China, o ţară cu o populaţie de aproximativ 1,36 miliarde de oameni este în acest moment motorul principal al economiei mondiale. Acelaşi lucru se întâmplă şi în lumea tech, unde estimez că peste 80% din producţia de gadget-uri la nivel global este realizată în această ţară. Acestea fiind zise, am fost foarte curios să aflu câţi producători de smartphone-uri există în această ţară şi vreau sa vă spun că rezultatele sunt incredibile.
Există foarte mulţi producători de smartphone-uri în această ţară minunată, însă am încercat să mă rezum la un Top 30 al acestora. Există nume cunoscute şi în ţara noastră, dar există şi brand-uri despre care veţi auzi pentru prima dată. Cert este faptul că aceştia produc smartphone-uri, mai ieftine sau mai scumpe.
Locul 30: Carpad
Printre cele mai importante smartphone-uri enumăr: Carpad T69, Carpat T6. Aceştia au lansat anul acesta şi un smartwatch denumit Carpad Smartwatch (câtă inspiraţie).
Locul 29: Jiayu
Jiayu este deja un mic brand în China, lansând în ultimii ani mai multe smartphone-uri accesibile: Jiayu F2, Jiayu G6, Jiayu S3 sau Jiayu G2F.
Locul 28: No.1
Cred că în România, această companie ar fi fost principalul furnizor al celor care ascultă manele :)). Printre principalele smartphone-uri lansate de aceştia pot aminti: No.1 S7, No.1 N3 sau No.1 S6. Acest producător este cunoscut drept unul care se bazează în special pe copierea altor device-uri de top.
Locul 27: THL
THL este o companie destul de mare în China, lansând foarte multe telefoane printre care: cel mai ieftine smartphone cu procesor octa-core THL T6S sau device-uri cu baterii uriaşe: THL 4400 cu o baterie de 4.400 mAh sau THL 5000 cu o baterie de 5.000 mAh.
Locul 26: Yepen
Producătorul Yepen este la început, lansând până acum un singur smartphone: Yepen G1, smartphone cu 4G la doar 195 de dolari.
Locul 25: KingSing
Un alt producător chinez ce se ocupă doar cu copierea altor smartphone-uri de succes este KingSing. Acesta a lansat diverse clone pentru LG G3 (KingSing S2), OnePlus One (KingSing S1+), Oppo Find 7 (KingSing S1) sau Samsung Galaxy Note 3 (KingSing T1).
Locul 24: iOcean
iOcean este un producător serios la nivel local, lansând produse apreciate de site-urile de specialitate din China. Printre cele mai cunoscute device-uri lansate de aceştia regăsim: iOcean X8, iOcean X8 Mini Pro, iOcean X7HD sau iOcean X1. Smartphone-ul iOcean X8 Mini Pro a intrat în top 5 telefoane chinezeşti lansate anul acesta.
Locul 23: iNew
O altă companie inspirată la denumire din produsele Apple este iNew. În piaţa din China, iNew a lansat numeroase smartphone-uri printre care: iNew V8, iNew V3 sau iNew i6000+ .
Locul 22: CoolPad
CoolPad este un producător care nu se rezumă în a lansa doar smartphone-uri ieftine, ei vor prezenta luna aceasta smartphone-ul CoolPad Grand 5, device cu 3 GB memorie RAM, display 2K şi procesor Mediatek de ultimă generaţie.
Locul 21: Cubot
Cubot este un mic producător local care nu are la activ decât 3 smartphone-uri orientate în special către cei care caută device-uri ieftine, dar bune: Cubot S168, Cubot S308 şi Cubot S208.
Locul 20: Xiaocai
Producătorul Xiaocai este la început de drum, neavând foarte mare experienţă în acest domeniu. Printre cele mai cunoscute device-uri ale sale putem enumera Xiaocai G6 Elite, Xiaocai X9 sau Xiocai Edge.
