Review-ul pentru Xiaomi Mi A3 nu a fost deloc bine primit de voi și nici eu nu am fost mulțumit de ceea ce v-am oferit atunci când am testat acel sample de pre-producție. Au fost câteva capitole ce nu au fost acoperite așa cum ar fi trebuit, mă refer în special la cel legat de ansamblul de camere.

O să reiau prezentarea pe fiecare capitol în parte, ceva mai pe scurt și o să punctez când este cazul diferențele evidente dintre ceea ce am observat la modelul de retail, cel de azi, și cel testat la începutul toamnei 2019. Dacă sunteți interesați cu adevărat de Xiaomi Mi A3, o  să vă rog să parcurgeți și primul review pentru a vă forma o imagine cât se poate de clară despre acest smartphone de tip best-buy. 

Specificații pentru Xiaomi Mi A3:

Specificatii Xiaomi Mi A3

Design

Xiaomi Mi A3 Nou

De data asta am primit Xiaomi Mi A3 în cutia de retail sigilată, în care am mai găsit și o husă din silicon, un cablu USB Type-C – USB, încărcător pe USB, agrafă pentru accesul la slotul sim, manual de utilizare și certificat de garanție:

Ca de obicei în cazul telefoanelor de buget, Xiaomi nu aduce în cutie și căști, singurul accesoriu în afara celor obligatorii (cablu și încărcător) fiind husa. Aceasta nu este perfect transparentă, dar nici opacă, având o nuanță fumurie, ce se potrivește la fix cu nuanța exemplarului primit de data asta. Este interesant că husa are un căpăcel pentru portul USB Type-C, astfel telefonul este un pic mai bine protejat într-unul dintre locurile sensibile.

Husa aduce modulul camerei principale la același nivel cu spatele, fiindcă fără carcasa de protecție din silicon lentilele ies ușor în profil și sunt ceva mai predispuse la zgârieturi. În plus, fără husă, Xiaomi Mi A3 se va sprijini direct pe modulul camerei cu trei senzori atunci când va fi așezat pe o suprafață orizontală plană. 

Telefonul poate fi ales în trei culori pentru carcasă: gri închis, alb și albastru. Cel de azi este în nuanța Kind of Grey, în timp ce modelul de pre-producție testat anul trecut era unul din gama Not just Blue.

Xiaomi Mi A3 este un smartphone corect construit pentru prețul său. Materialele sunt de calitate, atât sticla de pe față, cât și cea de spate este de tip Corning Gorilla Glass 5, în timp ce șasiul este din aluminiu plastic. Nu sunt probleme pe partea de finisare, chiar nu am de ce să mă plâng, pe de altă parte Xiaomi Mi A3 nici nu tinde să pară mai scump decât este. Așa cum am spus deja, este un smartphone corect.

Ecran și sunet

Xiaomi Mi A3 Nou

Și data trecută v-am avertizat că în cazul Xiaomi Mi A3 trebuie să accepți de la ecran o rezoluție HD+ de 1560 x 720 pixeli. Aceasta nu poate contura perfect detaliile fine și aș spune că mai mereu poți observa că densitatea pixelilor nu este pe cât ar trebui de ridicată.

Display-ul Super AMOLED nu este nici foarte luminos, ba din contră. În lumină naturală puternică vei avea ceva probleme în a distinge totul clar pe ecran. Nu-i imposibil de folosit într-o zi însorită, dar se putea mai bine.

Unde însă convinge acest panel este la culori, la contrast și la unghiurile de vizualizare. Absolut nimic de reproșat din aceste puncte de vedere, cu atât mai mult dat fiind prețul acestui telefon.

Aprecierile legate de sunetul extern rămân în mare parte aceleași cu cea ce am spus pentru modelul Xiaomi Mi A3 de pre-producție. Prin difuzorul extern primim un sunet de bună calitate și la un volum ridicat, mai mult decât suficient. Totuși, dacă acoperim grila din dreapta, din spatele căreia vin undele sonore, nu vei mai auzi aproape nimic.

Prin jack-ul de 3.5 mm situația s-a schimbat acum, la modelul de serie. Volumul maxim este suficient, poate nu extrem de ridicat, dar puțini vor avea nevoie de mai mult. Totuși, calitatea nu a avut prea mult de câștigat, deși se simte o îmbunătățire. Bass-ul este prea mult scos în evidență și nici măcar nu este unul bine reprodus. Celelalte frecevențe nu sunt nici ele perfecte, nici pe departe. Sunetul intern nu mai este tocmai rău, dar nici nu-l pot trece la puncte pro.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Xiaomi Mi A3 Nou

Aici mai nimc nu s-a schimbat. Ansamblul hardware este diferit doar în ceea ce privește spațiul intern de stocare, fiind acum pe jumătate: de la 128 de GB, cât avea sample-ul de test, la 64 de GB cât am primit pe modelul de retail.

