Samsung este lider al pieței mondiale de televizoare din 2006 și până astăzi, an de an de atunci și până acum reușind să atragă cele mai multe vânzări. În 2022 a reușit o cotă de piață de aproape 20%, ceea ce înseamnă că 1 din 5 televizoare cumpărate la nivel global este un Samsung.

Cum a reușit asta gigantul sud-coreean nu este neapărat un mister. Dezvoltă produse din ce în ce mai performante, menține un nivel al calității ridicat, iar tehnologia integrată ține pasul cu vremurile. Dar mai este un aspect, pe care eu îl consider cel puțin la fel de important: o gamă extrem de variată de televizoare, un portofoliu ce acoperă aproape orice dorință, orice nevoie. Ba chiar cred că Samsung a introdus și continuă să introducă modele de televizoare pe care consumatorii nici măcar nu știau că și le doresc 🙂.

Cam acesta ar fi cazul și cu televizoarele din gama The Frame, care se adaugă altora din serii precum The Serif sau The Terrace. În fine, toate acestea sunt incluse în segmentul televizoarelor Lifestyle, iar aici cred că Samsung face diferența.

Trecem la modelul despre care vom vorbi pe larg în continuare, anume Samsung The Frame QLED 55LS03B, ce vine, printre altele, cu o caracteristică demnă de menționat chiar din primele rânduri ale acestui review. Am văzut ce poate face panoul mat al unui astfel de televizor cu ocazia unei demonstrații dedicate, iar acum am avut la dispoziție un așa televizor pentru mai bine de două săptămâni spre a mă convinge pe deplin de ce aduce per total un Matte Display de la Samsung. Și eu zic că merită să parcurgeți în continuare atât textul, cât și prezentarea video de mai jos.

Specificații pentru televizorul Samsung The Frame QLED 55LS03B

Date tehnice

Smart TV
Samsung The Frame QLED 55LS03B
EcranQLED Matte Display, diagonală 55 inch / 139 cm, rezoluție 4K Ultra HD 3840 x 2160 pixeli, aspect 16:9
Sistem de operareTizen OS
TehnologiiProcesor Quantum 4K, One Billion Color, Quantum HDR, HDR10+, HLG, Supreme UHD Dimming, Real Depth Enhancer, Dual LED Contrast, Auto Motion Plus, Filmmaker Mode, Auto Game Mode, Dynamic Black EQ, Game Motion Plus, FreeSync Premium Pro, Wireless Dex,
AccesoriiTelecomandă cu încărcare solară și prin USB-C, 2 x picioare cu rol stand, sistem complet de prindere pe perete, One Connect Box cu cablu dedicat și cablu alimentare, manual utilizare
Clasă eficiență energeticăG
Consum de energie103W (tipic)
170W (maxim)
ConectivitateWi-Fi 5 dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.2, 4 x HDMI (suport eARC și Anynet+), 2 x USB-A 2.0, 1 x slot CI+ 1.4, 1 x intrare RF (Terrestrial / Cable), 1 x intrare RF (Sat), 1 x Ethernet LAN RJ-45, 1 x ieșire digitală audio, 1 x 3.5 mm Ex-Link
Sunet40W, Dolby Digital Plus, Adaptive Sound+, Q-Symphony, Active Voice Amplifier, Object Tracking Sound, Bluetooth Audio
Greutate16.9 kg fără stand
17.3 kg cu stand
Dimensiuni1237.9 × 708.8 × 24.9 mm fără stand
1237.9 × 743.4 × 227.8 mm cu stand

Review video

Pachet, design și construcție

Televizor Samsung The Frame QLED 55LS03B

⬆️Cu grosime de doar 2.5 cm pe toată suprafața televizorului nu cred că se pot lăuda prea multe modele actuale.

