Am tot amânat să scriu topul celor mai bune telefoane mobile din 2015 și uite că până la urmă redactez un astfel de material luând în calcul care sunt cele mai bune telefoane mobile la început de 2016, telefoane pe care le găsești în magazinele autohtone. 

Să zicem că după toate sărbătorile și petrecerile ai un buget de peste 1800 – 2000 de lei și ești dornic să cumperi un smartphone premium care să ofere o experiență de utilizare fără compromis.

Află care este cel mai bun smartphone ca și cameră foto și video: LG G5 vs Samsung GALAXY S7, Huawei P9 și iPhone 6S;

Ca idee, Huawei Mate 8 când va intra oficial în țara noastră s-ar putea să candideze direct spre poziția de cel mai puternic smartphone Android la început de 2016. Alte telefoane Android notabile ce nu au prins o pozție în clasament: BlackBerry Priv, LG V10, Sony Xperia Z3 Plus, Allview X2 Xtreme.

În selectarea smartphone-urilor de top nu am ținut cont de preț, nu l-am luat în considerare.

10. LG Nexus 5X;

LG-Nexus-5X-Gadget-ro

L-am primit la review și la fel ca Nexus 6P este un telefon recomandat celor interesați de Android fără modificări la interfața grafică. Ca utilizator de Nexus 5 remarc evoluția LG în domeniul telefoanelor Nexus. Nu epatează ca design sau hardware, dar ca experiență de utilizare se situează la cote înalte, fără lag / întârzieri în meniu, cu suport software pe termen lung etc.

9. Huawei Mate S;

Huawei-Mate-S (6)

Este cel mai frumos smartphone Android la momentul actual, un HTC One M9 îmbunătățit estetic. Nu epatează la partea hardware, dar duce orice aplicaței sau joc Android. Toate detaliile în review, ar fi avut un succes comercial mult mai mare, dacă nu costa atât de mult.

8. Meizu Pro 5;

Meizu-Pro-5-6

Xiaomi nu a tras prea tare pe telefoane Android de top în 2015, Meizu a avut curaj și a venit cu MX5 Pro ce la noi în țară costă în jur de 2500 lei, un preț măricel ce-i strică din atractivitate. Are procesorul integrat de GALAXY S6 / S6 Edge / Note 5 / S6 Edge Plus, dar rulează custom ROM-ul Flyme OS, dispune de conectivitate dual-sim, corp metalic, cameră de 21 Megapixeli cu senzor Sony IM230.

Nu are niciun punct slab și de aceea ajunge a intra în topul celor mai bune telefoane mobile la început de an.

7. Microsoft Lumia 950 / Microsoft Lumia 950 XL;

Microsoft-Lumia-950-XL (1)

Am mers pe câte un duet de telefoane pentru că în linii mari au specificații similare (cel puțin pachetul hardware + camerele foto și video, sistemul de operare, funcțiile software încorporate etc).

Microsoft Lumia 950 și Lumia 950 XL sunt alegerea celor ce doresc altceva, persoanelor săturate de iOS și Android, orientate mai mult pe partea de productivitate. Ar fi fost puse mai sus în top, dacă Microsoft se îngrijea mai puternic în ce privește magazinul de aplicații, nici nu pot fi făcute comparații cu App Store sau Google Play.

6. LG G4;

LG-G4-Android-6.0-Marshmallow

Am zis că prețul nu contează, dar dacă vrei un telefon premium la preț de mid-range, LG G4 este alegerea ideală. Dacă LG ar fi adus o interfață mai plăcută, cred că-l transformam în telefonul meu de zi cu zi, un LG G4 cu Android stock, spre exemplu. Punctează bine de tot la partea practică, capac detașabil și acces la baterie, capace interschimbabile și unele fabricate din piele naturală, corp compact pentru cei 5.5 inch ai săi.

5. Sony Xperia Z5 / Sony Xperia Z5 Premium;

Sony-Xperia-Z5-61-960x458

Am citit multe recenzii pentru Xperia Z5 și Z5 Premium și cred că merită o poziție fruntașă. Compania japoneză a pus tot ce a avut mai bun în aceste produse, iar Z5 Premium dorește a epata printr-un display cu rezoluție 4K, o premieră în domeniul smartphone-urilor.

