
  • ecranul mat este excelent din mai toate punctele de vedere, punctează bine atât pe partea de productivitate, cât și pe zona de entertainment;
  • sunetul stereo redat prin cele 4 difuzoare are o calitate foarte înaltă și o intensitate maximă cel puțin surprinzătoare pentru o tabletă;
  • interfața Harmony OS 4.2 este foarte bine optimizată, rulează mereu fluid și este plină de opțiuni folositoare;
  • autonomia grozavă, în unele scenarii de folosire se poate trece și de 20 de ore de ecran aprins.
Contra
  • procesorul nu este cel mai puternic, nu pare potrivit pentru zona de preț unde concurează această tabletă;
  • chiar dacă soluția microG + GBox îți permite să instalezi fără efort, să rulezi absolut normal și să actualizezi aproape orice aplicație, asta nu înseamnă suport nativ pentru serviciile Google;
  • fără opțiune de conectivitate pentru rețele celulare (SIM) la noi în țară, fără servicii de localizare și fără Wi-Fi de tip 6E sau 7, care ar veni cu suport pentru banda de 6 GHz;
  • preț cam optimist având în vedere minusurile de mai sus.
Concluzii

Dacă prinzi o tabletă Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition la o ofertă bună, cum au fost încă de la introducerea pe piață și cum vor tot veni, atunci aș spune că merită avută în vedere. Este construită aproape perfect, foarte solidă, dar și subțire și ușoară în același timp. Are un ecran excelent pentru ceea ce se vrea această tabletă, unul care este extrem de potrivit atât în sarcini de productivitate, cât și pentru divertisment, acolo unde display-ul este secondat de un sunet stereo pe măsură (prin 4 difuzoare). Interfața Harmony OS 4.2 este plină și ea de opțiuni pentru productivitate, dar nu putem ascunde faptul că suportul nativ pentru serviciile Google lipsește și la Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition. Chiar și așa, noua soluție microG, care se adaugă celei GBox, îți permite să instalezi fără nici cel mai mic efort aproape orice aplicație dorești, fiind disponibil în GBox chiar magazinul Google Play, de unde se și fac actualizări tuturor aplicațiilor instalate prin GBox. Autonomia este foarte înaltă, dar pe conectivitate nu există opțiuni cu SIM și nu avem nici localizare (GPS), iar Wi-Fi este doar de tip 6 (ax), fără 6E sau chiar 7, care ar aduce suport și pentru banda de 6 GHz. Oricum, așa cum am specificat încă de la începutul acestor concluzii, dacă prinzi o ofertă bună, nu trebuie să ocolești tableta Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition, mai ales că vine la pachet cu o tastatură inteligentă cu prindere magnetică și, de cele mai multe ori, este pus bonus și un stylus inteligent Huawei M-Pencil din a treia generație.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Tableta Huawei MatePad 11.5S PaperMatte Edition a fost testată timp de 2 săptămâni și va fi returnată. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.