Ca de fiecare dată, hai să vedem cu ce vine alături un Samsung The Frame QLED 55LS03B. Pe lângă televizorul bine fixat la locul lui, pachetul mai conține: o cutie separată cu un sistem complet pentru montarea pe perete a televizorului; o altă cutie în care este One Connect Box cu cablul unic ce face legătura dintre modulul de conectivitate și televizor, cablul de alimentare și câteva accesorii pentru prinderea cablului translucid; telecomanda; cele două picioare cu rol de stand; mai multe pliante cu diferite informații, printre care manual de utilizare și certificat de garanție:

Cutia cu suportul de prindere pe perete conține chiar tot ce ai nevoie, poate doar o nivelă cu bulă de aer (poloboc) să zic că nu ai, dar aici deja intrăm pe altă zonă, cea a uneltelor, așa am putea spune că nu primim nici o bormașină etc 🙂. În fine, deci la pachet cu Samsung The Frame QLED 55LS03B avem și un sistem complet de fixare pe perete, unul care este foarte subțire, deci nu va depărta mai deloc televizorul de zid. Spun asta și pentru că locurile unde se prinde de TV fiecare dintre cele două elemente ale suportului sunt ușor „scobite” în carcasă.

Există și prinderi de tip VESA 200 x 200 pe Samsung The Frame QLED 55LS03B, pentru cei ce vor să folosească un alt tip de suport de perete decât cel din pachet.

Eu nu am montat televizorul de teste pe perete. Normal, fiindcă urma să-l returnez. Așadar, am folosit cele două picioare din pachet, ce se prind în maxim 10 secunde ambele. Asta fiindcă nu este nevoie de nicio unealtă, nu trebuie să strângi nici măcar un șurub, iar picioarele nu sunt diferite – stânga față de dreapta, deci nu le poți încurca unul cu celălalt. Cele două elemente glisează ca pe niște șine la locul lor, unde rămân fixate printr-un mecanism simplu cu clic.

Designul televizorului Samsung The Frame QLED 55LS03B, ca de fapt al întregii serii The Frame, este primul ce îți atrage atenția. Nu am văzut până acum un aspect atât de simplu, de curat, de perfect simetric pe toate laturile atunci când televizorul este privit din față.

Rama are aceeași grosime de jur împrejur și peste ea poate fi montată o alta, de altă culoare, disponibilă opțional. Astfel de accesorii pot fi cumpărate ulterior și se fixează foarte simplu, prin prinderi magnetice. Nu există vreun logo, vreo inscripție, un LED sau orice altceva pe ramă. Nimic, întocmai ca la o ramă de tablou. Bine, denumirea Samsung apare pe marginea laterală, în colțul din dreapta sus, dar este atât de subtil prezentă acolo, încât eu am și omis să o fotografiez / filmez în sesiunea dedicată.

O altă caracteristică impresionantă pe partea de design la Samsung The Frame ține de grosimea întregului aparat. Cu mai puțin de 2.5 centimetri, un astfel de televizor chiar arată deosebit de oricare altu, din orice unghi l-ai privi, mai ales că acești 2.5 centimetri se mențin constant pe întreaga suprafață, de jur-împrejur. Adică, nu există o zonă mai subțire și una mai lată, ca la mai toate televizoarele, ci avem practic un panou cu dimensiuni constante pe fiecare latură, pe fiecare arie.

Dacă partea frontală este extrem de simplă ca design, spatele a primit ceva decoruri. Nici aici nu este nimic extravagant, dar comparativ cu panoul complet negru din față apare o deosebire evidentă. Există un model ce pare a imita pixelii unui ecran, model ce se întinde pe mai toată suprafața, întrerupt doar pe zonele pe unde intră cablul One Connnect și acolo unde sunt marcajele de montaj al elementelor suportului de perete.

Unicul cablu ce va fi conectat la televizor, poate fi așezat pe spatele televizorului pe trei trasee separate. Unul dintre aceste „șanțuri” scoate cablul pe centru, celelalte spre fiecare dintre cele două picioare.

Legat de construcție, Samsung The Frame QLED 55LS03B se prezintă și aici foarte bine. Nu avem deloc metal la exterior, dar plasticul mat al ramei, precum și cel de pe spate, este de bună calitate și se simte plăcut la atingere. Asamblarea este corectă, întreg ansamblul se simte solid în ciuda celor doar 2.5 centimetri grosime ai televizorului. Finisările sunt și ele corecte, nimic de reproșat nici pe această direcție. 