Cu o mică strângere de inimă vi le recomand, deși nu le-am testat personal, iar de obicei nu risc. Sper să le testez cât de curând și să le punem review pe site.

4. Huawei Nexus 6P;

Huawei-Nexus-6P-1

Și cred că va deveni viitorul meu smartphone, din a 2-a parte a anului când prețurile se vor mai ajusta. M-am bucurat să văd că Huawei nu s-a lăcomit și la pus pe la 2700 – 2800 lei, îl găsiți și în oferta operatorilor telecom, Digi Mobil și Orange.

Cel mai important element la orice smartphone Nexus – Android în stadiu nativ și update software pe o perioadă lungă de timp + suport din partea dezvoltatorilor de custom ROM-uri. Cu un Nexus achiziționat în 2016 poți spera la cele mai noi versiuni Android și în a 2-a parte a lui 2017, nu la fel se poate spune pentru telefoanele Android de pe primele 2 poziții.

3. iPhone 6S / iPhone 6S Plus;

iPhone-6S-8-960x621

Sper să nu mă aleg cu vreo cărămidă după ceafă pentru poziționarea lui iPhone 6S și 6S Plus pe locul medaliei de bronz. Le-am văzut la lucru, ca design, display și funcții nu sunt cu mult în plus față de generațiile anterioare, din anumite puncte de vedere sunt un regres, autonomia spre exemplu.

Totuși, 6S și 6S Plus se laudă cu o stabilitate software ridicată, un magazin de aplicații optimizat, o interfață simplă și fluentă. Știu că mare parte dintre cei ce ne citesc folosesc Android, iar o parte destul de însemnată urâți iOS, dar trebui să-i dăm Cezarului ce se cuvine. iPhone 6S și 6S Plus au prins o actualizare hardware importantă (CPU dual-core performant, 2 GB RAM, cameră de 12 Megapixeli ce știe 4K și frontală de 5 Megapixeli pentru amatori de portrete etc).

2. Samsung GALAXY S6  / Samsung GALAXY S6 Edge;

Samsung-GALAXY-S6-Edge-23-630x420

Le-am grupat câte două pentru că în afară de display-ul ușor diferit nu sunt alte elemente care să le separe prea mult. Dacă vrei să epatezi în fața amicilor îl alegi pe S6 Edge, iar dacă vrei un Android clasic ca formă te duci spre S6. Acese afirmații sunt valide și pentru S6 Edge Plus și Note 5.

Am observat că Samsung o ia pe urmele Apple în ce privește creșterea categoriei celor ce-i urăsc. Au parte de destulă hatereală, dar în cazul celor 4 telefoane de top din 2015 aș zice că nu există un fond real. Au adus un procesor de top dezvoltat intern, specificații ce le fac suficient de puternice pentru aplicațiile și jocurile Android și peste 1.5 – 2 ani, camere foto și video de-a dreptul excelente, cele mai bune ecrane existente pe un smartphone, autonomie cât de cât ok pentru un produs de top, iar la început de 2016 le cumpărați la un preț actualizat ce le crește gradul de atractivitate.

1. Samsung GALAXY S6 Edge Plus / Samsung GALAXY Note 5;

Samsung-GALAXY-Note-5-15

Afirmațiile de mai sus sunt valide și pentru S6 Edge Plus și Note 5, pachetul hardware fiind identic, 95%. S6 și S6 Edge le alegi dacă vrei un smartphone mai compact, iar S6 Edge Plus și Note 5 sunt pentru cei ce doresc un display mai mare + hardware de top.

Samsung a avut grijă și în ce privește designul să nu mai repete greșelile trecutului, fără plastice care să se exfolieze, carcasă metalică + sticlă pe față și spate. Camera ce se profilează dincolo de linia telefonului ar fi de criticat, lipsa cardului microSD, fără acces la acumulator, elemente pe care Samsung le aducea pe telefoanele sale de top.

Una peste alta, acestea ar fi telefoanele premium ce le puteți achiziționa la început de an. În 2 – 3 luni și mai ales după MWC Barcelona 2016 vom vedea clar ce smartphone-uri noi urmează a juca pe piața high-end. Deja încep a curge informații pe bandă rulantă legate de Samsung GALAXY S7, spre exemplu. Sunt sigur că nici concurența nu stă cu mâinile în sân și lucrează la foc automat.