Retelistica

La sfârşit de aprilie aflam că atât OTE, cât şi Deutsche Telekom, au demarat operaţiuni de căutare a unui potenţial cumpărător pentru Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote).

La acel moment informaţiile sugerau că echipa comună ce se ocupă de fuziuni şi achiziţii a început să abordeze diverşi jucători regionali, de la companii telecom puternice, până la fonduri de investiţii potente financiar. Acestea au primit documente de prezentare a afacerii din România, iar pe baza acestora s-au purtat discuţii şi negocieri.

Iată că la trei luni distanţă, mai multe surse din piaţă au confirmat pentru zf.ro că a fost găsit un cumpărător, iar anunţul oficial urmează a fi făcut în următoarele zile / săptămâni. Se pare că Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote) va fi cumpărat de către miliardarul sârb Dragan Šolak prin intermediul companiei media United Group. Acelaşi miliardar este din 2022 şi proprietarul clubului de fotbal Southampton F.C. din Marea Britanie (acesta a cumpărat 80% din acţiunile clubului pentru 100 de milioane de lire sterline).

Dragan Šolak are o avere estimată la 1.22 miliarde de euro şi este cel mai bogat om din Serbia. Cât despre achiziţia Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote) nu avem încă o sumă, însă în septembrie 2021 OTE a evaluat compania de telefonie mobilă la 196 milioane de euro.