Cea mai bună imagine pe care am văzut-o vreodată pe oricare dintre televizorele testate, a fost la Panasonic TX-65950E. Asta până acum, când cel mai nou și mai tare televizor Panasonic a fost la mine spre a-l prezenta. Panasonic TX-65HZ2000E nu are cum să nu impresioneze, dat fiind că are o bază excelentă de plecare, anume modelul GZ2000 de anul trecut, un televizor dintre cele mai apreciate de către profesioniști.

Specificații pentru smart TV-ul Panasonic TX-65HZ2000E

Specificatii televizor Panasonic TX-65HZ2000E

Design 

Televizor Panasonic TX-65HZ2000E

Alături de televizorul Panasonic TX-65HZ2000E, în cutie în care l-am primit am mai găsit telecomanda cu baterii compatibile, standul cu șuruburile necesare montării, manual de utilizare plus câteva pliante cu diferite informații.

Panasonic TX-65HZ2000E este un televizor greu, printre cele mai grele pe care le-am testat. Nu ai cum să-l scoți și să-l poziționezi pe stand de unul singur, este nevoie de doi oameni pentru asta. 

Suportul oferă o bună stabilitate și îți dă posibilitatea de a trage prin spatele unui capac de pe el cablul de alimentare și altele ce vin din zona de conectivitate. Aceasta, la rândul ei, este acoperită de un alt capac:

Grosimea televizorului este mică doar acolo unde nu există alte elemente în afara ecranului. În rest, Panasonic TX-65HZ2000E ajunge la un maxim de aproape 8 centimetri. Nu-i nimic îngrijorător, dar va rămâne ceva spațiu de la partea frontală a ecranului până la perete dacă vei monta televizorul cu ajutorul unui suport tip VESA 300 x 300.

Partea din față se remarcă prin margini subțiri pe laturile de sus și pe cele laterale, cu o grilă jos, ce acoperă difuzoarele frontale. În mijlocul acestei grile stă scrisă denumirea producătorului.

Panasonic TX-65HZ2000E este un televizor cu o construcție solidă, nu am găsit ceva care să pară de slabă calitate.

Ecran

Test dupa calibrare Panasonic TX-65HZ2000E

Aici aș putea să scap repede cu explicațiile dacă aș spune scurt ”cea mai bună imagine pe care am văzut-o până acum la vreun televizor”. Ar fi fost simplu așa, dar hai să venim și cu detalii.

În primul rând trebuie să vorbesc despre faptul că acest Panasonic TX-65HZ2000E vine cu niște culori, în unele moduri presetate ale imaginii, ce nu ar mai avea nevoie de niciun reglaj. Am testat deviațiile Delta E în toate modurile, așa cum televizorul a ajuns la mine.

Deviații Delta E în modurile presetate de imagine de pe Horizon 50HL7590U/B:

După cum se poate vedea, în modurile Cinema, True Cinema, Professional Photo, Professional1 sau Professional2 sunt deviații medii extrem de scăzute, iar în unele cazuri nici cele maxime nu sunt deloc ridicate.

Am calibrat culorile, iar după două încercări am obținut rezultatele de mai jos.

Deviații Delta E după calibrare televizor Panasonic TX-65HZ2000E:

Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Sunt sigur că, având la dispoziție multe, foarte multe reglaje pentru nuanțe, s-ar fi putut ajunge la deviații și mai mici, dar în niciun caz nu se poate spune că avem parte de culori inexacte pe Panasonic TX-65HZ2000E. Nicidecum, sunt dintre cele mai mici deviații Delta E pe care le-am întâlnit la vreun televizor.

Rata de contrast este infinită la un ecran OLED, asta din cauza negrului ce este perfect, adică are luminozitate zero atunci când este nevoie. Ce este impresionant la Panasonic TX-65HZ2000E este modul în care este folosit acest contrast. Este echilibrat, avem multă dinamică fără însă a fi compromis Dynamic Range-ul. Iar acest Dynamic Range este incredibil. Sunt detalii atât de bine reproduse în zonele întunecate, fără aproape nici un pic de zgomot de imagine, încât nu ai cum să nu fii impresionat. Zonele puternic luminate sunt bine protejate împotriva supra expunerii, încât ai parte de o imagine pe cât se poate de naturală, de apropiată de ceea ce vede ochiul uman în realitate.

Când vorbim despre luminozitatea maximă, iarăși de bine. Panoul poate produce o luminozitate maximă zonală de până la 1000 niți. Eu am măsurat un maxim de 868 cd/mp pe ecrane de genul acesta:

Când am măsurat pe un ecran complet alb s-au atins maxim 127 cd/mp.