Ecran

Test culori dupa calibrare televizor Samsung The Frame QLED 55LS03B

⬆️Rezultatele testului de culori realizat după calibrarea ecranului televizorului Samsung The Frame QLED 55LS03B.

Aici încep direct cu acea caracteristică ce-l face special pe Samsung The Frame QLED 55LS03B. Panoul mat este cu adevărat… mat. Adică, nu reflectă aproape, dar aproape deloc nimic dimprejurul său. Iar aici intră chiar și sursele de lumină, oricât de puternice ar fi ele. Fie că vorbim despre una sau două ferestre ce se află fix opus de ecran (adică exact cazul meu, cu geamuri ce dau spre Sud) sau despre becuri, lămpi ori altceva de gen, mai nimic nu se observă ca reflexie din ecran. 

Este nu doar surprinzător cum au reușit asta inginerii Samsung, dar este pe cât de benefic pentru ochi. Fiindcă atunci când ai un panou ce nu reflectă mai deloc mediul înconjurător și luminile din jur, nu ai nevoie nici de o luminozitate uriașă.

Apropo de aceasta, eu am măsurat în centrul ecranului cea mai mare valoare a luminozității, anume valoarea de 498 cd/mp. Nu am găsit detalii oficiale despre cifra pe care și-a dorit-o producătorul, dar cel mai probabil a fost vizată o luminozitate maximă de 500 niți.

În fine, distribuția luminozității la 100% din capacitate, pe un ecran complet alb, este precum în imaginea de mai jos. Nu perfect, dar absolut nimic grav sau care să poată fi observat cu ochiul liber.

Distribuția luminozității la 100% din intensitate pe ecranul televizorului Samsung The Frame QLED 55LS03B:

Distributie luminozitate televizor The Frame QLED 55LS03B

Alte impresii pe care mi le-a lăsat acest ecran, vis-a-vis de faptul că este mat și aproape deloc reflexiv, ar mai fi că nu este cel mai sharp, adică nu avem o conturare extrem de fină. A devenit evident de ce se întâmplă chestia asta când am analizat matricea de pixeli, după câteva poze tip Microscop realizate cu realme GT 2 Pro:

Apoi, ar mai fi vorba despre un contrast nu uriaș, mai ales când ne referim la o vizionare în întuneric complet. Negrul nu este niciodată perfect, cu toate că nu este nici ceva care să deranjeze de-a dreptul. În plină zi nu observi că negrul este de fapt un gri închis.

Nu există efecte de blooming în jurul obiectelor luminoase dintr-o scenă întunecată, iar asta se datorează faptului că nu avem un panou cu retroiluminare direct din spate, ci de pe margini. Dar, această opțiune atrage cu sine tocmai acel contrast ceva mai redus. Într-o scenă ce conține atât detalii luminoase, cât și zone întunecate, negrul nu va fi negru, LED-urile de retroiluminare fiind prezente la datorie.

Totuși, nu am cum să nu laud modul Art. De fapt, acesta este marele atuu al unui televizor precum Samsung The Frame QLED 55LS03B. Pur și simplu, când trece în acest mod, ecranul chiar pare că se transformă într-o pânză, într-o hârtie.

Imagini afisate pe televizorul Samsung The Frame QLED 55LS03B

Când sunt afișate tablouri pe pânză mai-mai că-ți vine să atingi ecranul ca să te convingi că nu care cumva să fi apărut inclusiv textura de pânză specifică. Da, aici Samsung The Frame QLED 55LS03B este cu totul altceva.

Dacă vorbim despre culori, ele nu sunt cel mai bine reprezentate din fabrică, deși pe modul Standard și pe cel Movie avem deviații Delta E în limite mai mult decât acceptabile. În plus, la modul subiectiv, ambele moduri arată foarte bine pentru orice fel de conținut, cu cel Movie recomandat evident pentru… filme.

Deviații Delta E în modurile predefinite de imagine ale televizorului Samsung The Frame QLED 55LS03B:

După calibrare, ecranul dovedește că poate fi cu mult mai exact decât așa cum a fost reglat din fabrică.

