Diverse

Vă spun sincer, personal nu îmi place deloc perioada aceasta în care ne aflăm, una în care în loc să vedem o economie globală sănătoasă, capabilă să rezolve o altă problemă majoră a oamenilor (încălzirea globală şi efectele ei adverse din ce în ce mai devastatoare), avem o economie bazată din ce în ce mai mult pe conservatorism local şi atacuri la baionetă împotriva celorlalţi.

Dacă până acum Uniunea Europeană a stat mai mult în umbră, jocurile politice şi economice cu puternice efecte adverse o obligă oarecum să răspundă. Se vorbeşte de noi taxe pe diverse schimburi comerciale, de renunţarea la colaborări cu diverse ţări, iar în zona IT avem mai nou proiectul European Future Fund.

Documentul de 173 de pagini vine cu două mari idei: susţinerea companiilor tech “locale” rivale pentru Apple, Google, Facebook, Amazon, Baidu, Alibaba şi mulţi alţii, prin înfiinţarea unui fond de 100 de miliarde de euro şi taxarea suplimentară a companiilor gigant din alte ţări / regiuni (vorbim în primul rând de China şi Statele Unite ale Americii). În proiect se vorbeşte chiar şi de blocarea la licitaţii europene a companiilor susţinute prea mult de stat (cele mai vizate sunt cele chineze).

Practic Uniunea Europeană vrea să îşi dezvolte proprii giganţi tech (aceştia nu prea există la momentul actual) pentru a reduce dependenţa de ceilalţi. Din păcate acest proiect European Future Fund ce ar putea fi activat din 1 noiembrie 2019 nu prevede un proces etapizat de dezvoltare a companiilor, de susţinere a start-up-urilor, de încurajare a tinerilor IT-işti, însă cu siguranţă acesta poate fi ulterior modificat în mai bine.

Sursa: politico.eu

Categorii: diverse
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.