De reținut este că doar în condiții de cameră cu multă lumină ambientală naturală, ce ajunge direct către ecran, sunt ceva probleme. În rest, cu lumină de intensitate normală totul apare foarte bine, iar în întuneric imaginea este de-a dreptul spectaculoasă.

Conținutul nativ HDR este uimitor, fără să exagerez. Nu am ce să mai adaug aici, este pur și simplu excelent.

Trecem și la redarea scenelor cu mișcări rapide. Procesorul se descurcă bine cu tot ce înseamnă sport, singurele mici probleme, cu ceva ghosting sau mișcare a subiectului în frame-uri apar în scenele foarte întunecate, în filme de acțiune cu scene nocturne, de exemplu. Totuși, eu am căutat astfel de comportament, un utiilizator obișnuit nu cred că va fi deranjat.

Mai vorbim puțin despre funcțiile de upsclaling și noise reduction. Pe scurt, totul bine.

Upscaling de la conținut HD la 4K se face corect, imaginile apar suficient de sharp, fără a se întrece măsura. De la conținut SD nu se pot face minuni, dar și aici se observă o îmbunătățire.

Pe partea de redjucere a zgomotului de imagine, Panasonic TX-65HZ2000E se descurcă chiar bine, nu prea am ce să reproșez.

Una peste alta, Panasonic TX-65HZ2000E demonstrează că este unul dintre cele mai bune televizoare de pe piață la capitolul calitatea imaginii. Nu arată puncte slabe evidente, ba chiar aproape nimic nu strică o experiență de vizionare la cele mai înalte cote.

Sunet

Televizor Panasonic TX-65HZ2000E

Panasonic nu avea cum să propună o imagine de cea mai bună calitate pe TX-65HZ2000E fără a integra și o soluție de sunet pe măsură, sunet reglat de specialiștii de la Technics. Multiplele difuzoare oferă cea mai bună calitate a sunetului pe care am experimentat-o la un televizor până acum. 

Difuzoarele sunt împărțite pe două zone: o parte sunt pe ”soundbar-ul” din partea frontală, celelalte sunt poziționate pe spate, orientate în sus. Astfel, configurația compatibilă Dolby Atmos, reușește să redea un sunet surround cu adevărat impresionant. Undele sonore emise de difuzoarele orientate în sus, sunt reflectate de tavan și de peretele din spatele televizorului și reușeșc să creeze o atmosferă unică.

Stăm bine și în ceea ce privește redarea frecvențelor. Mediile sunt de departe cele mai bune, curate și clare, înaltele sunt suficient de fine, chiar dacă nu perfecte, și avem până și destul bass, deși nu din cel adânc, pătrunzător. 

Poți conecta un subwoofer dedicat prin jack-ul de 3.5 mm al televizorului și să specifici că ai făcut asta din meniul de setări ale sunetului, iar atunci sunt sigur că experiența audio va fi cu adevărat desăvârșită. 

Volumul maxim este și el impresionant, suficient pentru orice fel de conținut, inclusiv pentru muzică și potrivit chiar pentru o petrecere într-o cameră de până la 18 – 20 mp.

Sigur că, deși avem un sunet cu adevărat bun pentru un televizor, pentru o experiență completă alături de Panasonic TX-65HZ2000E este recomandat și un sistem de sunet dedicat, unul care să se ridice cu adevărat la nivelul calitații imaginii.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Interfata my Home Screen 5.0 pe Panasonic TX-65HZ2000E

Nu am găsit detalii despre chipset-ul folosit de Panasonic TX-65HZ2000E pentru rularea sistemului propriu de operare, nici detalii despre cantitatea de memorie RAM ori despre spațiul intern de stocare.

Haideți mai întâi să vedem cu arată meniul cu setări OSD ale televizorului. Sunt meniurile ”clasice” pentru astfel de dispozitive, dar cu multe, multe submeniuri pentru anumite categorii. Cel puțin la Imagine sunt atât de multe ajustări ce pot fi făcute, încât unii s-ar putea lăsa pagubași în a mai căuta ceva pe acolo.

Capturi de ecran din meniul cu setări OSD de pe Panasonic TX-65HZ2000E:

În ceea ce privește interfața sistemului de operare, numai de bine. My Home Screen 5.0 propune meniuri simple, cu un ecran Acasă configurabil cu cele mai accesate aplicații.

