Seria S10 de la Samsung are o suită de funcții mai puțin promovate de către compania sud-coreeană sau mai puțin cunoscute de către cei ce-l folosesc. De multe ori, abia după câteva săptămâni de utilizare descoperi tips & tricks legate de smartphone-ul achiziționat.

Am selectat 5 funcții interesante și mai puțin cunoscute.

  1. Mod nocturn cu funcție similară “Dark Mode”

Se face mult caz de faptul că Google pregătește implementarea mult mai puternică a Dark Mode în Android Q, dar la Samsung nu trebuie să așteptați noul software de la compania americană. Trebuie doar să intrați la Setări / Afișare și selectați Mod Nocturn. O să vedeți că tema se schimbă în setări, setările rapide, apelare, contacte. Este un veritabil Dark Mode ascuns în opțiunea Mod Nocturn.

Modul întunecat este util pentru că avem un panel Super AMOLED și sunt câteva beneficii:

  • consum ceva mai redus de energie;
  • confort ușor sporit în spațiile cu lumină slabă, unde lumina albă ar deranja privirea.
  1. Confort digital

Este o opțiune din zona de setări ce oferă informații detaliate legate de activitatea desfășurată peste zi. Pot să spun că pe mine m-a speriat puțin, petrec multe ore în fața telefonului și cumva trebuie să reduc această activitate. Recunosc că nici nu am simțit când au trecut cele 9h ce apar în screenshot.

Pe lângă informațiile legate de timpul petrecut în fiecare aplicație, sunt și date statistice legate de numărul de notificări, numărul de accesări, deblocări etc. Poți reduce activitatea printr-o programare înainte de timpul de somn, ecranul te avertizează prin trecerea la note de gri sau blocarea notificărilor.

Confort digital este o opțiune ce vrea să tragă și un semnal de alarmă, telefonul este un all-in-one și înlocuiește mai multe gadgeturi, dar o utilizare rezonabilă este de luat în calcul și te scapă puțin de dependența de ecran.

  1. Desktop Mode / Samsung DeX printr-un simplu cablu USB type-C – HDMI

La Samsung GALAXY S10e, S10 și S10 Plus este nevoie doar de un cablu USB type-C – HDMI spre a emula interfața Samsung DeX pe un monitor sau televizor. Poți conecta maus-ul și tastatura prin bluetooth și gata, ai un Desktop Mode utilizabil.

La nevoie poți transforma ecranul telefonului în touchpad ad-hoc. Ce mi-a plăcut la DeX-ul de la Samsung? Timpul de răspuns, nu ai niciun pic de lag / întârziere în preluarea comenzilor.

Aștept ca DeX și alte soluții de gen să fie păstrate și rafinate în viitor, este păcat ca toată puterea de procesare dintr-un smartphone modern să nu fie pusă la lucru, avem un hardware suficient de puternic să transforme telefonul într-un desktop PC pentru sarcini uzuale.

  1. Folder Securizat

Cea mai bună implementare de folder protejat este la Samsung. Este și una dintre funcțiile pentru care am ales GALAXY S7, GALAXY S8 Plus și GALAXY Note9, iar pe viitor voi face pasul spre Note10. Sunt funcții similare și pe alte dispozitive concurente, dar nu la fel de bine și sigur implementate precum la compania sud-coreeană. Ai o metodă diferită de accesare și multiple opțiuni. Poți seta ca la fiecare logare să fie cerută parola etc. Ai opțiuni de mutare a fotografiilor și clipurilor video, pentru contacte și aplicații pe care să le duci direct în Folder Securizat.

Ai și opțiunea prin contul Samsung să sincronizezi aceste date în cloud și astfel să le adaugi ușor pe un terminal nou etc.

  1. Caracteristici avansate

Sunt o multitudine de funcții prinse în submeniul Caracteristici Avansate din Setările propriu-zise:

Dual Messenger – două conturi separate pentru aceeași aplicație (util în WhatsApp etc);

Captură inteligentă – opțiuni suplimentare după ce a fost realizat un screenshot (editare, redimensionare, notițe etc);

Mod Utilizare cu o singură mână – este redusă dimensiunea afișajului spre a controla terminalul cu o singură mână;

Ridicat pentru activare – ecranul este pornit când telefonul este ridicat;

Dezactivare ușoară sunet – când telefonul sună îl întorci cu ecranul în jos sau așezi mâna peste ecran;

Double Tap pentru a activa ecranul de blocare / deblocare;

Îmbunătățire calitate video – util pentru cei ce urmăresc mult conținut pe YouTube și Netflix (un plus de luminozitate când intri în aplicațiile respective, contrast ce impresionează etc).

Putem extinde discuția în rubrica de comentarii. O altă funcție utilă de pe smartphone-urile Samsung, posibilitatea de a selecta Sensibilitate Atingere, pentru cei ce aplică folie pe ecranul terminalului (plus de sensibilitate în preluarea comenzilor și în timpul de răspuns). Edge Screen sau ecranul lateral pentru cei interesați de un shortcut cu aplicații de accesat cât mai rapid etc.