Ulefone Power – review

24/02/2016

Trebuie să recunosc faptul că am insistat foarte mult către diverşi colaboratori pentru a ne trimite acest smartphone la review, însă într-un final cei care ne-au ajutat cu un sample de test au fost chiar producătorii. Mi-am dorit foarte mult să testez Ulefone Power deoarece părea a fi printre puţinele telefoane cu autonomie ridicată şi hardware uşor peste medie. Majoritatea terminalelor cu mulţi mAh vin din segmentul entry-level sau de la graniţa cu mid-range.

Ulefone Power în schimb vine echipat cu un acumulator Sony de 6050 mAh, hardware peste medie, construcţie de foarte bună calitate şi un pachet de retail complet. Este un telefon mare, cu dimensiuni generoase, dar realizat cu bun gust. Nu aş putea spune că are elemente de design care să te dea pe spate, însă nici nu este o dezamăgire. Cred că Ulefone Power este un terminal corect, gândit pentru cei care doresc performanţă medie, autonomie şi ceva seriozitate.

Chiar dacă are multe puncte forte, smartphone-ul aduce cu sine şi ceva dezamăgiri pe care le-am punctat detaliat în analiză.

Specificaţii Ulefone Power:

specificatii

Design

Ulefone Power (7)

Dacă veţi dori să vă achiziţionati Ulefone Power veţi avea parte de o surpriză foarte plăcută în ceea ce priveşte pachetul de retail. Cutia în care vine telefonul este realizată dintr-un carton de slabă calitate (în interior zonele albe sunt uşor murdare), însă imediat ce ridicăm capacul regăsim tot pachetul de accesorii: cablu microUSB – USB 2.0, încărcătorul de 1.5A cu tehnologie de încărcare rapidă a bateriei, cablu OTG, căşti albe pe jack de 3.5 mm, husă de protecţie incoloră din silicon, agrafă şi chiar o folie de protecţie de rezervă (smartphone-ul vine cu una aplicată deja din fabrică). După cum puteţi vedea producătorul s-a gândit la un pachet complet pentru utilizatorul final.

După ce treci de euforia creată de numărul ridicat de accesorii, iei telefonul în mână şi ai şanse foarte mari să exclami „Wow, e foarte mare !”. Da, Ulefone Power este un smartphone cu dimensiuni considerabile şi puţin sub 200 grame greutate. Nu este greu, nu îţi oboseşte mâna, însă pentru a-l manevra cu uşurinţă ai nevoie de o palmă destul de sănătoasă. La prima vedere îmi pare a fi unul dintre cele mai late terminale testate până acum, de aceea nu l-aş recomanda doamnelor şi domnişoarelor. Aceste trăsături generoase sunt datorate în special acumulatorului gigant de peste 6000 mAh.

În timp te vei acomoda şi cu dimensiunile sale, însă pot garanta că nicio secundă nu vei fi dezamăgit de construcţia acestui smartphone. Este foarte solid, îmbinări excelente, materiale foarte bune, ai în permanţă senzaţia de securitate. La un moment dat te gândeşti că îl poţi scăpa pe jos fără să păţească nimic.

Ulefone Power este construit în totalitate din plastic, dar rama şi butoanele laterale sunt metalice. Acest lucru îi oferă un plus de prestanţă şi un plus de încredere. La capitolul estetică nu impresionează, are un design comun, des întâlnit pe smartphone-urile chinezeşti, însă cum am spus şi mai devreme este fabricat să reziste, să aducă un plus de masculinitate.

În zona frontală a terminalului regăsim cele 3 taste capacitive (din păcate doar butonul central este luminat, celalte două având un mic punct de lumină care să evidenţieze poziţionarea lor), camera frontală de 5 megapixeli şi senzorii de lumină şi proximitate, în timp ce pe spate avem camera foto de 13 megapixeli, cititorul de amprentă, bliţul dual, logo-ul Ulefone şi difuzorul ascuns în spatele unui grătărel.

Ca o concluzie rapidă, trebuie să spun că Ulefone Power este finisat la cele mai înalte standarde de calitate. Cuvântul fragil nu există în vocabularul său, acesta fiind înlocuit de robust, puternic. Marele său dezavantaj rămân însă dimensiunile generoase ce îi scad puţin din atractivitate.

