Dacă acum 2 ani credeam că Allview are de gând doar să testeze piața televizoarelor smart, acum mi-am dat seama că este hotărât să devină un nume cunoscut în acest segment din țara noastră. Spun asta fiindcă sunt deja câteva generații bune de smart TV-uri Allview ce mi-au demonstrat o evoluție clară de la ediție la ediție.

Azi vedem la lucru un Android TV pe diagonală mare, de fapt vârful de lance din gama televizoarelor Allview.

Specificații pentru Android TV-ul Allview 65ePlay7100-U

Specificatii televizor Allview 65ePlay7100-U

Design 

Cutia în care Allview 65ePlay7100-U ajunge la client conține, pe lângă televizorul propriu-zis, și standul, reprezentat de două picioare separate, alături de șuruburile necesare atașării, telecomanda cu baterii compatibile, manual de utilizare, certificat de garanție și alte câteva pliante cu diferite informații.

Allview 65ePlay7100-U este mare, cum altfel pentru un televizor cu diagonala ecranului de 65 inch. Pe de altă parte, nu este dintre cele grele, deși nu aș spune că greutatea scăzută trădează o calitate de fabricație slabă.

Materialele folosite la exterior nu sunt cele mai pretențioase, dar nici nu dezamăgesc. Finisările de detaliu sunt suficient de atent lucrate, așa că Allview 65ePlay7100-U îți lasă impresia unui produs mid-range bine construit.

Nu s-a încercat ceva extravagant prin design, nici nu prea ai cu ce să vii la un televizor. Allview 65ePlay7100-U se aliniază trendurilor actuale, cu margini înguste în jurul ecranului. 

Doar cea de jos este o idee mai lată, are o altă nuanță, respectiv un argintiu plăcut. Pe mijloc apare denumirea companiei brașovene, iar în partea inferioară este un modul ce include câteva LED-uri, microfoane și senzorul IR pentru recepția semnalului de la telecomandă.

Ecran

Test culori dupa calibrare televizor Allview 65ePlay7100-U

Allview 65ePlay7100-U propune un ecran IPS de tip DLED, adică LED-urile ce luminează panoul TFT sunt amplasate în spate și nu pe margini. Această abordare ar trebui să asigure o distribuție mai uniformă a luminozității.

Distribuție luminozitate ecran televizor Allview 65ePlay7100-U:

Distributie luminozitate televizor Allview 65ePlay7100-U

După cum se poate observa din imaginea de mai sus, distribuția luminozității pe ecran nu este rea, dar nici dintre cele mai omogene. În realitate, cu greu poți observa diferențele dezvăluite de aparatele de măsură.

Dacă vorbim despre backlight bleeding, ei bine nu este nici aici ceva grav, deși poți observa în condiții de test unele mici scăpări pe la unele laturi. Vorbim despre exemplarul de test, fiindcă trebuie menționat că fiecare televizor în parte poate afișa cu totul alte scenarii de backlight bleeding.

Luminozitatea maximă măsurată de mine a fost de 327 cd/mp, pe centrul ecranului, ceva mai bine decât cele 300 cd/mp dezvăluite de fișa tehnică.

Culorile sunt cel puțin decent reprezentate direct din fabrică, cu modul Film cel mai exact dintre cele 5 disponibile. 

Deviații Delta E în modurile predefinite de imagine de pe Allview 65ePlay7100-U:

După calibrare, Allview 65ePlay7100-U a arătat că se descurcă bine pentru un televizor din această categorie de preț. Deviație medie Delta E94 este de numai 2.0, cu un maxim de 5.8 pe albastru.

Deviații Delta E după calibrare Allview 65ePlay7100-U:

Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

În rest, dacă vorbim despre acuitate, conturare, mai nimic de obiectat. Poate doar un ușor over sharpening atunci când procesorul de imagine face upscaling. Chiar și așa, imaginile HD arată foarte bine în 4K, cu un algoritm bine reglat.

Cel puțin la fel de bine se descurcă Allview 65ePlay7100-U și cu scenele cu mișcări rapide. Mai apar ușoare pixelări în jurul subiectului în mișcare și uneori cu ceva ghosting. Din nou, absolut nimic grav.