Locul 19: OrientPhone
OrientPhone este un producător specializat în copierea telefoanelor de top, dar în varianta dual-sim. Printre cele mai importante replici ale acestei companii avem OrientPhone S5, OrientPhone Mega Pro 7 sau OrientPhone H8.
Locul 18: Nibiru
Nibiru are câteva smartphone-uri de succes în China care la lansare s-au vândut ca pâinea caldă: Nibiru Mars H1 şi Nibiru Mars One H1.
Locul 17: TCL
După cum aţi putut observa până acum, denumirile acestor producători nu sunt cele mai inspirate. TCL este un alt producător din această listă, companie care se remarcă printr-o colaborare cu cei de la Alcatel. Printre cele mai importante smartphone-uri realizate regăsim TCL J920, TCL Hero 2 sau TCL Idol X+.
Locul 16: Doogee
Doogee este unul dintre producătorii vechi din China, având lansate până în prezent zeci de smartphone-uri pentru piaţa locală. Ultimele lor lansări sunt: Doogee DG580, Doogee DG900 sau Doogee DG850.
Locul 15: VK Phone
Compania VK Phone nu este limitată doar pentru piaţa chineză. În acest moment smartphone-urile sale sunt distribuite în toată Asia, iar mai nou chiar şi în Europa. Printre cele mai importante device-uri amintim: VK 1000, VK 500 sau VK A88.
Locul 14: Newman
Newman este deja unul dintre jucătorii importanţi de pe piaţa smartphone-urilor din China, având în spate ani de experienţă şi zeci de smartphone-uri lansate la activ: Newman K3, Newman K18, Newman K2S sau Newman K2.
Locul 13: Elephone
Începând cu cei de la Elephone, discutăm deja de producători de primă ligă care nu se rezumă doar la producţia de smartphone-uri. Elephone de exemplu a lansat până acum şi tablete, smartwatch sau TV Box cu Android. La capitolul telefoane inteligente aceştia au lansat foarte multe modele, printre cel mai noi fiind: Elephone P2000, Elephone G5 sau Elephone G6.
Locul 12: Zopo
Brandul Zopo este foarte cunoscut în Asia, fiind unul dintre cei mai respectaţi producători de gadget-uri. La nivel de smartphone-uri, aceştia au lansat diverse modele, inclusiv unele mai pretenţioase cu display protejat cu safir: Zopo ZP999.
Locul 11: GooPhone
Mulţi specialişti din lumea IT&C afirmă că GooPhone este poate cea mai mare companie care clonează diferite device-uri cu succes internaţional. Mai toate smartphone-urile lor sunt “inspirate” din altele lansate de producători mult mai consacraţi: GooPhone G910 (clona Samsung Galaxy Round), GooPhone N4 (clona Samsung Galaxy Note 4), GooPhone S5 (clona Samsung Galaxy S5), GooPhone M8 (clona HTC One M8) sau GooPhone S4 (clona Samsung Galaxy S4).
O fază funny a avut loc când cei de la GooPhone au lansat în februarie 2014 smartphone-ul GooPhone S9 care nu era identic cu niciun device lansat până atunci. Toţi bloggerii de nişă au fost extrem de “dezamăgiţi’ că GooPhone a lansat un smartphone cu design propriu.
Locul 10: Gionee
Gionee este poate unul dintre cei mai cunoscuţi producători chinezi no name de pe plan local, în special datorită diverselor colaborări pe care le are cu companii româneşti din piaţa smartphone-urilor şi tabletelor. Multe din produsele sale sunt comercializare şi în România sub diverse branduri autohtone, iar printre cele mai noi smartphone-uri ale lor avem: Gionee GN715, Gionee Elife S5.1 (cel mai subţire smartphone din lume), Gionee Elife S5.5 sau Gionee Elife E7.
