Hardware

În prezent Europa este dependentă de procesoarele produse în Asia, tocmai de aceea Uniunea Europeană este pregătită să investească bani frumoşi în atragerea de noi investitori în această direcţie şi nu numai.

TSMC (probabil cel mai mare producator de semiconductori din lume) împreună cu Robert Bosch, Infineon Technologies şi NXP Semiconductors vor construi o fabrică de cipuri în Europa la Dresda în Germania. Noua companie creată se numeşte European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC) GmbH şi va fi deţinută în proporţie de 70% de TSMC, ceilalţi trei parteneri urmând a deţine câte 10% fiecare.

Întreg proiectul este estimat la 10 miliarde de euro, din care 5 miliarde sunt suportate de guvernul german. Construcţia fabricii va începe în a doua parte a anului viitor, iar primele cipuri vor fi produse undeva în 2027.

Este important să înţelegem de la început că cipurile produse aici vor fi destinate aproape în exclusivitate industriei auto şi altor industrii similare. Deci nu vor fi realizate procesoare pentru smartphone-uri sau tablete, ci pentru maşini. În acest context, TSMC a confirmat că vor fi produse chipuri pe noduri 28 / 22nm CMOS şi 16/12nm FinFET, estimatul de producţie fiind de aproximativ 40.000 de unităţi / lună.

Noua fabrică va crea şi peste 2000 noi locuri de muncă.

Sursa: tsmc.com