Smartphone

2014 abia a început și se anunță a fi un alt an interesant pe piața de smartphone-uri. Cerințele utilizatorilor sunt din ce în ce mai rafinate, iar un smartphone din segmentul high-end trebuie să uimească atât prin design cât și prin specificațiile sale, performanța livrată să fie fără compromis.

Sunt câteva funcții / specificații pe care mi-aș dori să le găsesc pe orice smartphone de top și ar fi de bun augur să coboare și spre categoria mid-range:

1. Wi-Fi în standardul ac. Wi-Fi în standardul n se oprește la 150 Mbps, iar Wi-Fi ac este capabil să urce până la 1000 Mbps. Asta că tot avem abonamentul RCS-RDS cu gigabit. Nu strică niciodată să faci browsing în mare viteză, clipurile de pe YouTube ar trebui să se încarce instant, download-ul de aplicații din Google Play la fel etc.

Aici aș puncta și conectivitatea 4G. Mai toate telefoanele de top includ 4G, chiar și telefoane mid-range. Presupun că în 2014 vom vedea și un smartphone low-cost cu 4G. Totuși, să vedem care va fi acoperirea din aprilie. Până acum s-au limitat la București și stațiunile de pe valea Prahovei. Vodafone și Cosmote au acoperire într-un areal mai mare.

2. 3 GB RAM + 32 GB spațiu de stocare. Aplicațiile și jocurile din Google Play au început a trece uzual de 1 – 1.5 – 2 GB. Din cei 32 GB ar mai fi sistemul de operare și aplicațiile preinstalate și s-ar oferi în jur de 25 – 26 GB în mod real. Android consumă RAM la greu, deși s-a spus că Android 4.4 KitKat a fost optimizat să ruleze și pe telefoane cu 512 MB RAM. Vă recomand să citiți comentariile care apar când este anunțată o tabletă sau un smartphone cu juma de giga de RAM.

Nu m-aș mira ca în anul curent să fie lansate telefoane cu 4 GB RAM. Cum ar fi un smartphone cu 8 GB RAM? Mă rog, pe de altă parte nu știu la ce ar fi utilă atât de multă putere de procesare. Mare parte din jocurile și aplicațiile existente în marketul Android rulează și pe 512 / 1 GB de RAM. Cei 32 GB nu ar trebui să suplinească și slotul pentru microSD, util pentru cei care pun tot felul de fișiere pe telefon.

3. Baterie de minim 3000 mAh. Telefoanele Android sunt energofage. Aprecierile primite de LG G2, spre exemplu, sunt legate și de acumulatorul de 3000 mAh capabil să livreze o zi de autonomie în condiții de utilizare intensivă. Cum în 2014 se trece pe display-urile 2K la telefoanele de top, 3 GB RAM și alte nebunii de gen este clar că un acumulator sub 3000 mAh este condamnat să livreze autonomie mediocră.

4. Waterproof / rezistent la contactul cu apa, praf, la zgârieturile superificiale. LG G Flex integrează un capac din plastic capabil să se vindece singur la zgârieturile de amploare mai mică. Sony a demonstrat că poate fi fabricat un smartphone subțire și rezistent la contactul cu apa. Mi-aș dori să văd că mai toate telefoanele de top sunt waterproof.

5. Boxe frontale, butoane de tip touch direct pe display, ecran cât mai aproape de edge-to-edge cu marginile subțiri. HTC One a demonstrat că două speakere frontale sunt recomandate pentru o audiție de top. Butoanele capacitive de la baza smartphone-urilor ar trebui să devină amintire. LG la G2 și la G Pad 8.3 oferă posibilitatea să setezi ce aranjare dorești la touch buttons de la bază. Eliminarea tastelor capacitive și marginile cât mai subțiri ale smartphone-ului ajută la integrarea unui display mai mare fără a sacrifica portabilitatea.

HTC One+, Samsung GALAXY S5, LG G3 sunt telefoanele care ne vor arăta trendurile din 2014. Primul urmează a fi lansat HTC One 2 / One+. Urmează GALAXY S5 în martie / aprilie și LG G3 pe la mijlocul anului.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.