Diverse

Se pare că succesul generat de reţeaua de sateliţi Starlink, cât şi utilitatea acesteia în momente de criză gen războiul din Ucraina, au convins reprezentanţii Uniunii Europene să creeze propriul sistem de sateliţi pentru internet.

Uniunea Europeană ar urma să investească peste 2.4 miliarde de euro în acest proiect, dar şi alte 3.6 miliarde de euro atrase din surse private. Cu o investiţie totală de aproximativ 6 miliarde de euro, europenii intenţionează să lanseze până în 2028 undeva la 170 de sateliţi pe orbita joasă a Pământului, primii sateliţi urmând a fi lansaţi în 2025.

În acelaşi proiect, Uniunea Europeană îşi propune şi dezvoltarea unui data center plutitor, adică un centru de date unde să ne putem stoca informaţiile în viitor. Dacă prima idee mi se pare bună, a doua este cam riscantă în contextul în care China dezvoltă deja arme de distrugere a sateliţilor (chinezilor le este teamă că într-un eventual război cu americanii, reţeaua de sateliţi Starlink ar putea face diferenţa, astfel că în prezent sunt în căutarea de soluţii pentru distrugerea acestora).

În schimb, propriul sistem de internet prin sateliţi ar transforma Uniunea Europenă într-un model ridicat de competitivitate în raport cu celelalte puteri globale.

Via: profit.ro