Vector Watch este un startup cu rădăcini autohtone ce dorește a avea un succes global. În țara noastră au încheiat inițial un parteneriat exclusiv cu Orange, oricum sunt sigur că targetul lor este fixat pe Europa de Vest și SUA, acolo își doresc să atingă vânzări serioase. România fiind o piață emergentă nu are cum să aducă cifre de vânzări de ordinul a sute de mii de unități, în cel mai bun caz reușesc a atinge mii de ceasuri livrate în țara noastră.

Destul cu diatriba legată de vânzări, target, piață de desfacere etc. Este fix treaba echipei din spatele Vector Watch, mă concentrez pe produsul propriu-zis, un smartwatch ce sosește în două variante ca formă (Meridian – rectangular și Luna – rotund) și oferă o autonomie de 30 zile, chiar și peste această valoare.

Vector-Watch (1)

Apropo, la Vector Watch nimeni nu mai poate mustăci că nu este dezvoltat local, că este clonă sau rebranding etc. Avem un ceas inteligent, original 100%, de la interfața sistemului de operare și până la designul său. A nu se înțeleg că am ceva cu cei ce practică rețeta ODM, până la urmă contează device-ul în sine și ce oferă pentru prețul cerut. Un proiect în genul Vector Watch dezvoltat de la zero, are costuri pe măsură.

Specificații Vector Watch

specificatii-Vector-Watch

Design 

Vector-Watch (8)

În pachetul de forma unui cub dați de smartwatch, cablul magnetic pe 4 pini ce permite încărcarea acumulatorului încorporat, certificatul de garanție. Se observă atenția la detalii, de la cutia cu buton metalic în care Vector Watch sosește și până la device-ul propriu-zis.

Vector Watch arată mai mult a ceas și mai puțin a gadget, adică se apropie mai mult de aspectul unui ceas clasic și mai puțin de cel al unui smartwatch. Sunt destule persoane ce tocmai asta-și doresc, un smartwatch ascuns într-un design elegant. Plus că Vector Watch inspiră ideea de soliditate, de produs fabricat să reziste la utilizare îndelungată.

Are 11 mm grosime, carcasă din oțel inoxidabil de 44 mm, brățară metalică cu trei zale de 22mm și un mecanism de prindere mai special. Pe lateral dreapta sunt cele trei controale fizice, display-ul este allways-on și nu are buton de power. Exemplarul testat îl văd potrivit la mâna unui bărbat. Fetele de obicei poartă ceasuri mai mici, sunt variații ce s-ar potrivi și lor, dar parcă-i prea mare pentru mânuțele lor. Mă rog, fiecare cu opțiunile sale.

Smartwatch-ul românesc are certificare 5ATM / 50m ceea ce înseamnă că merge a fi purtat la duș, nu se teme de picăturile de apă, dar nu-i recomandat spre a fi băgat în apă, în imersie totală. Brățara se reglează ușor și ar trebui să se potrivească pe mâna oricui, eu a trebuit să-i scot vreo 3 – 4 zale pentru că-mi aluneca. Plus că-mi place să simt ceasul mai fix, strâns, nu să joace în continuu pe braț.

Dintre toate variantele de Vector Watch, preferatul meu este cel ce are curea din piele de culoare maro. Se potrivește stilului meu, mai casual. Recunosc că mi-a plăcut și modelul testat, cu curea metalică, dar dacă-mi voi achizițona un Vector, mă voi opri asupra celui menționat anterior.

Ecran

Vector-Watch (17)

Display-ul este înconjurat de o margine destul de groasă, dar nu pot spune că m-a deranjat. Mai ales că vorbim de un ecran monocrom, unul care nu consumă prea multă energie, reflectă razele de soare și dintre toate display-urile văzute până acum, este cel ce în lumina soarelui se vede cel mai bine. Presupun că are un strat ce reflectă lumina ambientală. Pe întuneric total trebuie să apeși pe unul dintre cele trei controale fizice ca display-ul să pornească pentru câteva secunde, iar o lumină slăbuță să ofere acces la informațiile afișate de smartwatch.

Nu are display tactil, iar cele trei butoane fizice din lateral dreapta ajută la navigația prin meniu. Ecranul este pornit în regim continuu și nu trebuie să apeși vreun buton sau să-l rotești într-un anume mod ca să afli cât este ceasul. Plus că la unele smartwatch-uri cu Android Wear, cu ecranul în modul allways-on, te alegi cu autonomie înjumătățită (în contextul în care și așa abia oferă o zi întreagă la utilizare mai intensivă).

Ecranul și optimizările făcute de echipa Vector sunt cele ce duc la autonomia de peste 30 de zile, în contextul în care bateria din câte am citit nu ar depăși capacitatea de 400 mAh.

Sistem de operare, interfață și aplicații

Vector-Watch (6)

Nu am informații legate de hardware-ul propriu-zis, CPU, GPU, memorie RAM, spațiu de stocare etc. Știu doar că Vector Watch folosește o soluție hardware pliată la maxim pe ceea ce și-au propus a atinge cu acest ceas inteligent.

