Tablete

La IFA Berlin 2012 au fost prezentate numeroase hibride tip tabletă / ultrabook cu Windows 8 ce vor sosi până la sfârșit de an pe piață. Două dintre aceste modele care mi-au atras atenția sunt VAIO Duo 11 de la Sony și Toshiba Satellite U920t.

Spre deosebire de alte tablete care devin netbook / ultrabook cu ajutorul unui dock opțional sub formă de tastatură cu acumulator, aici s-a mers pe soluția pe care am văzut-o în trecut la ASUS Slider. Totul într-un singur pachet cu un mod ingenios în a deschide device-ul și a folosi tastatura qwerty, normal că au și display touch și de aici le-au și numit tablete.

Aș propune ca un device să fie catalogat tabletă dacă se află sub o anumită greutate. Nu știu câte persoane vor manevra cu ușurință o tabletă de 1.45 kg precum modelul Toshiba sau de 1.3 kg la Sony, se mai adaugă și grosimea de câte 19.9 mm și respectiv 17.8 mm. Din această perspectivă nu cred că Sony VAIO Duo și Toshiba Satellite U920t care printre altele are și un display de 12.5 inch pot fi catalogate ca tablete doar pentru că au display touch și pot avea forma unui device din această nișă, o sforțare prematură.

Nu aș avea ce să spun la hardware unde Sony oferă diverse combinații cu Intel Core i3 / i5/ i7, până la 8 GB memorie RAM și 256 GB de tip SSD, conectivitate completă, valabil și pentru Toshiba.

Văd această dorință de miniaturizare care nu știu cât de mare priză va avea la public. Mi-aș fi dorit mai degrabă să văd o grabă spre laptopurile de tip ultrabook cu grosimea de sub 20 mm și sub 2 kg, să le văd și pe display de 14 – 15 inch, la un preț cât mai bun, hardware de top cu SSD din standard, display la 1080p. La portabilele  clasice de tip notebook sau netbook s-a rămas prea mult timp la 1366×768 pixeli, iar VAIO Duo 11 pe 11.6 inch afișează 1920×1080 pixeli.  VAIO Duo ca preț nu se va adresa oricui, nici hibridul Toshiba nu se va lăsa mai prejos, cel puțin la început.

Rămân la părerea că o tabletă + tastatura sub formă de dock cu acumulator ar fi o soluție mult mai serioasă decât laptopurile de tip ultrabook cu tastatură pe slide. Voi ce părere aveți?

Categorii: tablete
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.