TOP 5: Puncte PRO pentru Samsung GALAXY A9 2018

11/02/2019

Samsung GALAXY A9 2018 este propunerea companiei sud-coreene pe domeniul smartphone-urilor mid-range cu veleități premium. L-am testat în ultima perioadă și cât de curând voi reveni cu o recenzie dedicată pe site. 

GALAXY A9 2018 este primul telefon mobil al Samsung și cred că primul la nivel global cu 4 senzori în dreptul camerei principale. În faza inițială pot să spun că nu m-a impresionat din acest punct de vedere, dar Samsung a venit cu mai multe update-uri importante pe partea de firmware și camera livrează rezultate mult mai bune față de momentul în care a fost lansat.

Am structurat 5 puncte PRO pentru flagship-ul smartphone-urilor mid-range de la Sammy:

1. Design;

Am fost utilizator de GALAXY S8 Plus și acum de GALAXY Note9, dar pot să spun că nu sunt neapărat un fan al ecranelor curbate în cele două laterale. La Samsung GALAXY S7 aveam o grijă în minus. GALAXY A9 2018 integrează un ecran AMOLED clasic, sticlă cu reflexii interesante în partea spate și un profil elegant ce amintește puțin de GALAXY Note 5.

Samsung GALAXY A9 2018 impresionează prin eleganță, prin calitatea materialelor și atenția la detalii. Nu ai spune că este un mid-range ci un produs high-end de la producătorul din Coreea de Sud. Aș spune că-l ajută și faptul că nu are notch sau decupaj pentru camera frontală. Avem o rețetă clasică și confirmată.

2. Ecran;

Display-ul lui GALAXY A9 2018 este de tip Super AMOLED de 6.3 inch cu rezoluție 2220×1080 pixeli, aspect 18.5:9, 393 ppi, raport display / corp de 80.1%. Nu am găsit informații legate de sticla folosită pentru protecția ecranului.

Impresionează prin luminozitate, afișarea corectă a culorilor și gradul de versatilitate adus. Sunt mai multe moduri: Ecran adaptabil, Cinema AMOLED, Foto AMOLED, De bază. Balansul de culori merge a fi reglat pe tonuri mai reci sau calde. Meniul de opțiuni avansate permite customizarea nuanțelor de roșu, verde și albastru.

3. Hardware și experiența software;

Qualcomm Snapdragon 660 dezvoltat pe 14nm cu 4 x Kryo 260 la 2.2 GHz + 4 x Kryo 260 la 1.8 GHz cu Adreno 512 GPU + 128 GB stocare și slot dedicat pentru cardurile microSD de până la 512 GB. Avem un ansamblu hardware capabil să ruleze orice aplicație sau joc din Google Play în condiții optime.

Este și una dintre puținele situații în care un smartphone Samsung din categoria mid-range mizează pe un procesor Qualcomm și nu pe un Exynos dezvoltat in-house. Față de alte smartphone-uri mai ieftine cu Snapdragon 660, A9 2018 oferă din start 6 GB RAM și 128 GB stocare + slot ce extinde spațiul de stocare, nu s-a mizat pe un slot combo.

Software-ul este un alt element PRO ce-l individualizează pe mid-range-ul de la Sammy. Avem mai toate funcțiile și setările regăsite pe tripleta GALAXY S9, S9 Plus, Note9. Folderul Securizat este printre funcțiile mele favorite. Aș spune că și partea de bloatware a fost redusă destul de mult. Rulează Android Oreo, dar va face pasul spre 9.0 Pie cu OneUI în viitorul apropiat.

4. Camera versatilă;

Sunt 4 senzori în dreptul camerei principale:

  • 24 Megapixeli cu f/1.7 de tip wide;
  • 8 Megapixeli cu f/2.4 de tip ultra-wide;
  • 10 Megapixeli cu f/2.4 de tip tele + zoom optic 2x;
  • 5 Megapixeli cu f/2.2 pentru adâncimea de câmp.

Este ca și cum ai avea un smartphone cu trei obiective montate gata. Am adus câteva galerii de imagini realizate cu GALAXY A9 2018 și observați trecerea între ultra-wide, wide și tele.

5. Autonomia;

Ecranele AMOLED ajută în ce privește autonomia + faptul că s-a mers pe o rezoluție FHD+ pe un ecran cu diagonala de 6.3 inch, procesorul Qualcom Snapdragon 660 punctează și el astfel încât bateria de 3800 mAh se descurcă bine spre foarte bine în a oferi o autonomie peste alte telefoane mobile din această categorie de preț.

În testul Gadget.ro a obținut 10 ore și 50 minute (luminozitate la maxim, redare a playlistului Unboxing pe conexiune Wi-Fi). Și în condiții de utilizare intensivă cu greu ajungi a-l aduce pe A9 2019 de la 100% în zona roșie, de dimineața până seara. La mediu spre intensiv aș spune că lejer se duce spre 1.5 – 2 zile.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.