Xiaomi este cunoscut pentru smartphone-urile sale din categoria mid-range și low-cost, telefoane mobile ce impresionează prin raportul preț / specificații, iar în ultima perioadă se duc și în segmentul aspirațional prin Mi 11 Ultra (unde am adus cele mai bune specificații cu putință, dar au și investit la nivel de R&D pe partea de cameră etc).
La început de iunie au adus două modele aflate la granița între low-cost și mid-range: Redmi Note 10s și Redmi Note 10 5G. Încep cu modelul mai ieftin, cel ce oferă conectivitate 4G.
Mi-a amintit destul de mult de un alt telefon pe care l-am avut la test în ultima perioadă – Realme 8. Ambele smartphone-uri folosesc procesorul MediaTek Helio G95, displayuri cu panel AMOLED, cameră cu 4 senzori (wide de 64 Megapixeli, ultrawide, macro și adâncime de câmp), baterie de 5000 mAh cu încărcare rapidă la (33W la Xiaomi vs 30W la Realme), Android 11 cu customizările aferent de la fiecare producător, conectivitate similară etc.
Haideți să-i descoperim specificațiile tehnice complete.
Specificații
Design
În pachet se află telefonul, husă de protecție din plastic transparent, agrafă pentru slotul sim, încărcător ce alimentează bateria de 5000 mAh la 33W și cablu USB Type-C – USB. Are sticlă Corning Gorilla Glass 3 în partea frontală, spate din plastic și structură de rezistență din plastic.
Mi s-a părut destul de rigid și bine fabricat, fără lufturi și scăpări de vreun fel. Ai fi tentat să spui că este un smartphone din o categorie superioară de preț. La baza ecranului are o bărbie ușor pronunțată, cu ghilimele de rigoare, de aici și raportul display / corp de 83.5%. În partea superioară au adus camera frontală într-un decupaj rotund (Samsung are de obicei o astfel de abordare, dar și o multitudine de alte companii ce dezvoltă telefoane mobile Android). Mi s-a părut că au pus camera de selfie-uri cumva mai jos față de ce am vpzur prin alte părți.
Camera spate iese puțin în relief, dar modulul este protejat cu o husă de protecție, una fiind inclusă în pachet. Are o folie aplicată din plastic, direct din fabrică.
Xiaomi Redmi Note 10s mi se pare a fi un smartphone compact, ușor de utilizat cu o singură mână, de strecurat în buzunarul de la jeans sau haină, în geantă etc.
Ecran și sunet
Folosește un display AMOLED cu rată de refresh la 60Hz, luminozitate tipică de 450 nits și cu funcția Auto atinge și 1100 nits (conform producătorului). Display-ul de 6.43 inci are rezoluție FHD+ și mi s-a părut a fi de o bună calitate.
Da, nu are rată de refresh variabilă, dar mi se pare a fi unul dintre puținele critici ce i se pot aduce. Are culori plăcute, sunt destule opțiuni în zona de setări pentru display (Dark Mode, schemă de culoare cu opțiuni precum Automat, Saturat sau Standard, reglaje personalizate pentru culoarea de temperatură, mod dedicat pentru citire etc).
Plus că este lizibil și sub acțiunea razelor de soare, dacă îl veți ține în modul Auto și pentru câteva secunde urcă la peste 1000 nits. Încetul cu încetul, avem ecrane de-a dreptul excelente și pe segmentul de trecere între low-cost și mid-range.
