Tehnologia QLED de la Samsung, explicată în detaliu

QLED este tehnologia implementată de Samsung în gamele sale de top începând cu 2017. Punctul cheie al acestei tehnologii constă în utilizarea punctelor cuantice. În ceea ce privește iluminarea ecranului, acesta este, de asemenea, diferit de un ecran LED convențional.

În cazul televizoarelor QLED, iluminarea ecranului este asigurată de LED-uri albastre. Spre deosebire de un televizor LED convențional, LED-urile nu au un strat de fosfor galben. Pentru a afișa o gamă maximă de culori, toate modelele de televizor QLED încorporează un panou pe 10 biți.

Ce este tehnologia QLED?

Cuvântul QLED se referă la Quantum LED pentru a indica tehnologia aplicată la aceste panouri. QLED este o evoluție a modelelor SUHD din 2015 și 2016 ale tv smart Samsung, care au folosit o versiune timpurie a tehnologiei quantum dot.

În această evoluție, reproducerea culorilor a fost îmbunătățită, ajungând la un volum de culoare de 100%. La cele mai recente modele din 2018, culoarea este mai precisă în zonele cu luminozitate ridicată și întuneric mare.

Un televizor QLED de la Samsung se bazează pe utilizarea unui strat de puncte cuantice pe panou. Aceste puncte cuantice sunt particule semiconductoare de dimensiuni nanometrice (între 2 și 10 nm) și din material cristalin care transmit lumina. Acestea pot varia în funcție de mărime și, în funcție de mărimea lor, pot transforma lumina pe care o primesc în orice culoare cu o puritate ridicată.

Prin urmare, în funcție de dimensiunea acestor puncte cuantice, ele reproduc o culoare sau alta. Fiecare punct cuantic emite doar o singură culoare, care este determinată de dimensiunea sa. Cele mai mari puncte cuantice sunt cele roșii. Acestea au o dimensiune de 7 nanometri. Cele verzi sunt mai mici, de aproximativ 3 nanometri, iar cele albastre au o dimensiune de 2 nm.

Televizoarele LED convenționale au întotdeauna o gamă de culori albastre mult mai largă decât cea a culorilor verzi și roșii. Această tehnologie reușește să mărească foarte mult spectrul de culori roșu și verde. Acest lucru are ca rezultat un alb mai neutru și o bogăție a culorilor care sunt mai greu de reprodus pe alte televizoare.

Tehnologia LED utilizată de televizoarele convenționale se bazează pe utilizarea de diode LED albastre acoperite cu fosfor galben. Problema cu sistemul clasic este că albul obținut nu este pur. De fapt, tinde să aibă deviații spre tonuri de albastru și magenta. Luminozitatea este, de asemenea, mai limitată din cauza acoperirii cu fosfor, care reduce foarte mult luminozitatea.

Tehnica folosită de QLED-urile tv smart Samsung este cea a LED-urilor albastre fără fosfor. În acest fel, culoarea albastră ajunge direct la pixel, fără a fi nevoie să se adauge filtre. Două treimi din această lumină stimulează un set de puncte cuantice care își modifică dimensiunea și lungimea de undă pentru a crea roșu și verde pur. Astfel, pixelul roșu primește lumină roșie, pixelul albastru primește lumină albastră, iar pixelul verde primește lumină verde.

Această tehnologie cu puncte cuantice crește semnificativ nivelul de luminozitate, dar menține stabil nivelul consumului de energie. Materialul utilizat este anorganic, astfel încât durabilitatea este, de asemenea, mult mai mare decât în cazul altor tehnologii, cum ar fi OLED. Pierderea luminozității în timp este mai vizibilă în cazul tehnologiei OLED. Televizoarele cu tehnologie cu puncte cuantice mențin același nivel de luminozitate mult mai mult timp.

Cu noua structură metalică a punctelor cuantice, emisia de lumină este direcționată către mai multe puncte. Prin urmare, prin variația unghiului de vizualizare, culoarea și contrastul nu sunt afectate la fel de mult. În noua gamă QLED, tv smart Samsung a poziționat nanoparticulele de puncte cuantice mai aproape de pixeli. În gamele anterioare SUHD din 2015 și 2016, punctele cuantice se aflau în spatele unei serii de filtre în interiorul panoului.

Avantajele televizoarelor Samsung QLED

Reproducerea culorilor oferită de tehnologia unui televizor QLED este mult superioară celei a unui televizor LED convențional. Televizoarele cu tehnologie QLED ating aproape 100% din spațiul de culoare DCI-P3. Acesta este în prezent standardul pentru conținutul 4K.

Aceste noi televizoare acoperă, de asemenea, un volum de culoare de 100%. Aceasta înseamnă că, indiferent de nivelul de luminozitate al imaginii, culoarea va rămâne aceeași. În mod normal, la niveluri ridicate de luminozitate, intensitatea culorilor se pierde, precum și în scenele foarte întunecate. În scenele foarte luminoase, culoarea tinde spre alb. Același lucru este valabil și pentru scenele întunecate, unde tinde spre negru. Cu această tehnologie, saturația este menținută mai bine la diferite niveluri de luminozitate ale imaginii.

Un alt avantaj important este îmbunătățirea unghiurilor de vizualizare. Noile QLED oferă un unghi de vizualizare foarte bun în comparație cu orice televizor LED cu panou VA. Prin utilizarea noii structuri din aliaj metalic, unghiurile de vizualizare sunt foarte apropiate de cele oferite de televizoarele OLED. Pierderea de calitate a unui televizor QLED atunci când este privit din lateral este considerabil mai mică decât la alte televizoare LED.

Acest articol este susținut de către eMAG și nu a fost redactat de către Gadget.ro. 

Echipa Gadget.ro
Gadget.ro este un site de știri și recenzii tech cu o vechime de peste 10 ani. În această secțiune apar articole de tip advertorial, unele dintre ele nu sunt redactate de către noi și se menționează clar în corpul materialului dacă este cazul.