Locul 9: UMi
UMi este acel tip de companie care se bazează pe smartphone-uri foarte bune din punct de vedere calitate-preţ. UMi are numeroase device-uri vândute în zeci de mii de exemplare în întreaga Asie şi putem spune că uşor, uşor, devine o altă poveste de succes. Ultimul terminal lansat este Umi Zero.
Locul 8: Vivo
Cei de la Vivo au fost cunoscuţi în întreaga lume când au lansat primul smartphone cu display 2K: Vivo Xplay 3S. Chiar dacă acest device le-a oferit posibilitatea să se remarce mondial, Vivo are în portofoliu multe smartphone-uri puternice, dar la preţuri decente: Vivo Xshot, Vivo Xplay 5 sau Vivo X5.
Locul 7: ZTE
De la ZTE în jos, topul va conţine unii dintre cei mai importanţi producători la nivel mondial, producători cu sute de mii de device-uri vândute şi cu sute de mii de clienţi în întreaga lume. ZTE este unul dintre aceştia, iar compania chineză nu este un secret pentru nimeni. Printre cele mai noi device-uri ZTE avem: ZTE Redbull, ZTE ZMAX, ZTE Nubia W5, ZTE Star 1 sau ZTE Grand S II.
Locul 6: OnePlus
Euforia creată de smartphone-ul OnePlus One în întreaga lume este cunoscută de toţii cititorii gadget.ro. OnePlus a devenit în doar câteva luni unul dintre cele mai importante branduri din lumea smartphone-urilor, atât datorita unui device foarte bine realizat cu preţ de vânzare minim, dar şi datorită paralelei făcute între smartphone-urile HTC One şi OnePlus One.
Locul 5: Oppo
Oppo este unul dintre producătorii chinezi care au depăşit graniţele ţărilor asiatice şi au intrat puternic şi pe alte pieţe, printre care şi Europa. Smartphone-uri precum Oppo Find 5, Oppo Neo 5 sau Oppo Find 7 au fost unele dintre cele interesante device-uri ale companiei prezente în pieţe la nivel mondial.
Locul 4: Meizu
Cei de la Meizu sunt în top 5 vânzări de smartphone-uri în China, iar anul acesta au început destul de puternic comercializarea device-urilor sale şi în afara Asiei. La capitolul smartphone-uri, printre cele mai cunoscute regăsim Meizu MX4 sau Meizu MX3. Meziu MX3 a fost comercializat şi în România de diverşi retaileri locali.
Locul 3: Xiaomi
Xiaomi are cele mai mari vânzări în China, de multe ori stocurile sale epuizându-se în câteva secunde. Acest lucru se datorează în special preţului scăzut cu care smartphone-urile sunt vândute. Există şi în România câteva modele comercializate precum Xioami Redmi 1S sau Xiaomi Mi3.
Locul 2: Huawei
Dacă acum 3-4 ani foarte puţini români auziseră de Huawei, astăzi foarte puţini nu au auzit. Huawei este implicat puternic implicat în Europa, inclusiv în România unde a adus oficial în ultimii ani foarte multe smartphone-uri. Cel mai de succes dintre acestea a fost Huawei Ascend P6, în special datorită unui design deosebit.
Locul 1: Lenovo
Cu siguranţă cel mai mare producător chinez la nivel mondial este Lenovo. Lenovo este un gigant în această industrie, având unele dintre cele mai puternice branduri din lume: Lenovo şi Motorola. Chiar dacă pe piaţa smartphone-urilor este implicată de ceva timp, compania Lenovo a intrat oficial în ţara noastră abia anul acesta, când au fost aduse mai multe modele de smartphone-uri care până acum erau importate “cu sacoşa”. Modelele cunoscute în România de la Lenovo sunt A536, A859, S850, S860 sau P780.
Aceştia au fost principalii producători chinezi de smartphone-uri cu influenţe locale sau mondiale. Dacă până astăzi aţi deţinut smartphone-uri ale acestor producători, ne-ar plăcea să auzim ce experienţă aţi avut cu acestea.