După cum probabil ştiţi, luna trecută Comisia Europeană a propus oficial adoptarea USB-C ca format unic pe smartphone-uri, tablete, camere foto şi video, căşti, difuzoare portabile şi console video portabile. Treaba este cât se poate de serioasă şi sunt şanse mari ca spre sfârşitului anului viitor această propunere să devină lege la nivelul Uniunii Europene.
În general producătorii device-urilor menţionate mai sus nu vor avea o problemă de adaptare la această cerinţă, majoritatea folosind deja în standard acest format. Singura companie afectată puternic de această decizie este Apple, producătorul american folosind în prezent propriul format denumit „lightning”. Pentru “mărul muşcat” acest format propriu este o mină de aur, toţi producătorii de accesorii compatibile plătind bani grei pentru a primi licenţă.
Aşa cum era de aşteptat Apple a răspuns imediat acestei propuneri a Comisiei Europene şi a avertizat că un standard unic la nivelul Uniunii Europene ar încetini inovaţia. Comisarul pentru Protecţia Consumatorului, Anna Cavazzini, a declarat că adoptarea unui format unic nu are cum să afecteze inovaţia în contextul în care în propunerea actuală se arată clar că USB-C este un standard temporar. Astfel spus, dacă în viitor va apărea un format mai bun şi mai eficient, legislaţia va permite trecerea către acesta. În plus, producătorii OEM vor avea libertate deplină în a dezvolta accesorii compatibile (aici îi doare foarte tare pe cei de la Apple, nu vor mai putea obţine banii din licenţe).
În acest moment pentru Apple există două variante: fie adoptă portul USB-C la toate device-urile şi găseşte alte modalităţi de remunerare, fie renunţă complet la formatul fizic şi trece doar pe wireless (problema aici este că tehnologia mai necesită timp de maturizare).