Software

Peste câteva luni am putea vedea integrată pe smartphone-urile Xiaomi o funcţie de avertizare timpurie pentru cutremure destul de utilă în anumite ţări, poate chiar şi în România. Aceasta se numeşte Earthquake Early Warning (EEW) şi este testată în această perioadă în Indonezia.

Testele se realizează în această ţară, deoarece Indonezia este cunoscută pentru zona seismică în care se află, aici având loc aproape zilnic cutremure de cel puţin 4.5 – 5 grade pe scara Richter.

Funcţia Earthquake Early Warning (EEW) oferă utilizatorilor informaţii legate de cutremure cu câteva secunde înainte ca acestea să aibă loc, oferind astfel o scurtă perioadă în care se pot lua decizii importante, unele ce pot face diferenţa între viaţă şi moarte. Funcţia detaliază magnitudinea, locaţia sau chiar detalii despre posibile unde secundare. Există şi un ton de avertizare specific, cel care va fi trimis doar acelor utilizatori aflaţi în aria cutremurului.

Earthquake Early Warning (EEW) este conectată şi sincronizată în timp real la sistemele de avertizare timpurie ale instituţiilor de monitorizare ale statului indonezian.

Nu ştiu dacă în România avem o instituţie capabilă să te anunţe cu 10 – 15 secunde înainte de venirea unui cutremur, însă mi-ar plăcea o astfel de funcţie pe smartphone. Una care chiar să şi funcţioneze.

Sursa: gizmochina.com