Procesorul, acceleratorul grafic și memoria RAM nu au cunoscut modificări.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Xiaomi Mi A3:

Sistemul de operare este acum unul final, cu toate update-urile la zi. Din păcate nu s-a trecut pe Android 10, Xiaomi Mi A3 a rămas pentru moment la Android 9.0 Pie, cu patch-ul de securitate pe decembrie 2019 (la data publicării acestui review).

Totul se mișcă exemplar, așa cum mă așteptam de la un smartphone parte a programului Android One. Interfața de Android nativ nu știe ce este lag-ul, poate doar atunci când sarcinile pe care i le soliciți, prin deschiderea simultană a mai multor aplicații complexe, să mai apară întâzieri mici. Acestea se datorează procesorului, care nu este tocmai unul de top. Suficient pentru prețul său, cu siguranță, dar nimic de top.

Aplicațiile preinstalate sunt foarte puține la număr și în afară de câteva de Google, am mai găsit suplimentar doar Mi Community. Aceasta îți permite să stai la curent cu cele mai noi informații din ecosistemul Xiaomi și este un fel de rețea de socializare. Poate fi dezinstalată imediat ce ai pornit telefonul, dacă crezi că nu o vei folosi.

În total sunt doar 23 de aplicații ce vin la pachet cu Xiaomi Mi A3, deci extrem de puține.

Galerie cu capturi de ecran din interfața Android 9.0 Pie pe Xiaomi Mi A3:

Performanță

Teste benchmark Xiaomi Mi A3 versiune retail

Aici am trecut modelul de retail prin același set de teste precum am făcut cu cel de pre-producție. Scorurile sunt asemănătoare de cele mai multe ori, dar în cazul AnTuTu și Geekbench vedem rezultate mult diferite din cauza versiunii programelor. La modelul de pre-producție AnTuTu era în ediția 7, iar Geekbench în varianta 4, în timp ce la modelul de azi avem AnTuTu 8 și Geekbench 5:

Teste benchmark Xiaomi Mi A3 versiune retail

Conectivitate

Xiaomi Mi A3 Nou

Aici chiar nu am ce adăuga față de ceea ce am spus la review-ul din toamna lui 2019. Xiaomi Mi A3 vine echipat cu mai mult decât ai crede pe partea de conectivitate și aici mă refer la faptul că nu s-a renunțat la jack-ul de 3.5 mm și că avem chiar și modul IR, ce poate transforma telefonul în telecomandă ad-hoc pentru electronicele compatibile din casă.

Mai spun că senzorul de amprentă de sub ecran s-a comportat similar. Are o rată de recunoaștere foarte bună, de peste 90%, dar timpul de răspuns este lung. În medie undeva la o secundă – o secundă și ceva, până la mai bine de două secunde în unele cazuri.

Cameră foto și video

Camera Xiaomi Mi A3 Nou

Aici nu am avut ce să spun la prototipul Xiaomi Mi A3. Aplicația Camera a acelui model nu era una finală, nu existau toate modurile de captură și nu de puține ori se bloca. Acum avem în față versiunea matură a aplicației  ce-ți permite controlul ansamblului de camere de pe Xiaomi Mi A3, cu toate modurile disponibile.

Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Xiaomi Mi A3:

Voi veni mai departe cu suficiente exemple, captate cu fiecare dintre modurile de pe Xiaomi Mi A3. Bine, poate nu chiar toate, dar cu siguranță cu cele mai importante.

Încep cu modurile Wide, Zoom 2x și UltraWide:

După cum se poate observa, fotografiile Wide sunt cu adevărat reușite. Senzorul principal de 48 Megapixeli produce imagini standard de 12 Megapixeli, când face pixel binning, adică transformă 4 pixeli fizici ai senzorului într-unul singur, mai mare, deci care poate capta mai multă lumină. 

Imaginile Wide Standard sunt pline de detalii, prezintă culori vii, contrast ridicat, dar nu aduc un Dynamic Range prea înalt. Pozele cu Zoom 2X sunt mai soft, întrucât este vorba despre un crop proporțional dintr-o imagine captată la 48 Megapixeli sau chiar la 12 Megapixeli, dacă nu este suficientă lumină în cadru. În fine, senzorul ultrawide, cu focală echivalentă full frame de 13mm, nu este nici el prea grozav. Imaginile sunt sharp doar pe centru și nici acolo nu excelează. Cu cât te duci mai către margini detaliile își pierd din finețe, pentru ca în colțuri să apară de-a dreptul în ceață. Sunt și aberații cromatice destul de evidente către margini, așa că senzorul ultrawide este recomandat doar pentru o perspectivă interesantă și nu neapărat pentru calitate.

Modul HDR poate fi activat, dezactivat ori trecut pe mod Auto, când decide în funcție de condiții dacă este necesar sau nu a fi folosit. Recomand modul Auto, fiindcă își face bine treaba. Cadrele cu HDR activat aduc mult mai multe detalii în zonele întunecate ale imaginii, păstrând părțile luminoase într-o expunere corectă.