Capturi de ecran din interfața sistemului de operare my Home Screen 5.0 de pe Panasonic TX-65HZ2000E:

Totul se mișcă exemplar când navighezi prin sistemul de operare de pe Panasonic TX-65HZ2000E, nu există lag, iar experiența de utilizare este la cote înalte.

Ce nu ai cum să apreciezi la My Home Screen 5.0 este numărul de aplicații ce pot fi instalate. Adică, avem Netflix și YouTube, dar nimic despre HBO ori Disney+, de exemplu. Sunt prea puține opțiuni dintre care poți alege și cred că mulți vor fi nevoiți să apeleze la un media player extern, scenariu ce nu ar fi trebuit să existe în cazul unui televizor de top din 2020.

Conectivitate

Televizor Panasonic TX-65HZ2000E

Nici aici nu este totul roz. Există ce-i drept aproape tot ce trebuie, dar cu unele scăpări. Fără Wi-Fi ax aș spune că se poate trăi, încă este suficient standardul ac, doar că la nivelul acesta de preț trebuia să existe cel mai recent standard Wi-Fi. Avem și Bluetooth pe partea wireless, numai că porturile HDMI sunt doar de tip 2.0 și nu a fost adoptat ultimul și cel mai capabil standard actual – HDMI 2.1. Să zicem că deocamdată nu ar fi cu adevărat nevoie de HDMI 2.1, dar un astfel de televizor nu-l cumperi pentru 2 – 3 ani, ci pentru o periaodă mai îndelungată.

Pe de altă parte, în rest nu mai văd deficiențe pe partea de conectivitate. Nu mai enumăr toate elementele, sunt trecute la începutul recenziei în tabelul cu specificații.

Mai precizez doar că o parte dintre porturi sunt dispuse cu intrare din spate, celelalte din lateral, ceea ce reprezintă o abordare corectă.

Telecomandă

Telecomanda televizor Panasonic TX-65HZ2000E

Telecomanda lui Panasonic TX-65HZ2000E este una ce se simte premium. Partea frontală este acoperită cu metal, deci zona argintie nu doar imită un astfel de material. Butoanele sunt ușor cauciucate, au un feedback excelent la apăsare și, în plus, sunt și iluminate.

Pe de altă parte, telecomanda este cam lungă, este foarte grea (cred că are peste 150 de grame) și nu este de tip smart, adică nu vine cu suport de comenzi vocale, cu conectivitate Bluetooth, ci doar pe clasicul port IR.

Preț

Televizor Panasonic TX-65HZ2000E20.000 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Televizor Panasonic TX-65HZ2000E

Punctele slabe ale acestui televizor ar putea trece ușor în plan secund dacă nu ar fi atât de scump. Nu mi-ar fi păsat prea tare că din aplicațiile ce pot fi instalate lipsesc nume precum HBO sau Disney+, nu aș fi criticat lipsa porturilor HDMI 2.1 sau a Wi-Fi ax și nici nu m-aș fi legat de telecomanda ceva cam rudimentară, adică ce nu este cu conectivitate Bluetooth și fără suport pentru coemnzi vocale.

Dar, când Panasonic TX-65HZ2000E costă spre 20.000 de lei trebuie să fiu exigent. Exigent am fost și la analiza imaginii sau a sunetului, doar că acolo chiar nu prea am avut ce comenta. Nici pe partea sistemului de operare nu sunt nemulțumiri, totul este corect aranajt prin interfață și nici nu apare lag vreodată.

Panasonic TX-65HZ2000E este un televizor potrivit pentru cei mai pretențioși pe partea de calitatea imaginii, clienți ce nu au cum să fie nemulțumiți aici.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru televizorul Panasonic TX-65HZ2000E:

PRO

  • imagine de cea mai bună calitate, de departe cel mai bun televizor pe care l-am testat;
  • culori afișate exact încă din fabrică, deviații Delta E foarte mici în anumite moduri predefinite ale imaginii;
  • mențiune specială merită intervalul dinamic, cu adevărat extins, se apropie în conținutul de calitate de ceea ce percepi cu ochiul în realitate;
  • sunetul este și el cel mai bun pe care l-am întâlnit la vreun televizor;
  • sistemul de operare My Home Screen 5.0 este simplu de parcurs, interfața este logic structurată și totul rulează fără lag.

CONTRA

  • din magazinul de aplicații lipsesc nume importante, nu există HBO sau Disney+, printre altele;
  • porturile HDMI nu sunt de tip 2.1 și nici Wi-Fi ax nu avem;
  • telecomanda este cu clasicul port IR, nu este cu conexiune Bluetooth și nici nu suportă comenzi vocale;
  • preț ridicat.