Deviații Delta E după calibrarea ecranului televizorului Samsung The Frame QLED 55LS03B:

Cele 1.07 miliarde de culori afișate de ecranul lui Samsung The Frame QLED 55LS03B reușesc să redea gradații dintre cele mai fine și mai exacte, fără ca ochiul să poată observa acele treceri enervante de la o nuanță la cealaltă. Aici chiar mi-a plăcut acest televizor.

În ceea ce privește intervalul dinamic, Samsung The Frame QLED 55LS03B este foarte bun, dar asta, așa cum am specificat deja, cu un compromis făcut pe partea de contrast și negru absolut.

Pe de altă parte, Samsung The Frame QLED 55LS03B, la fel ca mai toate televizoarele de la acest producător, se descurcă excelent cu scenele cu mișcări rapide, când subiecții rămân clar definiți, la fel și fundalul. Idem se întâmplă și cu upscaling-ul, unul dintre cele mai eficiente din ce am întâlnit. Conținutul 1080p arată excelent cu upscaling la 4K UHD, fără ca artefacte de imagine să apară din senin.

Chiar și pe gaming Samsung The Frame QLED 55LS03B este ok, fără însă a fi un televizor dintre cele mai potrivite pentru așa ceva.

Unghiurile de vizualizare nu sunt cele mai largi, de pe la 30 de grade față de perfect perpendicular pe ecran apare o ușoară degradare a contrastului și a nuanțelor, pentru ca de la 45 de grade această deficiență să apară și mai pronunțat.

Oricum ar fi, ecranul lui Samsung The Frame QLED 55LS03B este incredibil fix acolo unde și-a propus să fie. Este atât de mat și de puțin reflexiv că îl poți confunda cu o pânză ori o coală de hârtie, iar culorile sunt intense, vibrante.

Sunet

⬆️Sunet mai mult decât decent având în vedere cât de subțire este acest televizor.

Sunetul este foarte potrivit în special pentru dialog, unde vocea, de orice fel și timbru, este foarte clar redată. Chiar și pentru filme avem suficientă dinamică, dar fără prea mult bass pe acolo, la fel și pentru muzica de fundal ori pentru posturi radio. Dacă vrei însă să asculți muzică la acest televizor, aș spune că nu-i cea mai bună alegere. Samsung The Frame QLED 55LS03B nu este cel mai bun ca sunet nici pentru jocuri.

Volumul maxim este la nivelul celor 40W anunțați, adică este mai mult decât suficient pentru camere și de peste 25 mp.

Pentru o experiență multimedia desăvârșită, eu fac aceeași recomandare ca de fiecare dată: un soundbar, cel puțin, este de preferat a fi așezat alături de un TV ca Samsung The Frame QLED 55LS03B, mai ales că nu vorbim despre un model entry-level. Așadar, pe lângă investiția inițial într-un astfel de televizor, mai pot fi adăugate câteva sute de lei pentru un sistem de sunet dedicat.

Hardware, sistem de operare și aplicații

⬆️Tizen OS rulează mai mereu fluent, dar mai sunt și mici scăpări.

Pe partea de ansamblu hardware nu am găsit informații despre ce procesor, câtă memorie sau ce cantitate de spațiu de stocare îți pune la dispoziție Samsung The Frame QLED 55LS03B.

Ce trebuie spus este că sistemul de operare pentru smart TV-uri proprietar Samsung – Tizen OS, este bine adaptat unui televizor. A devenit din ce în ce mai simplu de operat din telecomandă, mai logic structurat și mai facil de personalizat.

Aplicațiile uzuale pot fi aranjate în ordinea dorită direct pe pagina Home, așa că poți ajunge rapid la cele pe care le preferi.

În magazinul de aplicații sunt multe pe partea de video, suficiente ca entertainment, inclusiv cu câteva zeci de mici joculețe.

Galerie cu capturi de ecran din interfața sistemului de operare Tizen de pe Samsung The Frame QLED 55LS03B:

Tizen OS pe Samsung The Frame QLED 55LS03B rulează mai tot timpul rapid și fără lag, dar am mai întâmpinat momente de îngheț ale ecranului, o dată complet și din care dispozitivul nu și-a revenit decât după o repornire.