Poze cu și fără HDR activat făcute cu Xiaomi Mi A3:

Cu Xiaomi Mi A3 poți alege să folosești senzorul principal de 48 Megapixeli spre a capta poze de 12 Megapixeli, setare ce este standard aleasă, sau poți activa oricând modul 48 Megapixeli, când imaginile au o dimensiune maximă de 8000 x 6000 pixeli (în format 4/3).

Diferențele între modul Standard (12 Megapixeli) și cel de rezoluție înaltă sunt observabile atunci când facem crop 100%. Este normal ca cele de 48 Megapixeli să aducă mai multe detalii, dar este recomandat să folosiți acest mod doar când este multă lumină ambientală, întrucât pe Low Light apare mult prea mult și prea repede zgomotul de imagine.

Exemple de imagini standard, cu crop 100% din cea standard de 12 Megapixeli și crop 100% din cea de 48 Megapixeli:

Există și mod de noapte (Night) pe Xiaomi Mi A3, când telefonul încearcă să aducă cât mai multă lumină în cadru prin realizarea câtorva cadre succesive. Rezultatele nu sunt tocmai spectaculoase din punct de vedere al calității, dar telefonul reușește să aducă cu mult mai multă lumină în cadrul decât este disponibilă în realitate.

Exemple de poze în lumină slabă captate pe modul Night cu Xiaomi Mi A3:

Camera frontală de 32 Megapixeli este foarte bună când avem multă lumină disponibilă. Cu cât condițiile sunt mai întunecate, cu atât apare zgomot de imagine mai pronunțat. Există și mod Portret pentru camera secundară, când software-ul încearcă o separare cât mai reușită a subiectului de fundal.

Exemple de imagini captate cu camera frontală de pe Xiaomi Mi A3:

Per total, rezultatele obținute pe partea de fotografie cu Xiaomi Mi A3 sunt bune analizate la modul general și extrem de bune când ne gândim la prețul acestui smartphone. Faptul că ai la dispoziție multe moduri de captură este cu atât mai mult de apreciat, chiar dacă nu în toate cazurile rezultatele sunt grozave.

Alte exemple de fotografii realizate cu Xiaomi Mi A3:

Xiaomi Mi A3 poate filma la rezoluție maximă 4K 2160p cu 30 fps. Clipurile video sunt excelente pentru gama asta de preț, atât timp cât este suficientă lumină în cadru. Avem detalii din plin, culori intense, contrast înalt și chiar un interval dinamic suficient de larg. Autofocusul este exact, dar se mai întâmplă uneori să fie pierdut pentru scurte momente. Nu există stabilizare electronică pe modul 4K așa că trebuie să încerci să ții telefonul cât mai stabil.

Clip video 4K 2160p filmat cu Xiaomi Mi A3;

Autonomie

Autonomie Xiaomi Mi A3 versiune retail

Aici am avut parte de aceeași autonomie grozavă pe care am primit-o și de la modelul de pre-producție. O zi de dimineața până seară poate fi atinsă ușor, chiar și în condiții solicitante de utilizare. O utilizare moderată te poate duce chiar și spre mai bine de două zile de autonomie.

În testul nostru, când rulăm continuu Playlist-ul Unboxing de pe canalul Gadget.ro de pe YouTube, cu luminozitatea ecranului la maxim, prin conexiune Wi-Fi la internet, Xiaomi Mi A3 a descărcat o baterie plină până la 9% din capacitate după nu mai puțin de 10 ore și 28 de minute. În cazul primului review pentru Xiaomi Mi A3, versiunea prototip, am estimat că s-ar putea prinde circa 11 ore în astfel de condiții (aplicația YouTube ceda după câteva zeci de minute), deci am fost aproape. 

Preț

Xiaomi Mi A3880 de lei pe BlackTech.ro, site-ul distribuitorului autorizat Xiaomi în România.

Concluzii

Xiaomi Mi A3 Nou

Xiaomi Mi A3 este un smartphone excelent pentru banii săi. Nu e ca și cum nu ne-am fi așteptat la un foarte bun raport calitate / preț de la un Xiaomi.

Pentru o experiență de Android nativ, cu autonomie excelentă, cu ansamblu de camere bun, cu conectivitate extinsă, cu ecran și sunet extern bune, atunci poți merge liniștit pe mâna unui Xiaomi Mi A3. Nu are cum să te dezamăgească la circa 800 de lei.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Xiaomi Mi A3 (versiunea de retail):

PRO

  • ecranul Super AMOLED produce culori vibrante, contrast infinit și are unghiuri foarte largi de vizualizare;
  • senzorul principal de 48 Megapixeli produce rezultate foarte bune, atât pe fotografie cât și pe video, iar faptul că există mai mulți senzori și multe moduri de captură este cu atât mai bine;
  • autonomie excelentă;
  • sistemul de operare este un Android nativ ce rulează fluid tot timpul, fără bloatware și cu actualizări constante;
  • sunetul extern este de bună calitate și la un volum maxim ridicatt;
  • conectivitate extinsă.

CONTRA

  • rezoluția HD+ și luminozitatea ecranului sunt prea scăzute.