Puțin peste două luni au trecut de la ultimul televizor Allview pe care l-am testat. De fapt, acel model este foarte, dar foarte asemănător cu cel de azi, diferența se face doar în dreptul panoului folosit. În denumirea produsului această diferență înseamnă că au apărut două litere, ce fac trimitere directă la tipul de panou folosit. Vedem în continuare la lucru un televizor din noua gamă QLED de la Allview, model QL50ePlay6100-U.

Specificații pentru smart TV-ul QLED Allview QL50ePlay6100-U

Specificatii televizor QLED Allview QL50ePlay6100-U

Design 

Televizor QLED Allview QL50ePlay6100-U

Fiind un model extrem de asemănător cu cel fără tehnologie QLED, Allview QL50ePlay6100-U propune și același conținut al pachetului de retail, în care găsim telecomanda cu baterii compatibile, cele două picioare cu șuruburile necesare montării, cablul de alimentare, manual de utilizare și certificat de garanție:

Televizor QLED Allview QL50ePlay6100-U

În ceea ce privește designul, Allview QL50ePlay6100-U se deosebește de modelul non-QLED doar într-o direcție, ce ține de culoare. Dacă la modelul testat la începutul toamnei aveam marginea de sub ecran și picioarele de culoare argintie, la televizorul de azi totul este negru.

În rest, fix același aspect, unul destul de modern când ne uităm la marginile extrem de înguste din jurul ecranului. 

Denumirea producătorului stă scrisă pe latura de jos, în centru, pentru ca spre capătul din stânga al acesteia să vedem LED-ul de status sub care este și singurul buton de pe televizor, unul ce ia forma unui joystick.

Privit din lateral, Allview QL50ePlay6100-U se arată subțire către partea superioară, realizată din metal, pentru ca de la jumătate în jos, acolo unde apare și zona de conectivitate, televizorul să devină ceva mai gros, cu capac din plastic.

Picioarele cu rol de stand se montează imediat și oferă o stabilitate foarte bună televizorului, doar că sunt dispuse către margini și astfel masa pe care va fi așezat trebuie să fie măcar cât este televizorul pe lungime.

Allview QL50ePlay6100-U arată bine, este construit cel puțin corect și nu lasă impresia unui produs de slabă calitate.

Ecran

Test culori dupa calibrare televizor QLED Allview QL50ePlay6100-U

Eram curios care sunt diferențele dintre Allview QL50ePlay6100-U și modelul cu panel VA simplu, ce nu beneficiază de tehnologie QLED.

Ei bine, de la prima vizionare am descoperit un televizor ce oferă un contrast înalt, cu o luminozitate suficient de ridicată pentru a putea urmări conținut în condiții optime chiar și într-o încăpere puternic iluminată.

În fișa tehnică de pe site-ul Allview, în dreptul luminozității maxime, este trecută valorea de 300 cd/mp, însă eu am măsurat una ceva mai ridicată în centru ecranului, de 327 niți. Nu-i nimic extraordinar, dar, așa cum am spus deja, nu-s probleme nici atunci când lumina ambientală ajunge direct pe ecran, asta fiindcă panelul nu reflectă mai deloc spațiul din jur.

Când ne referim la uniformitatea iluminării pe întreg panoul, Allview QL50ePlay6100-U nu stă tocmai bine. Se observă ceva probleme chiar și atunci când afișăm un ecran complet gri, iar la măsurători am văzut care sunt într-adevăr diferențele:

Dacă vorbim despre backlight bleeding, atunci Allview QL50ePlay6100-U nu se descurcă tocmai exemplar. Apar ceva scăpări de lumină către marginile laterale și pe cea de jos, dar mie nu mi s-a părut deranjant la o vizionare normală.

Culorile afișate în modurile predefinite de imagine de pe Allview QL50ePlay6100-U sunt bune. Vibrante și plăcute ochiului, fără a fi însă cele mai exacte când le măsurăm cu un colorimetru și software-ul adiacent.

Deviații Delta E în modurile predefinite de imagine de pe Allview QL50ePlay6100-U:

După calibrare, ecranul redă culori suficient de exacte, însă nimic spectaculos.

Deviații Delta E după calibrare Allview QL50ePlay6100-U:

Dacă pe standardul Delta E94 deviațiile sunt destul de reduse, cu una medie de 3.2 și una maximă de 6.7, pe standardul mai recent și mult mai exigent Delta E2000 avem o deviație medie de 7.8, cu un maxim de 18.3 pe albastru. Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Unghiurile de vizualizare sunt chiar extinse pentru un panou VA. Abia peste 45 de grade apar ceva probleme cu nuanțele și contrastul.

În rest, imaginea este bună, suficient de bună pentru un televizor din gama asta de preț. Având în vedere că este prima generație de televizoare QLED de la Allview, cred că putem fi mai îngăduitori cu analiza. 

Rezoluția 4K conturează bine conținutul nativ UHD, iar upscaling-ul se descurcă decent cu conținutul HD, fără a putea face minuni cu conținutul SD. 

Există și suport pentru conținut HDR, dar sincer nu-i nimic cu adevărat spectaculos aici. Se observă diferențe clare de contrast și interval dinamic, mult mai extinse, fără însă a fi ceva chiar special.

