Am avut ocazia să-i fac un hands-on pentru 2 zile și feedback-ul adunat nu am cum să-l transform într-un review. Mai ales în contextul în care sunt șanse minime să-l vedem importat pe canal oficial în țara noastră.

Mix este seria flagship de la Xiaomi pe care debutează idei de design și tehnologii inovatoare.

  1. Xiaomi Mi Mix din prima generație – l-am văzut la MWC Barcelona și la vremea respectivă era diferit de orice alt smartphone din piață, cu adevărat borderless pe trei laturi, cu dispozitiv piezoelectric încorporat în ecran – în loc de difuzor și spate ceramic;
  2. Xiaomi Mi Mix 3 – slider phone ce a fost adus oficial și în țara noastră, inclusiv în oferta operatorilor de telefonie mobilă etc. Este un alt smartphone ce atrăgea atenția prin soluția inedită aleasă spre a ascunde camera frontală.

Care sunt tehnologiile inovatoare aduse la pachet alături de Xiaomi Mix 4?

  • camera frontală ascunsă sub display – 20 Megapixeli – echivalent 27mm, dimensiune a pixelului de 0.8 microni (față de Galaxy Z Fold3, aici chiar trebuie să cauți camera respectivă până când descoperi unde a fost ascunsă);
  • încărcare la 120W pentru bateria de 4500 mAh (de la 0 – 100% în…, 15 minute). Această tehnologie am descoperit-o și pe Xiaomi Mi 11T Pro;
  • Qualcomm Snapdragon 888 Plus (cred că este primul smartphone cu acest chipset pe care ajung a-l avea la hands-on). Vor veni și altele în perioada imediat următoare.

Și cam atât.

Specificații

➡️ display de 6.67 inci cu rezoluție 2400 x 1080 pixeli, aspect 20:9, rată de refresh la 120 Hz, HDR10+, Dolby Vision și luminozitate de 800 nits, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass Victus, certificare IP53 în ce privește contactul cu apa și praful, 395 ppi, raport display / corp de 87.6%;

➡️ procesor Qualcomm Snapdragon 888+ 5G dezvoltat pe 5nm, Adreno 660 GPU, 8 / 12 GB memorie RAM, 128 / 256 / 512 GB spațiu de stocare de tip UFS 3.1, fără slot pentru cardurile microSD;

➡️ Android 11 cu MIUI 12.5;

➡️ dual-sim, 5G, Wi-Fi a/b/g/n/ac/6e, bluetooth 5.2, difuzoare stereo tunate de către Harman Kardon, NFC, USB Type-C 2.0, port infraroșu, localizare dual-band prin A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS și NavIC, cititor de amprentă optic aflat sub display;

➡️ 108 Megapixeli cu f/1.9 – wide de 24mm, dual pixel PDAF, autofocus prin tehnologia laser + OIS, senzor periscop de 8 Megapixeli cu f/4.1 – echivalent 120mm, PDAF, OIS și zoom optic 5x, ultrawide de 13 Megapixeli cu f/2.2 – echivalent 12mm, unghi de 123 grade, dual-LED flash, filmează 8K cu 24 fps și 4K cu 60 fps, gyro-EIS și HDR10+;

➡️ cameră frontală aflată sub display – 20 Megapixeli (wide de 27mm) și filmează la 1080p cu 30 fps;

➡️ baterie de 4500 mAh cu încărcare pe fir la 120W și încărcare wireless la 50W, 225 gr. și dimensiuni de 162.6 x 75.4 x 8 mm.

Design;

În pachet se află pe lângă smartphone și încărcătorul ce alimentează la 120W, cablu USB – USB Type-C și adaptor de la USB Type-C la jack de 3.5 mm (a trecut ceva timp de la ultimul adaptor de genul regăsit în cutia unui smartphone), husă de protecție din plastic transparent.

Xiaomi Mix 4 are structură de rezistență din aluminiu, partea frontală îmbrăcată în sticlă și spatele ceramic. Este un smartphone premium și mi se pare a fi cel mai bine construit al companiei chineze în momentul de față, peste flagship-ul Mi 11 Ultra. Camera spate iese mult în relief, iar aici mi-a amintit de Galaxy Note20 Ultra-ul meu. Senzorul mare cu OIS își cere tributul în ce privește forma telefonului, nu mi s-a părut a fi în pericol a fi zgâriat, dar când îl vei pune pe o suprafață plană fără husă, va atinge de masă.

