Am realizat un top similar pentru smartphone-urile din categoria flagship, iar acum recidivez, în sensul bun al termenului, cu cele mai bune telefoane mobile din categoria mid-range. 

Trebuie să specific ce metodologie “avansată” am luat în calcul:

High-end – peste 2000 lei;

Mid-range – între 1000 – 2000 lei;

Low-cost – sub 1000 lei. 

Știu, am mai spus și o repet – avem de-a face cu o împărțire făcută din topor. Totuși, nu recomand nimănui să cumpere un smartphone de 3 – 400 lei, mai ales dacă-și dorește să aibă parte de o experiență de utilizare decentă. Ar trebui să investească măcar de la 6 – 700 lei în sus, fără a cumpăra în această categorie de preț un dispozitiv A-list de la Samsung, LG, HTC etc, asta pentru că telefoanele A-list cu preț de sub 7 – 800 lei sunt modeste, mai degrabă să riște pe companii mai puțin cunoscute. Asta-i cu totul altă discuție și divagez de la subiect.

Telefoanele mid-range au crescut mult ca experiență de utilizare și din anumite puncte de vedere aș spune că granița între un smartphone mid-range de 1600 – 1800 lei și un telefon flagship de +2500 lei aproape că nu mai există. În listă sunt terminale testate pe anul în curs, modele lansate în 2016 sau intrate pe canal oficial în țara noastră, din acest an.

5. Allview X3 Soul Plus;

Încep cu un model din panoplia companiei brașovene – Allview X3 Soul Plus. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, mergeți într-un magazin de retail și încercați să-i faceți un hands-on la fața locului. Cred că pe la 1000 – 1200 lei ar fi mai bine poziționat ca preț.

Recomand X3 Soul Plus pentru pachetul hardware, pentru display-ul și design-ul de bună calitate, hardware capabil să ruleze orice aplicație din Google Play. L-am recomandat pe X3 Soul Plus în fața lui X3 Soul PRO pentru că în linii mari avem același hardware, dar la un preț cu aproximativ 100 euro mai mic. Folosesc X3 Soul PRO ca unul dintre telefoanele mele principale și pot să spun că se descurcă neașteptat de bine, dar mai multe detalii într-un articol separat, acolo punctez mai clar ce mi-a plăcut și ce consider că ar fi putut să facă mai bine.

4. Samsung GALAXY A5 2016;

Ar fi urcat mai sus în clasament dacă Samsung ar fi adăugat  3 sau 4 GB de memorie RAM și un minim de 32 GB spațiu de stocare. În rest, jos pălăria pentru A5 2016. Arată impecabil, funcționează fără lag sau întârzieri în meniu, cameră foto și video care se descurcă bine spre foarte bine, autonomie decentă. Cu greu îi găsești un punct slab, iar prețurile au început să se așeze astfel încât îl pot considera un veritabil best-buy.

3. Huawei Nova și Huawei Nova Plus;

Materialul dedicat lui Huawei Nova urmează a fi publicat cât de curând, este în draft și dacă am puțin timp în această perioadă îl urc și pe site. Nova Plus a primit review detaliat. Cele două telefoane Huawei ar fi reprezentat propunerea companiei chineze pentru smartphone-urile Google (ar fi continuat pe LG Nexus 5x și Huawei Nexus 6P, Google a ales HTC pentru Pixel și Pixel XL, asta pentru că Huawei și-a dorit ca telefoanele respective să poarte și badge-ul dezvoltatorului hardware).

Și în cazul de față avem costuri de achiziție ce au început a fi mai așezate, de aici și creșterea gradului de atractivitate. În plan local, Huawei mizează mai mult pe Nova și mai puțin pe Nova Plus. Ambele telefoane arată foarte bine, maximă atenție la detalii și finisare + materiale din categoria premium, interfața light ce permite customizarea în detaliu, performanțe notabile în captura foto. Le consider a fi propuneri cu adevărat solide pe nișa mid-range.

2. Huawei Honor 8;

Un alt smartphone care pot spune că m-a impresionat într-un mod foarte plăcut, în a 2-a parte a lui 2016. Aproape că nu există diferență în utilizarea de zi cu zi între Honor 8 și un smartphone din categoria flagship, în linii mari are specificațiile lui Huawei P9, dar la un preț mai așezat, fără carcasă metalică și cu sticlă pe spatele său. Pe albastru arată într-un mare fel. În recenzie sunt trecute toate punctele PRO și CONTRA.

1. ASUS Zenfone 3 ZE520KL și ZE552KL;

Ce ar trebui să mai rezolve ASUS ca rețeta să fie completă?

Parcă sunt prea multe aplicații preinstalate, bine că o parte din ele pot fi dezinstalate. În rest, au făcut treabă foarte bună cu noile Zenfone 3, deși în România aș spune că le-au adus puțin cam târziu. Mă rog, așa au procedat în Europa Centrală și de Est. Apropo, în ultimele zile am studiat cu atenție pe ZE552KL și sper ca într-un interval cât mai scurt să vă povestesc despre el în detaliu.

ASUS Zenfone 3 în edițiile amintite urcă pe primul loc din mai multe motive: design, capacitățile camerei foto și video – mare pas în față din partea companiei taiwaneze și aici am comparat cu Zenfone 2, dar și cu alte telefoane mid-range, raport preț / specificații / experiență de utilizare. ASUS a investit serios în R&D pentru noua linie Zenfone 3.

Repet, topul este personal și bazat pe impresiile mele. La fiecare smartphone este atașat și un link spre review, acolo vedeți mai în detaliu despre ce este vorba, parcurgeți teste de benchmark, detalii legate de interfața grafică, vedeți ce fotografii și clipuri video livrează etc. Mâine urmează să redactez un top similar pentru categoria low-cost, telefoane cu preț de sub 1000 lei.