Meniul cu setări OSD este în mare parte același pe care îl știu de la primul meu smart TV Samsung, adică de prin 2011. Nici că ar fi fost nevoie de o rearanjare pe aici sau de o refacere completă, fiindcă dacă ceva este bine făcut nu ai de ce să intervii.

Galerie cu capturi de ecran din meniul de setări OSD al televizorului Samsung The Frame QLED 55LS03B:

Ce aș mai vrea să punctez aici, este fix opțiunea Art pe care Samsung The Frame QLED 55LS03B o scoate în față. Vorbim despre un mod de afișaj static sau de tip galerie, cu treceri printre imaginile dorite la un anumit interval de timp. În fapt, un screensaver ce poate afișa extrem de multe picturi, fotografii sau alte tipuri de opere de artă din zona imagistică. Sunt peste 50 de imagini, tablouri, poze gata de a fi alese, pot fi descărcate gratuit sau sunt deja în memorie, dar mai poți adăuga, contra cost, dintre alte circa 1.600, de la cele mai renumite din lume, semnate de cei mai celebri artiști.

Și da, pentru persoanele pasionate de acest tip de artă, Samsung The Frame QLED 55LS03B chiar este acel televizor capabil să afișeze aceste picturi și fotografii în toată splendoarea lor. Repet, uneori ai impresia că textura pânzei tabloului chiar iese în relief, atât de reale par unele opere de artă.

Să nu uit și de integrarea Smart Things, cea care îți permite să gestionezi orice alt dispozitiv compatibil cu ecosistemul Samsung Smart Things direct de pe TV. Practic, dacă nu ai telefonul sau tableta la îndemână, poți administra de pe televizor cuptorul, aspiratorul și toate celelalte dispozitive smart Samsung.

Conectivitate

⬆️One Connect Box este soluția Samsung pe care mi-ar plăcea să o văd reprodusă și de alte companii.

Încă un capitol unde Samsung The Frame QLED 55LS03B chiar punctează decisiv. Eu nu știu să mai existe o altă companie care să fi ales o soluție pentru televizoare cum este One Connect Box de la Samsung. Probabil că mai există, dar eu nu am luat contact.

În fine, One Connect Box reprezintă o soluție senzațională pe partea de conectivitate din punct de vedere practic. Efectiv este minunat să iasă din televizor un singur cablu, și acela subțire și translucid, ce se poate pierde ușor în peisaj (a se citi pe perete). Acest cablu este responsabil cu transmisia oricărui tip de date de la One Connect Box, precum este responsabil și cu alimentarea cu energie electrică.

Iar pe One Connect Box ai mai tot ce-ți trebuie. De fapt, eu nu cred că ar mai fi trebuit ceva pe acolo. Sunt 4 HDMI, dintre care unul cu suport eARC (HDMI 3), iar un altul compatibil Anynet+, sunt și două porturi USB-A (pe laterala din stânga acestea, restul sunt pe spatele „cutiei”), avem și slot Ci+ 1.4, port Ethernet RJ45 dacă vrei internetul prin cablu, precum și ieșire digitală de sunet. Nu lipsesc intrări de cablu și satelit și o mufă Ex-Link de tip jack de 3.5 mm, pentru anumite intervenții service sau pentru unele conexiuni de tip RS-232.

Pe partea wireless se stă bine ca Bluetooth, ce este în versiunea 5.2, dar parcă nu la fel pe Wi-Fi, unde nu există suport pentru Wi-Fi 6 ax, ci doar pentru versiunea ac.

Telecomandă

⬆️Telecomandă smart, compactă și ușoară, cu baterie integrată ce se poate încărca în două moduri.

Telecomanda de tip TM2281E, ce vine alături de Samsung The Frame QLED 55LS03B este și ea una specială. Este de tip smart, deci se poate conecta prin Bluetooth la TV, dar mai vine cu o specificație interesantă. Are acumulator integrat, unul reîncărcabil, deci ai scăpat de o grijă în plus, aceea de a avea la îndemână și de a schimba constant la baterii. OK, nu faci asta prea des, dar când când vine momentul eu nu prea sunt niciodată pregătit.

