TOP 10: Branduri de telefoane mobile ce au dispărut din piață

19/11/2022

Piața de telefoane mobile este una destul de dinamică, iar de la feature phone-uri de peste 10 ani am făcut pasul spre smartphone-uri. O parte din brandurile cunoscute s-au pierdut la această trecere și nu au reușit să replice succesul obținut inițial.

Majoritatea au căzut ca efect al propriilor decizii, nu au știut să fie pe val și să se adapteze. Au fost precum un colos cu picioare de lut, iar de la poziții dominante în piață au ajuns la coada clasamentului și după aceea au dispărut complet. Alte companii au încercat pe baza nostalgiei să le readucă în față, dar succesul de cele mai multe ori s-a lăsat așteptat, o fata morgana ce nu s-a concretizat. Mă uit spre exemplu la HMD Global ce încearcă să resusciteze Nokia.

1. Blackberry

BlackBerry KEYone – o încercare de adaptare a tastaturii fizice cu SO Android;

A fost o vreme când BlackBerry era alegerea clasică pentru cei ce lucrează în companii, în mediul business etc. Atuu-ul său era dat de tastatura qwerty ce ajuta în redactarea de mailuri, mesaje etc. Au râs atunci când Apple a lansat un smartphone fără butoane, iar la câțiva ani distanță s-a ales praful de compania canadiană.

Am testat telefoane BlackBerry de-a lungul timpului: BlackBerry KEYone, BlackBerry Priv, BlackBerry Passport, BlackBerry Z3 etc.

2. LG

LG G7 ThinQ – pe vremea când aveau ambiții pe nișa premium

A luat decizia de a ieși din piața de smartphone-uri în 2021. Erau în derivă de o bună perioadă de timp. Aș spune că de-a lungul timpului au inovat, au adus produse ce au ieșit în evidență prin design (cine își mai amintește seria Flex – îl scoteai din buzunar și cei din jur erau impresionați: LG G Flex, LG G Flex 2), prin faptul că aveau Android Nativ (Nexus 4 și Nexus 5) etc.

Și aici aș spune că s-a bătut pasul pe loc la nivel software, dar și la nivel de cameră foto și video. Căderea a devenit abruptă de la LG G5, telefonul care-i extindeai funcționalitatea prin module. Am fost aspru mustrat pe aici când l-am criticat, dar a îndepărat LG de segmentul premium și niciodată nu și-au mai revenit.

3. HTC

HTC One M8 – pe vremea când HTC se lupta în segmentul premium cu Samsung;

HTC nu a ieșit complet din această piață și mai sunt lansate câte 1 – 2 smartphone-uri la o distanță bună de timp, dar a rămas doar o umbră a ce a fost în trecut. Căderea HTC a venit pentru că le-a fost imposibil să se adapteze, să țină cont de faptul că sunt căutate smartphone-urile cu autonomie bună, cu o cameră foto care să iasă în evidență etc. Nu este suficient să ai sunet excelent și calitate a construcției ridicată. Plus că am impresia că o parte din căderea lor a venit și de la companiile chinezești ce au știut să atace segmentul mid și zona de produse ieftine, acolo unde HTC nu a mizat niciodată în mod serios.

Printre smartphone-urile HTC testate pe Gadget.ro veți găsi HTC U11, HTC U Ultra, HTC One M9, HTC One Max etc.

4. Microsoft

Lumia 950 – telefon cu senzor de 20 Megapixeli și optică Carl Zeiss

Microsoft a avut o sumedenie de încercări în piața de telefoane mobile, de la smartphone-urile cu Windows la care ți se cereau bani când îți doreai să faci update al SO și până la achiziția Nokia. Ultima lor încercare a fost și cea mai serioasă. Mă rog, și aici ca și în cazul HTC ați putea spune că mă antepronunț. Microsoft a lansat Surface Duo și Surface Duo 2, dar sunt departe mult de ce au fost la un moment dat. Aș putea scrie chiar mai multe articole cu motivul pentru care nu au avut succes. Unul dintre ele îl văd a fi legat de lipsa unui parteneriat cu Google, iar aplicațiile Google să ajungă în mod oficial pe smartphone-urile cu Windows. Asta pentru că Microsoft nu a vrut să renunțe la subsidiile pe care le primești de la orice smartphone Android comercializat (subsidii bazate pe patentele înregistrate de-a lungul timpului).

Lumia 950 cred că este ultimul smartphone Microsoft pe care l-am testat.

5. Palm

Palm  a primit o reeditare entuziată în 2018

Modelul de mai sus l-am văzut în urmă cu câteva săptămâni la un patron de localuri pentru evenimente. Mi-a spus că și-a cumpărat 4 bucăți, unul s-a spart, unul a fost luat de către fiul său și era mulțumit pentru că este un telefon cu adevărat compact. În opinia mea zici că este o jucărie pe lângă smartphone-urile din 2022.

Palm a fost un brand cu notorietate, iar dispariția sa din piață a venit după achiziția făcută de către HP. webSO ca sistem de operare a mers mai departe și îl găsiți pe smart TV-urile LG. Nu am avut ocazia să mă joc cu produse Palm.

6. Sony Ericsson

Sony Ericsson Xperia Neo avea culori interesante

A fost un joint venture dintre Sony și Ericsson ce a rezitat din 2001 până în 2012 când Sony a devenit unic acționar. Cred că singurul smartphone aflat sub acest brand cu care m-am jucat a fost Sony Ericsson Xperia Neo. A fost un jucător important din perioada 2000 – 2010, au avut multe feature phone-uri apreciate.

7. Philips

China Mobile a încercat să resusciteze brandul Philips pe piața de mobile

Au avut impact în perioada 2000 – 2010, iar cel mai mare operator din China a încercat să readucă Philips la viață prin câteva modele de smartphone-uri Android. Ați găsit review-uri pe site, aveau baterii mari, dar software-ul nu era chiar ce trebuie, iar suportul software era aproape inexistent.

Seria Xenium a scris istorie în trecut. Erau telefoane ce impresionau prin autonomie.

8. Siemens

Siemens M55 – un inovator la vremea sa

Primul telefon mobil cu cameră foto pe care l-am văzut a fost Siemens M55-ul lui Darius Pană din liceu. Avea o cameră foto digitală atașabilă. În perioada 2000 – 2008, Siemens era un jucător important și în țara noastră. Siemens A50 și A55 erau la orice colț de stradă.

9. Meizu

Meizu M1 Metal a fost unul dintre telefoanele pe care le-am văzut la lucru

M-am uitat pe GSMarena și nu am descoperit niciun smartphone lansat de către ei în 2022. Au fost una dintre putinele  companii ce au avut acces la procesoare din seria Exynos dezvoltate de către Samsung. Au avut multe smartphone-uri interesante, iar FlymeOS mi-a lăsat acum niște ani o impresie bună.

Găsiți review-uri de Meizu pe site: Meizu MX4, Meizu M2 Note.

10. Acer

Acer CloudMobile S500 – telefon cu raport preț / specificații atractiv

Puține persoane cred că își amintesc de prezența Acer în piața de telefoane mobile. Au lansat o sumedenie de modele între 2009 și 2016. Unul dintre cele mai cunoscute pe plan local a fost Acer CloudMobile S500 ce a fost listat și în oferta Orange.

Lista poate fi extinsă în secțiunea de comentarii.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.