Una peste alta, calitatea imaginii nu este deloc rea, cu greu poți găsi minusuri când te raportezi la segmentul unde concurează acest televizor.

Sunet

Sunetul de pe Allview 65ePlay7100-U este de tip stereo, cu două difuzoare a câte 12 W fiecare. Calitatea nu este cea mai bună, nu avem definiție ori dinamică, iar bass-ul nu este deloc adânc, profund. Nici volumul maxim nu este dintre cele ridicate, dar pentru știri sau sport se dovedește  suficient.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview 65ePlay7100-U integrează un ansamblu hardware puternic pentru un smart TV. Cu procesor quad-core MediaTek MT9602 la 1.5 GHz pe Cortex-A53, cu 2 GB de RAM și 32 GB spațiu intern de stocare, televizorul se mișcă sprinten prin meniul Android TV 10 și rulează majoritatea aplicațiilor în condiții foarte bune.

Acceleratorul grafic Mali-G52 face față în micile jocuri disponibile în magazinul de aplicații Google Play Store preinstalat.

Sistemul de operare este un Android TV 10, deci o ediție dintre cele mai noi. Este mai bine optimizat pentru un televizor și îți pune la dispoziție mai mult decât suficiente aplicații dintre care poți alege.

Capturi de ecran din interfața sistemului de operare Android TV 10 de pe Allview 65ePlay7100-U:

Unul dintre cele mai mari avantaje pe partea smart a televizorului Allview 65ePlay7100-U este integrarea Google Chromecast. Nu cred că are rost să explic de ce această opțiune este de preferat în 2021.

Meniul cu setări OSD apare inițial drept unul simplu, cu doar câteva submeniuri de bază. Poți merge către mai multe setări, unde descoperi ceva mai multe opțiuni și reglaje, dar nu mi se pare că Allview 65ePlay7100-U îți pune la dispoziție suficiente setări prin meniul OSD.

Meniul OSD de pe televizorul Allview 65ePlay7100-U:

Conectivitate

Pe partea de conectivitate Allview 65ePlay7100-U nu excelează. Într-adevăr, dacă vorbim despre posibilitățile wireless, televizorul nu stă deloc rău, căci avem Wi-Fi ac și Bluetooth 5.0, ce-ți permite atât să trimiți sunet către televizor de pe un dispozitiv mobil, cât și să conectezi un difuzor extern fără fir.

În rest, avem 3 porturi HDMI, care în unele cazuri (rare, ce-i drept) se pot dovedi insuficiente. Mai vedem 2 porturi USB-A, o ieșire digitală audio, dar fără un jack audio de 3.5, intrare miniAV și slot CI+. Pentru conexiune la internet mai ai la dispoziție și un port LAN RJ-45.

Telecomandă

Telecomanda ce vine la pachet cu Allview 65ePlay7100-U nu este una prea pretențioasă. Deși nu arată rău, lăsând impresia că are ceva metal la exterior, vorbim de fapt despre plastic. 

Avem câteva butoane ce dezvăluie faptul că vorbim despre un smart TV actual, cu scurtături către Netflix, YouTube, Amazon Prime Video și magazinul Google Play. Undeva către centrul telecomenzii apare și un buton ce activează direct asistentul Google, ce primește comenzi nu prin intermediul unui microfon de pe telecomandă, ci de la cele de pe televizor. Comenzile vocale sunt preluate în bune condiții până la distanțe de 5 metri față de televizor.

Preț

Televizor Allview 65ePlay7100-U – 3.100 lei pe Allview.ro

Concluzii

Allview 65ePlay7100-U nu este un televizor deloc rău. Ajunge într-o zonă de preț unde concurența este aprigă, dar, având în vedere că este un model nou pe piață, ne putem aștepta ca în viitor să fie introdus pe lista produselor la reducere și astfel să devină mai atractiv.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru televizorul Allview 65ePlay7100-U:

PRO

  • imagine de bună calitate;
  • ansamblu hardware suficient de puternic spre a rula optim toate aplicațiile din Google Play Store;
  • sistem de operare Android TV 10 ce oferă multe opțiuni, bine optimizat și care pune la dispoziție extrem de multe aplicații prin magazinul dedicat;
  • integrare Google Chromecast.

CONTRA

  • ceva cam scump momentan, fără o reducere mai agresivă.