Adună amprentele rapid în partea spate și mi s-a părut a fi cel mai alunecos smartphone din ce am testat pe anul în curs. Este atât de alunecos că pe birou, lipit de cutie, o lua încet la vale și ca să-i fac câteva poze, am ales o suprață care să-i blocheze alunecarea. Nu ai cum să-l folosești fără husă, de la Galaxy Note8 nu am întâlnit smartphone cu grip așa modest (ecran curbat în două laturi, dar mai ales faptul că au folosit metal de zici că-i lăcuit pe margini).

Camera aflată sub ecran nu o descoperi, doar dintr-un anumit unghi ți se relevă cumva. Hint1: Este poziționată în partea centrală, superior. Hint2: Nu te aștepta la minuni, tehnologia se află la prima generație și are nevoie de R&D suplimentar, detalii la capitolul camera.

În partea superioară se află un microfon și portul infraroșu, în lateral dreapta veți da de reglarea volumului și butonul de pornire, la bază de unul dintre difuzoarele principale, portul USB Type-C 2.0…, slotul pentru cele două cartele de tip nanoSIM, niciun element de conectivitate pe stânga.

Nu sunt prea multe comentarii de făcut, materiale din categoria premium, telefon ce pare bine închegat, dar cu bump uriaș în partea spate, alunecos și cu adunare de amprente în ritm alert pe capacul spate. Camera frontală nu o vezi, dar raportul display / corp nu impresionează în mod neapărat – 87.6%, când alte smartphone-uri cu decupaj convențional pentru cameră au trecut și de 90%.

Ecran și sunet;

Fix același display îl găsim și pe Xiaomi 11T Pro, zona de setări este identică și aș putea copia ce am scris acolo. Diferența este că Mix 4 ar costa în jur de 4000 – 4500 lei dacă ar fi importat local, iar pentru suma asta trebuia să vină cu ceva în plus față de 11T Pro ce costă în jur de 3000 lei.

Este un AMOLED cu rată de refresh la 120Hz, luminozitate maximă de până la 1000 nits în peak și tipic de 800 nits. Sunt multe setări pe care le poți personaliza, de la selectarea ratei de refresh la 60Hz sau 120Hz, la modurile dedicate de imagine: Vivid, Saturat, Culori originale, Setări avansate (culori adaptive, diverse setări pentru temperatura de culoare, selecție distinctă a gamutului de culoare: Original, P3 sau sRGB + multe alte opțiuni).

Îl configurezi după cum crezi.

Difuzoarele zici că au fost preluate de la 11T Pro – tunate și aici de către Harman Kardon și cu fix același feedback excelent. Se aud puternic, la 10 cm distanță am măsurat peste 91dB, efecte stereo din plin, setare bine pusă la punct, suficient de mult bass, fără distorsiuni. Zici că este o micuță boxă externă. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, iar în pachet au adus și un adaptor de la USB Type-C la jack de 3.5 mm pentru cei interesați să-și conecteze căștile.

Hardware, sistem de operare și aplicații;

Qualcomm Snapdragon 888+, 12 GB RAM și 256 GB stocare de tip UFS 3.1 = cel mai puternic ansamblu hardware existent în universul Android, în momentul de față. Da. Mi s-a părut a fi o idee mai sprinten față de 11T Pro, doar că Pro-ul avea 8 GB RAM. Totuși, nu avem o diferență uriașă de procesare între cele două chipseturi.

Mi s-a părut că stă ceva mai bine pe partea de eficiență energetică, a adunat autonomie în linie cu 11T Pro-ul, deși bateria este mai mică cu 500 mAh. L-am primit la test cu software-ul de China și în cele câteva minute care i le-am alocat spre a-l descoperi mai pe îndelete nu am reușit să găsesc modalitatea de trecere de la inputul în limba chineză spre limba engleză, știu că aplicațiile Google ar fi funcționat imediat, pentru că Mix 4-ul are certificare GMS. Patch-urile de securitate erau compilate la nivelul lui august 2021.