Mai mult, acumulatorul integrat se poate încărca fără nici cel mai mic efort din partea ta, telecomanda având pe partea spate un mic panou solar. Acum, mai trebuie să și lași uneori telecomanda cu butoanele în jos. Iar dacă nici asta nu faci, atunci ai la dispoziție un port USB-C, deci cel general acceptat zilele acestea, prin care să încarci la nevoie acumulatorul din telecomandă.

Telecomanda este compactă și ușoară, micuță, aș numi-o chiar finuță. Nu are toate butoanele clasice pe care le știi de la alte telecomenzi, lipsesc în special cele numerice, dar te obișnuiești și fără acestea. Are în schimb microfon încorporat și poți folosi comenzi vocale prin asistenții Bixbi, Google sau Alexa.

Preț

Televizor Samsung The Frame QLED 55LS03B6.070 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Review Box 0
4.3 / 5 Gadget Score
Pro
  • design curat, simplu, cu toate laturile din jurul ecranului egale și cu o grosime de doar 2.5 cm;
  • primești direct din pachetul de retail sistem complet de montaj pe perete, unul ce este foarte subțire, tocmai pentru a profita la maxim de grosimea mică a televizorului;
  • ecran mat ce nu se poate compara cu nici un altul, care afișează tablouri, fotografii și alte imagini, de orice fel, într-un mod unic, întocmai cum ar fi acestea prezentate pe pânză ori hârtie;
  • calitate a imaginii bună, peste 1 miliard de culori intense, vibrante ce generează gradații aproape perfecte, interval dinamic extins și luminozitate mai mult decât suficientă în absolut orice condiții (aici contribuie enorm și panoul mat);
  • scenele cu mișcări rapide și upscaling-ul de la FHD 1080p la UHD 4K sunt foarte bine gestionate;
  • soluția de conectivitate One Connect Box ar trebui să fie prezentă alături de orice televizor cu pretenții, atât de bună este, cu un singur cablu ce iese din televizor;
  • telecomanda smart, cu conectivitate Bluetooth și microfon integrat, vine cu acumulator înăuntru, ce se poate încărca direct de la soare, prin panou dedicat, sau prin port USB-C.
Contra
  • contrastul nu este cel mai ridicat, negrul nu este pe atât de adânc pe cât s-ar putea, iar unghiurile de vizualizare nu sunt cele mai extinse;
  • sistemul de operare Tizen OS mai are momente în care răspunde greoi sau se blochează, însă foarte rar, ce-i drept;
  • doar Wi-Fi ac, când există de vreme bună standardul ax, ca să nu mai vorbim despre Wi-Fi 6E.
Concluzii

Samsung The Frame QLED 55LS03B este acel televizor cu adevărat special, care nu prea are cum să nu te impresioneze, chiar dacă nu ești neapărat clientul țintă. Cei ce își doresc să folosească un smart TV și ca afișaj pentru anumite fotografii, portrete, tablouri, peisaje ș.a.m.d. nu au de ce să caute altceva. Pentru asta, Samsung The Frame QLED 55LS03B este ideal, panoul mat ce nu reflectă aproape deloc nici cea mai intensă lumină din jur nu se poate compara cu nimic altceva. Apoi, filmele, emisiunile preferate, până și evenimentele sportive de orice fel sau chiar jocurile pot fi redate în condiții cel puțin decente, ca să nu zic de-a dreptul bine spre foarte bine. Așadar, cu un design simplu, curat și acest panou mat, Samsung The Frame QLED 55LS03B poate fi integrat cu succes în locuințele sau camerele în care nu se dorește ca televizorul să fie elementul central, ci imaginea pe care o redă să preia acest rol.

Design
Display
Sunet
Hardware & Conectivitate
Software
Pret / Specificatii

Televizorul Samsung The Frame QLED 55LS03B a fost testat pentru mai bine de două săptămâni și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.