Ecran și sunet

Ulefone Power (15)

Ulefone Power este echipat cu un ecran IPS de 5.5 inci cu rezoluţie FullHD (1920 x 1080 pixeli), ce oferă o densitate a pixelilor de 401 ppi şi este protejat cu sticlă curbată 2.5D Corning Gorilla Glass 3. Încă din start pot spune că este un display mult peste media preţului de comercializare al telefonului. Culorile sunt redate corect, luminozitatea este excelentă, albul foarte pur, fără nuanţe gălbuie, însă amestecul cromatic mi-a oferit senzaţia pe alocuri de cenuşiu, de momente monotone. Cred că culorile ar fi trebuit date puţin pe modul vivid. În rest nu am ce reproşa acestui display nici mărcar la timpul de răspuns al touch-ul care a fost foarte rapid.

Un alt aspect destul de prezent pe majoritatea telefoanelor chinezeşti este acela al dungilor negre ce înconjoară ecranul. Ulefone Power nu scapă de această problemă, iar grosimea lor de aproximativ 0.5 cm parcă evidenţiază şi mai mult efectul de ramă neagră deranjantă vizual. Este adevărat că în timp ajungi să te obişnuieşti cu aceste dungi, însă mă gândesc că dacă se renunţa la ele şi dimensiunile smartphone-ului erau mai reduse.

Trecând de la display-ul cu rezultate mulţumitoare, ajungem în zona audio unde Ulefone Power se lamentează cu un difuzor extern poziţionat pe spatele device-ului. Din păcate rezultatele sale sunt sub o notă de trecere, pe o scară de la 1 la 10 ar merita nota 3. Singura sa întrebuinţare cred că ar trebui să fie aceea de emitere a sunetului de apelare şi cam atât. Dacă doriţi să ascultaţi muzică încercaţi să găsiţi un alt device.

La jack-ul de 3.5 mm situaţia parcă este mai roză. Cu o pereche de căşti bune (cele din pachet nu performează în niciun fel) chiar poţi avea o audiţie muzicală decentă. Nu ai cel mai puternic volum sau cele mai clare sunete, însă cu un bass bun poţi savura momentul. Totul depinde foarte mult de căşti, deoarece prin jack-ul de 3.5 mm se pot obţine rezultate peste medie.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Ulefone Power (26)

Ulefone Power utilizează un hardware destul de întâlnit pe smartphone-urile chinezeşti de 150-200 euro. Device-ul vine echipat cu un procesor MediaTek MT6753 de tip octa-core pe 64 biţi tactat la 1.3 GHz, accelerator grafic Mali-T720, 3 GB RAM LPDDR 3, 16 GB spaţiu de stocare şi slot combo (2 x microSIM sau microSIM + microSD de până la 128 GB). În realitate spaţiul disponibil este de 12.11 GB. Din punct de vedere hardware este unul dintre cele mai puternice telefoane cu baterie de peste 5000-6000 mAh.

Surpriza plăcută este dată de suportul software pe care îl oferă Ulefone. Smartphone-ul vine cu un Android 5.1 Lollipop stock peste care au fost aplicate două interfeţe: U-launcher şi Launcher 3. Prima se aseamănă foarte mult cu interfaţa MIUI având toate aplicaţiile pe ecranul central, în timp ce a doua aduce câteva modificări de imagine şi aşezare a iconiţelor păstrând în linii mari aspectul oferit de sistemul de operare Android clasic.

Ulefone Power permite o customizare de suprafaţă, dispune de diverse scurtături facile în anumite situaţii (dacă desenzi C pe ecranul blocat se deschide telefonul, cu E se deschide browserul, cu Z apare ceasul, double-tap pentru deschidere, slide-up pentru deblocare, slide-down pentru camera foto etc.), widget-uri, teme etc. Ce aş putea spune că nu mi-a plăcut este faptul că cele două butoane capacitive laterale nu sunt luminate existând doar câte un punct minuscul în dreptul fiecăruia care nu este deloc vizibil.

