Este un mit legat de faptul că iPhone-urile sunt cele mai scumpe smartphone-uri, dar în ultimii ani putem spune că Apple a fost depășit de către concurența Android. Spre exemplu, Samsung Galaxy S21 Ultra, Sony Xperia 1 III și chiar Xiaomi Mi 11 Ultra joacă în aceeași ligă de preț, chiar cu câteva sute de lei bune în plus. 

Plus că la iPhone aș spune că avem o staționare a prețurilor de la o generație la alta. Da, au scos încărcătorul din pachet în 2020, dar generațiile curente au memorie mai mare și pornesc din aceeași zonă de preț ca și generația iPhone 12. 

Am ales 5 motive pentru care aș recomanda iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max. 

1. Baterii mai mari = autonomie mai bună + încărcare puțin mai rapidă;

Noile iPhone-uri au baterii mai mari și de aici reiese o autonomie mai bună față de precedentele generații. iPhone 13 Pro are o baterie de 3095 mAh cu încărcare la 23W, de la 0 – 50% în 30 de minute, iar iPhone 13 Pro Max are un acumulator de 4352 mAh și încărcarea se face la 27W, de la 0 – 50% în 30 de minute (în opinia producătorului). 

Reușesc și pe iPhone 12 Pro Max să trec testul unei zile în condiții medii spre intensive de utilizare și sunt sigur că 13 Pro Max se descurcă și mai bine. 

2. Rezultate mai bune la nivel de cameră foto și video;

iPhone 12 Pro Max mi se pare a fi unul dintre cele mai bune smartphone-uri la nivel de cameră foto și video (Modul Portrait, detaliile + cât de lin sunt făcute tranzițiile din clipurile video trase 4K cu 60 fps, stabilitate chiar și când ții telefonul doar în mână). 

iPhone 13 Pro și 13 Pro Max fac pasul spre senzori mai mari, diafragmă ce permite rezultate mai bune în low-light sau pe timp de noapte, pixelii sunt mai mari. 

Acum nu mai sunt mici diferențe între 13 Pro și 13 Pro Max, cum era la 12 Pro și 12 Pro Max. Ai fix același ansamblu de camere:

  • wide de 12 Megapixeli cu f/1.5 – echivalent 26mm, dimensiune a pixelului de 1.9 microni, dual pixel PDAF și sensor-shift OIS;
  • tele de 12 Megapixeli cu f/2.8 – echivalent 77mm, zoom optic 3x, PDAF + OIS;
  • ultrawide de 12 Megapixeli cu f/1.8 – echivalent 13mm, unghi de 120 grade, PDAF;
  • senzor TOF 3D LiDAR pentru adâncimea de câmp. 

Filmează 4K cu până la 60 fps, 1080p cu până la 240 fps, 10-bit HDR, Dolby Vision HDR până la 60 fps, ProRes, sunet stereo, mod Cinematic. 

3. Display ce urcă ca rată de refresh la 120Hz;

Sunt curios să testez, dar bănuiesc că în anumite jocuri și în anumite scenarii de utilizare se va simți trecerea de la 60Hz la 120Hz. Au mers pe o găselniță, în sensul în care nu te lasă pe tine să forțezi 120Hz. Când telefonul consideră că este cazul, urcă la 120Hz (presupun că au ales această soluție spre a prezerva energia stocată în acumulator).

Faza este că oricum iPhone-ul era lin în tranziții, dar acum s-ar putea să stea și mai bine din acest punct de vedere. 

4. Suport software;

iPhone 6s a fost lansat în 2015 și a primit iOS 15. Nici smartphone-urile din seria Pixel nu stau așa bine pe partea de suport software. Este o lecție pe care Google încearcă să o învețe din mers, iar ultimele smartphone-uri mid-range și high-end Android oferă 2 ani pentru iterațiile Android și 3 ani pentru patch-urile de securitate, unele companii promit până la 4 ani pentru patch-urile de securitate. Nimeni nu se duce spre 6 – 7 ani, așa cum realizează Apple cu iPhone-urile sale. 

Plus că bugurile descoperite sunt rezolvate rapid de către producător, iar pe Android stai la mâna Google, a producătorului și de multe ori și a operatorului de telecomunicații. 

5. Valoare bună la revânzare + ai un telefon pe care-l poți ține 3 – 4 ani, fără probleme;

iPhone-urile stau mai bine ca devalorizare față de smartphone-urile Android. Poți obține un preț mai bun, chiar și pentru modele lansate în urmă cu câțiva ani. Dacă vrei să mai recuperezi o parte din suma investită, ai un feedback mai bun aici față de vârfurile de gamă Android. 

Mi se pare că din punct de vedere tehnologic suntem într-un fel de blocaj pe zona de smartphone-uri, iar motive în a face trecerea de la o generație la alta nu prea sunt. Spre exemplu, nu văd de ce aș face pasul spre 13 Pro Max dacă aș folosi 12 Pro. Mai degrabă dacă folosești iPhone 8 sau primele smartphone-uri din seria Xs, să zicem că este cumva logic să te duci spre un dispozitiv mai nou. 

13 Pro și 13 Pro Max consider că din punct de vedere tehnologic sunt future proof pentru cel puțin 3 – 4 ani. 

Acest articol este sponsorizat de către eMAG. Conținutul său aparține exclusiv autorului. 

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.