Mi-a plăcut cum se descurcă Allview QL50ePlay6100-U cu scenele în mișcare rapidă. Orice fel de sport nu-i pune nicio problemă, doar în scenele întunecate din filmele cu multă acțiune se observă ceva ghosting în jurul subiectului aflat în mișcare.

Fără a propune o imagine de top, chiar și analizată conform cu segmentul de preț unde concurează, Allview QL50ePlay6100-U nici nu dezamăgește deloc. Este undeva la mijloc, să zic.

Sunet

Dacă imaginea este cel puțin ok, sunetul este la fel ca la modelul non-QLED, adică mediocru. Cele două difuzoare a câte 10W produc un sunet sec, să-i spun. Nu are o dinamică adecvată, nu oferă bass aproape deloc, iar frecvențele înalte sunt și ele slab definite. Doar mediile sunt bune, astfel vocea este clară indiferent de timbru.

Volumul maxim nu este nici el dintre cele mai ridicate, nici nu aveam pretenții de la puterea maximă anunțată de 20W. Când descoperi că spre intensitatea maximă apar și distorsiuni evidente, ești cu atât mai dezamăgit de sunetul extern.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Aici nu găsim nicio deosebire față de modelul non-QLED, așa cum vedem din aplicația AIDA64 pentru Android.

Capturi de ecran din AIDA64 cu informații despre televizorul QLED Allview QL50ePlay6100-U:

Avem un procesor quad-core cu nuclee pe ARM Cortex-A55 ce pot urca până la 1.4 GHz și un GPU Mali-470. Memoria RAM este de 1.5 GB, în timp ce spațiul de stocare disponibil utilizatorului este de circa 4.4 GB.

În ceea ce privește sistemul de operare, avem același Android TV 9.0 Pie ce oferă multe opțiuni și extrem de multe aplicații ce pot fi instalate din magazinul Google Play. 

Capturi de ecran din interfața sistemului de operare Android TV 9.0 Pie de pe Allview QL50ePlay6100-U:

Din păcate, deși rulează fluent mai tot timpul, Android TV Pie este greu de parcurs din telecomandă. Spre a ajunge, de exemplu, la meniul pentru relgarea imaginii, meniu ce este până la urmă unul de tip OSD și folosit uzual, deci ce ar fi trebuit să fie mai ușor de accesat, ai de parcurs prea mulți pași.

Meniul OSD de pe televizorul QLED Allview QL50ePlay6100-U:

Conectivitate

Televizor QLED Allview QL50ePlay6100-U

Iarăși, fără deosebiri față de Allview 50ePlay6100-U. Avem Wi-Fi ac dual-band și Bluetooth 5.0 pe partea wireless și 3 porturi USB 2.0, 4 HDMI, o intrare miniAV, un slot CI+, conector RJ-45, mufă RF compatibilă DVB-T/T2/C/analog, ieșire de sunet digitală plus una analog prin jack de 3.5 mm.

Integrarea Chromecast de către Allview QL50ePlay6100-U este binevenită și-ți oferă posibilități extinse pentru distribuirea conținutului de pe smartphone direct pe televizor.

Telecomandă

Telecomanda Televizor QLED Allview QL50ePlay6100-U

Telecomanda este și ea, cum altfel, decât identică cu cea a modelului testat cu două luni în urmă. Îmi place că integrează microfon ce-ți permite să folosești căutarea vocală sau asistentul vocal Google, pentru asta conectându-se prin Bluetooth la televizor.

În afară de butoanele dedicate accesului direct către Netflix și YouTube, nu pare a fi una smart. Nici nu se simte de cea mai înaltă calitate, este cam ușoară și realizată dintr-un plastic deloc pretențios.

Preț

Televizor QLED Allview QL50ePlay6100-U – 2.300 de lei pe Allview.ro sau 2.500 de lei pe eMAG.ro.

Concluzii

Televizor QLED Allview QL50ePlay6100-U

Față de modelul non-QLED, acest Allview QL50ePlay6100-U mi se pare ușor cam sus poziționat ca preț. Tehnologia QLED nu mi se pare că aduce un plus evident la calitatea generală a imaginii, deși nici nu pot spune că nu se observă diferențe în favoarea modelului mai nou.

Totuși, de la 1.500 de lei, cât costă modelul echivalent non-QLED este distanță cam mare, ce nu mi se pare tocmai justificată.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru televizorul QLED Allview QL50ePlay6100-U:

PRO

  • imagine de bună calitate, culori vii, intense, contrast ridicat, luminozitate suficient de înaltă, management optim al scenelor cu mișcare rapidă;
  • Android TV 9.0 Pie rulează fluent și oferă extrem de multe opțiuni când vine vorba despre aplicațiile ce pot fi instalate;
  • conectivitate suficient de largă, cu Wi-Fi ac, Bluetooh 5.0, multe porturi USB și HDMI;
  • telecomanda smart este cu conectivitate Bluetooth și integrează microfon;
  • calitate bună de fabricație, design plăcut, modern.

CONTRA

  • sunet ce nu se ridică la nivelul calității imaginii, este cel mult mediocru;
  • interfața sistemului de operare și meniul OSD sunt dificil de parcurs, sunt necesare prea multe comenzi spre a ajunge la meniuri uzuale;
  • mici probleme cu distribuția luminozității pe ecran și cu backlight bleeding-ul.