Dispune de bluetooth 4.0 și se conectează cu telefoanele ce rulează iOS, Android și Windows Phone. Da, ați citit bine. Este unul dintre puținele smartwatch-uri ce dispun de suport pentru sistemul de operare mobil al Microsoft. Recunosc că l-am testat doar pe iOS și Android, am și un Lumia 920 prin casă, dar nu l-am mai conectat la Vector Watch.

De cele mai multe ori, Vector Watch a fost pus în contact cu Huawei Nexus 6P. Trebuie să aveți un cont dedicat Vector + aplicația Vector Watch din Google Play, iar pași pentru setarea inițială îi găsiți în galeria de screenshots.

De-a lungul timpului, au sosit mai multe update-uri ale aplicației, dar și în ce privește firmware-ul ceasului. Pot spune că echipa Vector lucrează în ritm alert spre a aduce îmbunătățiri gadgetului său. Nota 10 pentru suport.

Ecranul de start din aplicație afișează detalii legate de bateria ceasului, posibilitatea de a activa și dezactiva vibrațiile din smartwatch, fețele de ceas utilizate la momentul respectiv. Vector Watch permite selectarea unor skin-uri diferite pentru ceas, 26 de posibilități la momentul în care redactez articolul. Pe display-ul monocrom pot fi aduse informații din diverse servicii: Facebook, Twitter, Vreme etc. Poți avea parte de informații turn-by-turn când folosești Google Maps.

Au fost dezvoltate și aplicații pentru Vector Watch – Uber, controlul playlistului, Evernote, Nest, The Economist, Cnet, BBC, ESPN etc. Pe partea de fitness, Vector Luna adună informații legate de numărul de pași, caloriile consumate, distanță, dar și date legate de monitorizarea somnului. Ceasul îl consider a fi destul de măricel și nu-i tocmai comod să dormi cu el la mână.

Nu l-aș recomanda pentru ce știe la nivel de fitness, nu înregistrează grafice complexe, mai degrabă oferă o vagă idee a ceea ce faci peste zi sau peste noapte. Recomand o brățară dedicată, Xiaomi Mi Band consider că oferă cel mai bun raport preț / experiență de utilizare / funcții încorporate. Vector Watch aduce un design plăcut + partea notificări, punctul său forte. Tot din aplicația ceasului puteți seta ce aplicații de pe smartphone să trimită notificări spre ceas, are o multitudine de funcții interesante (detectează când ești într-o ședință pe baza datelor din calendar și nu te deranjează cu notificări pe ceas, optimizează notificările astfel încât atunci când ești pe smartphone, să nu mai primești alerte pe ceas, rotești mână și dezactivezi o notificare etc).

Galerie de screenshots cu aplicația Vector Watch pentru Android;

Prin apăsarea concomitentă a primelor două butoane fizice din lateral dreapta se intră în meniul ceasului. Aici poți seta timpul și data, repornești smartwatch-ul, îl deconectezi de la smartphone, aplici un factory reset. Cele două butoane de sus și jos au rol de navigare prin meniu, iar cel central = OK – efectuare a unei comenzi.

Autonomie

Vector-Watch (3)

Cu o singură încărcare, Vector Luna te duce spre…, 50 de zile. Și pot să spun că primesc destule notificări, l-am întors pe toate părțile = utilizare îndelungată și autonomia tot nu a scăzut. Este mare lucru să nu-ți încarci ceasul zilnic, facem deja asta cu smartphone-ul și o grijă suplimentară în minus nu strică. Ceasurile cu Android Wear de multe ori, nu rezistă nici de dimineață până seară și asta pentru că…, display color.

Preț

Toate configurațiile de Vector Watch din oferta Orange – de la Vector Meridian cu carcasă argintie din oțel inoxidabil și curea din piele neagră până la Vector Luna cu carcasă din oțel inoxidabil ce are aplicată o culoare similară cu aurul roz și brățară metalică de 5 zale.

Preferatul meu este Vector Luna cu o carcasă neagră din oțel inoxidabil și curea maro din piele – 386.12 euro. Modelul testat a fost Vector Luna cu carcasă argintie din oțel inoxidabil și brățară metalică de 3 zale, tot la 386.12 euro.

Concluzii

Vector-Watch (21)

Dacă-ți dorești un ceas cu un design elegant și clasic, dar cu funcții smart la interior, cu notificări și alerte + autonomie mare, Vector Watch s-ar putea să fie o alegere inspirată. Oricum nu cumperi un ceas ca să faci browsing sau streaming de conținut de pe YouTube. Consider că un smartwatch trebuie să arate notificările de pe smartphone, la încheietură. Te ajută să nu deschizi telefonul în ritm continuu. Vector a dovedit că dezvoltă servicii utile (aplicația pentru Uber, Evernote, Facebook, Twitter etc). Abia aștept să văd ce ne pregătesc pentru Vector Watch 2.

PRO

  • design clasic și elegant, atenție maximă la detalii;
  • autonomie impresionantă;
  • partea de notificări și alerte;
  • echipa Vector lucrează în ritm continuu spre a aduce caracteristici noi și oferă suport software din plin.

CONTRA

  • preț;
  • limitările date de faptul că vorbim de o interfața grafică dezvoltată de la zero de către compania producătoare;
  • pe partea de fitness nu se descurcă așa cum te-ai aștepta de la un smartwatch, aici aș spune că este loc de îmbunătățiri majore, mai ales dacă vor să dezvoltae un produs complet.