În rest Ulefone Power s-a mişcat excelent. Nu am avut lag, erori sau orice alte probleme software. De menţionat că Ulefone testează deja versiunea Android 6.0 Marshmallow, astfel că în foarte scurt timp telefonul va utiliza cea mai nouă iteraţie de Android. Bloatware-ul este minim, iar printre aplicaţiile preinstalate am găsit Agendă, Browser, Calculator, Calendar, Camera foto, Căutare vocală, Ceas, Cope de rezervă, Descărcări, E-mail, Galeri, Gmail, Google Search, Hărţi, Înregistrare sunet, Magazin Play, Manager Fişiere, Mesagerie, Muzică, Radio FM, Setări, Setări Google, Sim toolkit, Telefon şi Lanternă. După cum puteţi vedea numărul de aplicaţii este limitat şi reprezintă în mare parte un standard în industrie.

Am testat şi câteva jocuri solicitante, iar rezultatele au fost decente. Nu este cel mai puternic cuplu procesor + GPU, însă redă fluent majoritatea jocurilor. Au existat momente la Asphalt 8 şi FIFA 2016 când agăţa puţin, dar acest lucru este inevitabil la acceleratorul grafic ARM Mali-T720 GPU.

În 99% din cazuri device-ul se încălzeşte destul de normal, fără a strica buna utilizare. Am avut o singură situaţie în care am primit un mesaj că temperatura bateriei este excesivă şi că ar trebui să o scot (nu ştiu cum vrea sistemul să fac asta în condiţiile în care telefonul este de tip unibody), însă situaţia era un excepţională: telefonul era montat în suportul de parbriz şi folosit ca GPS. Avea activ internetul 4G şi GPS-ul, utilizam funcţia Google Maps şi bătea şi soarele direct în el (ca să înţelegeţi că era foarte cald, în maşină am folosit aerul condiţionat). După 1 oră şi 30 de minute de funcţionare în aceste condiţii, Ulefone Power ardea la propriu.

Screenshot_2016-02-22-12-57-48

Performanță

becnhmark (14)

Am trecut telefonul şi prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele le puteţi vedea în tabelul de mai jos.

benchmark

Conectivitate

Ulefone Power (20)

Ulefone Power este un smartphone aproape complet la capitolul conectivitate: 4G FDD-LTE, slot combo, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS, A-GPS, GLONASS, Radio FM, port infraroşu şi senzor pentru citirea amprentelor. Îi lipseşte conectivitate 4G TDD compatibilă cu reţeaua RDS & RCS, Wi-Fi ac şi poate tehnologia NFC.

Nu aş putea spune că am avut probleme la niciun elemente de conectivitate: apelurile de voce au funcţionat, 4G, Wi-Fi, GPS, toate au funcţionat la parametrii optimi. Portul infraroşu l-am testat cu aplicaţia IR Remote şi a recunoscut imediat un televizor LG. Senzorul pentru citirea amprentelor are recunoaştere la 360 de grade însă nu a reuşit mereu să recunoască amprenta (cam 80% din cazuri a funcţionat bine). Ce mi s-a părut interesant a fost faptul că în momentul în care faci setările pentru luarea amprentei te întreabă concret ce deget vei folosi. Nu ştiu exact în ce fel îi ajută acest lucru, însă a fost prima oară când a trebuit să specific ce deget voi folosi.

Test viteză 4G în reţeaua Orange

becnhmark (18)

Elementele de conectivitate externă existent sunt jack-ul de 3.5 mm şi portul infraroşu în zona superioară, portul microUSB şi microfon în zona inferioară, slotul combo în lateral stânga şi tastatele de volum, butonul power şi un buton denumit Smart Key în lateral dreapta. Butonul Smart Key este unul cu două întrebuinţări: la o apăsare scurtă deschide camera foto, iar datorită poziţionării sale este excelent pentru realizarea de selfie-uri, iar la o apăsare mai lungă porneşte automat înregistrarea audio. Ambele funcţionalităţi sunt foarte utile în diverse situaţii.

Cameră foto și video

Ulefone Power (8)

Ulefone Power este dotat de către producător cu o cameră foto de 13 megapixeli cu senzor Sony IMX214, deschidere f/1.8, autofocus şi flash dual-LED şi dual-tone, plus o cameră frontală de 5 megapixeli cu senzor OmniVision OV5648. Cum era de aşteptat nu realizează fotografii excepţionale, cred că un plus de optimizare software nu ar fi stricat. Din ce ştiu eu senzorul Sony IMX214 poate obţine rezultate foarte bune, însă totul depinde de soft. Sunt sigur însă că prin update-ul la Android 6.0 Marshmallow se vor îmbunătăţi o parte din rezultate.