Sunetul cade în sarcina a două difuzoare (unul la bază și altul în partea superioară, tot pe lateral, nu deasupra display-ului cum este la alte smartphone-uri cu difuzoare stereo). Este un telefon gândit pentru cei interesați de jocuri, iar sunetul stereo este cumva o cerință în această nișă. Se aude puternic și clar, fără un bass cu adevărat puternic și ceva cam strident la maxim. Jack-ul de 3.5 mm se află la bază, iar sunetul oferit cu căști de bună calitate = excelent, bass din plin pentru cei interesați. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, deasupra butonului de power ce are și rol de cititor de amprentă.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Sunt câteva elemente ce-l definesc la acest capitol:
- procesorul MediaTek Helio G95 dezvoltat pe 12nm cu 2 nuclee pe ARM Cortex-A76 la 2.05 GHz și alte 6 nuclee pe ARM Cortex-A55 la 2.0 GHz (un procesor destul de bun pentru jocuri, stă bine și pe partea de eficiență energetică);
- fără a se face un compromis pe partea de RAM și stocare (modelul testat avea 6 GB RAM și 128 GB stocare de tip UFS 2.2).
Informații livrate de CPU-Z;
Nu mi s-a părut că ar avea lag în interfață, nu aștepți secunde până când intri în setări, cameră foto și video etc. Rulează MIUI 12.5 dezvoltat pe Android 11, iar patch-urile de securitate erau compilate la nivelul lui mai 2021.
Impresiile generale legate de MIUI 12.5 sunt pozitive. Ai parte de o interfață cu multiple posibilități de customizare.
Telefonul are un hardware capabil să ruleze majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Play Store. Am instalat PUBG și l-a dus în grafică HDR și frame rate pe Ultra. Experiența de joc a fost destul de cursivă, aș recomanda High spre a avea o experiență de utilizare mai fluentă. Temperatura în partea spate nu prea a trecut de 40 grade Celsius, ceea ce este foarte bine. O sesiune de 30 minute a consumat 7 – 8 procente din energia stocată în acumulatorul de 5000 mAh.
Interfața MIUI 12.5 pe Xiaomi Redmi Note 10s;
httpvh://youtu.be/VcEHlbWvKnk
Aplicații preinstalate pe Xiaomi Redmi Note 10s;
Aplicații Google: Căutare Google, Gmail, Maps, YouTube, Drive, YT Music, Duo, Google Foto, Știri, Google One, Podcasturi, Play Store.
Aplicații Xiaomi: ShareMe, Telecomandă Mi, Servicii și feedback, Scaner, Radio FM, Înregistrator, Busolă;
Alte aplicații: Amazon Shopping, Facebook, WPS Office, Aliexpress, Booking.com.
Nu pot să spun că lipsește bloatware-ul, dar nici nu s-a exagerat cum mi s-a părut la Realme C21. Totuși, parcă aș aprecia să nu mai găsesc Foldere cu Recomandări (Aici este unul cu Jocuri și linkuri spre a descărca Block Puzzle Guardian, Dust Settle, PUBG Mobile, Tile Fund, Bubble Shooter și Jewels Blast, în afară de PUBG sunt jocuri de care nu am auzit).
Android 11 cu MIUI 12.5 pe Xiaomi Redmi Note 10s;
Performanță
Mă așteptam la valori ceva mai bune în testele de benchmark, dacă vă uitați în tabel veți descoperi că un concurent direct se ține ceva mai bine față de Redmi Note 10s.
Teste de benchmark rulate pe Realme C21;
Conectivitate
Este un smartphone cu conectivitate dual-sim, 4G, Wi-Fi ac, NFC, bluetooth 5.1, localizare prin A-GPS, GLONASS, GALILEO și BDS (sistemul american, rusesc, european și chinezesc).
În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate:
- Partea superioară – aici se află un microfon, portul infraroșu pentru funcția de telecomandă ad-hoc pentru electronicele din casă și unul dintre difuzoarele principale;
- Lateral dreapta – au adus tasta pentru reglarea volumului cu Up și Down, butonul de pornire cu rol de cititor de ampretă (funcționează decent, în limitele unui cititor de amprentă lateral – recomand mai multe amprente ale aceluiași deget pentru o rată de recunoaștere ridicată);
- Bază – veți găsi jack-ul de 3.5 mm, alt microfon, USB Type-C 2.0 și alt difuzor;
- Lateral stânga – slotul pentru cele două cartele nanoSIM și pentru cardurile microSD.