Nu prea are rost să listez aplicațiile preinstalate, software de China + aplicații concepute pentru piața respectivă. Da. Mi-aș fi dorit să-l primesc cu software-ul global, dar și aici puteți trage cu ochiul la 11T Pro spre a vedea cum arată software-ul.

Galerie de screenshots cu MIUI 12.5 dezvoltat pe Android 11;

Cameră foto și video;

Nu mi s-a părut a fi peste Mi 11 Ultra din acest punct de vedere, dar cu siguranță, ocupă locul 2 între smartphone-urile Xiaomi.

Ce ansamblu de senzori a fost adus pe Xiaomi Mix 4?

  • 108 Megapixeli cu f/1.9 – wide de 24mm, dual pixel PDAF, autofocus prin tehnologia laser + OIS;
  • senzor periscop de 8 Megapixeli cu f/4.1 – echivalent 120mm, PDAF, OIS și zoom optic 5x;
  • ultrawide de 13 Megapixeli cu f/2.2 – echivalent 12mm, unghi de 123 grade
  • dual-LED flash, filmează 8K cu 24 fps și 4K cu 60 fps, gyro-EIS și HDR10+;

Se descurcă bine spre foarte bine, în majoritatea scenariilor de utilizare. La imaginile trase pe timp de noapte sau în low-light vei remarca imediat un plus de calitate față de 11T Pro care s-a întâmplat să-l am la test cu doar câteva zile înainte. Totuși, nu mi se pare a fi la nivelul seriei S21 de la Samsung.

Clip 4K realizat pe timp de zi cu Xiaomi Mix 4 (ambele materiale sunt încă în procesare pe YT);

Clip 4K realizat noaptea cu Xiaomi Mix 4;

Fotografii într-un format ceva mai wide față de cel normal (l-am avut așa setat în etapa inițială, unele au modul de noapte activat)):

Fotografii realizate pe timp de noapte cu Xiaomi Mix 4 (modul de noapte dezactivat și activat);

Alte fotografii făcute cu camera lui Xiaomi Mix 4;

Cum se descurcă camera frontală aflată sub display?

Modest. Imaginile zici că sunt pictură în ulei și asta în lumină bună, în lumină mai slabă primești mult zgomot de imagine, culori șterse etc. Cred că Xiaomi adună feedback și mai trebuie să-l tuneze din software, dar și hardware cred că trebuie să vină cu ceva îmbunătățiri la generațiile viitoare. Mi se pare că nu este o tehnologie ce trebuie lansată comercial.

Autonomie;

Bateria de 4500 mAh se încarcă de la 0 – 100% în…, 15 minute. Valorile oferite de producător sunt atinse în realitate, iar autonomia este bună. Asta pentru că display-ul nu trece de bariera a 1000 nits în peak, iar rezoluția este…, Full HD+. Plus că sunt sigur că au adus o răcire bine pusă la punct, nu mi s-a părut că se supraîncălzește în partea spate.

Concluzii;

Xiaomi Mix 4
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • design din categoria premium, spate ceramic + structură de rezistență din aluminiu + partea frontală protejată cu sticlă Corning Gorilla Glass Victus (generația a 7-a);
  • difuzoare stereo tunate excelent de către Harman Kardon;
  • cel mai bun hardware din universul Android + conectivitate bună (5G, Wi-Fi 6e, suport UWB, localizare dual-band etc);
  • autonomie decentă și încărcare ultra-rapidă;
Contra
  • design banal, nu iese în evidență precum celelalte smartphone-uri lansate de-a lungul timpului în seria Mix;
  • camera integrată sub display este mediocră;
  • USB Type-C 2.0, un USB Type-C de generație nouă + mod Desktop ar fi fost binevenit pentru un dispozitiv ce dorește cumva să se ducă și spre segmentul business. Măcar să fi fost 3.1 ca transferul de date să se facă mai rapid;
  • rezultate bune la nivel de cameră foto, dar cumva sub ce primești de la concurența directă;
Concluzii

Xiaomi Mix 4 mi se pare a fi un uriaș test cu public pentru camera frontală adusă sub display. Dacă-l vor aduce în țara noastră va fi destul de greu să-l promoveze, pentru că nu văd de ce l-ai cumpăra în dauna lui 11T Pro.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.