Huawei Nova 10 este un smartphone ce a ajuns a fi vândut și în România după debutul din China ce s-a produs la început de iulie.

Îl găsiți în oferta eMAG la 2499.99 lei în echiparea cu 8 GB RAM și 128 GB stocare. Nu am pus link de niciun fel pentru că nu mi se pare a fi o alegere inspirată.

1. Qualcomm Snapdragon 778;

Samsung Galaxy A52s este un telefon ce a fost în jur de 1200 – 1300 lei și avea procesor Snapdragon 778 cu 5G;

Nu este un chipset prost, doar că Samsung Galaxy A52s îl are integrat (smartphone lansat în august 2021, telefon pe care în diferite promoții l-ați găsit și pe la 1200 – 1300 – 1400 lei). Snapdragon 778 îl văd adus pe smartphone-urile cu preț de până în maxim 1700 – 1800 lei.

2. Fără servicii Google;

Huawei nu are GMS de câțiva ani buni;

Poate deveni și un punct PRO, dacă dorești să nu ai de-a face cu Google și ai încredere deplină în serviciile dezvoltate de către compania chineză. Au dezvoltat soluții complexe în genul GSpace, dar tot nu este ca și cum ai avea suport direct de la compania americană. EMUI 12 este de fapt un Android 10 / 11 cu ceva modificări la nivel de UI din partea Huawei. Nici măcar nu l-au bazat pe Android 12 AOSP, deși denumirea te induce cumva în eroare.

3. Lipsă certificare IP legată de contactul cu apa și praful;

Samsung Galaxy A53 5G

A53 și alte smartphone-uri mid-range au certificarea IP67 legată de contactul cu apa și praful;

În contextul în care Samsung a adus această certificare și pe smartphone-urile din seria Galaxy A, chiar și pe modele cu preț de sub 1500 lei. Când listezi un telefon la peste 2000 lei trebuie să incluzi și o certificare IP, până și Xiaomi face asta.

4. Lipsă OIS pe senzorul wide;

Samsung a adus OIS pe smartphone-urile mid-range din seria A;

Până și Nothing Phone (1) la peste 2000 lei a adus OIS pe primul său smartphone din portofoliu. Dacă vrei să livrezi un camera phone mid-range, OIS este de implementat. Se va simți din prima secundă în care faci fotografii cu telefonul în low-light.

5. 4G;

Realme 8 5G este un telefon de 8 – 900 lei testat în 2021;

Da. Puteți motiva că nu avem o rețea 5G națională în adevăratul înțeles al termenului, dar se vor mișca lucrurile și în țara noastră. Bucureștiul are acoperire full în 5G, cel puțin la Orange. Mai sunt și alte localități + cumperi un telefon pentru câțiva ani de zile. Deja sunt telefoane 5G de la 8 – 900 lei. Qualcomm Snapdragon 778 știe 5G, doar că Huawei nu are dreptul să-l vândă cu această componentă activă.

6. Baterie anemică;

Un telefon OLED de 6.67 inci cu rată de refresh la 120Hz nu are cum să facă casă bună cu o baterie de…, 4000 mAh. Concurența oferă telefoane cu baterii de 5000 mAh și abia trec testul unei zile de utilizare. La mijlocul zilei în condiții intensive va trebui să-l reîncarci, asta dacă ai o priză prin proximitate.

7. Fără slot pentru microSD, fără jack de 3.5 mm;

Știu că sunt funcții din ce în ce mai puțin implementate, dar mai sunt destule telefoane mobile mid-range cu slot pentru microSD și cu jack de 3.5 mm.

8. USB Type-C 2.0;

Motorola Edge 30 Neo are USB Type-C 3.1 și funcția Ready For;

Motorola a făcut pasul spre USB Type-C 3.1 la Edge 30 Neo. Ar fi putut și Huawei să facă pasul spre conectorul mai nou, mai ales că puteau emula și o interfața de tip desktop PC și ar fi devenit un element de scos în evidență.

9. Camera frontală de 60 Megapixeli este un gimmick;

Pur și simplu, Facebook sau Instagram nu permit upload de imagini la rezoluție așa mare. Măcar au pus filmare 4K pe senzorul frontal, dar și A53 / A52s au înregistrare 4K pe camera frontală.

10. Preț piperat + alternative mai bune în buget cu 7 – 800 lei mai mic;

La 2499.99 sunt incluse și căștile Huawei FreeBuds Pro 2 Ceramic White. Sincer, căștile merită fiecare cent alocat, dar smartphone-ul în niciun caz. Un preț realist luând în considerare neajunsurile de mai sus ar fi pe la 1400 – 1500 lei, în cel mai bun caz.

Cea mai bună alternativă mi se pare a fi Samsung Galaxy A53, dar mai sunt și alte modele cu preț de sub 2500 lei ce-l întrec pe Huawei Nova 10 la nivel de specificații, experiență de utilizare etc.

Update: Huawei Nova 9 este 1249 lei la eMAG, are specificații chiar mai bune (baterie de 4300 mAh vs 4000 mAh, senzor macro). Nova 10 este mai ușor și mai puțin gros.

Vasco da Gama și Fernando Magellan și-au riscat viața ca să descopere un drum comercial nou care să permită aducerea de piper și mirodenii în Europa. Acum a sosit rândul chinezilor să ne invadeze cu dispozitive piperate, cel puțin în ce privește prețul de comercializare.

Categorii: huawei

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.