TOP 5: Aspecte care nu îmi plac deloc la drumurile ce duc spre litoralul bulgăresc

02/08/2023

În perioada 24 – 31 iulie am fost plecat în concediu la Sunny Beach, Bulgaria. Vorbim de una dintre cele mai mari staţiuni de pe litoralul bulgăresc, aceasta fiind decorată încă din 1996 cu premiul Blue Flag (o certificare importantă acordată plajelor după mai multe criterii legate de calitatea apei, facilităţi, siguranţă şi curăţenie).

Suficient despre staţiune, acum să trecem la titlul acestui articol. Am plecat cu maşina din Brăila şi am făcut la dus vreo 6 ore şi jumătate (am stat destul de puţin la vamă), iar la întors vreo 8 ore (am pierdut mult timp la vamă, mai bine de o oră şi jumătate).

Este al treilea an când merg în Bulgaria (Nispurile de Aur şi Sunny Beach), astfel că pot să evidenţiez câteva aspecte care nu îmi plac deloc la drumurile / circulaţia rutieră din Bulgaria turistică (spun asta pentru că nu am mers decât pe drumurile care duc la mare).

🚗 Drumuri proaste, inclusiv europeanul E87 – să nu îmi fie cu supărare, dar sunt multe drumuri judeţene în România ce dau clasă drumurilor turistice din Bulgaria. Pentru mine asta este cea mai mare dilemă, cum pot lăsa într-o stare atât de proastă exact acele câteva drumuri care duc către litoralul lor ? Sunt porţiuni pe E87 cu denivelări pe care o maşină cu garda la sol joasă le trece cu mari emoţii. Nu mai spun de gropi, asfalt peticit cu diferenţe de nivel şi tot aşa;

🚗 Poliţia ce vede în turişti „o vacă de muls” – de la vama Negru Vodă până la prima localitate oarecum locuibilă am dat de minim 2-3 filtre care opreau maşini pe bandă rulantă. După se mai răresc, dar până în Sunny Beach cel puţin 9-10 filtre în total, toate opreau doar maşini cu numere altele decât cele bulgăreşti;

🚗 Şoferii bulgari foarte, foarte lenţi – în localităţi nu depăşeau 40 km / h, iar pe E87 nu treceau de 80 km / h, deşi vitezele legale sunt mai mari (50 km / h, respectiv 90 km / h, iar amenzi se dau în general dacă viteza legală este depăşită cu cel puţin 20 km / h). În general sunt un şofer calm la volan, dar recunosc că aici am mai scos ceva înjurături când vedeam maşini care efectiv păreau că încurcă traficul. Şi unde mai pui că mai toate localităţile aflate pe drumurile turistice au linie continuă şi nu poţi depăşi;

🚗 Benzinăriile ce arată ca de pe vremea comunistă – nici nu ştiu cum să vă descriu aceste benzinării, arată rău de tot, vechi, dărăpănate, personal mi-a fost şi teamă să alimentez de aici. Când am fost la Nisipurile de Aur am alimentat din ţară şi mi-a ajuns dus-întors, anul acesta la Sunny Beach a trebuie să pun carburant la întoarcere şi am ales o staţie mai răsărită la ieşire din Varna care se prezenta destul de bine, iar personalul a fost foarte amabil;

🚗 Lipsa indicatoarelor rutiere – dacă nu ai sfântul GPS ai toate şansele să te pierzi pe drumurile turistice ce duc spre litoralul bulgăresc. Indicatorele sunt foarte rare, de orice fel. Rar am văzut un STOP prin intersecţii sau altele similare. Să le fure oare cineva 😏?

Litoralul bulgăresc îmi place foarte mult, condiţiile sunt foarte bune de cele mai multe ori, iar staţiunile arată excelent. Preţurile sunt corecte (am cumpărat Coca-Cola şi apă la preţuri mai mici decât cele practicate de Profi-ul de la parterul blocului), iar oamenii amabili. Şi totuşi, până ajungi în staţiuni, parcă eşti în altă lume…

Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.