Se ține bine în ce privește vitezele în download. Wi-Fi ac + 5GHz = viteze de peste 300 Mbps în download, în limitele clasei de dispozitive din care face parte.
Cameră foto și video
Camera principală are 4 senzori:
- wide de 64 Megapixeli cu f/1.8, echivalent 26mm, dimensiune a pixelului de 0.7 microni și PDAF;
- ultrawide de 8 Megapixeli cu f/2.2 și unghi de 118 grade, dimensiune a pixelului de 1.12 microni;
- macro de 2 Megapixeli cu f/2.4;
- senzor de 2 Megapixeli pentru adâncimea de câmp.
Are LED flash și filmează 4K cu 30 fps sau 1080p cu 60 fps.
Interfața camerei foto și video;
httpvh://youtu.be/cxZzge6MdQ0
Nu are senzor pentru tele, iar la zoom își face crop din senzorul mare de 64 Megapixeli. Sper că vor veni cu un update de firmware pentru cameră, rezultatele scoase cu zoom sau cu modul de noapte sunt dezamăgitoare. Am testat de curând un telefon mai ieftin ce se descurca mai bine. Modul de noapte nu livrează mai nimic față de ce primești în standard, la modul Portrait din fabrică îți aduce culori nenaturae, filtre aplicate de înfrumuseștare etc.
Pe timp de zi, senzorul de 64 Megapixeli se descurcă decent, culorile au intensitate, focus realizat în mod corect etc. O supriză plăcută a fost camera ultrawide pe timp de zi.
Clip 4K 30 fps realizat cu Xiaomi Redmi Note 10s;
httpvh://youtu.be/BmRu_kT79q8
Clip 1080p 60 fps realizat cu Xiaomi Redmi Note 10s;
httpvh://youtu.be/TfH9KEvUEaw
Stă prost cu stabilizarea, mai ales în 1080p cu 60 fps când preia orice mișcare cât de mică a mâinii, iar zoom-ul este inutilizabil.
Fotografii realizate cu Xiaomi Redmi Note 10s;
Autonomie
Bateria de 5000 mAh se încarcă la 33W. Este o încărcare destul de sprintenă, 10 – 15 minute la priză și deja ai suficientă energie în acumulator spre a trece întreaga zi.
Pentru autonomia de aproape 2 zile în condiții medii de utilizare aș spune că ajută procesorul cu 6 nuclee pe ARM Cortex-A55, display-ul AMOLED și modul în care Xiaomi și-a scris software-ul.
Preț
Xiaomi Redmi Note 10s cu 6 GB RAM și 64 GB stocare – 999 lei;
Concluzii
Xiaomi Redmi Note 10s este un telefon interesant, dar aștept promoțiile din perioada următoare care să-i crească gradul de atractivitet. Este un smartphone conceput pentru cei interesați de jocuri, dar la rata de refresh a ecranului au preferat o abordare clasică (60Hz, când măcar un 90Hz era recomandat). Pe de altă parte, nu au făcut concesie pe partea de sunet și memorie RAM (difuzoare stereo, 6 GB RAM din echiparea de bază).
MediaTek Helio G95 este un procesor bun, dar pe smartphone-uri de 7 – 800 lei, la +1000 lei mi-aș dori să văd un Dimensity de la compania taiwaneză.
Am structurat care-i sunt punctele PRO și CONTRA.
PRO
- dimensiuni compacte;
- display superb (culori naturale, luminozitate ridicată în modul Auto, opțiuni de personalizare);
- difuzoare stereo ce se aud puternic și clar;
- MIUI 12.5 cu multiple scenarii de configurat;
- autonomie mare + încărcare rapidă a acumulatorului;
CONTRA
- rezultate mediocre în low-light și pe timp de noapte;
- un pic de bloatware.