Am putea spune că TP-Link pregătește o adevărat ofensivă printr-o pleiadă întreagă de produse cu Wi-Fi 7, cea mai nouă tehnologie ce a ajuns deja și pe smartphone-urile premium lansate în 2023.
ASUS Zenfone 10, OnePlus 11 sau Motorola Edge 40 Pro sunt printre smartphone-urile pe care le-am testat în 2023 și dispun de Wi-Fi 7, printre altele.
Mi-a atras atenția o propoziție din comunicat:
TP-Link vine în întâmpinarea lor cu primele dispozitive Wi-Fi 7 din portofoliul companiei și care vor fi disponibile în curând pe piața din România, după reglementarea spectrului Wi-Fi 7 la nivel național.
Spre rușinea mea nu știam că spectrul Wi-Fi 7 trebuie reglementat la nivel național.
Ce este Wi-Fi 7?
Este un standard Wi-Fi ce funcționează pe 2.4GHz, 5GHz și 6GHz. A fost conceput spre a crește rata de transfer în orice spectru și implicit spre a avea o eficiență sporită. Este introdusă și o lățime de bandă ultra-largă de 320MHz, mai sosesc la pachet și tehnologii precum 4096-QAM, Multi-RU și Multi-Link Operation, iar vitezele sunt și de 4.8 ori mai mari față de Wi-Fi 6 și 13 ori peste Wi-Fi ac. Se ajunge până la un maxim teoretic de…, 46 Gbps, iar latența este și de 100 ori mai mică în comparație Wi-Fi 6.
Bineînțeles, există compatibilitate cu standardele și echipamentele din generațiile anterioare.
Wi-Fi 7 prin Multi-Link Operation permite transmiterea și primirea simultană de date pe benzi și canale diferite, iar de aici reiese o rată de transfer mai mare, latență redusă și implicit performanță sporită.
httpvh://youtu.be/NhVdaOMGvaU
Declarație oficială:
„Evoluția constantă și poziționarea în rând cu trendurile în materie de tehnologie sunt devizele companiei noastre. Permanent, am urmărit atât nevoile rețelelor business, cât și ale rețelelor de acasă și ne-am focusat resursele în a le putea îndeplini pe toate, rând pe rând. Iar lansarea dispozitivelor cu tehnologie Wi-Fi 7 reprezintă încă un pas în evoluția TP-Link, cât și o dovadă a preocupării noastre în a livra cele mai performante și noi echipamente Wi-Fi care să îndeplinească nevoile permanent schimbătoare ale utilizatorilor. Această lansare în premieră este un prim teaser a ceea ce va urma, pregătind calea pentru epoca Multi-Gigabit a rețelelor din mediul business și celor de acasă”. – a declarat Simona Nijnic, Sales Director TP-Link România.
Care sunt produsele cu Wi-Fi 7 pe care TP-Link le-a pregătit pentru 🇷🇴?
A. Routere cu Wi-Fi 7
TP-Link Archer BE900 – vitezele atinse prin Wi-Fi 7 și tehnologie Quad-Band ajung până la…, 24.4 Gbps. Sunt două porturi 10G / 10 Gbps, 4 porturi de 2.5 Gbps, 1 port de 1 Gbps și 2 porturi USB + 12 antene interne. Îmi place designul de la seria asta, se individualizează față de ce au avut până acum. Carcasa este metalică și integrează un ventilator, iar pe carcasă veți descoperi și un ecran LED ce afișează starea vremii, ora, texte, emoji-uri (până la 3000 de elemente grafice).
httpvh://youtu.be/QuBGAkNv21U
TP-Link Archer BE800 – vitezele atinse urcă până la un maxim teoretic de 19 Gbps. Pe partea de conectivitate veți descoperi un port WAN / LAN Ethernet / Fibră de 10 Gbps, alt port WAN / LAN de 10 Gbps, 4 x 2.5 Gbps și 1 port USB 3.0. Aici sunt 8 antene interne.
TP-Link Archer BE550 – router cu Wi-Fi 7, compatibilitate EasyMesh și securitate adusă de către tehnologia HomeShield.
Instalarea poate fi realizată prin aplicația Tether sau prin interfața web a producătorului.
B. Mesh-uri cu Wi-Fi 7
TP-Link Deco BE85 – vitezele ajung până la 19 Gbps (11520 Mbps în 6GHz, 5760 Mbps în 5 GHz și 1376 Mbps în 2.4 GHz). Au adus 2 porturi WAN / LAN de 10 Gbps pe un RJ-45 și un RJ45/SFP+ (conexiuni prin fibră sau cupru). Sunt și porturi suplimentare pe 2.5 Gbps și 1 x USB 3.0.
TP-Link Deco BE65 – vitezele ajung până la 5760 Mbps în banda de 6 GHz, 2880 Mbps în banda de 5 GHz și 574 Mbps în banda de 2.4 GHz. Sunt 4 porturi de 2.5 Gbps + port USB 3.0.
Seamless AI-Driven Mesh este o tehnologie ce promite streaming neîntrerupt pentru momentele în care se deplasează prin casă. Sunt și compatibile cu Matter și există interoperabilitate cu o multitudine de alte dispozitive IoT.
Există compatibilitate cu toate tehnologiile precedente de Wi-Fi, orice ISP și modem. Pot fi instalate prin aplicația Deco.
C. Acces Point-uri pentru mediul business
TP-Link Omada EAP783 – vitezele combinate ajung până la 19 Gbps, 11520 Mbps sunt atinși în banda de 6GHz, mai sunt și 2 porthuri Ethernet 10G / 10 Gbps.
TP-Link Omada EAP770 – vitezele cumulate sunt de până la 9.3 Gbps, au pus și aici un port 10 Gbps PoE++ pentru conectare prin cablu.
Ambele integrează standardul WPA3-Enterprise pentru securitate sporită prin Protected Management Frames.
Le vom descoperi cât de curând și pe rafturile magazinelor autohtone. Nu s-a specificat prețul pentru niciun produs, dar mă aștept să fie pe măsura vitezelor atinse și tehnologiilor implementate.
Concluzia este una singură. RCS-RDS, Orange etc să implementeze cât mai multe conexiuni multi-gigabit pentru a putea folosi produse de ultimă generație precum dispozitivele de mai sus.