Pozele obţinute au în general o calitate medie pentru un smartphone de sub 200 dolari. Se pot realiza fotografii foarte bune în condiţii de lumină prielnică, cu detalii cromatice, contraste bine conturate şi culori redate corect. Proporţional cu scăderea cantităţii de lumină apar şi zgomotul de imagine şi nuanţe mincinoase la capitolul culori. Una peste alta senzorul de 13 megapixeli oferă rezultate satisfăcătoare pentru un amator de fotografii.

Clipurile video se pot înregistra în format FullHD, iar calitatea este bună spre foarte bună pe lumină. Seara deja apar aberaţii cromatice puternice şi zgomot de imagine.

Clip făcut cu Ulefone Power

Autonomie

becnhmark (7)

Ulefone Power este cu siguranţă cel mai potent smartphone testat de mine la capitolul autonomie. Acumulatorul de 6050 mAh se încarcă de la 5% la 100% în aproximativ 1 oră şi 55 de minute, iar autonomia oferită variază între 2 zile şi chiar 5 zile. În versiunea cu 2 zile trebuie să ai o activitate permanentă (jocuri, browsing, social media, redare video, muzică etc.), în timp ce pentru a obţine 4-5 zile nu trebuie să faci exces din nimic. La o utilizare medie aş putea spune că duce lejer 3 zile de autonomie.

În testul nostru standard (luminozitate 100%, redare continuă a playlist-ului unboxing de pe canalul nostru de youtube şi conexiune Wi-Fi la internet), Ulefone Power a obţinut un rezultat bun: 9 ore şi 27 de minute. Mai multe detalii despre super rezultatele obţinute de această baterie puteţi găsi în acest articol.

autonomie

Preț

Ulefone Power are un preţ standard de 179.99 dolari, adică aproximativ 730 lei. Îl puteţi găsi online la diverşi retaileri din China (de exemplu la coolicool.com), iar datorită pachetului de retail complet nu veţi mai avea nevoie de achiziţionarea altor accesorii (poate doar o pereche de căşti mai bună). Dacă nu găsiţi un comerciant cu stoc în depozit european, la cei 179.99 dolari veţi mai adăuga şi 20% TVA + 3.3% taxe vamale.

Concluzii

Ulefone Power (1)

Am ajuns şi la finalul acestei recenzii. Concluziile sunt destul de simple şi la obiect. Ulefone Power este un smartphone destinat celor care vor autonomie cât mai mare, performanţă hardware şi software peste medie, Android cât mai aproape de cel stock, display bun şi elemente diversificate de conectivitate: port infraroşu, senzor pentru citirea amprentelor, buton dedicat camerei foto etc.

Minusuri foarte deranjante nu sunt: camera foto în medie cu piaţa, sunetul slab în difuzor sau dungile negre din jurul ecranului sunt caracteristici cu care te poţi obişnui. Singurul aspect care te va supăra în permanenţă este legat de dimensiuni şi greutate. Ulefone Power este mare şi greoi. Dar sunt sigur că dacă veţi achiziţiona un astfel de telefon veţi face acest lucru conştient de acest aspect.

PRO

  • display bun pentru segmentul său de preţ;
  • design plăcut şi finisare la înalte standarde de calitate;
  • port infraroşu şi senzor pentru citirea amprentei cu rezultate decente;
  • ansamblu hardware suficient de puternic în majoritatea situațiilor;
  • pachet de retail complet cu toate accesoriile necesare;
  • update aflat în teste pentru Android 6.0 Marshmallow;
  • baterie de 6050 mAh ce o oferă o autonomie mult peste 99% din smartphone-urile actuale.

CONTRA

  • lipsa garanției pe meleagurile autohtone;
  • sunet dezamăgitor prin difuzorul extern;
  • slot combo (mi-aş fi dorit să fie dual-sim + slot pentru microSD);
  • GPU modest în jocuri pretenţioase;
  • dimensiuni considerabile;
  • lipsa conectivităţii 4G TDD care să permită compatibilitatea cu 4G-ul RDS & RCS.
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.