Software

În ultimii ani am jucat în limita timpului liber câteva jocuri online destul de interesante şi m-am gândit că poate avem şi printre voi, cititorii gadget.ro, cunoscători de astfel de jocuri. Vorbesc aici de cele ce se pot juca direct în browser şi nu necesită instalare [browser games]. Cu siguranţă există sute de astfel de jocuri, multe poate mult mai bune decât cele ce le voi prezenta eu în continuare şi de aceea vă aştept în zona de comentarii să ne spuneţi experienţele şi recomandările voastre. În continuare vă voi prezenta topul şi recomandările mele:

Locul 5: Footstar.org

Ca pasionat al fotbalului am jucat câteva astfel de browser games şi încă mai joc două dintre acestea. Unul dintre ele este Footstar.org, joc în care te dezvolţi pe tine ca jucător, iar dacă investeşti şi ceva bani reali poţi să controlezi o echipă ai cărei jucatori sunt antrenaţi de utilizatori umani. Astfel, varianta free a jocului îţi permite să controlezi un jucător pe care, în funcţie de poziţia din joc dorită, îl poţi antrena la diferite skill-uri: finalizare, tehnică, deposedare, dribling, cap etc. Prin antrenament şi jocuri oficiale, îţi creşti valoarea şi poţi ajunge un star internaţional pe care să îl dorească cele mai bune echipe din joc. Footstar este interesant deoarece oferă o experienţă de fotbalist apropiată de realitate: poţi fi convocat la naţionala ţării tale sau poţi fi naturalizat], te poţi accidenta, semnezi contract de jucător profesionist, ai sponsori, îţi poţi vedea evoluţia în meciuri într-un format 3D etc. Vă recomand Footstar.org.

footstar

Locul 4: Farmerama.ro / Farmerama.com

Dacă îţi place viaţa la ţară, dar stai la oraş, Farmerama este jocul care îţi poate aduce puţin din acea lume în faţa calculatorului. Cu o grafică excepţională, cu o multitudine de misiuni şi provocări, Farmerama reprezintă o soluţie reuşită de relaxare. Am jucat Farmerama aproximativ un an de zile, dar din păcate timpul din ce în ce mai limitat m-a determinat să renunţ: jocul este destul de addictive, dar solicită şi destul de mult timp pentru aţi planta/culege recolta, pentru a avea grijă de animale, pentru aţi curăţa pomii şi multe altele. Totuşi, Farmerama rămâne unul dintre cele mai atractive jocuri, primind chiar un premiu în anul 2012 de „cel mai bun browser game european”. Vă recomand Farmerama.ro / Farmerama.com.

farmerama

Locul 3: Erepublik.com

Acest joc creat de un român, Erepublik este unul dintre cele mai complexe browser games pe care le-am jucat vreodată. Vorbim aici de un joc de strategie militară, în care lupta pentru supremaţie este dusă la extrem. Poţi ajunge de la un simplu soldat al ţării tale, la un conducător de elită care să permită expansiunea şi cucerirea de noi teritorii. Jocul impune atât strategie militară, cât şi economică sau politică, ceea ce necesită anumite cunoştinţe, fler şi inteligenţă. Pe scurt, dacă vrei să aperi România, intră în joc şi poţi ajuta la crearea primului imperiu român din istorie [măcar online]. Vă recomand Erepublik.com.

erepublik

Locul 2: Ikariam.com

Ikariam este unul dintre jocurile pe care încă îl am la suflet, deşi îl joc de aproximativ 6 ani [cu pauze de câteva luni] şi pot spune că încă mă atrage şi nu m-am plictisit de el. În ikariam îţi creezi propria civilizaţie străveche pe o insulă resursă, care te va ajuta să te devolţi, însă nu va fi suficientă. Există insule cu 4 tipuri de resurse: vin, piatră, cristal şi sulf, toate fiind la fel de importante. Astfel, având nevoie de toate aceste resurse, trebuie să creşti şi să cucereşti noi teritorii. Cea mai importantă parte a jocului este reprezentată de sistemul de lupte şi sistemul de alianţe, ce necesită din partea utilizatorilor strategie, gândire, analiză şi desigur, noroc. În ikariam tu eşti guvernatorul. Vă recomand Ikariam.com.

ikariam

Locul 1: Hattrick.org

Hattrick este cel de-al doilea joc ce are legătură cu fotbalul de care vă spuneam în introducerea de la Footstar.org. Hattrick mi se pare unul dintre cele mai bine gândite managere de fotbal din lumea online [nu îl putem compara cu jocurile complexe de tip Football Manager]. La început porneşti cu o echipa slabă, de ligă inferioară, însă în timp poţi antrena, poţi creşte juniori de la academie care prin diferite strategii de antrenament îi poţi aduce la nivele superioare. Hattrick ţine cont de toţi factorii existenţi în lumea reală: sponsori, fani, stadion, echipe naţionale, antrenament, economie etc. Motorul de joc este unul excelent, acesta raportându-se atât la calcule matematice bine stabilite, cât şi la gramul acela de noroc, în joc acest lucru fiind denumit de utilizatori „zeul random”. În plus, Hattrick oferă accesul la cea mai mare comunitate de utilizatori români existenţi într-un astfel de joc, forumul fiind activ şi divers. Vă recomand Hattrick.org.

hattrick

Acesta a fost topul meu, un top destul de light deoarece nu am foarte mult timp să joc ceva mai pretenţios. Vă aştept în zona de comentarii cu topul sau recomandările voastre din lumea browser games.