Folosesc termenul iPhone 12 pentru toate cele 4 modele anunțate de către Apple în cadrul evenimentului de aseară. Ne place sau nu, iPhone-urile sunt printre cele mai vândute smartphone-uri. Compania americană aș spune că trasează trendurile din industrie (uneori, nu neapărat în sens pozitiv).
1. Nu vor mai fi vârfuri de gamă fără conectivitate 5G;
5G – una dintre funcțiile evidențiate la gama iPhone 12;
iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max integrează 5G, fără opțiune de a avea alt model cu 4G only. Samsung a tot tras și de variantele 4G, valabil și la seriile S20 și Note20. După lansarea făcută de Apple ce a intrat în rând cu producători Android, 5G va fi norma pe segmentul smartphone-urilor premium. Nu cred că vreun producător se va încumeta să lanseze un model 4G cu specificații de top.
2. Porturile de încărcare vor dispărea în viitorul apropiat;
Încărcător nou pentru telefon și smartwatch-ul Apple;
MagSafe de la Apple + lipsa încărcătorului din pachet mi se pare a fi un pas în această direcție. Aș mai adăuga și faptul că încărcare wireless va ajunge cu adevărat rapidă, de anul viitor. Portul de încărcare va dispărea din peisaj așa cum s-a întâmplat pe multe modele de smartphone-uri cu jack-ul de 3.5 mm sau cu slotul pentru cardurile microSD. Spațiul respectiv ar putea fi folosit spre a integra o baterie mai mare sau, pur și simplu, spre a reduce greutatea dispozitivului.
MagSafe cu conectori săi magnetici nu ajută doar la încărcare wireless la 15W. Permite și poziționarea unor accesorii pe exteriorul husei sau smartphone-ului etc. Aș spune că aduce un plus de polivalență. Cum am spus și în alt articol, mi se pare a fi drept o mișcare ce înlătură cumva standardul Qi.
3. Apple A14 + Apple GPU – 50% peste orice CPU și GPU din piață;
+50%…, declarație puternică din partea Apple față de concurență;
Sunt curios pe ce s-a bazat Apple când a făcut această afirmație în cadrul evenimentului de lansare. Da, au primul procesor pe 5nm, dar mă așteptam ca distanțarea față de Qualcomm să nu fie așa mare. Apple A14 Bionic are șase nuclee, Apple GPU are 4 nuclee. Între timp va debuta și Snapdragon 875 (anunț la început de decembrie, debut pe smartphone-urile Android din ianuarie, februarie etc), iar ecartul se va reduce.
Mai contează și la ce folosești respectiva putere de procesare că până și un telefon de 1000 – 1500 lei sau un iPhone ieftin este capabil să ruleze orice aplicație și joc în condiții optime.
4. MagSafe deschide un nou orizont pentru accesorii;
MagSafe sau cum Apple se pregătește să schimbe încărcarea wireless;
Gata cu nebuniile de suporturi auto ce incudeau o plăcuță metalică de fixat pe smartphone sau pe husa telefonului. Și încărcarea telefonului se face mult mai precis. Se întâmpla ca pe unele încărcătoare să-ți faci griji legate de poziționare, să nu alunece sau să fie într-o poziție care să nu permită încărcarea etc.
Mai este și polivalența dată de accesoriile ce pot fi prinse pe husă. Apple a prezentat un portofel (deși cum a remarcat un cititor, la ce ai mai avea nevoie de unul când faci plățile cu NFC). Mă aștept să avem ceva creativitate din partea producătorilor de accesorii.
5. O nouă confirmare că IPS-urile dispar de pe segmentul smartphone premium;
Valorile de peste 1000 nits erau de obicei specifice vârfurilor de gamă ale Samsung;
Aș face pariu că încetul cu încetul vor fi scoase din joc și pe nișa mid-range. Oricum nu prea mai sunt smartphone-uri premium cu panel IPS, Xiaomi de curând s-a încumetat să facă ceva, dar plouă cu comentarii nefavorabile pentru această mutare.
Noua linie de iPhone-uri are paneluri OLED și rezoluții peste FHD. Observați că Apple a alocat ceva atenție pe partea de display: tehnologie OLED, sticlă Ceramic Shield ce promite un plus de rezistență realizată alături de Corning, Dolby Vision, luminozitate ridicată cu maxim de 1200 nits în HDR. Nu s-au mai făcut concesii pe partea de rezoluție, paneluri etc. Din păcate, a fost păstrat notch-ul uriaș.
