Smartphone

Smartphone-urile din categoria low-cost sunt la mare căutare în țara noastră. Este și logic de altfel. România este o piață emergentă, la un salariu de 1000 – 1500 lei nu-ți poți permite un smartphone de 2 – 3000 de lei, decât dacă-ți propui asta în mod deosebit. 

Am făcut o listă cu cele mai bune telefoane mobile ce au preț sub 500 lei, iar în redactarea topului am ținut cont de datele tehnice (display, procesor, autonomie), software și m-am orientat spre terminale ce am avut ocazia cel puțin sporadic să le văd la lucru în mod real.

Mențiune: Allview P6 Life la 509 lei ar fi o recomandare de luat în calcul. Pentru 9 lei în plus față de suma stabilită ca prag primești un smartphone cu display IPS de 5 inch ce afișează rezoluție HD, procesor MediaTek quad-core la 1.3 GHz, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare, cameră de 8 Megapixeli și frontală de 2 Megapixeli, Android 4.4 KitKat și baterie de 1750 mAh. Pentru 87 lei în plus poți achiziționa de la Allview și o baterie de 4000 mAh + capac dedicat.

5. Microsoft Lumia 535 – 489 lei;

Microsoft-Lumia-535

La prețul menționat apare în eMAG MarketPlace prin Arsis. Lumia 535-ul ar fi blocat în rețeaua Vodafone, dar în pachet primiți și codul de deblocare, de aici concluzia că-l veți putea folosi ca și cum ar fi achiziționat deblocat și capabil să preia orice tip de sim.

Am înțeles că Microsoft ar fi rezolvat problema legată de ecranul tactil, dar și pe partea de autonomie s-ar fi făcut îmbunătățiri printr-un firmware nou. Microsoft Lumia 535 urmează primească și Windows 10. Este un telefon cu o interfață plăcută, magazinul de aplicații nu are atât de multe jocuri ca telefoanele Android concurente cu acces la Google Play. Totuși, rămâne un smartphone solid cu multe puncte PRO.

4. Karbonn Titanium S6 – 499 lei;

Karbonn-Titanium-S6

Trebuie să precizez că este singurul smartphone la care mă bazez pe specificațiile hardware și nu pe experiența intrinsecă de utilizare. Observ că prețul de listă este de 649 lei, iar eMAG oferă un discount de 150 lei pentru acest telefon.

Pare a fi o copie la scară de Samsung GALAXY S4, chiar și pe partea de interfață grafică. Puncte PRO: display IPS de 5 inch, procesor MediaTek quad-core, 1 GB RAM, cameră de 8 Megapixeli, dual-sim, baterie de 2000 mAh.

3. Allview P5 Life – 499 lei;

Allview P5 Life

Allview a promis Android Lollipop pe acest smartphone de la începutul anului, dar update-ul software se lasă așteptat. Totuși, cred că în vara lui 2015 vor aduce 5.0 Lollipop pe P4 și P5 Life sau cine știe, la început de toamnă.

Este un smartphone ce are specificații similare cu Karbonn Sparkle V (display IPS de 4.5 inch, procesor MediaTek quad-core, 1 GB RAM, cameră de 5 Mgpx și frontală de 2 Mgpx). Sunt și diferențe în favoarea lui P5 Life: 8 GB spațiu de stocare vs 4 GB, 9 mm grosime vs 10.4 mm, baterie de 1850 mAh vs 1700 mAh. Știu că la un moment dat era cu puțin peste 400 lei. Allview îl tot introduce pe la diverse promoții. Prețul este cel care-l aduce pe această poziție în top.

2. Allview E2 Jump – 498 lei;

Allview E2 Jump5

Îl testează colegul meu Darius Pană și recenzia urmează a fi pusă pe site în viitorul apropiat. Mi-a spus că-i place device-ul, l-am văzut și eu la lucru și confirm. Pentru sub 500 lei este un adevărat best-buy. Îl văd recomandat tinerilor, mai ales prin culorile sale puternice și rezistența la contactul cu picăturile de apă. Atenție, nu rezistă în imersie totală.

Hardware-ul este suficient de puternic pentru majoritatea jocurilor și aplicațiilor din Google Play, cu excepția celor cu grafică complexă (nu te aștepți ca jocuri de ordinul a 1 – 2 GB să fie rulate în condiții excelente de un smartphone cu preț situat puțin peste 100 euro).

1. Karbonn Sparkle V – 389 lei;

Karbonn-Sparkle-V (8)

L-am testat și mi-a plăcut în mod deosebit. Este și singurul smartphone din programul Android One ce a ajuns pe meleagurile autohtone, pe canal oficial. A primit Android 5.1 Lollipop, unul dintre puținele telefoane cu această versiune Android și preț de sub 200 euro.

Nu excelează la capitolul fotografie, iar pentru a face fotografii și clipuri video are nevoie de un slot pentru microSD, dar atrage prin puținele aplicații preinstalate, Android 5.1 în stadiu nativ, preț redus și construcție bună. Nu m-aș mira să facă cunoștință și cu Android M până la sfârșit de an.