Opinie

Mă uitam zilele acestea pe AliExpress şi am observat o creştere a timpului estimat de aşteptare în cazul produselor aflate pe lista mea de interes (nu pot spune cu siguranţă că toate sunt la fel de afectate).

Dacă în toamna anului trecut o machetă de maşinuţă avea o estimare de 2 săptămâni pentru livrare, acum aceeaşi machetă depăşeşte 4 săptămâni. Dacă şi voi aţi observat acelaşi lucru sau aveţi deja livrări în întârziere, acest lucru este absolut normal şi o să vă explic pe scurt de ce (foarte probabil mulţi dintre voi ştiţi acest lucru).

Comenzile din China pe care noi le facem ne sunt livrate cu vaporul, iar cel mai scurt drum este cel care trece prin canalul Suez. Pentru a ajunge la canalul Suez trebuie ca vaporul să treacă prin Marea Roşie, iar acolo în ultimele săptămâni există nişte probleme logistice importante generate de rebelii houthi din Yemen (bănuiesc că aţi tot văzut pe la televizor).

Cine trece totuşi pe acolo solicită suport militar, iar cine nu, alege varianta ocolitoare prin Africa de Sud. În ambele cazuri vorbim de timp pierdut şi costuri suplimentare. Interesant este că în ultimele ore China a luat atitudine şi a transmis Iran-ului (stat care susţine aceşti rebeli) că ar fi cazul să o lase mai moale deoarece îi sunt afectate interesele comerciale.

Rămâne de văzut cum se vor rezolva aceste dispute, cert este că atunci când veţi dori să comandaţi de pe AliExpress, ar trebui să vă luaţi marje de livrare mai lungi. Nu m-ar mira dacă în scurt timp vor creşte şi preţurile, mai ales că în ultimele săptămâni au explodat costurile de închiriere ale containerelor.

Categorii: opinie
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.