6. Modul de noapte ce poate fi activat pe camera wide, ultrawide și pe camera frontală de selfie-uri;
Un plus de detalii în imagini, asta promite Apple indiferent de modul de fotografiere;
Majoritatea smartphone-urilor cu mod de noapte permit activarea sa pe camera wide. Apple merge cu un pas în față și aduce modul și pe ultrawide, dar mai ales și pe camera de selfie-uri. Poți realiza autoportrete interesante și în low-light. Cel puțin așa susține compania americană.
7. Nu ai nevoie de peste 100 Megapixeli pentru un plus de calitate în fotografiile făcute cu smartphone-ul;
Spatele lui iPhone 12 Pro și 12 Pro Max cu senzor LiDAR;
Cel puțin asta încearcă Apple să afirme prin noua generație de iPhone-uri. Nu au intrat în cursa megapixelilor, iar 12 Megapixeli este adus și pe wide, tele sau senzorul ultrawide. Mă aștept ca rezultatele să fie excelente, cu ajutorul ISP-ului nou, al software-ul optimizat cu partea de machine learning actualizată. În lumea Android de o bună perioadă de timp s-a ajuns ca senzorul să fie de 108 Megapixeli pe unele modele, iar aplicațiile să te invite de multe ori sau să fie presetate pe rezoluții mai mici. De multe ori nu poți activa toate funcțiile dorite pe modul de rezoluție maximă.
Apple a adus un 12 Megapixeli cu f/1.6, un senzor tele revizuit. Rămâne de văzut dacă alegerea companiei americane este peste cea din universul Android. Cât de curând vor sosi la test și o sumă de comparative vor apărea în online. Înclin să cred că decizia lor este mai bună / corectă.
8. Senzor LiDAR în acțiune;
LiDAR – tehnologie ce promite, dar nu sunt aplicații care să o pună cu adevărat în evidență;
Pe iPhone 12 Pro și 12 Pro Max, lipsește de la modelele iPhone 12 Mini și iPhone 12.
Este folosit spre a îmbunătăți fotografia pe timp de noapte (autofocus mai precis, partea de bokeh). Nu asta mă interesează în mod deosebit, ci aplicații care să folosească acest senzor și înțeleg că Apple a pregătit ceva. Mă aștept să avem și alți dezvoltatori ce se folosesc de funcțiile unui astfel de senzor.
9. Certificare IP peste concurență;
Până la 6 metri adâncime…;
O altă funcție promovată de către Apple – IP68 cu capacitatea de a rezista până la 6 metri adâncime pentru 30 de minute. Nu știu niciun alt concurent din universul Android cu specificații similare. Mai sunt telefoane cu IP68, dar nu ajung la adâncimea respectivă. Note20 Ultra spre exemplu se oprește la 1.5 metri. Nu înseamnă că trebuie să cobori la adâncimea respectivă cu telefonul, ci doar că Apple are o certificare mai bună. Era și un moment în prezentarea iPhone 12 când mai multe tipuri de lichide ajungea pe smartphone. Aparent, la noile iPhone-uri nu trebuie să ai o teamă din acest punct de vedere.
10. Înregistrare video cu Dolby Vision HDR și editare cadru cu cadru + PhotoRAW;
Editare cadru cu cadru pentru materialele video trase în Dolby Vision HDR la rezoluție 4K 60 fps;
ProRAW și Dolby HDR pentru video sunt elemente care să putea să conteze în alegerea unui smartphone din seria Pro. Sunt funcții utile pentru creatori de conținut on-the-go. Să editezi cadru cu cadru la un clip, direct în aplicația telefonului = feature interesant. Rămâne de văzut dacă și devine un trend. Cu siguranță, deschide un nou orizont pe partea de creativitate.
Apropo, aseară am avut încă o confirmare că Apple are un sediu fabulos (viziunea lui Steve Jobs) și că în continuare știu cum să organizeze un eveniment prin care să capteze atenția. Aveau la un moment dat peste 2.5 milioane persoane logate pe stream-ul din YouTube.